Forum Zverinice

Prosimo, da se prijavite or registrirate .

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino prijave
Strani: 1 [2] 3 4 ... 11   Dol

Avtor Tema: Nakup dihurja  (Prebrano 11305 krat)

0 Uporabnikov in 3 gostov spremljajo to temo.

aniya

• huda zver
  • Odjavljen Odjavljen
  • Komentarjev: 471
    • http://www.myspace.com/_aniya_
Nakup dihurja
« Odgovor #15 : ponedeljek 10 november, 2008, 00:00:36 00:00 »

Kakorkoli obrnemo, mislim, da je razlogov zakaj vzeti dihurja od rejca veliko, prav tako zakaj ne v trgovini(razne bolezni, ne vemo od kod prihaja dihurček-farme...). Vendar pa samo dejstvo, da dihurja ne kupiš neposredno v trgovini ni dovolj (o tem se je nekaj govorilo na black listi). Mislim pa, da karakter same žival igra največji faktor pri socializiaciji! Konkretno Vladimir se mi (vsaj za 1x) zdi, da se nikdar ne bo umiril do te mere, da bo zaspal v naročju, se malo bolj umirjeno igral...pač so dihurji, ki enostavno "nimajo časa", kot je že rekla Maja. Nekateri so enostavno preveč hiperaktivni in se jim samo grizenje ne zdi nekaj, čemur bi se pri svoji igri morali odreči. Pa se prav tako zavedam, da je bila Žiži na začetku grizli, a se je umirila, vendar se ona brez problema crklja v mojem naročju, medtem ko si vladimirja sploh ne morem zamisliti, da bi mirno ležal v naročju...pa VEM kako lastnica dela z njim in koliko truda vloži v njegovo vzgojo in lahko rečem, da se ne razlikuje bistveno od moje vzgoje, rezultat pa je popolnoma drugačen.
« Zadnja sprememba: ponedeljek 10 november, 2008, 00:02:49 00:02 aniya »
Evidentirano

Dubmaus.

• huda zver
  • Odjavljen Odjavljen
  • Komentarjev: 375
Nakup dihurja
« Odgovor #16 : ponedeljek 10 november, 2008, 00:07:02 00:07 »

Se popolnoma strinjam z Aniyo in sploh nimam komentarja.
Evidentirano
A righteous man regardeth the life of his beast but the tender mercies of the wicked are cruel.

bibika20

• zverina
  • Odjavljen Odjavljen
  • Komentarjev: 835
  • bibika
Nakup dihurja
« Odgovor #17 : ponedeljek 10 november, 2008, 00:11:36 00:11 »

Glede hiperaktivnosti se popolnoma strinjam... Govorila pa sem samo o grizenju, ki se ga da z doslednostjo dokaj hitro odpraviti... Res pa je, da različni karakterji dihurjev potrebujejo različne taktike odvajanja od grizenja, ki jih moraš pogruntati sam! Grizenje ni stvar karakterja! ;)
Evidentirano
Ferrets leave tiny little pawprints on your heart!

Dubmaus.

• huda zver
  • Odjavljen Odjavljen
Nakup dihurja
« Odgovor #18 : ponedeljek 10 november, 2008, 00:17:54 00:17 »

Bibika na tvojem mestu ne bi bila tako zelo prepričana. Z Aniyo ne govoriva o hiperaktivnosti, ki tukaj sploh nima vloge. Menim, da je grizenje več ali manj samo stvar karakterja! Jaz odvajam Vladimirja od grizenja že dva meseca, torej od kar ga imam, pa se stanje ni izboljšalo niti malenkost, kvečem poslabšalo. In če bi ga videla, bi vedela da ne grize zato ker ne bi bil socializiran, ampak enostavno takšen pač je - na tak način se igra in to je to. Grize kar tako, ker mu pač paše. Pa ga lahko pestvujem, ga najbolj nežno božam in lupčkam, on pa me bo ves čas grizel. In to je stvar karakterja, imho!
Evidentirano
A righteous man regardeth the life of his beast but the tender mercies of the wicked are cruel.

bibika20

• zverina
  • Odjavljen Odjavljen
  • bibika
Nakup dihurja
« Odgovor #19 : ponedeljek 10 november, 2008, 00:25:47 00:25 »

