četrtek, april 18, 2019

Objem topline – s klikom nam pomagajte do donacije

Ta mesec zavod Kosovir sodeluje v dobrodelni akciji Objem topline, ki jo organizira podjetje Dormeo. Objem jim lahko podarite na povezavi: http://objemtopline.dormeo.net/, najdete jih pod številko 13. Kdo so Kosovirji? Zavod KOSOVIR je bil ustanovljen v začetku leta 2012. Ukvarja se z delom na področju izobraževanja in osveščanja, projektnega dela, oskrbe in zaščite živali ter drugimi, s tem povezanimi dejavnostmi, ki se v celoti izvajajo kot neprofitne. Večina ustanoviteljev je aktivnih članov društva Zverinice, pravzaprav je Kosovir nadgradnja dela našega društva. Glavni namen zavoda Kosovir je namreč ustanovitev zavetišča za male sesalce, ptice in druge t.i. eksotične vrste živali.

Do I Need a Doctor?

Khloe Kardashian has been hitting the gym hard and has not been letting herself slack, no matter what is going on in her life,...

MUST READ

Kaj pa smrad?

A study of oral and dental diseases in a population of European polecats (Mustela...

Z dovoljenjem avtorjev objavljamo študijo o ustnih in dentalnih boleznih v populaciji evropskih dihurjev (M. putorius). Prispevek je bil predstavljen na IX. mednarodnem simpoziju o prostoživečih živalskih vrstah v Košicah (Slovaška). Avtorji so v študiji pregledali enaintrideset lobanj evropskih dihurjev iz muzejske zbirke Prirodoslovnega muzeja Slovenije. Lobanje so bile pregledane z vizualnim pregledom in zobozdravstveno radiografijo. Med pregledanimi dihurji je bilo 8 samcev, 4 samice, spol ostalih osebkov je neznan. Starost živali ni znana, na osnovi širine zobne pulpe na radiografskih posnetkih, avtorji ugotavljajo, da je bila večina živali mlada (23 živali; 74,2 %).

Zverinice – Slovensko društvo ljubiteljev dihurjev

Namen društva je seznanjanje članov ter širše in veterinarske javnosti s pravilno oskrbo, nego in potrebami dihurjev, pomoč pri nameščanju živali, posredovanje pri iskanju novih domov za brezdomne dihurje in pomoč pri njihovi oskrbi.

Briketirana hrana, ki jo priporočamo

Seznam briketiranih hran, ki so dobavljive na našem tržišču, ki ustrezajo (bolj kot ostale) potrebam dihurjev in ki jih priporočamo. Na prvem mestu je vsekakor...

Oglašanje

Dihurji se oglašajo na več različnih načinov in vsak ima svoj pomen. Občasno se oglašajo tudi v sanjah. Zaradi boljšega razumevanja in pravilne reakcije ob oglašanju vam navajamo pomene posameznih zvokov.

Samec ali samica?

To je povsem stvar osebnih želja. Samičke so manjše, hitrejše, po večini bolj spretne in običajno živahnejše. Za tiste, ki jih ne nameravate imeti za razplod, je kastracija iz zdravstvenih razlogov nujna. Samci so praviloma večji od samic. Za večino lahko rečemo, da so vsaj malo mirnejši – moški flegmatiki pač. Kastracija samcev iz zdravstvenih razlogov ni potrebna, se jo pa priporoča, saj paritveno obdobje v katerem med drugim tudi markirajo, tarja več kot pol leta.

Tudi dihur lahko daruje kri

Ustrezni nadomestki za kri žal ne obstajajo, zato je krvna transfuzija, ali transfuzija posameznih delov krvi, v določenih primerih edina možna oblika zdravljenja. Transfuzije krvi so pri belih dihurjih največkrat potrebne v primerih hudih anemičnih stanj, pri zahtevnih operacijah kjer je pričakovana velika izguba krvi, pri poškodbah, ... Žal v veterini (vsaj ne pri nas) ne obstajajo krvne banke, tako kot je to v navadi v humani medicini, kri pa se po odvzemu lahko hrani le kratek čas. Zato je zelo pomembno, da imamo kri, takrat ko jo potrebujemo, na voljo. To pa je mogoče le s sodelovanjem lastnikov zdravih živali. Ker je število odvzemov pri posameznem dihurju omejeno, bi vas povabila (in prosila), da svojega dihurja, če ustreza pogojem, vpišete na seznam krvodajalcev. Nikoli se ne ve, kdaj boste morda pomoč potrebovali vi in vaš ljubljenček.

