Domov » Dogodki, Nakup dihurja, Vzreja in nakup

Predstavitev vzrediteljev: It’s All About Ferrets

7 February 2018 461 ogledov

Še zadnja predstavitev, Maja Čonč, It’s All About Ferrets, prihaja iz domačih logov.

19958963_2002591013305535_7848126464062821095_nIme mi je Maja, stara sem … no, več kot je videti 😛
Z dihurji in za dihurje živim že več kot petnajst let. Sem ustanoviteljica in predsednica Društva Zverinice. Ena od temeljnih nalog našega društva je promoviranje odgovornega skrbništva dihurjev. Kot društvo, ki ima status delovanja v javnem interesu pa sodelujemo tudi pri snovanju in spreminjaju zakonodaje s področja zaščite živali, seveda pa pomagamo tudi pri oskrbi zavrženih in brezdomnih dihurjev. Sama že vsa leta nameščam dihurje in pri nas je vedno v začasni oskrbi (ki se velikokrat raztegne tudi v stalno) vsaj en dihur, ki je moral zamenjati lastnika. Največrat pri meni končajo tisti, ki potrebujejo največ pozornosti – zaradi vedenjskih ali pa zdravstvenih težav.

Na Vet. fakulteti v Ljubljani študiram veterinarstvo. Redno se udeležujem strokovnih srečanj v Sloveniji in v tujini, na katerih tudi aktivno sodelujem kot avtorica in soavtorica strokovnih prispevkov. Ko mi čas dopušča, kot študent – tehnik prostovoljno pomagam v Ambulanti za ptice, male sesalce in plazilce na naši fakulteti.

Med leti 2012 in 2015 sem vodila neprofitni Zavod Kosovir, v katerem smo se ukvarjali s pomočjo in oskrbo t.i. eksotičnih, pa tudi nekaterih prosto živečih živali. Zdaj pa vsaj nekajkrat mesečno skušam najti nekaj uric prostega časa, ki ga, kot prostovoljka, namenim živalim v Zavetišču Horjul.
Moj partner Aljoša je veterinar. Pred dobrimi tremi leti sva se preselila v idilično podeželjsko okolje, na Dolenjsko, v bližino Mirne. Poleg dihurjev nama čas krajšajo tudi ostale živali (vse posvojene) – mačke, psica, želve, … v zadnjem letu pa, “kot se na vasi spodobi”, tudi kokoši.

Za načrtno vzrejo dihurjev sem se odločila po približno petnajstih letih življenja z dihurji. V tem času se je nabralo kar nekaj znanja ‒ tako teoretičnih kot tudi praktičnih izkušenj ‒, kljub vsemu se še vedno učim, če le imam priliko. Leta 2015 sem na Madžarskem kupila dva dihurja za vzrejo in ustanovila majhno, ljubiteljsko vzrejališče belih dihurjev. Sem prva vzrediteljica v Sloveniji, ki je registrirala svojo (vz)rejo pri UVHVVR. Z uradno registracijo sem želela postaviti nekakšne standarde za ostale rejce in lastnike dihurjev. Ime mojega vzrejališča, It’s All About Ferrets, strne vso filozofijo in pove kaj dihurji v mojem življenju pomenijo.

20140004_2006417342922902_1983704735731456545_n 24993404_2074145979483371_8567442401543066046_n DSC_0239 DSC_8406

Najpomembnejši cilj moje vzreje je izboljšati zdravje in življenjsko dobo dihurjev v Sloveniji, ki je v tem trenutku pod povprečno pričakovano življenjsko dobo vrste. Zato skušam za vzrejo najti dihurje iz zdravih linij. Vsi moji vzrejni dihurji imajo opravljen tudi preventivni veterinarski pregled, ki vključuje kardiološki pregled, RTG slikanje, pregled krvi in so zdravi.

Vzrejati želim pametne, aktivne, močne dihurje, ki so po izgledu podobni svojim divjim sorodnikom. V vzreji uporabljam le dihurje iz standardnih kratkodlakih linij. To pomeni, da med predniki ni angora dihurjev ali t.i. »fancy« barv. V vzreji uporabljam tudi križance (t.i. hibride) z divjim evropskim dihurjem. Ker se zavedam, da tovrstne živali niso primerne za vsakega, lastnike svojih mladičev skrbno izbiram in želim, da pred nakupom spoznajo tudi starša mladičev.

FB stran: https://www.facebook.com/AboutFerrets/

Spletna stran: http://dihurji.multi-praktik.si/

E-mail: maja.conc@gmail.com

Vsi moji dihurji so na prvem mestu moji ljubljenčki in šele nato vzrejni dihurji. Najpomembnejša sta mi je njihovo dobro počutje in zdravje. Ko dihur ni (več) namenjen za vzrejo, ostane pri meni do konca življenja, pod nobenim pogojem ga ne prodam drugam. Vsi so redno veterinarsko oskrbovani, tretirani proti parazitom in cepljeni proti pasji kugi, enako velja za mladiče. Moji dihurji so hranjeni izključno s surovo mesno prehrano, ki vključuje tudi cel plen (mrtev). Skušam jim zagotoviti bivalne pogoje, ki čim bolj simulirajo naravne pogoje – zunanja naravna ograda in pokrita zaščitena terasa – seveda pa imajo tudi vstop v hišo.

Ker vzrejam predvsem zase, je moja vzreja majhna, načrtujem eno, največ dve legli letno, zagotovo pa kakšno leto tudi nobenega. Za letos načrtujem leglo iz kombinacje Gusztav x Frida. Oba prihajata z Madžarske, Fridini predniki so iz madžarskih delovnih linij, Gusztavovi pa prihajajo z Madžarske, Poljske in Velike Britanije.

Vzrejni plan za leto 2018:
GF2017

1 zvezdica2 zvezdic3 zvezdic4 zvezdic5 zvezdic (Še ni ocene)
Loading...