Forum Zverinice

Prosimo, da se prijavite or registrirate .

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino prijave
Napredno iskanje  

Novice:

Vse nove uporabnike naprošamo, da se najprej predstavijo v forumu O članih in upoštevajo pravila foruma.
Hitri vodnik za nove in bodoče lastnike
Društveni telefon: +386 70 775 734
Vabimo vas, da se nam pridružite v Facebook skupini Zverinice

Strani: [1]   Dol

Avtor Tema: lovci  (Prebrano 1349 krat)

0 Uporabnikov in 1 gost spremljajo to temo.

Pš1

 • moderator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 1.785
  • Psena Kovacic Art
lovci
« : sreda 18 januar, 2012, 07:05:51 07:05 »

En lovec je v začetku deloval ful OK glede živali in želje po posvojitvi dihurčkov. Po drugem natačnejšem pogovoru, bi ga imel v hlevu s kurami. Pa še ene par lovskih je povedal... Ker je šlo precej težko z razbijanjev njegovih prepričanj, sem mu je svetovalo, naj si dihurja raje ne omisli. Dodano je bilo, da itak ne bi naredil sprejemnega izpita (Pri Beastmasterju) za posvojitev.
Aja lovci morajo odstreliti določeno št. živali, ne glede na njeno stanje: stara, onemogle, poškodovana..., če ne so kaznovani ali ne plačani.  :?: pač meni je to zelo tuje. Pa še celodnevno pjančevanje, ker drugače "ne zdržiš na jagi cel dan". Dva lovca sta v klubu, en res tako brezsrčno govori o lovu, drugi, potencialni posvojitelj dihurčkov ima vsaj en odnos in razumevanje do živali.

Včasih je dovolj že prvih nekaj stavkov, da veš, da ni primeren za dihurčka (ali drugo žival). Ampak vseeno poveš za Zverinice, naj si kaj prebere..., če v drugem pogovoru ni nekega napredka v želju in znanju o dihurčkih. Smo zaključili.
Npr.: po ogledu rubrike POSVOJITEV DIHURJA  "A sam te dihurčke maste?"  :angry:

Zelo navijamo, da bi Cookie ostala kjer je  :embarassed: :cheese:.
Evidentirano

pridna

 • zverina
 • ******
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 1.008
lovci
« Odgovor #1 : sreda 18 januar, 2012, 07:36:23 07:36 »

bi ga imel v hlevu s kurami.

 LOL Kaj ima preveč kur?

Aja lovci morajo odstreliti določeno št. živali, ne glede na njeno stanje: stara, onemogle, poškodovana..., če ne so kaznovani ali ne plačani.  :?: pač meni je to zelo tuje.

Ne razumem, kaj točno ti ne gre. Če je (lovna) žival onemogla in/ali poškodovana, so lovci tisti, ki morajo zanjo "poskrbeti", kar je pri divjadi logično, da je strel. Nekak nima ravno smisla vlagat energije in časa v nekaj, kar bo potem itak odstreljeno tekom lovne kvote. In, če za tako žival ne poskrbijo, je prav, da so kaznovani.

Če si pa s tem, da ti je tuje, mislila izpolnitev kvote, je pa takole: lovci so v prvi vrsti izvajalci odstrela (in potem naravovarstveniki, ljubitelji narave in kaj jst vem, kaj še pravijo, da so). Odstrel se vrši na določene vrste, za katere se smatra, da jim človekovo poseganje v okolje koristi in zato uspevajo ter se prekomerno namnožijo. Ko se namnožijo nad določeno gostoto, začnejo delat škodo (predvsem ljudem oz. njihovim pridelkom). Takrat država poskrbi za svoje državljane tako, da zmanjša gostoto nadloge (in povrne škodo, ki jo je nadloga naredila). Lovske družine so sicer prostovoljske organizacije, ampak vseeno dobijo od države nek (bojda mali in jim verjamem) denar za delovanje družine (ne vem, za postavljanje opazovalnic, lovskih koč,...). Denar dobijo samo, če opravijo svoje delo = izpolnitev kvote odstrela. Oziroma neizpolnitev kvote pomeni penale = manj denarja.

Odstrel ne glede na njeno stanje pa pomeni: vsako leto se glede na prejšnje leto in glede na stanje populacije živali, ki se sistematično spremlja že xy let (vsekakor vsaj dvocifrna številka), določi starostna in spolna sestava odstreljenih živali. Načeloma naj se ne bi streljalo kapitalcev in brejih ali vodečih samic (sicer naj bi bila že lovna doba omejena tako, da se izogne času razmnoževanja, ampak...). Torej, določi se "toliko in toliko samic do dveh let, toliko samcev do dveh let, toliko med dve in pet let" itd. In tukaj gre večinoma za zdrave živali, saj morajo obnemogle in poškodovane iz populacije ostraniti takoj, ko je taka žival opažena (ne glede na lovno dobo).

