Forum Zverinice

O dihurjih => Prehrana => Domača kuhinja => Avtor teme: aniya - četrtek 09 oktober, 2008, 16:26:50 16:26

Naslov: Surovo meso
Objavil(a): aniya - četrtek 09 oktober, 2008, 16:26:50 16:26
surovo meso? :) to mi ljudje okoli mene skos govorijo :yes: nisem pa še poizkusila! Kero meso pa je najbolj priporočeno? Nekdo mi je priporočal naj  :ferret: ponudim drobovino? Mislite da bi bilo to ok? Oz kaj je najboljša varianta srovega mesa in kaj vi ponudite svojim  :ferret: :ashamed:
Naslov: Surovo meso
Objavil(a): Dubmaus. - četrtek 09 oktober, 2008, 18:09:50 18:09
Hmm surovo meso? To bomo danes poskusili  :cheese:

Sicer pa ima Vladimir ves čas na voljo brikete (Totally ferret in še ene, katerih ime bo vedla bibika, ki jih tudi naroča iz tujine), dvakrat do trikrat na dan pa dobi Almo nature kitten (včasih tudi kakšno od Adult verzij - npr. govedina, teletina, piščančja prsa) konzervico (Hillsove nekako ne mara, ne vem iz katerega razloga), na vsake par dni pa malo jajčka. Sicer pa vsak dan dobi Multivitaminsko pasto kot nagrado (za wc in preval, ki se ga počasi učiva) in pa oljni dodatek vsake 2-3 dni (čajna žlička - pol žličke bučnega in pol žličke olivnega olja).
Moram se kdaj spravit narest še 'račjo župco'  :cheese:
Naslov: Surovo meso
Objavil(a): aniya - četrtek 09 oktober, 2008, 18:45:22 18:45
Tudi moja mala  :ferret: ima zelo ozek spekter hrane - pa ne da nebi poizkusili še kaj več kot brikete, enostavno je preveč zbirčna :P Poizkusili sva že 5 različnih konzervic (Hills, Almo nature kitten, Animonda carny kitten...) vendar ji nobena ni odgovarjala (nisem takoj obupala, vendar očitno tega pač ne mara  :blik: ). Hvala bogu ji je všeč vsaj Hills AD konzervica. Pravzaprav ji je zelo všeč :yes: (edini problem je, ker se ji bo po vsej verjetnosti zamerila zaradi prisilnega hranjenja). H konzervici dodam običajno še čajno žličko zmletih briketov Tottaly ferret baby in Orijen. Včasih dodam tudi čajno žličko hladno prešanega olivnega ali bučnega olja in jajček. Jajca se sama po sebi nebi lotila, če pa ji ga kam "podtaknem" pa tudi to poje :P Posizkusila sem tudi s popečenim puranjim meskom(brez začimb seveda) a ji tudi to ni ustrezalo. Številne priboljške namenjene mačkom sem ukinila, saj se mi njihova sestava ni zdela primerna, se manj pa potrebna! Od slednjih ji privoščim le Wiskas dentabits za zobke, seveda v manjših količinah. Veš čas pa ima seveda na voljo zgoraj omenjene brikete. Podkupovanje s pasto pa sva tudi prekinili, saj se ji je tudi ta zaradi okoliščin "zamerila" :P
Naslov: Surovo meso
Objavil(a): Bina - četrtek 09 oktober, 2008, 22:20:27 22:20
Mi imamo pa na razpolago čez cel dan briketke Totally ferret baby ali Orien, včasih jih dam kar pol/pol, zdaj dobi zjutraj in zvečer "župco"- vsebuje samo piščanca, olivno olje, mešanico razmočenih briketkov, jajčka (drugače jih ne mara).... Edina konzerva je tunina- mačje se mi ne zdi vredno kupovati- sem pa zadnjič gldala da bi poslusili tisto iz recepta.... :ashamed: Samo je potem nismo, ker se konzervirane hrane raje izogibamo....
Potem dobi še kuhana piščančja prsa in hrustance, včasih mu dam tudi za pogrizt kak konec kosti- te se ne lomijo na ostre konce, pečenega piščanca ne obrajta najbolj, ker ni tako "sočen", mu pa ZELO tekne surov piščanček, s katerim se tudi učimo trike :cheese: Samo upam da se ne bo uprl :cheese: :yes: Od drobovine dobi kake srčke, jetrca (v majhnih količinah ker ni priporočljivo), želodčke- to seveda vse kuhano, potem pečeno ali surovo ribico.
Priboljški so mu "brezvezni" jih sicer poje, samo rabi kar nekaj časa- zgleda da mu niso preveč všeč razni dodatki v teh kupljenih hranah :think:

Drugače pa vedno "fehta" in tudi ukrade iz juhe (to potem naredim iz vode ki ostane pri kuhanju pišč.prsi ali hrbta) kak grahek ali 2, 1x je skoraj skočil v ajvarju podoben namaz- tako mu je dišal ROTFL pa sveže kumarice so mu tudi všeč, samo jih je dobil samo 2x in še to čisto majhen košček... :hm:
Občasno dobi tudi mleko (s 3,2% maščobe) samo ga ponavadi hoče potem odnest v skrivališče in polije naokolli :drool: :cheese: SMOTKO ROTFL Dam mu pa tudi olivno in bučno olje- kakšno žličko na 2 tedna....

