Šišmiš Šiškebab

Zgodba gospoda Šiškebaba

beli dihur Sismis2Gospod Šišmiš Šiškebab je pristal v mojemu domu po treh mesecih obupnega pričakovanja in enoletnemu prebiranju vse “dihurje literature”, ki mi je prišla pod roke. Prvič sem se odločala za domačo živalco, zato sem tudi želela, da je dihurček malo starejši in že malo “vzgojen” in da se tudi sama zavedam kakšne odgovornosti prinese takšna živalca s seboj. Odločila sem se, da dihurčka posvojim preko Društva ljubiteljev dihurjev Zverinice, saj sem hotela udomiti živalico, ki potrebuje dom.

beli dihur Sismis1Šišmišu je bilo ime Miško, bil je krepak enoletni samček in je imel že malo čez dva kilograma – bil je Ogromen. Kljub temu, da sem vedela, da obstaja velika verjetnost, da mi v stanovanje prinese bolhe, nisem mogla čakati in sem odšla po njega še isti večer. Od takrat sem zaljubljena. In mislim, da on tudi malo. Čeprav je bil je že lepo socializiran (saj so tudi v društvu vedeli, da sem neizkušena, in so ga zame izbrali zato, ker je bil prijazen in dokaj crkljiv), sem ugotovila, da ga ne znam niti božati, da so moje zablode, da bo pridno sedel v torbici, če greva ven, popolnoma utopične in da rad ugrizne, če mu kaj ne paše. Da ne govorimo o kopanju po pesku v stranišču, prisilnemu crkljanju, kakanju v napačne kote in lezenju v vse možne luknje. V prvem mesecu smo se znebili trmastega grizenja in približnega ciljanja na stranišče. Potem smo ugotovili, da stranišče ni peskovnik. Ob vztrajnosti “prisilnega crkljanja” smo ugotovili, da to pa sploh ni tako slabo. Da je Šišmiš, Šiško, Šiš in Šiškebab njegovo ime in da vedno dobi posladek, če priteče na klic. In nazadnje, po pol leta grizenja nohtov, obupavanja in jokanja v Tivoliju, da je sprehod v bistvu kul. Nadkul!

beli dihur Sismis3Že skoraj dve leti sva zaljubljena in ne bojim se povedati, da je Šišmiš sedaj eden najbolj pridnih dihurjev na svetu (čeprav ima, seveda, še vedno svoje “dihurske prebliske”). Je pravi gospod, ki večino dneva prespi, in se razume samo s punčkami, ker ga vsi fantje dodobra “scotajo”, njemu pa to ni ravno najbolj po godu. Vedno se pride pocrkljati, ko se zbudi, na sprehodu pridno taca ob meni, ve, da je stranišče vedno SAMO v dnevni sobi in ve, da imam dostop do priboljškov, tako da je bolje ubogati. Želim mu nuditi vse, kar mu lahko, da bo njegovo prekratko življenje ob meni čim lepše. In, če sem odkrita, ne bi imela nič proti, če bi bila v naslednjem življenju moj überrazvajeni gospod Šiškebab.

Ana