Vitamin A je v maščobah topen vitamin. V organizmu se pojavlja v različnih oblikah, zato govorimo o skupini vitaminov, ki spadajo med retinoide. Dihur, čigar prehrana je bogata z beljakovinami in maščobami, lahko vitamin A prevzame neposredno iz hrane. Bogat vir vitamina A so surova jetra živali. Dihur, hranjen s to vrsto hrane ne potrebuje vitaminskih nadomestkov. Predoziranje preprečimo tako, da surova jetra hranimo samo enkrat tedensko. Jeter ne smemo toplotno obdelati, saj se vitamin A uniči pri temperaturah nad 40° C. Z omenjenim vitaminom je bogato tudi ribje olje, najdemo pa ga tudi v jajčnem rumenjaku in mlečnih izdelkih (maslo, smetana).

Vitamin A je antioksidant, ki varuje organizem pred boleznimi. Večina se ga skladišči v jetrih, predstavlja tudi sestavni del živčnih receptorjev. Najdemo ga v očesni mrežnici, pomembno vlogo pa ima tudi pri rasti in reprodukciji ter zdravju kože, saj preprečuje njeno izsušitev. Pripomore tudi k zdravju očesnih veznic, sluznic dihal, sečil in prebavil ter pomaga pri vzdrževanju zdravja imunskega sistema.

Znaki pomanjkanja vitamina A so suhe očesne veznice, suha in hrapava koža, težave z rastjo, nizka odpornost proti okužbam, težave s prebavili in sečili, izguba apetita, lomljivi in krhki zobje ter motnje vida (predvsem v temi).

Ker je vitamin A topen v maščobah, se lahko v njih tudi shranjuje, zato ima ob preveliki koncentraciji v telesu negativne učinke. Znaki prekomerne preskrbljenosti z vitaminom A (ki je lahko akutna ali kronična) so bruhanje, omotičnost, izguba dlake, poškodba jeter in bolečine v sklepih.

Beta karoteni, ki jih vsebujejo nekatere rastline (npr. korenje), najdemo jih tudi med sestavinami industrijsko pripravljenih hran, lahko v večjih količinah povzročijo rdečkasto obarvanost dlake in kože.

Vitamin A je pomemben vitamin, ki zahteva premišljeno uporabo in dodajanje v zelo majhnih količinah ter s primerno dolgimi presledki.

Avtorica: Jana Habat