Hmm :think: Zdaj šele vidim, da v bistvu kar precej različne hrane dobi :huh: Do zdaj se mi je zdelo kot da je kar naprej samo na briketih :scared:

V glavnem bi pa pojedel vse kar si narediva midva za jest- samo mu ne dava, ker NE SME.... Mu zgleda ZELO diši 8) .:)
Naslov: Surovo meso
Objavil(a): ursika_ursi - četrtek 09 oktober, 2008, 22:22:48 22:22
Citat
Kero meso pa je najbolj priporočeno? Nekdo mi je priporočal naj   ponudim drobovino? Mislite da bi bilo to ok? Oz kaj je najboljša varianta srovega mesa in kaj vi ponudite svojim   

Jaz moji kupujem piščančja prsa in je čisto  :drool: ko vidi, da grem do zmrzovalne skrinje :cheese: Nasplošno je piščančje meso najbolj priporočeno, tak da probaj. Moja je surovo meso brez problema, s kuhanim pa še nisem poskusla.
Naslov: Surovo meso
Objavil(a): bibika20 - četrtek 09 oktober, 2008, 22:31:53 22:31
Mi surovega še nismo poskusili... Predvsem zato ker se bojim kakih bakterij (E-coli....itd.). :blik:
Naslov: Surovo meso
Objavil(a): ursika_ursi - četrtek 09 oktober, 2008, 22:33:38 22:33
Če kupiš v trgovini se načeloma naj ne bi bal E-coli, večja nevarnost obstaja, če vzameš meso pri kakem sosedu ali znancu, ki imajo doma 'fureš' :)
Naslov: Surovo meso
Objavil(a): aniya - četrtek 09 oktober, 2008, 22:37:50 22:37
Citat
Kero meso pa je najbolj priporočeno? Nekdo mi je priporočal naj   ponudim drobovino? Mislite da bi bilo to ok? Oz kaj je najboljša varianta srovega mesa in kaj vi ponudite svojim   

Jaz moji kupujem piščančja prsa in je čisto  :drool: ko vidi, da grem do zmrzovalne skrinje :cheese: Nasplošno je piščančje meso najbolj priporočeno, tak da probaj. Moja je surovo meso brez problema, s kuhanim pa še nisem poskusla.

hmm...mogoče pa to sploh ni slaba ideja, da svoji zberčni metki ponudim surovo meso :cheese: :yes: čeprav bo odziv verjetno tak kot vedno (ko ne gre za brikete), ampak dokler ne probam ne morem vedeti :yes:
Naslov: Surovo meso
Objavil(a): bibika20 - četrtek 09 oktober, 2008, 22:39:41 22:39
Tudi to meso v trgovinah testirajo samo en vzorec ene pošiljke in ne vsega mesa!... Pa tudi v vseh trgovinah ne upoštevajo čisto vseh pravil o higieni (noži naj bi se uporabljali posebej oz. se čistijo pri vsakem mesu...itd. mnogo je pomanjklivosti) In ni redko prišlo do izbruhov E-coli zaradi katerih so umirali tudi ljudje! Mi pa meso tudi prekuhamo in prepečemo in tako uničmo tudi kake druge bakterije, ki se lahko nahajajo v mesu!  :/ :think:
Naslov: Surovo meso
Objavil(a): ursika_ursi - četrtek 09 oktober, 2008, 22:40:05 22:40
Saj moja Biba je tud bolj zbirčna, ampak kar se tiče mesa pa... :drool: ROTFL prav na zadnje tačke se postavi, s sprednjimi pa po kuhinjskem elementu ali po mojih nogah direkt do krožnika :supid: prava smrkljica LOL
Naslov: Surovo meso
Objavil(a): ursika_ursi - četrtek 09 oktober, 2008, 22:41:17 22:41
Bibika, kako dolgo pa kuhaš meso? To ji pol vsak dan posebej kuhaš, ali skuhaš naenkrat večjo količino in daš zmrznit?
Naslov: Surovo meso
Objavil(a): bibika20 - četrtek 09 oktober, 2008, 22:44:25 22:44
Skuham meso in zmrznem, ampak to počnem redko, ker nad samim mesom ni ravno navdušena... Se je pa malo bolj privadila :)!
Naslov: Surovo meso
Objavil(a): Bina - četrtek 09 oktober, 2008, 23:25:53 23:25
Citat
noži naj bi se uporabljali posebej oz. se čistijo pri vsakem mesu...itd. mnogo je pomanjklivosti
Zato raje vzamemo vakumsko pakiranega in ga razrežemo doma.... Sicer res ne vidiš kaj se dogaja tam kjer ga pakirajo, ampak je vseeno verjetno večja higiena glede na to, da je samo 1 vrsta mesa.... :think:
Naslov: Surovo meso
Objavil(a): maja01 - četrtek 09 oktober, 2008, 23:38:05 23:38
Moji redno dobivajo surovo meso. Predvsem piscanca. Je pa priporoclivo dajati vse dele, ne le prs, ker to meso (prsna muskulatura) je precej pusto in "prazno". Jaz navadno kupim celega piscanca in ga potem po delih pojedo. Malo prs, malo bedrc, malo hrbta, vrat, hrustance in konce kosti ... Drobovine jim surove ne dajem (itak zna biti problem jo "spravit dol"), jo pa dobita macka.
Pri v trgovini kupljenm mesu, se posebej, ce kupis zmrznjeno meso, mislim, da neka silna panika zaradi bakt. okuzb ni potrebna. Mi pa niti na misel ne pride, da bi jim surovo dajala meso domacega izvora.
m.
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): Bina - četrtek 09 oktober, 2008, 23:53:52 23:53
Ja vidiš, sem vedela da sem nekaj pozabila še napisat :cheese: Občasno dobi tudi kak košček kože in bedrca, pa konce perutničk- so zelo mehke kosti :yes:
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): ursika_ursi - petek 10 oktober, 2008, 09:41:39 09:41
Aja, ji lahko dam tud kosti in hrustance ter druge dele piščanca? Nekje sem prebrala, da so prsa najbolj priporočena za dihurčke, zato sem ji tudi dajala ta del.. :think: Jaz tudi kupim zmrznjeno meso v kosu in ga doma sama narežem :)
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): Bina - petek 10 oktober, 2008, 12:32:08 12:32
S kostmi (jaz dajem samo konce) in hrustanci si v bistvu tudi čistijo zobe in je bistveno bolj zdravo kot tisti mačji čistilci zob :yes: :cheese:
Če se motim, me popravi, Majči.... .:)
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): ursika_ursi - petek 10 oktober, 2008, 12:43:36 12:43
No, super... :cheese: Hvala za informacijo :yes:
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): maja01 - petek 10 oktober, 2008, 16:38:28 16:38
Absolutno je surovo meso bolj priporocljivo kot kakrsni koli drugi priboljski.
m.
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): bibika20 - petek 17 oktober, 2008, 11:36:59 11:36
No... Lahko povem, da sem šla čez samo sebe in poskusila s surovim mesom... No moja mala ga ne mara... Sem jo celo poskusila posiliti, da poskusi (in mi je nekako uspelo) ampak sama od sebe ga pa ne bo nikakor pojedla... :P :/

Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): ursika_ursi - petek 17 oktober, 2008, 11:50:10 11:50
Biba pa najraje je surovo meso, tudi kuhanega, ampak je surovo boljše, njam njam :jupi: :drool: :drool:
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): Bina - petek 17 oktober, 2008, 13:16:41 13:16
Sašo bi samo to jedel.... :supid: Se zdaj fant pritožuje, da sploh noče več briketov jest :hm: :huh:
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): bibika20 - petek 17 oktober, 2008, 13:17:35 13:17
 LOL ROTFL ROTFL
Moja se isto pritožuje nad briketi, hoče samo račjo župco jest! :dizzy: :drool: LOL
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): mashy - petek 17 oktober, 2008, 15:01:04 15:01
Ja, tudi mene skrbi, da bo bi lahko prišlo do tega, da bi začela odklanjati brikete. Zato jima sigurno kak dan na teden ponudim le te... :think:
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): Ewa - petek 17 oktober, 2008, 17:41:35 17:41
Jaz se na vašem mestu ne bi preveč sekirala če noče briketov. Marsikdo jih hrani le z mesom, brikete pa le tu pa tam kod posladek  ;) Tudi jaz moja dva večinoma hranim le s kuhanim piščancem in s to juho ki nastane ob kuhanju. Brikete dobita recimo če mi mesa zmanjka, oziroma če zjutraj nimam časa odtajat/kuhat in hladit. Surovo zaenkrat je samo Loren, Felix se samo zmrduje. Smrkavec še vedno prisega na brikete :rolleyes: ampak sem ga že našla ko je z navdušenjem grizu kosti (vretenca sploh obožuje :P)
Je pa tak, če jima pustim brikete cel čas not in jima zraven dajem še meso se ga Felix ne dotakne. Če pa dobita 2-3x dnevno porcijo mesa pa nekaj pojesta takoj, ostalo pa shranita za kasneje in cel dan po malem meljeta. Surovega mesa jima ne morem tako pustit ker če ga ne pojesta takoj čez 2 uri že začne smrdet.  :sick: 
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): blyss - sobota 08 november, 2008, 00:07:43 00:07
Naš Rudi ( no sedaj na isto varianto navajamo tudi Neli) ima vedno na razpolago vodo in mercatorjeve brikete za mačke( taka rumena škatla). Za posladek pa vsak dan dobi(ta) kos surove govedine in prepeličji jajček- to je za Rudija največji posladek. Tudi ko spi, ko mu jaz zacmokam(znak za priboljšek) priteče za mano v kuhinjo kot nor.
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): maja01 - sobota 08 november, 2008, 00:13:00 00:13
Eeee ... se bomo v nedeljo se malo pogovarjali o hrani, vidim.
m.
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): Bina - sobota 08 november, 2008, 08:22:42 08:22
Mhm..... :huh: :think:
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): Jana - torek 25 november, 2008, 11:20:07 11:20
Moja dva razvajenca nočeta jesti mesa, ne kuhanega in še manj surovega. :rolleyes: Ker vem, da je nepredelano meso v njihovi prehrani zelo koristno, sem poskusila že veliko načinov, da bi ga vzljubila. :blik: Nike je na začetku z veseljem jedla kuhanega piščanca, potem pa se ga je počasi naveličala. Sedaj nobeden od njiju ne mara mesa in tudi konzervic v katerih je "meso" (Almo nature, Porta21...) se ne dotakneta. :sick: Tudi če jima meso porinem v gobček ne gre. Ga nemudoma izpljunita. :angry: Hotela sem ju prelisičiti in sem jima koščke mesa pokapljala z Ebi-vet sirupom (ki ga obožujeta) ali pa namazala s pasto, ampak ni delovalo. Dodatke sta namreč polizala, meso pa pustila. :supid: Tako sedaj dobivata meso samo zakrinkano v "račjo župco". To seveda pojesta z največjim veseljem. :drool: No, dobivata tudi posušeno meso v obliki Thrive (piščanec) in Ziwi Peak (govedina) priboljškov.
Ker je priporočljivo, da del njihove prehrane predstavlja tudi surovo oz. kuhano meso, vas prosim za kakšen nasvet, ki je morda deloval pri vaših smrdah, da so začele jesti meso.
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): bibika20 - torek 25 november, 2008, 11:51:37 11:51
Boni in Buba sta očitno glede tega ista kot Nike in Willy.... :rolleyes:
Sem pa razmišljala, da bi poskusila s kuhanim mesom, ki bi ga zmlela in zraven vmešala nekaj kar obožujeta... Sčasoma bi tega dodajala vedno manj, da bi na koncu ostalo samo meso.... :think: Mogoče bi se splačalo poskusit! :think:
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): maja01 - torek 25 november, 2008, 12:30:51 12:30
Zmiksas meso v pastetko, tako, da bo res povsem gladka in jo vmesaj v kaksen "poc", ki ga rada jesta. Postopno povecuj kolicino mesa in "grobost" delckov mesa.
Sicer sem pa jaz pri Neotu, ki tudi ni maral mesa, uporabila kar "prisilno" metodo. Cisto majhne koscke surovega piscanca je dobil direktno v gobcek, na podoben nacin kot dihurju das zdravila. Se ravi - vtaknes v gobec, umaknes prste, zapres gobec in ga drzis zaprtega, pri tem pa ga pogledis po spodnjem delu vratu - da mora pozreti. Par dni takega "mucenja" (najprej je pljuval kot tavelik) in zdaj je nor na meso, tako kot ostali.
m.
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): Jana - torek 25 november, 2008, 12:38:54 12:38
Zmiksas meso v pastetko, tako, da bo res povsem gladka in jo vmesaj v kaksen "poc", ki ga rada jesta. Postopno povecuj kolicino mesa in "grobost" delckov mesa.

