Dihurji se oglašajo na več različnih načinov in vsak ima svoj pomen. Občasno se oglašajo tudi v sanjah. Zaradi boljšega razumevanja in pravilne reakcije ob oglašanju vam navajamo pomene:

Gaganje” – običajno je znak navdušenja, dobre volje. Dihurji začnejo gagati med igro ali z vrstniki ali z ljudmi in tudi ob odkrivanju novih vonjev, krajev oziroma okolja, igrač, lukenj za skrivanje. Skratka, nobenih skrbi, uživajte v poslušanju!
Podoben zvok uporabljajo mamice za klicanje mladičkov, kadar ti pri raziskovanju odtavajo stran.

“Krik” – v nasprotju z gaganjem je ta zvok zaskrbljujoč, je glas čiste groze in strahu. Kadar slišimo ta zvok, pomeni, da je dihur v resnih v težavah – v strašnih bolečinah, se grozno boji ali pa je besen. Ko zaslišite ta zvok, priskočite na pomoč, vendar pozornost namenite tudi telesni govorici, saj so kot vse živali tudi dihurji lahko nepredvidljivi v stresnih situacijah. Zato dobro presodite, ali boste segli po dihurja z golo roko. Običajno krik spremlja tudi naježena dlaka, našopirjen rep, odprt gobček in vzvratna hoja.

Laježu podoben glas boste slišali, kadar bo dihur zelo vznemirjen ali prestrašen.

Sikanje oz. pihanje je opozorilo, da dihurju nekaj ni po godu. Zvok sicer  zveni zabavno, vendar opozorilo vzemite zares, saj je sikajoč dihur zelo razdražen in jezen.

Krik, lajež in sikanje so običajno znaki nelagodja, pogosto pri stiku z nepoznanimi dihurji ali drugo vrsto živali. V tej fazi vaš ljubljenček pozabi na vse in vas lahko, če ne boste previdni in boste rinili v težave, kaj hitro ugrizne. Če spregledate opozorilne znake ali jih ne upoštevate in pride do ugriza, ste krivi sami!

Nekaj primerov lahko slisite tule: http://www.soundboard.com/sb/Ferret_Sounds_sound.aspx

Avtorica: Sabina Krajnc