Prehrana in nega bolnega belega dihurja

Normalna prehrana belih dihurjev je bogata z beljakovinami (min. 34 %) in maščobami (min. 22 %). Večina lastnikov hrani svoje živali s posebej za bele dihurje formulirano briketirano hrano. Med boleznijo, po operacijah, zaradi poškodb ali starosti so lahko živali manj ješče. Ker v takem obdobju njihovo telo ne dobi potrebne energije, moramo posebej paziti na zadosten vnos kalorij in tekočine. Bolni beli dihurji potrebujejo poleg specifične hrane tudi posebno nego. Zaradi njihove majhnosti in hitrega metabolizma sta pri hudo bolnih živalih, pri živalih med operativnimi posegi in pri tistih v postoperativni negi možni podhladitev in dehidracija, to pa preprečujemo z ogrevanjem in dovolj velikim vnosom tekočine.

Kako lahko pomagam?

Društvo Zverinice je prostovoljno in neprofitno združenje, ki se financira iz prostovoljnih prispevkov, donacij, članarin ter iz prihodkov od prodaje društvenih izdelkov. Kot prostovoljci svoje delo opravljamo v svojem prostem času, zato je dodatna pomoč vedno dobrodošla in veseli bomo vsakega novega člana. Celoten izkupiček od prodaje vseh društevnih izdelkov je namenjen zavrženim in pomoči potrebnim dihurjem, kar pomeni, da z nakupom naredite nekaj dobrega tudi za tiste kosmatince, ki potrebujejo pomoč.

Dihurji v naši oskrbi

Dodali smo rubriki o dihurjih, ki jim v Društvu pomagamo najti nov dom in o tistih, ki iz takih ali drugačnih razlogov na odhod v nov dom še niso pripravljeni.
14,990FansLike
1,449FollowersFollow
10,886SubscribersSubscribe

FOOD

Strupene in nevarne rastline

Veliko sobnih rastlin je za dihurje nevarnih. Zaužitje nekaterih lahko povzroči le blažje zastrupitve in klinične znake, kot na primer bruhanje in drisko, druge pa lahko povzročijo odpoved organov in celo smrt. Zelo pomembno je, da poznamo rastline, ki jih imamo v stanovanju in da vemo, katere od njih so dihurjem nevarne. Priporočljivo je, da se take rastline premakne v prostor, kamor dihurji nimajo vstopa, ali pa se jih povsem odstrani iz stanovanja. Če sumite, da je vaš ljubljenček zaužil strupeno rastlino, nemudoma poiščite pomoč veterinarja.

Naši izdelki

Celoten izkupiček od prodaje vseh društevnih izdelkov je namenjen oskrbi zavrženih in pomoči potrebnih dihurjev. To pomeni, da z nakupom naredite nekaj dobrega tudi za tiste kosmatince, ki potrebujejo pomoč.

Kaj je to URGENCA ali kdaj moram k veterinarju TAKOJ?

V nekaterih primerih, ko je z živaljo nekaj narobe, lahko počakate dan ali dva, da vidite ali se bo stanje spremenilo na bolje. V vmesnem času lahko za mnenje povprašate izkušene lastnike ali se posvetujete z veterinarjem. Je pa nekaj situacij, ko z obiskom veterinarja ne smete odlašati, saj je lahko ogroženo življenje in morate žival peljati TAKOJ. Ne iščete pomoči na forumih ali na internetu, vsedite se v avto in žival peljite k veterinarju! Če nimate prevoza ali niste zmožni voziti, pokličite taksi, ali za pomoč poprosite prijatelja/soseda/sorodnika ...

Praznične stojnice

Društvo za zaščito živali Ljubljana nam je prijazno odstopilo tri termine (18., 19. in 20. december) za dobrodelno praznično stojnico v nakupovalnem središču Citypark v Ljubljani. Preberite cel članek >>

Inzulinom

Inzulinom je najpogostejša novotvorba pri belih dihurjih. Trebušna slinavka (pankreas) je žleza z dvojnim izločanjem, ki izloča za telo pomembne substance. Del žleze je eksokrin in deluje kot žleza z zunanjim izločanjem, saj izloča prebavne encime, ki v črevesju sodelujejo pri razgradnji beljakovin, maščob in škroba. Drugi del je endokrin, deluje kot žleza z notranjim izločanjem, in izloča hormona glukagon in inzulin, ki uravnavata nivo glukoze v krvi. Inzulin je hormon, ki vpliva na znižanje količine glukoze v krvi in uravnava prehajanje glukoze v celice. Zaradi tumorjev beta-celic trebušna slinavka živali z inzulinomom izloča preveč inzulina, kar povzroča prenizko količino glukoze v krvi (hipoglikemijo).