Bom poskusila kaj takega. :yes: Čeprav tudi nad malo večjimi koščki v "župci" vihata nos. Mora biti ravno prave konsistence in temperature. :rolleyes: Zbirčne riti... :blik:

Sicer sem pa jaz pri Neotu, ki tudi ni maral mesa, uporabila kar "prisilno" metodo. Cisto majhne koscke surovega piscanca je dobil direktno v gobcek, na podoben nacin kot dihurju das zdravila. Se ravi - vtaknes v gobec, umaknes prste, zapres gobec in ga drzis zaprtega, pri tem pa ga pogledis po spodnjem delu vratu - da mora pozreti. Par dni takega "mucenja" (najprej je pljuval kot tavelik) in zdaj je nor na meso, tako kot ostali.
m.

In potem praviš, da si ljubiteljica dihurjev. ROTFL  Hec, hec. Če ne bo šlo drugače bom tudi jaz poskusila s to metodo. :batine:
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): any - petek 26 junij, 2009, 13:32:26 13:32
Hej !

Zanima me kako zelo pomembno je,ce je meso,ki ga dihurcka dobivata surovo ali kuhano ?
Jesta vec ali manj oboje  :angel:.. vprasam samo informativno,ker rakuna jesta zgolj kuhano in se surovega niti dotakneta ne  :)

Mimogrede bi rada tako za vsak slučaj še 1x preverila,če je hranjenje 3x na dan za leto in pol stara dihura OK ? :ferret: :)


LP
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): Bina - petek 26 junij, 2009, 14:08:20 14:08
Naceloma je vseeno koliko katerega pojesta.... Vazno je samo, da ni zacinjeno  :yes: 8)

Hrano naj imata na razpolago cez cel dan. Itak bosta pojedla kolikor jima bo pasalo. Debelih  :ferret: ni :drool:  ;)
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): Jana - petek 26 junij, 2009, 14:48:07 14:48
Mimogrede bi rada tako za vsak slučaj še 1x preverila,če je hranjenje 3x na dan za leto in pol stara dihura OK ? :ferret: :)

