Forum Zverinice

Prosimo, da se prijavite or registrirate .

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino prijave
Napredno iskanje  

Novice:

Vse nove uporabnike naprošamo, da se najprej predstavijo v forumu O članih in upoštevajo pravila foruma.
Hitri vodnik za nove in bodoče lastnike
Društveni telefon: +386 70 775 734
Vabimo vas, da se nam pridružite v Facebook skupini Zverinice

Strani: [1] 2 3 4   Dol

Avtor Tema: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom  (Prebrano 23964 krat)

0 Uporabnikov in 1 gost spremljajo to temo.

maja01

 • Administrator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 10.707
 • Beastmaster
  • zverinice
Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
« : torek 25 oktober, 2011, 16:26:50 16:26 »

No, pa dajmo se mi. Kolegi na Tvorumu so pred kratkim odprli podobno temo, do cesar sta privedli zalostni zgodbi dveh mladih (eno leto) dihurckov, ki sta kljub veterinarski pomoci zal poginila. Ker gre za brata in sestro, ni prav prehitro sklepanje, da gre za genetske tezave. Ker je stanje glede vzreje, pravzaprav bolj reje, tudi pri nas milo receno kaoticno, bi zelela, da vsak napise izkusnje o svojem dihurju in njegovem nakupu/posvojitvi.

Naj spomnim, mlad dihur naj bi iz legla ne odsel prej kot pri 8 tednih starosti (pomembno zaradi socializacije v leglu), naj bi bil tretiran proti parazitom (razglistenje vsaj 2x, garij tak dihur ne bi smel imeti, prav tako ne starsa), veterinarsko pregledan, cepljen proti pasji kugi (1x), primerno socializiran (vedeti je treba, da vecnia mladicev kljub dobri socializaciji grize, je pa seveda bistvena razlika med tistim, ki je ljudi in "hendlanja" vajen ali dihurjem, ki je imel minimalne stike z ljudmi). Super je, da je tudi cipiran in ima potni list. Moral bi biti vajen na raznoliko prehrano - kvalitetni briketi, razno surovo meso, ... To bi moral biti res minimum, ki bi ga kupci morali zahtevati.
Dober vzreditelj tudi pazljivo izbere paritveno kombinacijo, ve zakaj jo je izbral, ve kaj se dogaja z mladici iz eventuelnih preteklih legel, mladice obicajno proda s pogodbo (kjer je navedeno tudi, da se ga obvesti v primeru, da novi lastnik dihruja ne more/noce vec imeti in da se mladica v takem primeru vrne, oz. novega lastnika najde s pomocjo vzreditelja).

Torej, zelela bi, da tukaj vsi (cim vec vas) napisete kje ste kupili/dobili svojega dihurja (ce gre cim bolj natancno, poimensko - ce ste z vzrediteljem zadovoljni, bo to zanj samo dobra reklama) in kaksne izkusnje imate s prodajalcem. Napisite prosim v kaksnem stanju je bil dihur, ko ste ga dobili (veterinarsko pregledan, cepljen, usesne garje, cipiran, kastriran, ...), koliko je bil dihrucek star, ko ste ga dobili, kako je bil socializiran, kaj vam je prodajalec povedal o dihurjih (tem vasem, pa tudi na splosno), kaksno je bilo stanje pri prodajalcu - starsi, ostale zivali, ... Zazeleno bi bilo tudi, da napisete kaksne zdravstvene tezave je vas dihur ze imel do sedaj.
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.

maja01

 • Administrator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 10.707
 • Beastmaster
  • zverinice
Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
« Odgovor #1 : torek 25 oktober, 2011, 16:45:44 16:45 »

Pa da zacnem. Napisala bom za tiste, ki so iz Slovenije.

Tito, koten maja 2007, v Radljah ob Dravi. Posvojen je bil v zacetku leta 2008, zaradi alergije prejsnje lastnice. Bil je cepljen proti pasji kugi (prejsnja lastnicam, ne vzreditelj). Imel je usesne garje. Bil je kriptorhid (je kastriran). Vecjih zdravstvenih tezav do sedaj ni imel.

Neo, koten poleti 2009, izvor Tukano. Posvojen pri starosti cca 3 mesece, ko je bil poskodovan prinesen v Ambulanto na VF. Necepljen, usesne garje, prenasalec ECE (ko sem ga prinesla domov, so mi tri samicke zbolele). Vecjih zdravstvenih tezav zaenkrat nima, razen tistih, ki so vezane na poskodbo hrbtenice. Ima precej slabe zobe, je mogoce, da je to posledica dolgotrajnega jemanja dolocenih zdravil zaradi poskodbe.