S tem se pač ne strinjam! Bo pa lahko še kdo drug povedal kaj na to temo... Moje mnenje je pa pač takšno! Mogoče moraš biti bolj vztrajna (kaznuj ga pri vsakem najmenjšem ugrizu in ne samo takrat ko te malce bolj zaboli! - če tega ne počneš že zdaj!) Pa brez zamere! ;)
Evidentirano

iguano_ben

• zverinica
  • Odjavljen Odjavljen
  • Komentarjev: 94
Nakup dihurja
« Odgovor #20 : ponedeljek 10 november, 2008, 00:36:05 00:36 »

vsak mladi dihur grize, ne glede na to kaki je rejec,pa če je še 24ur z njimi bo grizel,ker t enostavno spada v njihovo odraščanje. V vliki meri,pa je odvisno koliko se z njimi ukvarja, ker da bi vzgojil takega dihurja,ki sploh ne grize je skoraj ne mogoče.
Evidentirano

maja01

• Administrator
  • Odjavljen Odjavljen
  • Komentarjev: 8.581
  • Glavna zver
    • zverinice
Re: Nakup dihurja
« Odgovor #21 : ponedeljek 10 november, 2008, 01:20:51 01:20 »

Se strinjam z Benjaminom. Vsak mald dihur grize, to je namrec njihov nacin komunikacije. Popolnoma enako kot mladi psi in mlade macke. Razlika med socializiranimi in nesocializiranimi zivalmi pa je "le" v tem, kaksno in zakaj je to grizenje. Bistvena razlika je med igrivimi ugrizi in ugrizi iz strahu, obrambe, dominance. Ugrizi iz strahu so namrec bistveno, bistveno, bistveno bolj boleci in krvavi.
Vladimir absolutno ne sodi med dihurje za katere bi jaz rekla, da ima tezavo z grizenjem. Pac, res je, trenutno ni dihur, ki bi se pustil vlaciti po rokah in crkljati, mogoce nikdar ne bo, ampak tezav z grizenjem nima. Kolikor grize, pac grize iz razposajenosti in igrivosti. Dobro, Vlado je pac eden tistih dihurjev, ki so malo zahtevnejsi in v idealni situaciji ne bi koncal pri neizkusenem lastniku. Jasno to ne pomeni, da je z Dubmaus karkoli narobe, nikakor (prosim re ne bodi uzaljena, ker ne mislim nic slabega, samo razlagam). Hocem povedati, da bi imela ona bistveno manj tezav, ce bi dobila kaksnega karakterno malo manj zahtevnega dihurja - manj "stikljivega", malo bolj umirjenega, ... in da kaksen bolj izkusen lastnik z Vladotom ne bi imel toliko problemov. Zame bi bil Vlado npr. idealen :D in ce bi (teoretiziram) lahko izbirala, bi si mogoce zelela, da je Tito tak (Dubmouse bi pa zelo ustrezalo, da bi imela dihurcka kot je Tito). S tem seveda ne mislim, da je s Titotom karkoli narobe, da ga ne maram (rajsi 17x povem isto, ker vem kako ljudje vcasih berejo  :rolleyes:), samo njegov karakter mi ni v nikakrsen izziv. Konec koncev, prden sem vzela Trinity, sem iskala dihurja, ki bi bil tak kot Vladimir, samo s to razliko, da bi bil se nesocializiran.  :rolleyes: :ashamed: Hja, nekateri si prav zelimo zakomplicirat svoje zivljenje.  LOL LOL LOL Je pa res, da je Tito med ostalimi hiperaktivci pravi balzam za duso.
Skratka ... hotela sem povedati, da so za Vladovo trenutno stanje, tud glede "grizenja" in hiperaktivnosti v veliki meri krivi tudi hormoni in pac starostno obdobje v katerem je. Scasoma se bo tudi on, vsaj malo, umiril. Verjemi.
m. 
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.

bibika20

• zverina
  • Odjavljen Odjavljen
  • bibika
« Odgovor #22 : ponedeljek 10 november, 2008, 01:25:10 01:25 »

Se strinjam... Govora je bilo pač o tem, če je grizenje stvar posameznikove genetike - dihurjeve (kar seveda ni, ker vsak mlad dihur grize) ;)!
Evidentirano

maja01

• Administrator
  • Odjavljen Odjavljen
  • Glavna zver
    • zverinice
« Odgovor #23 : ponedeljek 10 november, 2008, 01:29:56 01:29 »