Naši izdelki

Celoten izkupiček od prodaje vseh društevnih izdelkov je namenjen oskrbi zavrženih in pomoči potrebnih dihurjev. To pomeni, da z nakupom naredite nekaj dobrega tudi za tiste kosmatince, ki potrebujejo pomoč.

Merjenje nivoja glukoze v krvi

Inzulinom je najpogostejša novotvorba pri belih dihurjih. Zaradi tumorjev beta-celic trebušna slinavka živali z inzulinomom izloča preveč inzulina, kar povzroča prenizko količino glukoze v krvi (hipoglikemijo). Lastnikom dihurjev z diagnosticiranim inzulinomom priporočamo, da svojemu dihurju tudi sami redno kontrolirajo nivo glukoze v krvi in na ta način ugotovijo kdaj je potrebno prilagoditi odmerek zdravil.

Torej, dihurja bi imeli?

Če razmišljate o tem, da bi v svojo družino sprejeli dihurja, potem sem prepričana, da ste katerega od malih nagajivcev z roparsko masko prek oči že spoznali v živo in seveda podlegli njegovim čarom. Kako ne bi? To so ljubke male žverce, energetske bombice, ki te s svojimi vragolijami nasmejijo in ti popestrijo dan. Ni jih potrebno sprehajati kot pse, prespijo večino dneva, ko so budni, pa so vedno pripravljeni na igro. Zagotovo ste tudi že slišali, kaj pravimo lastniki − da jih imaš lahko kar namesto televizije. Se sliši kot idealna žival? Ne nujno. Svoji ljubkosti navkljub so beli dihurji relativno zahtevni hišni ljubljenčki in niso primerni za vsakogar.

HEALTH

Prejeli smo donacijo Natures Menu hrane

Iskreno se zahvaljujemo podjetju Iris d.o.o. in Natures Menu Slovenija za tole velikodušno donacijo! Za tiste, ki hrane Natures Menu ne poznate, ali jo poznate le bežno - gre za uravnotežene pripravljene surove obroke, ki so odlični za vse, ki želite svojega kosmatinca hraniti s surovo hrano, pa sami niste vešči sestave obrokov, za to nimate časa, ali pa se vam enostavno ne ljubi. Hrana je odlična tudi za prehodno obdobje, ko se dihur še navaja na surovo prehrano, pa tudi za izkušene hranilce, za na pot, za takrat, ko se ti ne da, ali pozabiš meso pravočasno vzeti iz zamrzovalnika. Natures Menu je edina tovrstna hrana na našem tržišču (surovi pripravljeni obroki), ki je primerna tudi za dihurje. Več informacij o hrani najdete na njihovi FB: https://www.facebook.com/www.naturesmenu.si in spletni strani: http://www.naturesmenu.si/macka/raw-meals

Tavrin (aminokislina)

Pozdravljen svet!

Kopanje

Vitamini in minerali

SCIENCE

2. Dihurčkov dan – 18. 5. 2013

Tudi letos bomo v društvu Zverinice organizirali Dihurčkov dan. Namen prireditve je srečanje ljubiteljev dihurjev in spoznavanje dihurjev v živo, kar je namenjeno vsem,...

Splošni biološki podatki

Podatki o pričakovani življenjski dobi, telesni masi, povprečnem številu mladičev v leglu, telesni temperaturi, ...

Prvi obisk pri veterinarju

Veterinarji v praksi pogosto opažamo, da so lastniki dihurjev, še posebej tisti, ki imajo dihurja prvič, slabo seznanjeni s tem, kako je treba ustrezno poskrbeti za zdravje svojega ljubljenčka. V tem prispevku se bom zato osredotočil na to, kako naj bi bil videti prvi pregled pri veterinarju in za kakšno zaščito je potrebno poskrbeti, da bi imel dihur čim manj zdravstvenih težav.

Nov “Zverinski” koledar!

Dvodelni stenski koledar, vezan s spiralo. V delu kjer so označeni dnevi je dovolj prostora za kratke zapiske. Format zaprtega koledarja je 29,7 x 21 cm, odprtega pa 29,7 x 42 cm. Cena za člane Društva Zverinice je 8,5 evrov, za ostale pa 10 evrov. Naročila na: narocila@zverinice.com. Preberite cel članek >>