Forum Zverinice

Prosimo, da se prijavite or registrirate .

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino prijave
Napredno iskanje  

Novice:

Vse nove uporabnike naprošamo, da se najprej predstavijo v forumu O članih in upoštevajo pravila foruma.
Hitri vodnik za nove in bodoče lastnike
Društveni telefon: +386 70 775 734
Vabimo vas, da se nam pridružite v Facebook skupini Zverinice

Strani: 1 ... 5 6 [7] 8   Dol

Avtor Tema: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)  (Prebrano 8170 krat)

0 Uporabnikov in 1 gost spremljajo to temo.

Wishmistress

 • zverina
 • ******
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 1.246
 • Mama Tvorica
  • www.tvorovi.com
Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #90 : ponedeljek 21 september, 2009, 18:29:22 18:29 »

na Hrvaskem je potrjen ECE (moji sta meli izpad sistema v februarju).
Evidentirano
Blessed is the person who is too busy to worry in the daytime and too sleepy to worry at night

maja01

 • Administrator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 10.706
 • Beastmaster
  • zverinice
Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #91 : torek 05 junij, 2012, 17:11:38 17:11 »

Sum je, da je bil na Dihurckovem dnevu prisoten vsaj en dihur, ki je latentni nosilec ECE-ja. Po dogodku sta bila v Ambulanto namrec sprejeta dva dihurja s klinicnimi znaki ECE. Pri enem je prisotnost virusa potrjena, pri drugem pa bo preiskava opravljena v kratkem (sprejet je bil namrec vceraj).

Dogovorili smo se, da bi pregledali cim vec vzorcev (iztrebkov) dihurjev, ki so bili prisotni, da se v bodoce temu skusamo izognit. Zato bi prosila tiste, katerih dihruji so bili prisotni in ki ste pripravljeni prispevat kaksen iztrebek, da se mi javite na zasebno ali prek maila (maja@zverinice.com), da se dogovorimo kako naprej. Preiskava bo opravljena brezplacno, vendar ne morem obljubiti, da bomo testirali vse vzorce, oz. predvsem ne, da bodo vsi pregledani kmalu - zato ne pride v postev za katerega koli dihurja, ki ima klinicne znake.
m.
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.

maja01

 • Administrator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 10.706
 • Beastmaster
  • zverinice
Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #92 : torek 05 junij, 2012, 18:45:48 18:45 »

Da ne bo pomote ... ni poanta tega, da najdemo "krivca", ampak da se vidi, ce bo kaksen iztrebek pozitiven, da se dihurj, ki je sproduciral tisti morebiten pozitiven iztrebek in morebitni ostali dihurji istega lastnika pac ne druzijo z ostalimi.
Zakaj je nemogoce odkriti "krivca"? Prvic, ker rezultat preiskave velja zgolj in samo za tocno tisti iztrebek, ki je pregledan, ze prejsnji ali naslednji iztrebek, ki pride iz istega dihurja ven, ima lahko drugacen rezultat. Tudi, ce je virus prisoten, se ta namrec ne izloca ves cas (najbolj se seveda izloca pri dihurjih, ki imajo klinicne znake in so torej za k veterinarju). Tisti dihur, ki je "kriv" vsega skupaj, pa najverjetneje nikoli ni imel nikakrsnih tezav in najverjetneje se ne druzi z ostalimi dihurji, ker bi sicer ze prej prislo do kaksnega izbruha.
Druga stvar, tudi ce dobimo pozitivne vzorce, ne bomo vedeli kateri je bil prej okuzen. To bi eventuleno (ce sploh) slo edino s podrobno genetsko analizo virusnega materiala, cesar pa se ne bomo sli ...
Tretja stvar - vedno opozarjamo, da se dihurskih druzenj (v takem ali manjsem stevilu) in varstev udelezujemo na lastno odgovornost in vedno je treba z vsakim novim dihrujem, z vsakim obiskom, z vsakim druzenjem racunati na moznost okuzbe. Ce ne s koronavirusom pa s kaksnimi garjami, lahko tudi s cim tretjim. Pri igralnicah sicer vedno poudarimo, da naj bodo dihurji zdravi, pregledani, cepljeni in tretirani proti parazitom, ampak to je vse bolj kto ne preventiva za lastnega dihurja. Vsekakor pa mislim, da lahko recem, da nihce ni namenoma prinesel na srecanje dihurcka, za katerega ve, da je prenasalec.

