V Društvu Zverinice smo 19. 5. 2012 v KUD France Prešeren v Ljubljani organizirali 1. Dihurčkov dan, kjer smo se srečali lastniki in ljubitleji dihurjev, dogodek pa je bil namenjen tudi vsem, ki morda razmišljajo o dihurju kot hišnem ljubljenčku.
Člani društva smo odgovarjali na vprašanja, na informativno-prodajni stojnici je bilo mogoče kupiti naše izdelke, na voljo je bil različen informativni material o dihurjih, obiskovalci pa so lahko sodelovali tudi v srečelovu z bogatimi nagradami. Obiskali so nas tudi prijatelji iz hrvaškega društva ljubiteljev dihurjev Tvorum s katerim sodelujemo.


Odziv na prireditev je bil fenomenalen, na kar kaže tudi statistika iz “igralnice”. V njej se je tekom dneva zvrstilo kar 33 različnih dihurčkov in dihurčic, največ naenkrat pa je bilo v njej kar 23 dihurjev.  Dodati moramo, da je dogajanje v igralnici minilo brez večjih incidnetov.

Organizirani sta bili tudi dve predavanji, na prvem je doc. dr. Jožko Račnik, vodja Ambulante za ptice, male sesalce in plazilce na Veterinarski fakulteti (društveni “hišni veterinar”), vsem predstavil obisk v veterinarski ambulanti z druge perspektive. Skušali smo ovreči kakšen mit in premagati strah, ki ga imajo nekateri lastniki pred obiskom veterinarja. Povdaril je tudi, kako zelo pomembno je, da ob težavah čimprej kontaktirate veterinarja (pravzaprav ob vsakem odstopanju od normale), kajti beli dihuji izredno dobro skrivajo svoje zdravstvene težave in ko so prisotni klinični znaki, ki jih z lahkoto prepoznamo, je običajno težava že precejšnja.
Maja Čonč, predsednica Društva Zverinice, je v svojem predavanju skušala odgovoriti na najpogostejša vprašanja, ki jih ljudje zastavljajo o belih dihurjih. Obe predavanji sta bili zelo obiskani, kar nas je pa še bolj razveselilo, je bilo to, da so poslušalci aktivno sodelovali in zastavljali vprašanja.
V veterinarskem kotičku je veterinar Aljoša Kolenc iz Veterine Dobro-Grosuplje (in društveni “hišni” veterinar) odgovarjal na vprašanja, dihurjem je bilo mogoče preveriti koncentracijo krvnega sladkorja (inzulinom), preverjali smo ali so dihurčki okuženi z ušesnimi garjami.

Sledili sta delavnici o negi dihurja kjer smo praktično prikazali pristop k dihurju, krajšanje krempljev, čiščenje ušes in rekli še kakšno o paranalnih žlezah in delavnica izdelovanja igračk in tunelčkov iz starih oblačil, ki jo je vodila Monika Koprivnikar iz Zverinka. In nato seveda preizkušanje izdelkov.

Za konec so ostala še zabavna tekmovanja. Na tekmovanju za naj naj dihurčka smo izmerili najdaljšega (Charly, 64 cm) in najkrajšega dihurja (TakaMi, 43 cm) in stehtali kateri od dihurjev je najlažji (TakaMi, 686 g) in kateri je najtežji (Pancho, 1850 g). Sledili sta še hitrostno tekmovanje v premagovanju poligona kjer je spet slavila mala raketa TakaMi, ki je s poligonom opravila v pičlih 50 sekundah  (drugouvrščeni Igi je zaostal za 11 sekund). Zaključili pa smo s tekomvanjem v številu zehcev v eni minuti kjer je bil nepremagljiv samček Buddha, ki je zazehal točno desetkrat kot je napovedal njegov lastnik.

Ker smo uživali prav vsi udeleženci, bo prireditev, tako kot je bilo v načrtu, postala tradicionalna. Vsi ki ste tokratni Dihurčkov dan izpustili, se nam boste lahko pridružili naslednje leto.

Na tem mestu bi se radi najlepše zahvalili vsem sponzorjem za pomoč in lepe nagrade, vsem udeležencem za prijetno preživet dan in vsem članom društva, ki so pomagali pri organizaciji. Izkupiček od prodanih izdelkov, srečelova in štartnin pa bo namenjen za oskrbo brezdomnih dihurjev.
Hvala še enkrat.

Foto: Robert Flere

PRI ORGANIZACIJI SO NAM POMAGALI: Veterina Dobro-Grosuplje d.o.o., Zverinko (oprema in igračke za male živali), MAD d.o.o., Sodobnost revija in založba, trgovina Hanna, De-Long d.o.o., KUD France Prešern, Zavod Kosovir, Društvo za zaščito živali Ljubljana, Športni center Chagi, Treking Šport, Tuš, Živa – vse za živali, trgovina Aro, picerija Azur, Ambulanta za ptice, male sesalce in plazilce Veterinarske fakultete, Mojca Lunder, dr. med.