THC oz. tetrahidrokanabinoli so snovi, ki jih najdemo v konoplji (Canabis sativa) in so znane po svojih psihoaktivnih učinkih ob zaužitju oz. kajenju. Ker je marihuana najbolj razširjena nelegalna droga v svetu, se ni čuditi, da se tudi med živalmi pojavljajo primeri zastrupitve s THC.

V večini primerov zastrupitve pri živalih gre za zaužitje (tako posušenih delov rastline kot tudi izdelkov, namenjenih zaužitju – “kukijev” ipd.), obstajajo pa seveda tudi primeri, ko uživalci droge živali namerno izpostavijo aktivni učinkovini.

Klinični znaki zastrupitve s THC se začnejo kazati približno 30–90 minut po zaužitju oz. vdihavanju dima in lahko trajajo celo do 72 ur (čas je odvisen od velikosti in teže živali ter seveda od količine zaužite oz. vdihane substance). Najpogostejši znaki so depresija, razširjene zenice, nekoordiniranost gibov, mišični krči, padec telesne temperature, bradikardija (upočasnjen ritem srca), preobčutljivost kože za zunanje dražljaje, halucinacije, agresivnost, nistagmus (vrtenje oči), nekontrolirano oglašanje, inkontinenca, epileptiformni napadi, bruhanje (v nekaterih primerih), driska in kot posledica nekaterih omenjenih znakov lahko tudi koma ali smrt (pri zares velikih odmerkih).

V Sloveniji so že bili primeri zastrupitve živali s THC, tudi med dihurji. Torej ne gre za imaginaren problem.

Če vemo, da je žival zaužila konopljo, lahko v prvih nekaj minutah po zaužitju poskušamo izzvati bruhanje (s slano vodo ali z medicinsko (!) raztopino vodikovega peroksida), lahko pa ji damo tudi aktivno medicinsko oglje, ki preprečuje absorpcijo. Če so klinični znaki že prisotni, bruhanja ne izzivamo, saj je učinek THC tudi zmanjša refleks bruhanja. Žival peljemo k veterinarju in tam povemo, s čim se je zastrupila, saj je od tega odvisna terapija. Zdravljenje je simptomatsko (ogrevanje, infuzija, zdravila za dvig krvnega tlaka, zdravila za kontrolo epileptiformnih napadov), potreben pa je tudi nadzor nad živaljo, saj so občuten padec telesne temperature in krvnega tlaka, preveč upočasnjeno bitje srca in možne alergične reakcije lahko usodni.

Avtorica: Maja Čonč