Se ena stvar, inkubacijska doba je v povprecju 2-3 dni. DD je bil 19. maja, kar je vec kot 14 dni nazaj. Ne vem kdaj tocno je zbolel prvi dihurcek, ki ga omenjam, da je pozitiven, tale drugi pa se je tezko okuzil na DD in zbolel zdaj. Precej vecja verjetnost je, da ga je ali okuzil dihur, ki so ga dobili prejsnji teden, ali pa je imel latentno okuzbo (in je torej lahko on prenasalec) in je zdaj zbolel zaradi stresa ob prihodu novega dihurja.
m.   
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.

maja01

 • Administrator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 10.706
 • Beastmaster
  • zverinice
Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #93 : četrtek 07 junij, 2012, 10:14:16 10:14 »

Kar ste nekateri napacno razumeli - potrebujemo cim vec vzorckov = iztrebkov, ne glede na to ali ima dihur spremenjen iztrebek ali ne.
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.

maja01

 • Administrator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 10.706
 • Beastmaster
  • zverinice
Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #94 : torek 21 maj, 2013, 17:18:00 17:18 »

Da ne bomo "drekali" po temi o Dihurčkovem dnevu ...

Tole niso iztrebki, ki bi se pojavili zaradi stresa. Vsaj ne pri dveh dihurjih, dva dni po tem, ko sta se druzila s "35" drugimi dihurji. Slike so od nedelje ponoci/ponedeljka zjutraj.


Bolezen prizadane predvsem prebavni trakt in jetra. Klinični znaki so neješčnost, bruhanje, obnemoglost, boleč trebuh, temu pa sledita driska in dehidracija. Iztrebki so običajno zrnati (imajo vides prosa), lahko s primesjo sluzi ali krvi in značilno zelenkasto* obarvani (nekateri imenujejo to obolenje tudi »green slime disease«).

ECE bi lahko poimenovali tudi »bolezen novega dihurja«, saj so mlade živali brez izraženih kliničnih znakov pogosti prenašalci. Bolezen se praviloma pojavi 2 do 3 dni po okužbi. Značilna sta visoka obolevnost in nizka smrtnost. Najbolj dovzetne in najbolj prizadete so starejše živali in tiste, ki že imajo kakšno drugo zdravstveno težavo, pri teh je prognoza tudi precej slaba. Potek bolezni lahko zakomplicira tudi sekundarna okužba z bakterijami ali paraziti.

ECE lahko diagnosticiramo po kliničnih znakih. Krvna slika je običajno brez posebnosti, pri biokemijskih preiskavah krvi pa lahko ugotovimo povišane vrednosti jetrnih encimov, glukoze in sečnine. Koronaviruse lahko dokažemo v iztrebkih – z elektronsko mikroskopijo**.


* lahko so in pogosto so zeleno obarvani, ni pa nujno
** ali z metodo PCR

Glede na to, da se je pri Mufu in Leky vse skupaj pojavilo 2 dni po Dihurckovem dnevu in da so klinicni znaki znacilni, jaz osebno ne vidim nobene hude potrebe po tem, da Tjasa placuje za preiskavo (cena je okrog 35 EUR) zato, da se bo mogoce dokazalo, da gre za ECE.
Glede na to, da sva bili na vezi od zacetka (vceraj sva se slisali menda 3x, pisala mi je na FB in se kaksen SMS je vmes priletel + govorila sem z Zanom) in da stanje glede na opis, ki sem ga slisala od nje, ni bilo slabo sem ji rekla, da lahko s pregledom pocaka, oz. jima cimprej da kolostrum, ki mikrofloro spravi v normalo. Po mojih izkusnjah - ce zacnes dodajati v zgodnji fazi bolezni, se stanje v velikem % v nekaj dneh povsem stabilizira. Dogovorjeni sva bili, da ce bo slabse, da se slisimo, oz., da ju danes (to je 1 dan po tem, ko so se spremenjeni iztrebki pojavili) pelje do veterinarja.
Mislim, da imam dovolj izkusenj z zdravljenjem ECE-ja in z dihurji, da znam presodit kdaj gre za urgenco in kdaj se lahko pocaka.