Upam, da sem razložila.  :)

Sej bo ena od moderatork tole nekam prestavila, ne?  :embarassed:
Evidentirano
I don't need anger management - I just need people to stop pissing me off! (NA)

Pš1

 • moderator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 1.785
  • Psena Kovacic Art
Re: lovci
« Odgovor #2 : sreda 18 januar, 2012, 09:14:46 09:14 »

Hvala Pridna, tale INFO mi je manjkal.  :)
1. odstavek: Odobravam milostne strele.
2. in 3. odstavek: to sem mislila, nisem pa znala napisat, ker sem imela pomankljivo vedenje.

Pač čustveno težko sprejmem take predpise, premalo pa sem poučena o nadziranju živalske populacije, da bi njihovo (ne)smiselnost obsojala.
Evidentirano

maja01

 • Administrator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 10.707
 • Beastmaster
  • zverinice
Re: lovci
« Odgovor #3 : sreda 18 januar, 2012, 09:39:16 09:39 »

Jaz se trudim ne imet predsodkov pri lovcih, ker vem za par ljudi, ki so lovci in za katere vem, da so vsaj veliki ljubitelji zivali. Kar nekaj (dobrih) veterinarjev je lovcev. Meni sicer to dvoje ne gre skupaj, si sebe v vlogi odstreljevalca ne predstavljam ... ampak ok, ce se vidijo v tistem delu kjer gre za odstrel bolnih/poskodovanih prostozivecih zivali, sprejmem in se strinjam. Sploh po tem, ko sem pred kratkim prebrala en doktorat o kunah belicah kjer so spremljali tudi uspesnost vrnitve nekaj osebkov v naravo - odraslih in mladih zivali, in so navedeni odstotki uspesnosti vracanja nekaterih drugih vrst - odstotek uspesnosti je tako obupno nizek, da me je skoraj kap ...

Poleg tega mi je jasno, da so lovse druzine drustva, ki funkcionirajo na podoben nacin kot vsa ostala drustva. Torej vclanjujejo se razlicni ljudje in iz razlicnih vzgibov. Tako kot so nekateri res ljubitelji zivali in se kot taki trudijo funkcionirati tudi v gozdu, je pa precej tudi takih, ki s pusko resujejo svoje frustracije.
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.

Pš1

 • moderator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 1.785
  • Psena Kovacic Art
Re: lovci
« Odgovor #4 : sreda 18 januar, 2012, 10:03:50 10:03 »

 :goodpost:

P.s.: Z lovcema iz kluba, se vsi čisto dobro razumemo, klepetamo, pohecamo, spijemo kavo, skupaj treniramo. Sta uredu osebi, ki sta pač lovca, en ima občutek za živali, pri drugemu pa ga še nisem opazila. Kar ne pomeni, da ga nima. O lovu se ob kavi res ne pogovarjamo  :).
Evidentirano

pridna

 • zverina
 • ******
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 1.008
Re: lovci
« Odgovor #5 : sreda 18 januar, 2012, 10:19:31 10:19 »

Velik del lovcev, ki jih poznam jst, je ok ljudi. Nekateri celo pogosto presenetijo s svojim občutkom in empatijo do narave. Tudi krovna zveza - Lovska zveza Slovenije - ima v osnovi zelo naravovarstveno naravnane smernice, pri čemer je pomembno tudi to, da se jim ubijanje zaradi ubijanja ne zdi smiselno. To pa seveda ne pomeni, da ni nekaj njih popolnih idiotov, za katere mi ni jasno, kako jim njihovi bližnji (prijatelji, sodelavci, lovski partnerji, vstavi po želji) zaupajo orožje v rokah. In pri številki registriranih lovcev v naši državi, je mali odstotek njih (totalnih idiotov) kar lepa številka.

Odstrel določene kvote se da razložit kot varstvo živali (ne samo populacije). Predvsem, če pogledamo iz vidika povzročanja škod. Npr. divje svinje razrijejo in požrejo nekemu kmetu celoten pridelek, njegov zaslužek, njegovo preživetje. In to ne enemu, pač pa večim. Poleg tega so nevarne živali, ki se jim ni dobro postavit na pot. Ljudje se bodo branili in branili bodo tudi svojo družino. Če ne bo tega naredil nekdo namesto njih (=lovci), bodo stvari vzeli v svoje roke. Ko pa pride do tega, so stvari zelo grde (si predstavljamo: streljanje vsepovprek, zaradi neizkušenosti veliko obstrelov, streljanje vsega, kar se premika in gre, ni nobenega nadzora nad tem koliko je bilo kje ubitega, mladi, stari, mame, mladiči, tropi razpadajo, zaradi nedostopnosti strelnega orožja uporaba pasti, strupov,...).
Evidentirano
I don't need anger management - I just need people to stop pissing me off! (NA)

Tilen

 • zver
 • ****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 297
Re: lovci
« Odgovor #6 : nedelja 29 januar, 2012, 22:21:31 22:21 »

Saj lahko si lovec,pa samo krmis zivali
Evidentirano
Strani: [1]   Gor