Heii!

No, kot sem že tudi v predstavitveni temi napisala, da imam par vprašanj pred nakupom, jih bom zastavila kar semle

Upam da sem izbrala pravo temo, drugače jo pa prosim premaknite na pravo mesto.
Torej.. da se napotim k vprašanjem
1. Ali dihur skače?Okej.. mogoče se res smešno sliši, ampak me resno zanima.Pa tega res nisem nikjer zasledila. Imam namen ubistvu narediti tako, da bi imela v svoji sobi(ker imam pač dovolj veliko) narejeno kot nekakšno ograjco, znotraj ograjce pa kletko in še en podenj od kletke za njegov wc. Potem pa kar bi še ostalo prostega, pa bi imela pač razne tunelčke in igračke za igrati. Vendar sem se pri tem vedno utavila pri tem, ker ne vem ali dihurji sploh skačejo in koliko bi morala biti potem tista ograja visoka, če bi že bila?
2. Samček ali samička?To me vsekakor preganja. Ali samčki res bolj smrdijo od samičk? Ali nekaj podobnega? No, nevem.
3. Kastracija in sterilizacijaTorej.. zanima me, če je to obvezno? Nekje sem prebrala, da lahko pri samčku to naredi slabo kri, pri samičkah pa, da lahko celo umrejo, saj ima tisto ovulacijo, kjer čaka da jo nekdo oplodi.. Sicer mi je pa nekdo povedal da ni obvezna prav zares, vendar je zaželjena, saj je potem tudi žival bolj 'tvoja'.
4. Velikost kletkeTudi to vprašanje je precej pogosto. Zanima me, koliko bi morale biti mere. Ampak naj poudarim, da imam namen imeti dihurčka v kletki samo za spanje in včasih malo podnevi... torej bi bila lahko kletka tudi manjša, ker itak v njej nebi preživel toliko časa? Ker sedaj doma imam neko kletko, ki je seveda premajhna zanj.. mere so 53x26x36 (namenjeno je bilo seveda hrčkom).. zato sem na ogled postavila neko kletko na oglasu, kjer naj bi bile kletke izdelane prav za dihurje, mere pa so 80x35x40... bi bilo to dovolj? Za wc, bi pa uporabila kar podenj od te za hrčka...
5. Starost Koliko naj bo star, ko bi ga kupila.. prvič seveda? Ali je boljše da mlajšega, in ga s tem privadim pač nase že od majhnega.. ali pa že bolj odraslega, ki bi bil že socializiran in vse?
6. Grizenje kablovKer imam po sobi res ogromno kablov, potem to pomeni, da bi morala res vse zavarovati, saj je nevarnost njegovega pregriza le-njih?
Hvala za odgovore in oprostite številu vprašanj