Domov » Društvo Zverinice, Revija, Vroča tema

Zverinice – druga številka revije

1 January 2019 365 ogledov

Zakorakali smo v leto 2019 in spodobi se, da najprej zaželim vse dobro vam in vašim najdražjim – kosmatim in tistim malo manj kosmatim.
Z veseljem vam poklanjamo novoletno darilo – novo številko revije Zverinice, ki ste jo dolgo čakali in končno tudi dočakali. Priznam(o), da je do izida druge številke trajalo “malce” dlje kot smo si prvotno zamislili. Razlog za to je tisoč in en. Kakorkoli, zdaj je pred vami in upamo, da boste ob prebiranju uživali in se predvsem česa novega naučili.

Tokrat je vsebina zelo raznolika.
Eden od namenov našega društva je tudi promocija in propagirnaje odgovorne vzreje dihurjev. Prizadevamo si, da bi se izboljšalo stanje na področju zdravja in dolgoživosti dihurjev v slovenskem in celotnem evropskem prostoru, hkrati pa bi radi postavili temlje dobre prakse v vzreji in izkoreninili, ali vsaj čim bolj zmanjšali tako imenovano dvoriščno rejo. V ta namen, smo letos v društvu v sodelovanju z vzreditelji, bodočimi vzreditelji in zainteresiranimi člani pripravili Vzrejni pravilnik, ki ga tudi objavljamo. Prizadevali si bomo, da se nekatera določila iz omenjenga pravilnika zapišejo tudi Pravilnik o zaščiti hišnih živali katerega sprememba se obeta letos.
Vroča tema tokratne številke je “drekologija“. Ne-znanstvena “veda”, ki jo (ali pa bi jo morali) vsi lastniki dihrujev dobro poznati. Nena in Tjaša pišeta o učenju uporabe stranišča, za vas pa sta preizkušali tudi različne vrste posipov in alternativnih straniščnih podlag.

Prvo številko revije, katere glavna tema je bil “Nov dihur v družini”, najdete tule: http://www.zverinice.com/drustvo/revija-zverinice

Naš veterinar piše o tem kateri so tisti primeri, ko je potrebno z dihurjem nujno in to takoj, poiskati veterinarsko pomoč.
Ker je tak čas v letu, pišemo tudi o kastraciji (in sterilizaciji) – kdaj in na kakšen način ter o tem kakšne so in kakšne niso alternativne možnosti. Druga zdravstvena tema, ki vsekakor sovpada s kastracijo, je obolenje nadledvičnih žlez.
Nadaljujemo s serijo o prehrani, tokrat predstavljamo t.i. “Frankenprey” metodo hranjenja in predstavljamo konkrentna navodila ter vzorčni jedilnik za začetek hranjenja s surovo mesno hrano.
Dihurji so zelo inteligentni, zvedavi in živahni in igra ter obogatitev okolja sta za njihovo dobrobit zelo pomembni. Ena od priljubljenih igrač, ki jo lahko zelo enostavno naredite sami, so škatle za kopanje. Igrali sta se tokrat naši Špela in Nena.
Jana vam predstavlja skunka, dihurja, ki v resnici ni dihur.
Predstavljamo vam dihurje, ki so v trajni oskrbi naših članov, kolegica Petra iz hrvaškega društva Tvorum pa predstavlja posebnega dihurja, Ernesta.

Želim vam prijetno branje,
Maja Čonč

Dokument za tiste, ki bi revijo radi sprintali: KLIK

VABLJENI K SODELOVANJU
Hkrati bi vse lastnike in ljubitelje dihurjev rada povabila k sodelovanju.
Imate morda zanimivo zgodbo, super fotografijo ali kakšno vprašanje? O katerih temah bi radi izvedeli več? Radi bi slišali vaše predloge, kaj vam je v reviji všeč in kaj vam morda ni. Vabljeni ste, da se nam oglasite prek e-poštnega naslova info@zverinice.com ali na naši Facebook strani Zverinice
facebook.com/zverinice/

1 zvezdica2 zvezdic3 zvezdic4 zvezdic5 zvezdic (1 glasov, povprečje: 5.00 od skupno 5)
Loading...