Barni

BarniZbiramo pomoč za Barnija.

Pretekli četrtek je bil v Celju najden dihurček, ki je imel ob najdbi je imel hude dihalne težave in najditelji (otroci) so ga prinesli v Veterinarski center Celje, kjer so naredili prvo diagnostiko in mu nudili prvo pomoč.
V petek smo v Ljubljani, v Ambulanti za ptice, male sesalce in plazilce na Veterinarski fakulteti nadaljevali z diagnostiko in zdravljenjem. Izkazalo se je, da ima Barni stanje imenovano pneumotoraks (in znižane vrednosti hemoglobina v krvi in ogrooooomnooo ušesnih garij). Po domače povedano – v prsni votlini je imel zrak, zaradi česar se izniči podtlak, ki je potreben za normalno funkcioniranje pljuč in posledica so “sesedena”/”stisnjena” pljuča, ki seveda ne omogočajo normalnega dihanja. Terapija vključuje “črpanje” zraka iz prsne votline in s tem vzpostavitev podtlaka, kar smo tudi naredili in Barni je zdaj precej bolje (pravzaprav je klinično skoraj povsem brez težav).
Še vedno pa je na RTG sliki v prsni votlini vidna tvorba za katero zaenkrat ne vemo kaj je (kljub konzultacijam z domačimi strokovnjaki in veterinarji iz tujine). Bi pa lahko bila, sploh glede na to, da dihurček nima nikakršnih poškodb – niti najmanjše praske, vzrok za vse skupaj. Ker mu želimo nuditi ustrezno zdravljenje (in kasneje najti dober nov dom), predvsem pa preprečiti, da bi se težave ponovile, smo se odločili, da zadevo temeljito raziščemo in skušamo ugotoviti za kaj gre. Zato je Barni v četrtek naročen na slikanje s CT in upamo, da bo po tem malo bolj jasno za kaj gre in kako naprej.

Ker diagnostika in zdravljenje ne bodo ravno poceni (samo slikanje s CT stane okrog 150 EUR), se na vse ljubitelje dihurjev obračamo za pomoč.

Kdor bi želel pomagati, lahko prostovoljni prispevek (prav pride čisto vsak euro) nakaže na:

TRR: SI56 0510 0801 3473 971
KOSOVIR, zavod za oskrbo in pomoč živalim ter osveščanje
Cesta na Brdo 85, 1000 Ljubljana

Namen: donacija za Barnija