Yoda, star priblizno 3 leta, najden tavajoc zunaj (posvojen). Glede na cip izvira iz Ceske/Slovaske, torej verjetno kupljen v eni od slovenskih zoo trgovin. Usesne garje, kronicna odpoved ledvic.

Vlado, star priblizno tri leta in pol, kupljen "na parkiriscu". Imel je usesne garje, gliste, trakulje, "prazivali" (verjetno kokcidijo), ECE, adenovirus.
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.

Ashaver

 • huda zver
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 361
Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
« Odgovor #2 : torek 25 oktober, 2011, 16:50:20 16:50 »

Nisso sem jaz vzela pri Benjaminu, trenutno se res ne spomnim pod kakšnim imenom je na forumu...sicer je že bilo nekaj debate lani o njegovem zadnjem leglu, da je samica že prestara, ker mislim da je bilo to 5. ali 6. leglo.
Ko sem Nisso dobila je bila veterinarsko pregledana, 1x tretirana proti parazitom, za drugič sem dobila ampulo da ji dam, bila je tudi 1. cepljena proti pasji kugi, ni imela ušesnih garij. Poleg nje sem dobila tudi potni list, čeprav ni bila čipirana, je pa bilo notri navedeno 1. cepljenje proti pasji kugi.
Vzela sem jo ko je bila stara nekaj čez 8 tednov, sicer je še grizla ampak zelo malo, znala je uporabljati mačje stranišče.
Z Nisso sicer nimam nobenih problemov, odkar jo imam smo bile pri veterinarju samo zaradi cepljenj in kastracije.
Evidentirano

Ashaver

 • huda zver
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 361
Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
« Odgovor #3 : torek 25 oktober, 2011, 16:53:42 16:53 »

Nalo pa sem vzela letos, prav tako pri uporabnici s foruma: tamejhna. Sicer naj leglo ne bi bilo njeno ampak od prijateljice, ali nekaj takega.
Vzela sem jo pri starosti 10 tednov, bila je 1. cepljena proti pasji kugi, ni imela ušesnih garij.
Na začetku je malo bolj grizla kot Nissa, ampak se je videlo da je bila socializirana, prav tako je uporabljala mačje stranišče.
Do sedaj ni bilo še nobenih zdravstvenih težav.
Evidentirano

albin

 • huda zver
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 472
 • Manja&Božo
Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
« Odgovor #4 : torek 25 oktober, 2011, 18:46:40 18:46 »

Božo, koten januarja 2010. Prejšnja lastnica ga je kupila v Velenjskem Zootic-u. Bil je cepljen proti steklini, pasji kugi ter čipiran. Ušesnih garij ni imel. Pri 8ih mesecih se ga je naveličala in ga oddala pod pretvezo, da ima alergijo. Pri njej je večino časa preživel v kletki na balkonu. Dokler ni prišel k meni ni poznal mačjega stranišča. Hranjen je bil s poceni hrano za dihurje, mesa in konzerve še videl ni. Glede grizenja ni bilo nikoli problemov. Lastnica mi je o njem znala povedat samo to, da je albino (a bejž no  :rolleyes: ) , prijazen in navajen opravljati potrebo v posip (seveda ni bilo res) . Ko sem jo spraševala, če je kastriran mi je rekla, da če so ga v trgovini pol je drugače pa ne. Do sedaj še ni imel nobenih zdravstvenih težav.
Evidentirano
.....Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.... 8)

Andja

 • moderator - član
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 3.730
Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
« Odgovor #5 : torek 25 oktober, 2011, 20:29:57 20:29 »

"Nancy", kotena 5. 6. 2011, prišla k meni v petek, stara 4 mesece. Je iz legla Vzreja Dihurjev, ki se na veliko oglašuje na Facebooku, vendar očitno ni vse tako rožnato kot se zdi tam s slikicami in zgodbicami. Najprej so jo dali (prodali/podarili?) eni družini, ki jo je iz neznanega razloga vrnila. Nato so jo podarili naprej v Zagorje. Lastnici so rekli, da je 1x cepljena pri "kolegu veterinarju" in je zdrava. Kar je v nasprotju s tem, kar so objavili na našem forumu 19. 6. 2011:
Dihurčke pa bodo lastniki sami cepili in čipirali če bodo želeli. Tako da v to ceno ki je, je vštet samo dihur. Če kdo želi še kaj več, je cena višja, tako kot tudi pri vseh drugih oglasih za dihurje. Tudi oglasih od članov tega foruma. Očka Janko je iz murske sobote, mami Metka pa je iz Novega Mesta.

