dihur-spanje-kunaS hladnejšimi dnevi se začenja tudi sezona pohoda različnih virusov, ki povzročajo obolenja dihal. Med virusnimi okužbami, ki so v hladnejšem obdobju leta pogostejše, velja lastnike belih dihurjev še posebno opozoriti na viruse influence, ki pri ljudeh povzročajo gripo. Zakaj jih še posebej izpostavljamo? Ker virusi influence (tipa A in B) lahko okužijo tudi bele dihurje. Vedeti moramo tudi to, da se bolezen na dihurje običajno prenese z bolnih lastnikov, preskok pa je mogoč tudi v obratno smer, torej z bolnega dihurja na lastnika. Seveda pa se okužba širi tudi med dihurji.

Najpogostejši klinični znaki, ki se v večini primerov pojavijo približno 48 ur po okužbi, so podobni kot pri ljudeh – povišana telesna temperatura (40 °C in več), izcedek iz smrčka in oči, kihanje, kašljanje, utrujenost, slabša ješčnost.

Bolezen je praviloma blaga in preide brez večjih zapletov, bolj občutljivi pa so mladiči ter starejše in že bolne živali. Oboleli dihurji v večini primerov okrevajo v sedmih do desetih dneh od pojava prvih kliničnih znakov, v nekaterih primerih pa lahko pride do zapletov v obliki sekundarne bakterijske okužbe (običajno pljučnice) – kar skušamo preprečiti s preventivno antibiotično terapijo.

V času bolezni moramo poskrbeti, da žival užije dovolj tekočine in lahko prebavljive hrane. (Glej Prehrana bolnega dihurja.)

dihur-influenca
Slika je zgolj ilustrativna. Dihurji sadja ne morejo prebaviti, zato ga, tudi v času bolezni ne dodajamo.

Lastnikom dihurjev svetujemo, da v času prehladnih in gripoznih obolenj bele dihurje osamijo od bolnih ljudi, z njimi ne hodijo na razstave, različna »dihurska« druženja in v okolja, kjer je koncentracija ljudi visoka in je zato možnost okužbe večja.

Če zbolite sami ali kateri od vaših družinskih članov, dihurja osamite, stik z njim omejite na le najnujnejši. Pri tem svetujemo uporabo zaščitne maske in rokavic (pazite na prste, saj ej večina dihurjev nagnjena h grizenju gumijastih predmetov) , pred kontaktom in po njem pa si razkužite roke. Omenjeni zaščitni ukrepi dokazano in preizkušeno pomagajo pri prečevanju širjenja okužbe z lastnikov na dihurje.

Poleg tega poskrbimo, da dihurjem preprečimo stik s predmeti kot so npr. posoda in uporabljeni robčki, ki jih uporablja za gripo obolela oseba. Poskrbimo moramo dihurjem preprečiti stik z zdravili, ki jih uporabljamo pri lajšanju težav zaradi gripe, saj so lahko, če jih dihurji zaužijejo zaužijejo, zanje nevarna.

Če dihur zboli, ga osamimo, glede zdravljenja pa se obrnite na svojega lečečega veterinarja ali na Ambulanto za ptice, male sesalce in plazilce Inštituta za zdravstveno varstvo perutnine Veterinarske fakultete (telefon 01 4779 251), v nobenem primeru pa živali ne »zdravite« sami.

Priporočamo tudi, da v obdobju pogostih okužb z virusom gripe dihurje predhodno naročajte za preglede v ambulantah.

P.S. Slike s pomarančo je simbolična. Dihurjev – ne zdravih, še manj pa bolnih – nikar ne hranite s sadjem.

Avtorica: Maja Čonč