Forum Zverinice

Prosimo, da se prijavite or registrirate .

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino prijave
Napredno iskanje  

Novice:

Vse nove uporabnike naprošamo, da se najprej predstavijo v forumu O članih in upoštevajo pravila foruma.
Hitri vodnik za nove in bodoče lastnike
Društveni telefon: +386 70 775 734
Vabimo vas, da se nam pridružite v Facebook skupini Zverinice

Strani: [1]   Dol

Avtor Tema: Krvodajalstvo in transfuzije krvi  (Prebrano 835 krat)

0 Uporabnikov in 1 gost spremljajo to temo.

maja01

  • Administrator
  • *****
  • Odjavljen Odjavljen
  • Komentarjev: 10.706
  • Beastmaster
    • zverinice
Krvodajalstvo in transfuzije krvi
« : sobota 27 junij, 2009, 02:51:15 02:51 »

Ustrezni nadomestki za kri žal ne obstajajo, zato je krvna transfuzija, ali transfuzija posameznih delov krvi, v določenih primerih edina možna oblika zdravljenja. Transfuzije krvi so pri belih dihurjih največkrat potrebne v primerih hudih anemij, pri zahtevnih operacijah kjer je pričakovana velika izguba krvi, pri poškodbah, ...

Kot vemo, lahko ljudje s posamezno krvno skupino prejmejo le kri določenih krvnih skupin, pri belih dihurjih, pa ne ločimo krvih skupin, vsaj ne takih, kot jih poznamo pri ljudeh in ostalih domačih živalih. Predhodna testiranja krvi na posamezne antigene zato niso potrebna, posamezna žival brez težav lahko dobi transfuzijo krvi tudi večkrat (od istega donorja, ali od različnih).

Odvzem krvi poteka v splošni anesteziji (uporablja se hitra in varna plinska anestezija), saj se naenkrat odvzame realtivno velik volumen krvi. Varno lahko odvzamemo okrog 10 % skupnega volumna krvi, ki zavisi od teže živali, v povprečju pa je to med 6 in 10 ml krvi. Če je potrebna večja količina krvi, se jo odvzame večim živalim. Kri se jemlje iz ene od večjih vratnih ven, dihur krvodajalec po odvzemu dobi infuzijo s čimer nadomestimo odvzeti volumen krvi.

Krvodajalci so lahko vsi dihurji, ki so starejši od 8 mesecev in mlajši od 5 let, so v normalni telesni kondiciji, so zdravi in ne prejemajo nobenih zdravil. Zaželjeno je, da so redno cepljeni proti pasji kugi. Najprimernejši donorji so zdravi, veliki samci, težji od 1000 g - iz povsem praktičnega razloga, saj lahko večjim živalim odvzamemo večji volumen krvi.
Kot donorji niso primerne živali v fazi gonitve, breje, samice v laktaciji, ...

Minimalni presledek med dvema odvzemoma krvi za posamezno žival je 1 mesec.

Za krvodajalce niso primerni:
- dihurji z nevrološkimi motnjami,
- dihurji, ki prejemajo kakršna koli zdravila,
- dihurji, ki okrevajo po kakršnemkoli operativnem posegu,
- goneče, breje, samice v laktaciji in samice, ki si še niso popolnoma opomogle po leglu.


Žal v veterini (vsaj ne pri nas) ne obstajajo krvne banke, tako kot v humani medicini, kri pa se po odvzemu lahko hrani le kratek čas. Zato je zelo pomembno, da imamo kri, takrat, ko jo potrebujemo, na voljo. To pa je mogoče le s sodelovanjem lastnikov zdravih živali.

Za pse in mačke imamo liste darovalcev, nekaj jih imajo na posameznih klinikah med svojimi pacienti, že pred časom pa smo poskusili uvesti elektronsko bazo krvodajalcev. Projekt je bil zasnovan, kot online baza krvodajalcev, dostop do podatkov vpisanih donatorjev pa je bil omogočen vsem registriranim klinikam. Žal zaradi tehničnih težav baza (trenutno, oz. že nekaj časa) ne deluje, upam, da bo spet kdaj zaživela. Zaradi navedenega je med lastniki psov in mačk spet v uporabi star sistem "telefončkov", podatke pasjih darovalcev ima nekaj oseb, nekaj drugih ima mačkarske. Mislim, da je čas, da uvedemo tudi listo dihurskih darovalcev krvi. Danes smo imeli prvi primer, ko smo kri dejansko potrebovali, nekajkrat je že bilo "mejno", zagotovo pa ni bilo zadnjič. Ker je število odvzemov pri posameznem dihurju omejeno, bi vas povabila (in prosila), da svojega dihurja, če ustreza pogojem, vpišete na seznam krvodajalcev. Nikoli se ne ve, kdaj boste morda pomoč potrebovali vi in vaš ljubljenček.

Zaenkrat mi lahko vsi zainteresirani podatke svoje podatke sporočite na spletni naslov krvodajalstvo@zverinice.com.

V seznam prosim navedite naslednje podatke:
- Ime in priimek lastnika dihurja:
- Naslov:
- Telefonska številka na kateri ste večinoma dosegljivi (GSM)
- Najbližje veterinarske klinike in njihova oddaljenost (časovno)
- Podatki o dihurju (ime, spol, starost, teža - povprečna, podatki o cepljenju) - če imate več dihurjev, ki jih želitev vnesti v seznam, navedite podatke za vsakega
- Reakcijski čas (povprečen čas, ki ga potrebuje, da pride na kliniko - tudi če je v službi recimo)
- Lasten prevoz
- Datum zadnjega darovanja krvi

Zverinice - Društvo ljubiteljev dihurjev, se zavezuje, da bo zbrani osebne podatki uporabljeni le za namen baze krvodajalcev in bodo obravnavani v skladu z veljavno zakonodajo.

Za vsakršna vprašanja sem na voljo.
m.
« Zadnja sprememba: ponedeljek 29 avgust, 2011, 14:38:10 14:38 maja01 »
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.
Strani: [1]   Gor