Domov » Društvo Zverinice

Kosovir, zavod za oskrbo in pomoč živalim ter osveščanje

21 August 2012 7,433 ogledov

Zavod KOSOVIR je bil ustanovljen v začetku leta 2012. Ukvarja se z delom na področju izobraževanja in osveščanja, projektnega dela, oskrbe in zaščite živali ter drugimi, s tem povezanimi dejavnostmi, ki se v celoti izvajajo kot neprofitne. Ustanovili smo ga posamezniki, ki imamo izkušnje s področja pomoči živalim. Smo aktivni člani društev Zverinice, Društva za zaščito živali Ljubljana in Mačjelovka.

Namen Zavoda KOSOVIR je izboljšanje stanja na področju oskrbe in zaščite živali. Osredotočili smo se predvsem na problematiko netradicionalnih, t. i. eksotičnih vrst živali, katerih število se v zadnjih letih povečuje. Posledica vse večje popularnosti, celo modnosti nekaterih vrst in velike ponudbe, je pogosto nepremišljen, impulziven in neodgovoren nakup nove živali ter posledično tudi porast števila odvečnih, nezaželenih in zavrženih živali.

V Sloveniji je registriranih enajst zavetišč za hišne živali, ki pa se po večini ukvarjajo le z brezdomnimi psi in mačkami. Primeri pojavljanja živali drugih vrst so sporadični, vendar njihovo število narašča. Večina obstoječih zavetišč nima ne znanja, ne primernih prostorov za oskrbo teh vrst živali. Zato se kaže potreba po ustanovitvi zavetišča, ki se bo ukvarjalo s temi vrstami, to pa je tudi eden glavnih ciljev zavoda. Odprtje zavetišča načrtujemo v letu 2013, do takrat (in seveda tudi po tem) pa bomo pri nameščanju najdenih živali sodelovali z obstoječimi pristojnimi zavetišči.

Povezali se bomo s strokovnjaki z različnih področij in zainteresiranim javnostim ponudili tudi strokovno svetovanje za izboljšanje stanja na področju oskrbe in zaščite živali. V sodelovanju z drugimi inštitucijami bo zavod deloval tudi na področju raziskav s področja naravoslovja, predvsem biologije in veterinarske medicine, s čimer bomo tudi sami skušali doprinesti k vedenju in poznavanju teh vrst živali. Hkrati pa bomo z izdajanjem informativnega gradiva, ustanovitvijo spletnega portala in organiziranjem različnih izobraževalnih predavanj skušali čim bolje informirati tudi vse lastnike in bodoče lastnike tovrstnih živali ter na ta način skušali preprečiti impulzivne nakupe, posledično neprimerno oskrbo ali celo zapustitev živali.

 

Kratek povzetek delovanja

V juniju, juliju in avgustu smo pomagali pri oskrbi trinajstih belih dihurjev, treh kuncev, treh golobov, dveh vrabcev, dveh skobčevk in po ene bele miške, podgane, vrane, zelenega legvana, mačka in želve rumenovratke. Od naštetih živali sedem dihurjev, legvanka, želva in miška še vedno čakajo na nove domove, en dihur in en golob pa ostajata v našem skrbništvu do konca, oz. izpustitve (golob).

V mesecu juliju smo odprli specializirano spletno trgovino z izdelki za male živali KOSOVIRJEVA TRŽNICA (www.kosovir.com). Izkupiček od prodaje bo porabljen za oskrbo brezdomnih živali in izgradnjo ter kasneje financiranje zavetišča za ptice, male sesalce in eksotične živali. Načrtujemo, da se bo konec leta 2012 spletni trgovini pridružila tudi fizična. V obeh trgovinah bomo prodajali le kakovostne izdelke, takšne, ki jim zaupamo, jih poznamo in jih za svoje živali uporabljamo tudi sami.

Za september načrtujemo izdajo informativnih brošur in ureditev spletne strani.

Vedno smo pripravljeni pomagati ljudem, ki najdejo zavrženo ali poškodovano žival, ljudem, ki potrebujejo nasvete glede oskrbe svojih živali in drugim. Skušamo sodelovati z vsemi obstoječimi zavetišči za zapuščene živali, Azilom za prostoživeče živali, pristojnimi inštitucijami (VURS, ARSO, ZRSVN, Veterinarska fakulteta, …) in društvi, ki delujejo na področju zaščite živali.

Kontaktirate nas lahko po telefonu (040 395 995), preko elektronske pošte (info@kosovir.si) ali naše FB strani (facebook.com/kosovir).

 

1 zvezdica2 zvezdic3 zvezdic4 zvezdic5 zvezdic (1 glasov, povprečje: 5.00 od skupno 5)
Loading...