Tako kot je napisala Bina, naj ima dihur hrano ves čas na voljo. Pojedel bo samo toliko kot bo potreboval. Mislim, da je hranjenje 3x dnevno premalo.
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): any - petek 26 junij, 2009, 15:39:11 15:39
Ves čas imata sicer na razpolago suho hrano (totally ferret) meso pa dobita 3x na dan ...   :huh:
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): Jana - petek 26 junij, 2009, 19:17:35 19:17
Aha, potem smo se pa narobe razumeli.  :blik: To je v redu. Samo, da so briketi ves čas na voljo.  ;)
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): Sanja - ponedeljek 20 julij, 2009, 10:38:02 10:38
Najina Maci pa ima čez dan na voljo brikete Totally Farret Baby, dala sem ji tudi nekaj koščkov piščančjega fileja in edino ko sem ji dala to, me ni ugriznila  :rolleyes: pojedla pa je z največjim veseljem, vendar zelo malo ker je bila "prezaspana"  ROTFL

Morda imam še preslab občutek za to, koliko ji dat za jest oz. kolikokrat na dan?  :think:

Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): Jana - ponedeljek 20 julij, 2009, 10:52:22 10:52
Morda imam še preslab občutek za to, koliko ji dat za jest oz. kolikokrat na dan?  :think:

Dihur mora imeti ves čas na voljo brikete v neomejenih količinah. Posodica mora biti torej ves čas polna - podnevi in ponoči. Na voljo mora imeti tudi vodo.
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): Sanja - ponedeljek 20 julij, 2009, 11:01:53 11:01
Morda imam še preslab občutek za to, koliko ji dat za jest oz. kolikokrat na dan?  :think:

Dihur mora imeti ves čas na voljo brikete v neomejenih količinah. Posodica mora biti torej ves čas polna - podnevi in ponoči. Na voljo mora imeti tudi vodo.

Ja, za to je poskrbljeno - čeprav ni srečna če so briketi v posodici, jih pomeče malo okoli, sem ji ene parkrat pospravila pa je bilo čez minutko isto, tako da ji tako očitno paše, mene pa ne moti. Za vodo ima pa kar malo večji napajalnik in je v njem več kot dovolj vode. Se mi zdi da kar veliko pije oz. hodi večkrat po malo  :baby:.

Glede na to, dva sva v službi in je dopoldan sama je tudi nebi preveč navajala na to, da dopoldne dobiva konzervico ali svežo hrano, da ji nebi manjkalo ko naju ne bo, zato jo bom raje s konkretno hrano hranila popoldne.
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): Jana - ponedeljek 20 julij, 2009, 11:03:03 11:03
Konzervirane hrane se lahko izogibaš. Surovo oz. kuhano meso je neprimerno boljša izbira.
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): ursika_ursi - ponedeljek 20 julij, 2009, 11:04:10 11:04
Konzervice in razne paštetke priporočam, da ji ne daješ prepogosto. Jaz ji dam približno 2x-3x na mesec :yes: Se raje poslužujem surovega piščančjega mesa :cheese:
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): Sanja - ponedeljek 20 julij, 2009, 11:12:33 11:12
@Jana in ursika_ursi, konzervice imava za vsak slučaj in za vsake toliko, drugače pa bo dobivala sveže meso, probala ji bom dati tudi kuhanega, da vidim kaj ji je ljubše, kuhan ali surov.
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): ursika_ursi - ponedeljek 20 julij, 2009, 11:15:28 11:15
Moja tamala niti ni preveč navdušena nad paštetkami in koščki mesa v želeju :P Sem ji zadnjič kupila piščančje meso v koščkih z želejem od Alma nature, dišalo je tako, da bi še jaz pojedla ::) gospodičnica pa je približala smrček in se začela pačit kot da bo bruhala vsak čas :rolleyes: :supid:
Naslov: surovo meso
Objavil(a): §Jessy§ - četrtek 07 julij, 2011, 08:54:09 08:54
Jaz sem pa z mojimi tremi poskusila od surovih perutničk do vratu, ledvičk... ampak nočejo drugega kot brikete in kuhano meso.
Edino, kar naredijo s surovim mesom, je to, da ga takoj skrijejo.  :)
Naslov: surovo meso
Objavil(a): maja01 - četrtek 07 julij, 2011, 09:16:31 09:16
Ni bil Blink ze od majhnega navajen na meso? Kolikor vem, naj bi jih P. G. hranila tudi z mesom.

