dihur-transportZa prehod meje znotraj EU – če s strani države članice (Velika Britanija, Irska, Malta, Švedska) ni določeno drugače –  mora dihur imeti:
evropski potni list za hišne živali (modra knjižica)
– veljavno cepljenje proti steklini (od dneva cepljenja ne sme miniti manj kot 21 dni in ne več kot leto dni)
– žival mora biti označena z mikročipom.

Ta pravila veljajo tudi za potovanje v države nečlanice na teritoriju EU – “lista B” (Andora, Hrvaška, Islandija, Lichenstein, Monako, Norveška, San Marino, Švica, Vatikan).

Za potovanja v druge države, ki so uvrščene na “listo C” (Antigua in Barbuda, Aruba, Ascension Island, Avstralija, Bahrain, Barbados, Bermuda, Čile, Kajmanski otoki, Kanada, Falklandski otok, Falklandski otoki, Fidji, Francoska Polinezija, Hong Kong, Hrvaška, Jamajka, Japonska, Mauritius, Mayotte, Monserrat, Nizozemski Antili, Nova Kaledonija, Nova Zelandija, Rusija, St. Helena, St. Kitts & Nevis, St. Pierre & Miguelon, St. Vincent & Grenadines, Singapur, Tajvan, Vanuatu, Wallis in Futuna, ZDA, Združeni arabski emirati), veljajo enaki pogoji kot za potovanje v države članice EU, poleg tega pa jih mora spremljati tudi izpolnjeno veterinarsko spričevalo, ki ga izda ali potrdi uradni veterinar.

Za potovanja z malimi živalmi v države, ki niso uvrščene na listo A, B ali C, pa je potreben še pozitiven rezultat testiranja na prisotnost protiteles proti steklini (min. titer protiteles je 0,5 IE/ml). Vzorec mora odvzeti pooblaščeni veterinar, preiskave pa morajo biti obvezno opravljene v časovnih obdobjih, ki jih zahtevajo posamezne zgoraj navedene države, v enem od odobrenih laboratorijev za preverjanje uspešnosti cepljenja proti steklini. Za določene države, ki so si pridobile status proste določenih bolezni, je potrebno izpolnjevati še dodatne zahteve.

Testiranje na prisotnost protiteles je potrebno tudi za potovanje na Irsko, Malto, Švedsko in v Veliko Britanijo. Za vstop v Veliko Britanijo in na Irsko je potrebno odvzeti vzorec vsaj šest mesecev pred načrtovanim potovanjem živali, za vstop živali na Švedsko pa vsaj 120 dni po cepljenju.

zivali-potni-listV skladu z uredbo, ki ureja nekomercialne premike hišnih živali, lahko vsaka država članica dovoli vstop živali mlajših od 3 mesece in necepljenih proti steklini na svoje ozemlje. Osnovni pogoji za potovanje mlade živali, kot so določeni, so:
žival mora biti označena z mikročipom,
– žival mora spremljati evropski potni list za hišne živali, v katerem mora biti v rubriki XI. (drugo/others) izjava, da je bila žival na kraju rojstva brez stikov z divjimi živalmi, ki bi lahko bile izpostavljene okužbi z virusom stekline.

Na spletni strani VURS so objavljeni podatki o vnosu/potovanju z mladimi živalmi, ki prihajajo iz Slovenije v njihovo državo. Po podatkih VURS tako vstop necepljenim mladim živalim dovoljujejo Češka, Estonija, Grčija, Latvija, Nemčija, Nizozemska, Portugalska (le za mlade živali, ki potujejo v spremstvu matere) in Švica. Za Bolgarijo, Litvo, Luksemburg in Romunijo ni podatka. Ker se pogoji potovanja z mladimi živalmi lahko spreminjajo, vam svetujemo, da se o tem pravočasno pozanimate v državi članici, v katero potujete.

Pravila veljajo od 01. 10. 2004 za pse, mačke in bele dihurje.

vir: http://www.vurs.gov.si/si/mednarodne_zadeve/