Domov » Društvo Zverinice

Dihurčkov dan, 19. 5. 2012

30 April 2012 2,633 ogledov

V Društvu ljubiteljev dihurjev – Zverinice smo se odločili, da za ljubitelje dihurjev organiziramo prireditev, imenovano Dihurčkov dan, za katero načrtujemo, da bo postala tradicionalna. Namen prireditve je srečanje ljubiteljev dihurjev in spoznavanje dihurjev v živo, kar je namenjeno vsem, ki razmišljajo, da bi si belega dihurja omislili za hišnega ljubljenčka.

Člani društva bomo odgovarjali na vprašanja o dihurjih, organizirali bomo praktično delavnico o osnovni negi dihurja in delavnico izdelovanja igračk. Priznana predavatelja in strokovnjaka za dihurje, doc. dr. Jožko Račnik, vodja Ambulante za ptice, male sesalce in plazilce na VF in Maja Čonč, predsednica Društva Zverinice bosta pripravila informativni predavanji o dihurjih. Poleg tega bomo organizirali dihurski “vrtec” in igralnico, več zabavnih tekmovanj, srečelov ter veterinarsko stojnico, na kateri bo veterinar odgovarjal na vprašanja o skrbi za zdravje belih dihurjev, organizirali bomo preventivno merjenje glukoze v krvi in pregledovali ušesne brise na morebitno okužbo z ušesnimi garjami.

DATUM: sobota, 19. maj 2012

KRAJ: KUD France Prešeren, Karunova ulica 14, Ljubljana, Slovenija

URNIK:

11:00 Odprtje Dihurčkovega vrtca in igralnice
11:15 – 12:00 predavanje – BELI DIHUR IN VETERINAR – ZANIMIVA DRUŽBA (doc. dr. Jožko Račnik)
12:15 – 13:00 delavnica ROKOVANJE Z DIHURJEM IN OSNOVNA NEGA DIHURJA
13:15 – 14:00 delavnica Izdelovanje tunelov in spalnih poligonov za dihurčke iz starih oblek (Monika Koprivnikar); razstava del
14:15 – 15:00 predavanje: POGOSTA VPRAŠANJA O BELIH DIHURJIH (Maja Čonč)
15:00 – 15:50 Zabavno tekmovanje HITROSTNO SKOZI CEV IN POLIGON
16:00 – 16:50 Zabavno tekmovanje NAJ NAJ NAJ
17:00 – 17:50 Zabavno tekmovanje ZEHCEV NA MINUTO
18:00 Zaključek vrtca in igralnice


PODROBNEJŠA PREDSTAVITEV PROGRAMA

PREDAVANJE BELI DIHUR IN VETERINAR – ZANIMIVA DRUŽBA

V 45 min dolgem predavanju, bomo bodočim in trenutnim lastnikom in skrbnikom dihurjev podrobno predstavili, kako izgleda obisk pri veterinarju in skušali ovreči strah pred obiskom veterinarske ambulante, ki ga imajo nekateri lastniki. Poudarili bomo, kako zelo pommebno je, da ob težavah čimprej kontaktiramo veterinarja. Beli dihurji svoje zdravstvene težave namreč zelo dobro skrivajo, in ko se klinični znaki pojavijo, je lahko bolezen že zelo napredovala. Predava doc. dr. Jožko Račnik, vodja Ambulante za ptice, male sesalce in plazice na Veterinarski fakulteti v Ljubljani.

PREDAVANJE POGOSTA VPRAŠANJA O BELIH DIHURJIH
V 45 min dolgem predavanju bomo odgovorili na najpogostejša vprašanja, ki jih ljudje postavljajo o dihurjih. Vprašanja bodo zajemala vse vidike lastništva dihurja – tako glede nakupa, kot glede vedenjskih značilnosti, prehrane, nege, bivanja, …  Predava strokovnjakinja za bele dihurje in predsednica Društva Zverinice Maja Čonč.

 

DIHURČKOVA IGRALNICA IN VRTEC
Tu bodo lastniki pustili svojo zverinico, da se spozna in poigra z drugimi dihurčki. Ostali obiskovalci pa bodo lahko opazovali dihurje pri njihovih vsakdanjih vragolijah.  Pogumnejši in radovednejši bodo lahko dihurja tudi prijeli v roke in ovohali njegov znameniti vonj. Vedno bo prisoten vsaj en član društva, ki bo zverinice nadzoroval in odgovarjal na vprašanja obiskovalcev.
Vsi dihurji, ki bodo sodelovali v igralnici in vrtcu morajo biti cepljeni proti pasji kugi, zdravi in kastrirani.