Kakorkoli, zacni tako, da das cisto majhne (res majhne) koscke piscancjih prsi med kaksno drugo mokro hrano (ali v racjo zupco), potem kolicino postopoma povecujes in vedno manj rezes oz. miksas. Lahko das tudi kuhano meso in vmes kaksen koscek surovega, oz. ga pokuhaj samo manj - toliko, da dobi zunaj "skorjico", notri je pa se surovo.
Naslov: surovo meso
Objavil(a): §Jessy§ - četrtek 07 julij, 2011, 11:15:16 11:15
Ja, saj prsi, narezane na koščke, jedo... Bobek in Blink tudi surove, Biba pa samo kuhane (tu in tam, res redko tudi kak majhen surov košček, ampak ponavadi dela take grimase, kot da bo vsak čas bruhala, ko ji dam surovo meso za povohat :) ). Ampak česa drugega pa ne, do sedaj sem vse stran vrgla.
Drugače pa sem puranje in piščančje prsi že pripravljala tako, da sem koščke na hitro prevrela, da je bilo znotraj še surovo.
Levdičk in vratov pa nisem kuhala... Mogoče bi ledvičke hoteli pojest, če bi skuhala? Vratov ni pametno kuhat zaradi kosti, ne?
No, bomo še poskušali. Danke za nasvet. :)

P.S.: Tudi nad račjo župco niso najbolj navdušeni. :)
Naslov: surovo meso
Objavil(a): maja01 - četrtek 07 julij, 2011, 11:34:42 11:34
Daj najprej s prsi "presaltajte" na se kaksen drug del misicnine (bedra, ...) in koscki naj bodo vedno vecji - da bodo morali sami grizt. Potem vmesaj med ostalo kaksen koscek srca - gre hitreje v promet kot ostali organi, ker je se vedno misicnina, lahko tudi puranje/piscancje mlincke (misicni zelodec). Potem pa spet postopoma manjsi koscki drobovine, tako da kupis npr. eno ledvicko/jetra (mesar se bo sicer krizal, ampak buhseusmili) in med ostalo meso das notri par mikro kosckov, se malo pomesas - kar v skledici, toliko, da se malo navzame vonja in okusa ostalega mesa.

Vmes lahko das perutnicke, vratove in hrbte (ki jih ne kuhas), je obicajno lazje na to navadit kot na drobovino.

Cele zivali pridejo pa sele potem na vrsto (govorim jasno o odraslih dihurjih, ki niso vajeni celega plena, pri mladicih s celimi miskami in piscancki zacnes cimprej).

Mi smo imeli tudi vceraj eno malo zmago, Yoda se je odlocil in sam in cisto prostovoljno pojedel nekaj kosckov svinjskih srckov. Do sedja je meso sicer pojedel, ampak, ce sem mu ga dobesedno zatlacila v gobec.

Danasnji jedilnik:
piscancji hrbti in bedro, svinjski srcki in puranji mlincki (kaj kdo poje si sami izberejo)

Kunice: puranje meso, mlincki, svinjsko srce, posusena racja prsa (priboljski), cesnje.
Naslov: surovo meso
Objavil(a): Andja - četrtek 07 julij, 2011, 11:57:53 11:57
Ali imam jaz napačno informacijo, da je treba notranje organe vedno toplotno obdelat, preden jih postrežeš dihurčku? :?:
Naslov: surovo meso
Objavil(a): Masa - četrtek 07 julij, 2011, 12:04:27 12:04
Ja.  ;)

Naslov: surovo meso
Objavil(a): maja01 - četrtek 07 julij, 2011, 12:07:37 12:07
Jaz vse dajem surovo. Tudi divjacino.
Naslov: surovo meso
Objavil(a): Andja - četrtek 07 julij, 2011, 12:31:52 12:31
Hm :huh: Kaj pa živali večje od "naravnega" plena - govedina, konjsko, merjasec...? To grem pa skoraj stavit... :fiii:
Naslov: surovo meso
Objavil(a): maja01 - četrtek 07 julij, 2011, 12:37:39 12:37
Jaz dajem vse surovo. Tudi divjacino = srna, jelen. Divjega prasica in medveda ne narocam, zaradi parih bolezni, ki se pranasajo ravno preko surovega mesa - prvenstveno divjacino kupujem za Spelo. Prav tako dobijo surovo konjsko meso, svinjsko (srcki, Spela obcasno dobi se kaksen rep, uhelj ali taco) in goveje.
Naslov: surovo meso
Objavil(a): Andja - četrtek 07 julij, 2011, 13:06:22 13:06
 :huh: :huh: Zdaj mi ni pa čisto nič več jasno. Sem prepričana, da sem to informacijo dobila ravno tukaj na forumu, ker sem potem zelo pazila na to... :lipsealed:
Naslov: surovo meso
Objavil(a): maja01 - četrtek 07 julij, 2011, 14:05:29 14:05
Stvari se spreminjajo ... Vcasih sem tudi Royal Canin brikete priporocala ...