Tole je iztrebek slikan vceraj zvecer, o. ponoci. Mislim, da je razlika ocitna. Ni ravno vzoren drekec, tak za v galerijo najlepsih, ni pa za zganjat dramo.


Obvestilo na FB in sem sem dala jaz, ker sem presodila (in sem se vedno istega mnenja), da je prav, da se ve kaj se dogaja in da so vsi pozorni. Brez namena zganjat paniko.
Nisem pa imela ta dva dni casa vsako sekundo viset ne na forumu ne na FB in vam razlagat kolikokrat me je Tjasa poklicala, kaksen je drek v tistem hipu in kaj se z dihurjema dogaja. 
Ce bi se mi zdelo, da je urgentno, bi bila jaz taprva, ki bi Tjaso se v isti sekundi nagnala k veterinarju, oz. kot sem napisala, ji magari probala zrihtat prevoz do Ljubljane. Sorry Tjasa, ampak tvoji veterinarki iz Brezic pa v tem primeru jaz ne zaupam (ves na kaj leti ...). Nimam pojma ali je izjava, da so dihurji prebogi za k veterinarju tvoja ali njena, ampak je ena najvecjih bedarij, ki jih lahko kdor koli v zvezi z zdravljenjem dihurjev rece. Ce je dihur tako zelo ubogi, potem MORA it k veterinarju. In ta ga najverjetneje MORA hospitalizirat. Ker ce je tako zelo ubogi, potrebuje vsaj infuzijo, en kup zdravil od katerih se vecino daje injekcijsko in prisilno hranjenje. In vecina lastnikov tega ni sposobna sama pocet doma. Po tem kar mi je bilo povedano, Muf in Leky nista bila tako zelo uboga.

Mogoce samo se opomba glede dohranjevanja ... ce se dohranjuje, potem to pomeni, da mora dihur na dan dobiti vsaj 60 ml hrane (srednej goste konsistence, npr. kot ce bi a/d zmesal z malo vode) na kilogram telesne mase. Naceloma se hrani v 3-6 obrokih, odvisno koliko ti uspe dat naenkrat. Ce take kolicine ne mores spravit v dihurja, vse skupaj nima nekega hudega smisla in je potrebno dihurja hospitalizirati.
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.

*Tasha*

 • Član društva
 • ****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 1.867
 • Leky ♥
Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #95 : torek 21 maj, 2013, 17:51:55 17:51 »

Glede hranjenja nisem bila sigurna koliko morata dobit, sta pa dobila okoli 10ml na dve uri in zvečer ob 22h malo več kot 20ml, ko mi je Maja povedala koliko morata pojesti, okoli pol noči pa sta sicer iz roke že jemala in pojedla brikete.
Sta pojedla konzervico, namočene brikete z račjo in tudi živahna sta, iztrebek pa je podoben kot na zadnji sliki, samo bolj rjav.
Evidentirano
I'm not mean. You're just a sissy.


TasHa

Masa

 • moderator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 4.495
Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #96 : torek 21 maj, 2013, 18:18:42 18:18 »

Kaj ni mozno, da je bil samo kaksen random trbusni virus? Ko imas toliko razlicnih zivali na kupu, ima sigurno kak dihur kaksen bacil, ki enemu drugemu ne pase?

Evidentirano

maja01

 • Administrator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 10.706
 • Beastmaster
  • zverinice
Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #97 : torek 21 maj, 2013, 22:45:16 22:45 »

Je mozno, seveda. Ampak je korona dalec spredaj med diferencialkami.
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.

maja01

 • Administrator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 10.706
 • Beastmaster
  • zverinice
Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #98 : sreda 22 maj, 2013, 14:34:20 14:34 »

Update: Leky je skoraj ok, Muf je danes zjutraj bruhal, zato sta sla s Tjaso k veterinarju kje je dobil infuzijo + antibiotike + zdravila za pomiritev zelodca + Tjasa ga dohranjuje. Zaenkrat v Brezicah, ampak po navodilih dr. Racnika. Ce ne bo boljse/bo slabse, pride v Lj.
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.

*Tasha*

 • Član društva
 • ****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 1.867
 • Leky ♥
Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #99 : sreda 22 maj, 2013, 15:50:02 15:50 »

Maja dohranjevanje ne bo potrenbo, ker je jedel sam hvala bogu...bomo videli kako bo popoldan in cez noc, upam na najboljse
Evidentirano
I'm not mean. You're just a sissy.