DELAVNICA IZDELOVANJE TUNELOV IN SPALNIH POLIGONOV ZA DIHURČKE IZ STARIH OBLEK
Imate stare hlače ali pulover, ki ga ne oblečete več? Zakaj bi te obleke ždele v omari, če lahko iz njih ustvarimo pravi zabaviščni park za dihurčke? Tunel iz hlač, ležalnik iz majice,… Samo malo domišljije in vse bo pripravljeno v zelo kratkem času. Zabava se lahko začne.
Zverinko sicer ustvarja večinoma za mačjo zabavo, vendar so njegovi prijatelji tudi dihurčki, zato tudi njim želi veselo raziskovanje in udobno sanjarjenje.
Na delavnico torej prinesi stare hlače, pulover ali majico iz močnega blaga, šiviljski pribor ter dobro voljo. Odnesel boš kar nekaj idej in mogoče že tudi nekaj kotičkov za dihursko zabavo.
Delavnico vodi Monika Koprivnikar, Zverinko.
Zaradi lažje izvedbe so zaželene predhodne prijave (na psh172@gmail.com).

 

DELAVNICA ROKOVANJE Z DIHURJEM IN OSNOVNA NEGA DIHURJA
Pokazali bomo, kako pristopiti k dihurju, kako z njim rokovati, ga razumeti in se z njim sporazumeti na primeren način. Prikazali in praktično izvedli bomo osnovno nego dihurja – nega dlake, pregled zobovja, krajšanje krempljev, čiščenje ušes,… Vabljeni tako opazovalci kot negovalci.
Zaradi lažje izvedbe delavnice je zaželjen lasten dihurček in oprema: krtača, ščipalček za kremplje (ščipalka za nohte), brisačka, pasta,… Na voljo bo tudi nekaj “mečkabilnih” dihurčkov potrebnih vaše nege, pa tudi nekaj pripomočkov.
Delavnico vodi Maja Čonč, Društvo Zverinice.
Zaradi lažje izvedbe so zaželene predhodne prijave (na psh172@gmail.com).

 

ZABAVNA TEKMOVANJA
Organizirali bomo tri zabavna tekmovanja z bogatimi nagradami in priznanji za tri “najboljše” dihurje.
HITROSTNO TEKMOVANJE
Dihurji se bodo pomerili v teku skozi cev in čez poligon z ovirami.
NAJ NAJ NAJ
Zabavno tekmovanje na katerem bomo izbrali NAJ dihurčka – pomerili se bodo v teži (najlažji in najtežji), dolžini/velikosti (najdaljši/najkrajši), dolžini repa (najkrajši/najdaljši).
TEKMOVANJE V ZEHANJU
Znano je, da dihurji, ki jih primemo za vratno gubo, prično zehati. Organizirali bomo tekomvanje – kateri dihur največrat zazeha v eni minuti.
Vsi dihurji, ki bodo sodelovali na zabavnih tekomovanjih morajo biti cepljeni proti pasji kugi, zdravi in kastrirani.

 

INFORMATIVNA IN PRODAJNA STOJNICA DRUŠTVA ZVERINICE
Člani društva bodo odgovarjali na vprašanja lastnikov dihurjev in vseh ostalih obiskovalcev. Predstavili bomo dihurje, ki so v oskrbi društva. Na stojnici bodo obiskovalci lahko kupili društvene izdelke, dobili informativne tiskovine in sodelovali v srečelovu z bogatimi nagradami. Ves izkupiček od prodanih izdelkov je namenjen oskrbi pomoči potrebnih dihurjev.
Predstavili bomo tudi novo ustanovljeni Zavod Kosovir, katerega namen je odprtje zavetišča za bele dihurje in druge t. i. eksotične živali.

 

V VETERINARSKEM KOTIČKU bo veterinar Aljoša Kolenc odgovarjal na vprašanja glede cepljenja, preventive, bolezenskih znakov, kastracije,… Iz ušesnih brisov, ki jih bomo dobili na delavnici o negi dihurja, bomo naredili preparate in jih pogledali pod mikroskopom ter preverili prisotnost ušesnih garij. Na željo lastnikov bomo dihurju izmerili raven glukoze v krvi – znižana koncetracija je namreč eden od znakov inzulinoma, najpogostejše neoplazije pri belih dihurjih. Mogoča bo izdaja potnega lista, čipiranje in vpis čipiranih dihurjev v Centralni register.

PRI ORGANIZACIJI NAM POMAGAJO: Veterina Dobro-Grosuplje d.o.o., Zverinko (oprema in igračke za male živali), MAD d.o.o., Sodobnost revija in založba, trgovina Hanna, De-Long d.o.o., KUD France Prešern, Zavod Kosovir, Društvo za zaščito živali Ljubljana, Športni center Chagi, Treking Šport, Tuš, Živa – vse za živali, trgovina Aro, picerija Azur, Ambulanta za ptice, male sesalce in plazilce Veterinarske fakultete

1 zvezdica2 zvezdic3 zvezdic4 zvezdic5 zvezdic (4 glasov, povprečje: 5.00 od skupno 5)
Loading...

En komentar »