Vsekakor bi jaz toplotno obdelovala meso in jajca iz nepreverjenega vira (direkt od lovca, domace kure, ...). Kar je industrijsko je precej temeljito pregledano. Vsekakor pa, ce imas zivali na surovem, je fino, da se jih res razparaziti 3-4x letno.
Naslov: surovo meso
Objavil(a): maja01 - četrtek 07 julij, 2011, 14:08:48 14:08
Najbrz si nasla tukaj (http://www.zverinice.com/forum/index.php/topic,166.0.html). Razlog - surove drobovine mi nekaj casa niso hoteli jest in so jo dobivali zato kuhano/popeceno in dobro spasirano v racji zupci.
Naslov: Re: Surovo meso
Objavil(a): Andja - četrtek 07 julij, 2011, 14:10:30 14:10
Okej, hvala! :thnx:
Naslov: Odg: Surovo meso
Objavil(a): jasmina - sreda 19 december, 2012, 16:18:55 16:18
No najini Jalli niti malo ne tekne ne surovo, ne kuhano piščančje meso. Sem čisto majhen košček premazala s pasto, ki jo seveda obožuje, in ji medtem ko je pasto lizala dol, košček porinla v gobček, ampak ga je gospodična takoj plunila ven.   :supid:Danes smo poizkusile še enkrat, pa ni šans, drži gobček zaprt toliko da jo spustim potem pa steče nekaj metrov stran in ga izpljune, izraz pa  :sick:. Seveda potem sledi brisanje gobčka v provo blago, ki  ji pride pod nos in trmanje pod omaro :hm: ). Skuhala sem ji tudi župco, ji brizgo namazala s pasto, medtem ko je lizala pasto, je dobila porcijo v gobček, splunila kolikor je lahko in se šla trmat pod omaro (tokrat je tudi s pasto je nisem mogla ven privabit  :/ ). Zdaj sem ji pa zmešala brikete, pa kunčjo paštetko in nekaj priboljškov skupaj. Ji bom pustila do večera vse skupaj če bo prostovoljno hotla jest. Če ne bove pa zvečer ponovile vajo z brizgo.  Srečno kekec  ROTFL
Naslov: Odg: Surovo meso
Objavil(a): žiži - sreda 19 december, 2012, 17:42:39 17:42
Jasmina, moja Smrki ni hotla niti povohat kakršnega koli mesa. Ne kuhanega, ne surovega. Poskusila sem vse. Od jetrc, do piščanca, race, .... Reakcija je bila podobna :D Pod kavč kuhat mulo.
Niti posušenih (posladkov) meskov ni hotla. Potem je pa prišel Taz. Njemu lahko dam surovo piščančjo kračico, s kostjo vred, pa bo tako dolgo glodal, da bo zginla.
In potem je Smrki začela malo ovohavat okoli in probavat. Sedaj obožuje posušene račje palčke. Zadnič pa me je presenetila in je veselo glodala tudi piščanca, ki sem jima ga za posladek malo popekla na ponvi brez olja in začimb seveda.
Bila sem res presenečena  :jupi:
Tako, da ti kar vstrajej. Daj ji vendar jo ne sili preveč (če je smrki dobila župco po brizgi, mi je bruhala).
Naslov: Odg: Surovo meso
Objavil(a): jasmina - sreda 19 december, 2012, 21:34:16 21:34
Mogoče bi moral kdo z dihurčkom, ki je meso priti k nam na obisk, da Jalli malo pokaže ;) Drugače pa suhe piščančje koščke od perrita kvadratke naravnost obožuje!!
Naslov: Odg: Surovo meso
Objavil(a): *Tasha* - sreda 19 december, 2012, 21:43:33 21:43
Pri nas Muf obožuje meso, Leky - ki pa je bila pri vzrejiteljici hranjena z mesom, sedaj mesa sploh ne je, ker ima raje brikete :D
Naslov: Odg: Surovo meso
Objavil(a): dihurčica - sreda 19 december, 2012, 22:51:41 22:51
Z veseljem pridem z mojimi pokazat kako se je. Jaz sem res vesela, da nisem imela nikoli problema z nekim navajanjem na meso.  :)
Naslov: Odg: Surovo meso
Objavil(a): jasmina - četrtek 20 december, 2012, 08:47:30 08:47
Danes mave rundo tri z navajanjem na mesek :) Bomo vidl. Drugače pa ja dihurčica, komot, enkrat po praznikih se oglasite, se bove dogovorile, tudi če nama prej rata z Jallo mesek osvojit :)
Naslov: Odg: Surovo meso
Objavil(a): petra55 - sobota 13 julij, 2013, 13:17:37 13:17
Pozdravljeni!

Rečeno je bilo, da naj Bobku dajemo kuhano meso. Mu lahko vseeno dam tudi surovo? Ker precej bolj nori, ko mu dam surov košček, Blink pa tudi raje vidi surovo meso, kuhanega skoraj ne pogleda...
Naslov: Odg: Surovo meso
Objavil(a): maja01 - sobota 13 julij, 2013, 16:51:14 16:51
Jasno, da lahko.
Naslov: Odg: Surovo meso
Objavil(a): koshir - ponedeljek 15 julij, 2013, 09:15:39 09:15
najin je tudi jedel vse (perutničke, bedrca, prsa, jetrca, srčke, miši...)
no in zdaj je od tega samo še piščančja prsa, frajer mali je nehal vse drugo jest, sploh povoha ne,
ko pa odpremo pločevinko/vrečkice z mokro hrano za drugega zbirčneža (maine coon-a), ki je samo vrečke
z lepim mesom ("bog ne dej paštet") je pa takoj zraven in se grebeta kdo bo več te hrane pojedel...

Mislim da sta mele naše dve zverine kakšen pogovor o tem kaj se lahko dobi na jedilnik pri nas in je Taz-o tud ratu fin po Krempu.

