dihur-krempljiKremplje dihurji potrebujejo za kopanje, hojo, igro, praskanje. Koren kremplja daje tudi oporo dihurjevemu stopalu za lažje “prenašanje” teže. Podobno kot psi, tudi dihurji krempljev ne morejo vpotegniti.

Predolgi, nenegovani kremplji so lahko za dihurje nevarni in boleči. Zelo dolgi kremplji otežujejo hojo in lahko povzročijo trajne deformacije stopal. Predolgi kremplji namreč povzročijo, da dihur težo telesa nosi le na konicah prstov in ne celotnih blazinicah, oz. podplatih kot bi moral. Poleg tega lahko njihove konice postanejo krhke, razcepljen del se zlahka kam zatakne in poškoduje cel krempelj ali celo prst, zato je redno krajšanje zelo pomembno. Naj na tem mestu še omenimo, da je odstranjevanje krempljev (amputacija), razen če za to obstaja utemeljen zdravstveni razlog, z Zakonom o zaščiti živali  prepovedano.

dihur-kremplji6Pogostost krajšanja je odvisna od vsakega posameznega dihurčka, pa tudi od njegovih aktivnosti in podlage po kateri hodi (če npr. pogosto nekje zunaj koplje ali se sprehaja po grobi podlagi, se kremplji sami krajšajo, ker se obrusijo). Najpogosteje pa je krajšanje potrebno na približno 2 do 3 tedne.

Preden se lotite krajšanja, si kremplje dobro oglejte. Kremplji večine dihurjev so debelejše na korenu, kjer je žila širša, potem pa se stanjšajo. Večini dihurjev se s starostjo kremplji odebelijo. Na zadnjih tačkah so kremplji krajši, ker se hitreje obrabijo.

dihur-kremplji9Za krajšanje uporabljamo ščipalke za nohte (za ljudi) ali škarjice, oz. klešče za krajšanje živalskih krempljev. Ne glede na izbiro pripomočka je pomembno, da je le-ta dobro nabrušen in dovolj oster. Neostri pripomočki namreč  krempelj nacefrajo in razcepijo.

Skozi krempelj poteka žila (ki je sicer dobro vidna), zato moramo biti pri krajšanju previdni, da ne zarežemo preveč. Če odrežemo preblizu žile, bo žival bolelo, če pa žilo celo poškodujemo, pride do krvavitve. Zato je potrebno pri tem opravilu žival umiriti. En način je, da dihurčka primemo za vratno gubo (če gre za težko žival, ga malo podpremo v spodnjem delu), da se sprosti in umiri, vendar pa sta za to potrebna dva. Drugi način je, da si živalco posadimo v naročje in ji na spodnji del trebuha namažemo vitaminsko pasto, olje, … Medtem ko bo zverinica zaposlena z lizanjem, lahko kremplje brez težav postrižemo. Lahko pa to opravimo enostavno takrat, ko dihur spi.

dihur-kremplji7POSTOPEK:
Dihurjevo šapico primite s palcem in kazalcem čim bližje korenu krempljev tako, da s palcem držite za spodnji del tačke (blazinico). Rahlo jo stisnite, da se prsti razprejo- tako je več prostora okoli kremplja. Odščipnite SAMO beli del kremplja. Krempelj je potrebno odščipniti oz. odrezati pod takim kotom, da bo odrezana ploskev vzporedna s tlemi.

Če zarežemo v živi del kremplja ali preblizu njega, je za dihurja to ZELO boleče in lahko povzroči krvavitev. Ker se lahko zgodi tudi to (ali zato, ker niste dovolj pozorni, ali pa se dihur nenadoma premakne) imejte pri roki prašek za hitro strjevanje krvi, čebelji vosek ali moko.

Avtorici: Sabina Krajnc in Maja Čonč