TasHa

maja01

 • Administrator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 10.706
 • Beastmaster
  • zverinice
Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #100 : četrtek 23 maj, 2013, 11:24:40 11:24 »

Se mi zdi, da bom pa zdaj tudi jaz obupala nad vsem skupaj ...
Ker tole:

Citat
po navodilih dr. Racnika


ni res. Veterinarka, ki Mufa zdravi, ga namrec ni nikoli kontaktirala.

Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.

jasmina

 • huda zver
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 429
Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #101 : petek 24 maj, 2013, 14:30:42 14:30 »

Liar liar, pants on fire?  ROTFL ROTFL ROTFL ROTFL ROTFL
Evidentirano
It is not part of a true culture to tame tigers, any more than it is to make sheep ferocious. (Henry David)

*Tasha*

 • Član društva
 • ****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 1.867
 • Leky ♥
Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #102 : petek 24 maj, 2013, 19:54:40 19:54 »

Mi smo ok, jemo pijemo, drekci skoraj ze cisto normalni, vendar brez driske.....
Zgubila pa sta na tezi.... Muf 1900g in  Leky 815g (zacetek aprila sta imela 2200g in 960g)
Evidentirano
I'm not mean. You're just a sissy.


TasHa

jasmina

 • huda zver
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 429
Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #103 : petek 24 maj, 2013, 21:13:07 21:13 »

No to je glavno, da ste ok!
Evidentirano
It is not part of a true culture to tame tigers, any more than it is to make sheep ferocious. (Henry David)

maja01

 • Administrator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 10.706
 • Beastmaster
  • zverinice
Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #104 : sreda 28 avgust, 2013, 14:05:27 14:05 »

Citat
Carriers of ECE may be asymptomatic.
http://www.miamiferret.org/ece_symptoms.htm

Citat
These symptoms usually appear within 48-72 hours of introducing a new ferret into the household. Baby ferrets bought at the pet store seem to be responsible for many of these cases and these babies rarely have symptoms themselves. Also, the simple act of holding a ferret carrying the virus and then going home to your ferret can bring the infection into your home.
Citat
There is NO test for ECE.
Citat
There is no medicine or drug that will treat ECE directly. Many vets will prescribe antibiotics to control any secondary infections made possible by the ferret's stressed immune system.
Citat
Treatment is primarily supportive in nature.
http://www.miamiferret.org/ece.htm

Citat
Frequently, infection occurs when a new ferret carrying the disease is introduced into a group of ferrets. While the new ferret will appear healthy, within three days to two weeks the other ferrets in the group will become sick.
Citat
As of yet, there are no specific tests that conclusively diagnose whether ECE is present.
Citat
Some ferrets can remain ill with abnormal appearing stools for extensive periods lasting up to one month. In severe or prolonged cases of disease, clinical signs can linger for six months or more. Occasionally, a ferret will appear to have recovered fully, only to show signs of ECE weeks to months later.
Citat
It is unknown how long the disease remains infective.
http://upstateamc.com/Ferret_ECE_Disease.html

Od stricev, ki so odkrili kaj povzroca ECE in sistemsko okuzbo s koronavirusom.
Diagnosticira se lahko iz organov (ki jih vzmes ven iz dihurja, ali naredis biopsijo). Test iztrebka velja za tisti en, dva, tri, ... (kolikor jih je na kupu v vzorcu) konkretne iztrebke.
http://www.ferrethealth.msu.edu/Presentations/Laboratory_Diagnosis_of_Coronavirus_Infections_in_Ferrets.pdf

Citat
Ill and recovered animals should be isolated from unexposed ferrets for 6 to 12 months. Pets already exposed are most likely now carriers, even if they are not showing signs.  Extreme care must be taken not to transmit the virus on clothing, especially in shelter and hospital situations.  All young ferrets should be treated as potential ECE carriers and good sanitation habits such as disinfecting hands, clothes, and cages must be practiced to help minimize the spread of this highly contagious disease.
http://www.veterinarypartner.com/Content.plx?P=A&A=3346&S=5
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.
Strani: 1 ... 5 6 [7] 8   Gor