P1040056-2Druga stvar, o kateri morate razmisliti je to, da večina, predvsem mladih dihurjev, grize in ščipa. Komunikacija in igra med vrstniki je lahko zelo groba in če dihurčka ne naučimo, da mi nismo njegov vrstnik, bo tako komuniciral tudi z nami.
Vzgoja dihurja ni dosti drugačna od vzgoje mačjega ali pasjega mladiča. Pomembno je, da v začetku določimo pravila in se jih striktno držimo. Dihurjev nikoli ne tepemo, ne grizemo ali kakorkoli drugače fizično kaznujemo, saj jih zaradi majhnosti lahko poškodujemo. Pa tudi procesu navezovanja na lastnika bo tak pristop veliko bolj škodil kot koristil. Raje uporabimo pristop pozitivne motivacije in z nagrajevanjem potrjujemo želeno vedenje. Dihurji so dovzetni za priboljške in »podkupovanje« in na tak način jih bomo najlaže naučili, kaj lahko in česa jim ne dovolimo. Čeprav se včasih zdi, da namenoma počno točno tisto, česar jim ne dovolimo, in se z nami igrajo igrico kdo ima boljše živce.

Dihurjev nikoli ne tepemo, ne grizemo ali kakorkoli drugače fizično kaznujemo, saj jih zaradi majhnosti lahko poškodujemo. Pa tudi procesu navezovanja na lastnika bo tak pristop veliko bolj škodil kot koristil.

Pri nakupu in izbiri dihurja je izredno pomembno od kod dihur prihaja, kakšne so njegove predhodne izkušnje z ljudmi in na kakšen način (če sploh) so se rejci ukvarjali s samico in mladiči v leglu. Dober vzreditelj bo z mladiči rokoval že v zgodnji starosti, tako da bodo vajeni človeškega dotika in bodo vedeli, kje je meja, do katere lahko gredo z ugrizi. Jasno jim bo, da človek ni drug dihur in da se morajo z njim igrati drugače.

Seveda pa je lahko izkušnja z dihurjem tudi čisto drugačna, boleča in nič kaj romantična, še posebej če gre za zanemarjenega ali celo trpinčenega dihurja. Naj povemo, da je tudi takšnega, običajno hudo grizočega dihurja, mogoče prevzgojiti, a to neizkušenim lastnikom odsvetujemo.

Dihurjev kot ljubljenčkov ne priporočamo družinam z majhnimi otroki. Igra med dihurji je precej groba – z veliko grizenja – vendar po zaslugi trše kože ne pušča posledic. Tovrstna igra z majhnim otrokom pa je lahko za slednjega neprijetna, boleča in celo nevarna!

Avtorica: Maja Čonč