POSVOJITEV DIHURJA

Če se zanimate za posvojitev katerega od dihurjev v naši oskrbi, vas prosimo, da izpolnite vprašalnik za posvojitelje in nam izpolnjenega pošljete na info@zverinice.com.

VPRAŠALNIK ZA POSVOJITEV (SLO)
UPITNIK ZA UDOMLJENJE (CRO)
ADOPTION APPLICATION (ENG) – we do not ship ferrets and we do not adopt them outside EU and to a places where there is no proper veterinary care.

– Če se zanimate za konkretnega dihurja, prosimo dopišite katerega.
– Če trenutno nimamo v oskrbi nobenega dihurja, nam prosimo napišite kakšne so vaše želje.

POGOJI, SMERNICE, INFORMACIJE:
1. Vsi dihurji, ki se oddajajo s pomočjo Društva ljubiteljev dihurjev – Zverinice, so:
– veterinarsko pregledani in zdravi
(razen živali z neozdravljivimi in/ali kroničnimi boleznimi, za katere bo novi lastnik dobil vsa navodila za nadaljne zdravljenje)
– vsaj enrat cepljeni proti pasji kugi
(razen v primeru, če bo veterinar presodil, da bi bilo to za zdravje živali škodljivo, oz. nevarno)
– mikročipirani, vpisani v Centralni register psov in imajo Potni list za hišne živali
– kastrirani (razen živali, ki so za poseg premlade)
– novemu lastniku smo vedno na voljo za dodatna vprašanja in pomoč
– v kolikor bo posvojena/e žival/i prvi dihur za novega posvojitelja, bo dobil tudi vzorec primerne in kvalitetne hrane

2. Zahtevani pogoji za posvojitev dihurja:
– dihurje, razen izjemoma, oddajamo v posvojitev izključno kot hišne ljubljenčke, oz. kot življenjske spremljevalce
– dihurju mora biti omogočena ustrezna, kvalitetna in redna prehrana.
– zahtevamo zagotavljanje redne in kvalitetne veterinarske oskrbe, kar vključuje tudi letno cepljenje proti pasji kugi – po priporočilih Društva
– pričakujemo vašo skrb za varnost – pričakujemo, da bo dihur v svojem domu doživel naravno starost, ki je vsaj 6-8 let.

3. Z morebitnimi novimi posvojitelji, bo opravljen razgovor, kontaktna številka je objavljena pri vsakem dihurju, izbira posvojitelja pa bo opravljena na način, da bo končni razplet v največjo korist živali.

4. Novi lastnik podpiše Posvojitveno pogodbo, pričakujemo pa tudi delno povrnitev stroškov.
S pogodbo želimo zaščititi interese živali in že v prvi fazi eliminirati neresne posvojitelje.
Finančni prispevek je določen pavšalno, kar pomeni enak za vse živali (ne glede na njihovo zdravstveno stanje ali “atraktivnost”) in je namenjen kritju stroškov, ki jih bo Društvo imelo z veterinarsko oskrbo živali in začasni namestitelj z nastanitvijo (v višini 100 EUR za dihurje do 1. leta starosti, 80 EUR za dihurje stare 1-4 leta in 60 EUR za dihurje od 4. leta starosti dalje). Oboje, tako podpis pogodbe kot finančni prispevek, sta praksa v vseh sorodnih organizacijah – tako pri nas, kot drugje po svetu. S podpisom pogodbe se novi lastnik zaveže za primerno oskrbo (nega, prehrana, namestitev, veterinarska oskrba) in se strinja tudi s tem, da odgovoren član Društva lahko, po dogovoru, pride na dom preverit stanje in oskrbo živali.

5. Z Zakonom o zaščiti živali je določeno, da lastnik živali ne sme biti oseba, ki je mlajša od 16 let. Če posvaja družina z mlajšimi otroki, je lastnik živali eden od staršev, oz. neka druga polnoletna oseba in ta sprejme vso odgovornost za žival. V prvem primeru, da je novi lastnik mladoleten, a že star 16 let, pogodbo podpišeta oba, tako lastnik, kot tudi eden od njegovih polnoletnih skrbnikov.

6. S posvojitvijo živali se morajo strinjati VSI člani gospodinjstva.

7. Posvojitelji po dihurja pridejo osebno, začasni namestitelj po osebnem stiku še enkrat presodi ali odločitev o posvojiteljih pravilna. Če presodi, da posvojitelj ne ustreza (iz kakršnih koli razlogov, npr. nima dovolj izkušenj za določeno žival, …), lahko posvojitelja zavrne.

8. V kolikor posvojitelj iz kakršnega koli razloga za dihurja ne bo mogel več ustrezno skrbeti, bo kontaktiral Društvo in se s pooblaščenim članom dogovoril o vrnitvi posvojene živali (posvojene živali brez vednosti Društva posvojitelj ne bo prodajal, oz. ji na lastno pest iskal nove namesitve).

Dihurji, ki iščejo nov dom:
Filip in Pupa
Thief in Chayton