Potrebuješ:
– umerjen merilnik glukoze (sama uporabljam Accu-Check Nano, umerjen na verificiranem aparatu),
– ustrezne merilne trakce,
– injekcijsko iglo (priloženo pero z lancetami na dihurski debeli koži ne deluje najbolje),
– pasto (malt pasto ali vitaminsko pasto*) za umiritev dihurja.
– dihurja.

*Pri dihurjih z inzulinomom to sicer ni najbolj priporočljiv priboljšek, saj vsebuje tudi sladkor, ampak v ta namen in v majhnih količinah ni problematičen. Lahko pa uporabiš olivno/bučno olje ali vazelin.

Dihurja si položiš v naročje, mu na trebuh namažeš malo paste in med tem, ko jo liže, zmasiraš eno od prstnih blazinic na zadnji taci, da pospešiš krvavitev. Če želiš, lahko tudi razkužiš, ni pa nujno.

Pripraviš merilnik, vanj vtakneš trakec za merjenje (na zalogi imej še kakšnega – po cca. 1 minuti se merilnik izklopi in boš moral uporabiti nov trakec, če se “zaštrikaš”). Če je potrebno, dihurju na trebušček namažeš še malo paste.

Iglo zapičiš v blazinico – ne smeš biti prenežen, ker je koža na tem delu precej trda, ni pa potrebno, da prst ravno prebodeš … Blazinico stisni, da priteče kapljica krvi, prisloni merilnik in počakaj na rezultat.

Vrednosti nad 3,8 mmol/l (70 mg/dl) so v mejah referenčnih vrednosti (če meriš dve uri od zadnjega obroka). Ampak za vsak slučaj še nekajkrat preveri, ker nivo krvnega sladkorja čez dan niha, da se koncentracija slučajno ne spusti pod to vrednost. Lahko pa je višja, tja do 6,7 mmol/l (120 mg/dl).

Klikni za video prikaz

Prispevek o inzulinomu

Avtorica: Maja Čonč