Grizenej seveda ni stvar genetike, so pa individualne karakterne lastnosti. In tako kot za kaksnega psa, macko, v koncni fazi tudi cloveka, recemo, da ima bolj zahteven, oz. komliciran karakter, tako je tudi z dihurji. In Vladimir pac sodi med tiste malo bolj komplicirane. :) Se bolj zahtevna kombinacija pa je nesocializiran dihur s kompliciranim karakterjem. V bistvu, Trinity malo meji na kaj takega. In Tidra je definitvno bila to.
Evidentirano

bibika20

• zverina
  • Odjavljen Odjavljen
  • bibika
« Odgovor #24 : ponedeljek 10 november, 2008, 01:31:17 01:31 »

Jap! :yes: :cheese:
Potem si imela pa pestro kajne!? LOL :drool:  ;)
Evidentirano

maja01

• Administrator
  • Odjavljen Odjavljen
  • Glavna zver
    • zverinice
« Odgovor #25 : ponedeljek 10 november, 2008, 01:34:41 01:34 »

S Tidro pa res ...  :scared: :lipsealed: Pri 3nity sem ze vajena vsega hudega, Tidra je bila pa moj drugi/tretji dihur. In je bilo "narobe" vse kar je lahko bilo. Bila je stara pribl. dve leti, popolnoma nesocializirana, ko smo prisli do stopnje, ko se je malo umirila se je zacela gonit in po kastraciji je sele sledli "zur" in nikakor se ni razumela s Kuno. In obratno. Je bil kar zur in fejst je bolelo.  :agh:
Evidentirano

Dubmaus.

• huda zver
  • Odjavljen Odjavljen
« Odgovor #26 : ponedeljek 10 november, 2008, 21:01:10 21:01 »

ah Maja kar se mene tiče se ni treba nič opravičevat, popolnoma razumem kaj si imela v mislih. Seveda sem jaz amater (in nikakor ne izkušen lastnik) in imam res smolo, ker sem dobila ravno zahtevnejšega dihurja. Ampak se spopadam s tem in se poskušam čim več naučiti in izvedeti, da bi bilo najino skupno življenje čim lažje. Si pa lahko predstavljam, da bi bil Vladimir veliko bolj primeren za nekoga takšnega kot si ti, saj imaš le toliko več izkušenj z dihurji, pa tudi veliko bolj zanimivo bi ti bilo, kot pač nek umirjen dihur (kar pa bi meni po vsej verjetnosti bolj ustrezalo).

No torej, jaz sem želela povedat samo to, da pač takšnega dihurja kot je Vladimir sigurno ni mogoče odvadit grizenja (če se ne bo sam umiril z leti in morda malenkost s kastracijo) ker je to zanj igra, torej so ugrizi tisti iz kategorije ugrizov iz igre in ne strahu.

Sva se pa očitno in midve z Aniyo in Bibika zmotile, ker stvar ni niti v genski dednosti niti v socializaciji, ampak je stvar dihurjevega karakterja.  :yes:
Evidentirano

maja01

• Administrator
  • Odjavljen Odjavljen
  • Glavna zver
    • zverinice
« Odgovor #27 : ponedeljek 10 november, 2008, 21:04:43 21:04 »

Se bova enkrat zdaj, ko se meni malo guzva v sluzbi umiri, zmenili in pridem enkrat okrog. ;)
Evidentirano

bibika20

• zverina
  • Odjavljen Odjavljen
  • bibika
« Odgovor #28 : ponedeljek 10 november, 2008, 21:13:38 21:13 »

Je stvar socializacije ali se bo dihur sčasoma odvadil grizenja... Je pa stvar karakterja kako hitro se bo tega odvadil in v kolikšni meri se tega odvadi.... Nekateri dihurji vedno grizljajo (zelo nežno), drugi pa nikoli nobenega ne ugriznejo (npr. Boni je tak - nos je pa njegova edina šibka točka!) ;)
Evidentirano

bibika20

• zverina
  • Odjavljen Odjavljen
  • bibika
« Odgovor #29 : ponedeljek 10 november, 2008, 21:15:34 21:15 »

Tako, da imajo izkušnje veliko večji pomen pri grizenju kot pa genetika! ;) Res pa je, da je od karakterja in seveda starosti (nejvečji faktor) odvisno v kolikšnem času nam bo uspelo dihurja odvaditi grizenja (in od naše taktike tudi ;))!
Evidentirano
Strani: 1 [2] 3 4 ... 11   Gor