Potrdil o cepljenju ali čemerkoli ji niso niti pokazali, kaj šele dali. Tako da sumim, da so se zlagali. Verjetno ji tudi nič niso razložili o negi in potrebah dihurjev, saj jo je med drugim hranila s hrano za pse in ostanki z mize; menda se je parkrat "prekršila" in ji dala meso (tako je meni povedala ustno). Poleg tega so dihurčke, ki niso bili cepljeni nosili okoli po mestu kot branjevke. Ko sem na glas povedala, da za njih ni bilo primerno poskrbljeno, so mi grozili po telefonu.

Ni čipirana. Ko je prišla k meni je bila obupno suha in dehidrirana. Od veterinarja sva prišli z izvidom, ki je bil pozitiven na garje, povišanimi levkociti s sumom na okvaro ali odpoved ledvic (kar je čisto možno genetskega izvora) in anemijo. Držimo pesti, da je vse to zgolj posledica nepravilne prehrane/dehidracije/stresa/česarkoli, samo da ni okvara ledvičk.

Pozivam vse, ki bi vedeli kdo so novi lastniki dihurčkov iz legla, ali celo imeli doma dihurčka iz Vzreje dihurjev, da se mi javijo kako je pri njih. In po možnosti odpeljejo dihurčka na en generalen pregled k veterinarju, ki je vreden zaupanja.

Na kratko: popolnoma sem ogorčena nad Vzrejo Dihurjev.


Ps. Pozabila sem omeniti, da je dihurčica kljub vsemu ostalemu krasno socializirana. Ne vem ali od rejcev ali od zadnje lastnice. Sploh ne grize.
« Zadnja sprememba: torek 25 oktober, 2011, 21:14:57 21:14 Andja »
Evidentirano
Kar je dano, je v pesku zakopano.... Sulplaaaajz!!!!

Grizli

 • huda zver
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 549
 • Grizli
Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
« Odgovor #6 : torek 25 oktober, 2011, 21:07:57 21:07 »

Grizli: kupljen v trgovini (naj bi bilo Slo leglo), precej majhen (bi rekla premlad), tretiran proti ušesnim garjam in drugače nimam nobenih težav z njim, razen tega da je samo izključno briketirano hrano in kot priboljšek vzame samo "junk" zadeve. Sprva smo mislili da je kriptorhid, vendar smo pozneje le našli še levega mal manjšega kot desni.

Fedro: kupljen v trgovini 2x zbežal lastniku, posvojen preko društva, odličnega zdravja vse do operacije ko so mu odstranili tujek iz črevesja in je zaradi napake iz malomarnosti žal odšel onkraj mavrice ...

Sniffy: posvojen iz trgovine, ker ni bil primeren za prodajo. Težave s kihanjem, pripisali so mu kronično .. ne vem kaj s pljuči, vendar se je ob prihodu domov stanje veliko izboljšalo. Leto in pol star izgubil boj z "rakom" na črevesju .... po enem tednu mučenja smo ga evtanazirali.

Bamboos: prevzet na "pakirišču" pri starosti cca. 6 mesev, nesocializiran, vajen vse hrane, vajen drugih dihurjev vendar ne rok. Pozneje kastriran, počiščena ušeska, opažena gluhost .... drugače pa hiperaktiven.

Spoon: iz trgovine, prvi lastniki so se naveličali, našel mesto pri nas. Sedaj kastriran, priučen boljših briketov, nepopoisno priden, vendar nekoliko bolj občutljiv na prah v primerjavi z drugimi dihurji. Ni opaznih zdravstvenih težav.

Upam da tako ostane tudi naprej ...
Evidentirano
Grizli, *Fedro*, *Sniffy*, Bamboos, Spoon & moja malenkost: Ika

tobi

 • žverca
 • **
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 13
Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
« Odgovor #7 : četrtek 15 december, 2011, 12:57:17 12:57 »

