Vsem bi najbolj ustrezalo, če bi se lahko čiščenju izognili in bi se s svojimi ljubljenčki samo igrali, toda tako ne gre. Da bo dihur vesel, zadovoljen in zdrav, je potrebno poskrbeti tudi za higieno okolja, v katerem prebiva.
Ko rečemo, da je potrebno redno čiščenje opreme, to pomeni čiščenje kletke in vse pripadajoče opreme – ležišč, igrač, posodic …
Najbolje je, da se lotimo zadeve tako, da najprej očistimo posodici za vodo in hrano. Dihurji zaradi hitre prebave pogosto iztrebljajo, zato se lahko zgodi, da ponečedijo tudi posodo za hrano. Tako posodo takoj odstranimo in pomijemo. Za skodelice za hrano ponavadi zadostuje čiščenje z detergentom in toplo vodo na nekaj dni, posodice za vodo pa operemo vsak dan, ko zamenjamo vodo. Praktično je imeti rezervno posodo, da jo lahko med čiščenjem zamenjamo. Za čiščenje posode lahko uporabimo tudi mešanico kisa in vode ali pa sode bikarbone in vode. Pomembno je, da se povsem odstrani kakršnekoli ostanke hrane. Pred ponovno uporabo posode obrišemo do suhega. Če material, iz katerega so izdelane, to dovoljuje, jih lahko pomijemo tudi v pomivalnem stroju.

Ležišče
dihur-kletkaKer dihurji pogosto opravljajo potrebo, se dogaja, da na tačkah v ležišče prinesejo tudi manjše količine iztrebkov in peska. Poleg tega lahko na mestih kjer dihurji spijo, najdemo tudi dlako in ostanke hrane, zato je potrebna menjava ležišč vsaj enkrat tedensko. Pranje posteljnine in ostalih stvari (brisač, odej, igračk,…) naj se ne razlikuje od običajnega pranja. Pred pranjem je priporočljivo, da stvari stresemo in posesamo, s čimer odstranimo pesek, ostanke hrane in morebitne iztrebke. Ležišča lahko operemo v pralnem stroju z uporabo pralnega praška pri najvišji možni temperaturi (večino ležišč lahko, kljub napisom na etiketah, peremo pri 60 stopinjah celzija). Uporabi mehčalca se raje izognemo, lahko pa uporabimo dezinfekcijska sredstva za strojno pranje.
Kako pogosto je posteljnino potrebno menjati in čistiti, je odvisno tako od števila dihurjev, kot tudi od števila ležišč, ki jih imajo na voljo. Priporočljivo pa je, tako zaradi zdravja dihurjev in vzdrževanja higiene, kot tudi za boljši vonj, enkrat tedensko.

Stranišče
Iztrebke in sprijeti pesek odstranjujemo kolikor pogosto je le mogoče, oziroma vsaj dvakrat dnevno, posip pa po potrebi dosujemo. Kako pogosto je potrebno menjati celoten posip v posodi, je odvisno od števila dihurjev, števila stranišč in vrste posipa, ki ga uporabljamo. Pri nekaterih vrstah posipa je menjava potrebna enkrat tedensko, druge vrste pa z rednim odstranjevanjem iztrebkov in dosipavanjem zdržijo mnogo dlje, tudi mesec dni.
Rob straniščne posode bo postal zelo hitro umazan, saj večina dihurjev iztreblja v kot oz. v rob stranišča. Zaradi tega je priporočljivo enkrat tedensko stranišče popolnoma izprazniti in ga temeljito očistiti z detergentom ali kisom ter s toplo vodo. Ko zamenjamo celoten posip, stranišče še razkužimo z alkoholom ali kakšnim drugim razkužilnim sredstvom (Virkon S, …).

Kletka
Čiščenje kletke je najbolj zahtevno in zamudno opravilo. Temeljito čiščenje je priporočljivo vsaj enkrat tedensko ali dvakrat mesečno. Sesanje dna kletke in poličk naj postane vsakodnevna navada, prav tako pa je potrebno pobrisati razlito vodo in počistiti iztrebke, ki so morda padli čez rob stranišča.
Kletko generalno najlažje očistimo na vrtu ali dvorišču z močnim curkom vode. Če to ni mogoče, jo razstavimo in odmaknemo vse dele, ki bi lahko ovirali čiščenje, pometemo ali posesamo (ročni sesalec je zelo priročen) vse ostanke peska, hrane in drugih ostankov, poškropimo z detergentom in dobro izperemo (da ni ostankov čistila). Posebej pozorni moramo biti na vogale, robove in skrite kotičke, kjer bi lahko bili ostanki iztrebkov. Na koncu kletko še razkužimo in osušimo.

Igrače
Nikakor ne smemo pozabiti na čiščenje igrač, saj jih dihurji uporabljajo v igri zelo pogosto in jih ob tekanju iz enega konca sobe v drugega lahko odložijo tudi v posodo s posipom, med hrano,… Tudi če na pogled izgledajo čiste, jih je najbolje oprati ob vsakem čiščenju kletke, ravno tako pa jih je potrebno redno pregledovati, da niso poškodovane. V kolikor so poškodovane do te mere, da bi lahko dihur kakšen kos zaužil, jih je potrebno odstraniti in zamenjati z novimi.
Plastične in gumijaste igrače čistimo tako kot stranišče in kletko, torej operemo s čistilom in vodo, izperemo in obrišemo do suhega. Zelo pomembno je, da na njih ni ostankov čistil predvsem zato, ker jih dihurji med igro nosijo v gobčku. Igrače iz blaga operemo v pralnem stroju skupaj s posteljnino oz. ležiščem.
Če se pripeti, da je kakšna igrača zelo umazana in dotrajana, jo enostavno vržemo v koš za smeti in kupimo novo.

Priporočljivo je, da približno enkrat mesečno vso opremo tudi dezinficiramo z alkoholom ali kakšnim drugim razkužilnim sredstvom (uporabimo lahko tudi razredčeno varekino), da uničimo morebitne bakterije in druge mikrobe. Seveda je po takem čiščenju potrebno temeljito izpiranje, še posebej, če uporabimo varekino in osušitev. Ostanki razkužil namreč  lahko povzročijo zdravstvene težave.

Avtorici: Sabina Krajnc in Jana Habat