K sreči pa je zdej vse brikete, ki jih tud Kremp je, tako da vsaj tako dobi vse dobre stvari vase (ker imava samo boljše brikete in pestro mešanico vsega)
Naslov: Odg: Surovo meso
Objavil(a): maja01 - torek 14 oktober, 2014, 00:09:26 00:09
Da temo malo potegnemo iz naftalina

(https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10440166_750762304972077_1794480466679518015_n.jpg?oh=8a534e4d6590bac6728be8a2a11e3375&oe=54AAD189&__gda__=1420763989_6a669a975f21eb6070e0f3b6ea5831a6)

piscancje + jagnecje meso za zbircne metke in obcutljivce
piscancja "srckojetrca" v minipaketkih
goveje srce v minipaketkih in malo vecjih kosckih
goveji sapniki in poziralniki za vecje mesojede
"sama koza in kosti" za vecje mesojede in malo za zraven
mix za vsejede - vse kar je zgoraj nasteto

Takle mamo :)
Naslov: Odg: Surovo meso
Objavil(a): KatjaT - torek 14 oktober, 2014, 15:56:11 15:56
Opa! To pa je mesnato! LOOOL ROTFL
Naslov: Odg: Surovo meso
Objavil(a): Andja - nedelja 19 oktober, 2014, 21:39:36 21:39
Uuuu še jaz bi prišla k tebi jest  :cheese:
Naslov: Odg: Surovo meso
Objavil(a): maja01 - ponedeljek 20 oktober, 2014, 22:08:39 22:08
Kaj te pa mika? Poziralniki? Si predstavljam, da so en tak fin prigrizek za zvecit med gledanjem TV-ja :cheese:
Naslov: Odg: Surovo meso
Objavil(a): Andja - torek 21 oktober, 2014, 14:48:50 14:48
Sam da je mesek, ko jaz imam vegija doma... :drool: :rolleyes:
Naslov: Odg: Surovo meso
Objavil(a): Masa - četrtek 23 oktober, 2014, 19:56:11 19:56
Današnji
(https://fbcdn-photos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-0/10410117_10204053852879488_5389281526182930178_n.jpg?oh=b94ce9c46fd06a7fe86d16587298d50e&oe=54F6FEC3&__gda__=1421043575_b7688a176e22f0aa29566165ddaa4fa0)

Jagnjetina z organi in hrustancem, račje perutnice, piščančki in taurin.
Naslov: Odg: Surovo meso
Objavil(a): mayya0 - četrtek 23 oktober, 2014, 20:36:54 20:36
Joj kako dobro, ko bi vsaj nekako lahko svojo :ferret: pripravila do tega, da bi jedla tudi surovo meso.
Naslov: Odg: Surovo meso
Objavil(a): maja01 - petek 31 oktober, 2014, 12:37:57 12:37
Vcerajsnji ulov: piscančja krilca, puranja prsa, svinjski goltanci (te so meni ful so fajn, ker je sapnik = hrustanec, poziralnik = misicnina, kaksen kos prizeljca zna bit vcasih gor, pa kaksna bezgavka, nekaj je masti, kaksen kos pljuc in srcka in velike zile) in jagnecja glava.
Za slednjo moram se ugotovit kako jo odpret ... in najverjetneje jo bom morala skuhat, da bom lahko ostanke mesa dol pobrala. porezala sem kolikor je slo, ampak je se cel kup gor ostalo.
Za tisti del  :scared:, za katerega se najbrz marsikdo vprasa - ja, sem jih ze vzela ven in jih je Fanta pojedla.

(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10645206_10152961824479415_5265813056537081246_n.jpg?oh=bf9d9de050af3053318e69c2fd6d2498&oe=54ABBEAD&__gda__=1425363131_7aef1e3e3c8e80a0e00f8e8ecb24bcd1)
(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10626756_10152961824629415_6407797591597850730_n.jpg?oh=29a2129417db70c00636eae97362d6f3&oe=54DBC9FB&__gda__=1420814061_61c5b5f19892c119f10aa004e0552bda)
Naslov: Odg: Surovo meso
Objavil(a): Masa - petek 31 oktober, 2014, 16:15:52 16:15
?
(https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRbzqTwjLs36O75Ue4HPdWFkIB3WGRO8Z6BiUDIyPhfWN3iWvNvhg)

Se je ne da brutalno odpret? Se mi zdi, da bi bilo mozgane skoda skuhat...
Joj, te stvari je pri nas skoraj nemogoce dobiti direktno od vira ali vsaj ne skozi tri posrednike :/
Naslov: Odg: Surovo meso
Objavil(a): maja01 - petek 31 oktober, 2014, 18:31:30 18:31
Odpret jo imam namen - najbrz z zago.
Problem so koscki mesa na lickih, po nebu in zrelu. Tisto ne gre dol :hm: Ni pa nihce od mojih tak, da bi mu dala za "spucat".
Fanti se pa bojim dat.
Naslov: Odg: Surovo meso
Objavil(a): Masa - sobota 01 november, 2014, 07:41:05 07:41
A, razumem. Moji so prevec leni, da bi kaj obirali.
Gustav je bil ok s polovico svinjske glave, sicer mesnato. Je pa reees veliko kosti.