Kitty( :smiley-shocked033:), kupljena poleti 2008 v Tukanu, imela ušesne garje, cepljena le proti steklini zaradi uvoza iz Slovaške, čipirana s pasošem, bila zeloooo drobna, imela slabe zobe, lepo socializirana, drugih težav v dveh letih, ko je poginila zaradi nesreče, ni imela.
Viki in Biba, kupljeni konec novembra 2011 isto v Tukanu, rojeni februarja isto leto(torej sta bili cca pol leta v trgovini), imeli ušesne garje, socializirani, čipirani s Slovaškim pasošem, po prihodu domov, v nekaj dneh opazili kašljanje in kihanje pri obeh, Viki imela resne težave z dihanjem, sem ju peljala na veterino, Viki imela so opravili punkcijo, imela vodo v pljučih, diagnoza "juvenile lymphoma" ali limfom po domače, Biba je na antibiotikih. Glede na to, da sta sestrici, lahko(ni pa nujno) pričakujemo težave v prihodnosti tudi pri Bibi.
Evidentirano

Andja

 • moderator - član
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 3.730
Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
« Odgovor #8 : četrtek 15 december, 2011, 14:25:39 14:25 »

Sporočilo je bilo premaknjeno sem: Pravilnik o zaščiti hišnih živali ker bo verjetno prišlo komu prav.
Evidentirano
Kar je dano, je v pesku zakopano.... Sulplaaaajz!!!!

maja01

 • Administrator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 10.707
 • Beastmaster
  • zverinice
Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
« Odgovor #9 : torek 31 januar, 2012, 16:45:15 16:45 »

Koliko nekih nesmislov pisejo ljudje, ki se imajo za poznavalce dihurjev. In se celo ukvarjajo z njihovim razmnozevanjem ...
https://www.facebook.com/notes/dihurji-frettchen-ferrets/o-dihurjih/158141140963786

Pa blazno fajn je, ko nekdo tvoje besede (dobesedno) prepise in jih pripise sebi (in vmes pozabi, da je par odstavkov vise pisal o tocno nasprotnem). :P Zadnji odstavek se lahko prebere tukaj, napisala sem ga pa jaz, na forumu pesjanar.si. No future, res ... :wall:
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.

Masa

 • moderator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 4.494
Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
« Odgovor #10 : torek 31 januar, 2012, 17:32:40 17:32 »

Cakaj, od kdaj pa dihurji pozimi spijo zimsko spanje? In njihova glavna prehrana so ribe in zabe?
Kristus, kaksne oslarije! Ko pa je tole napisal?  :huh:

Tisti del o crvih v nosu je tudi zanimiv  ::)

Bwahaha kremplje si brusi, ko zalezuje ptice po drevesnih vejah  ROTFL
« Zadnja sprememba: torek 31 januar, 2012, 17:34:28 17:34 Masa »
Evidentirano

Masa

 • moderator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 4.494
Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
« Odgovor #11 : torek 31 januar, 2012, 17:38:38 17:38 »

Ja, v zadnjem delu pa res totalno nasprotuje sam sebi.  :headache:
Evidentirano

Andja

 • moderator - član
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 3.730
Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
« Odgovor #12 : torek 31 januar, 2012, 17:42:56 17:42 »

 :wall:
Si ga prijavila? Lahko prijaviš Fb stran in poveš, da je kopiral tvoje avtorsko delo.
Evidentirano
Kar je dano, je v pesku zakopano.... Sulplaaaajz!!!!

*Tasha*

 • Član društva
 • ****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 1.867
 • Leky ♥
Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
« Odgovor #13 : torek 31 januar, 2012, 17:53:49 17:53 »

No se jaz vem vec o dihurjih.kot tale, ki je to napisal  :aggressive:
Ja, Maja res bi ga lahko prijavila, ker vprasanje kdo vse to bere in bo celo verjel napisanemu  :wall:
Evidentirano
I'm not mean. You're just a sissy.


TasHa

Andja

 • moderator - član
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 3.730
Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
« Odgovor #14 : torek 31 januar, 2012, 17:57:06 17:57 »

Jaz sem napisala en malo razkurjen mail (mogoče jih bo to prestrašilo) :evilgrin::

Živijo,

upam, da veš, da so tvoji podatki o dihurjih na strani popolnoma napačni, tisti pravi, pa so dobesedno skopirani z druge spletne strani. Prosim, da se o dihurjih bolje podučiš, lahko obiščeš tudi forum Zverinice http://www.zverinice.com/forum/index.php in potem napišeš nekaj svojega. Tvoja spletna stran je bila zaradi kopiranja avtorskega dela in širjenja napačnih informacij prijavljena.

Hvala in lep pozdrav,

Ana
Evidentirano
Kar je dano, je v pesku zakopano.... Sulplaaaajz!!!!
Strani: [1] 2 3 4   Gor