Vitamin D je pogosto imenovan sončni vitamin, saj je močno povezan s soncem. Pod vplivom UV svetlobe se ta vitamin sintetizira v koži. Najpomembnejša funkcija vitamina D je absorpcija kalcija in fosforja iz prebavil, s čimer neposredno uravnava rast in gostoto kosti. Vitamin D sodeluje pri nadziranju količine fosforja v telesu in pomaga vzdrževati zdravje srca in živčnega sistem.

Vitamin D ni topen v vodi, zato mora biti njegova uporaba premišljena. Pogosto se ga uporablja v kombinaciji z vitaminom A, da se izognemo morebitnemu predoziranju.

Posledica pomanjkanja vitamina D je zmanjšana absorpcija kalcija in fosforja, kar se pri mladih živalih kaže kot rahitis, pri starejših pa kot tanjšanje kosti, oziroma osteoporoza. Ob pomanjkanju se pojavljajo tudi mišični krči, boleče in šibke kosti ter težave z vidom.

Naravni viri vitamina D so sardine, losos, tuna, skuše, jetra in jajčni rumenjak. Vitamin D je na voljo v obliki tablet, pogosto skupaj z vitaminom A. Vitamin D je topen v maščobah in se lahko kopiči v telesu ter ob presežku povzroči odlaganje kalcija v mehka tkiva telesa. To je eden od vitaminov, ki zahtevajo pazljivo uporabo in predhoden posvet z veterinarjem.

Avtorica: Jana Habat