Forum Zverinice

Prosimo, da se prijavite or registrirate .

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino prijave
Napredno iskanje  

Novice:

Vse nove uporabnike naprošamo, da se najprej predstavijo v forumu O članih in upoštevajo pravila foruma.
Hitri vodnik za nove in bodoče lastnike
Društveni telefon: +386 70 775 734
Vabimo vas, da se nam pridružite v Facebook skupini Zverinice

Strani: [1]   Dol

Avtor Tema: Kateri glukometer (merilnik glukoze)?  (Prebrano 1805 krat)

0 Uporabnikov in 1 gost spremljajo to temo.

maja01

  • Administrator
  • *****
  • Odjavljen Odjavljen
  • Komentarjev: 10.707
  • Beastmaster
    • zverinice
Kateri glukometer (merilnik glukoze)?
« : petek 23 januar, 2015, 14:39:11 14:39 »


Vedno več ljudi nas sprašuje kateri merilnik glukoze kupiti, da lahko stanje nivoja glukoze pri belem dihurju kontrolirajo doma.

Pa začnimo od začetka … Prenosni merilniki glukoze so odlični za spremljanje stanja in še posebej, če imamo dihurjev več, za preventivna merjenja. Vendar pa je zelo pomembno, da diagnozo, na podlagi kliničnih znakov in merjenja glukoze z validirano metodo, postavi veterinar.

Vsak prenosni merilec glukoze v krvi (vsak aparat) je potrebno “umeriti”, tako da rezultate pridobljene z njim, primerjamo z rezultati pridobljenimi z validirano metodo za merjenje krvnega sladkorja. Po domače povedano, da nekajkrat primerjamo rezultate, ki jih na istem vzorcu krvi dobimo s prenosnim merilnikom s tistim, ki jih izmeri “mašina” pri veterinarju.
Zakaj je to potrebno, glukoza je vendar glukoza … Je in ni. Večina merilnikov na trgu je narejenih za merjenje nivoja krvnega sladkorja pri ljudeh, ne pri živalih. Razporeditev glukoze v krvi pa je pri različnih živalskih vrstah (sem štejemo tudi ljudi) različna, razlikuje se tudi velikost rdečih krvnih telesc, kar oboje vpliva na končni rezultat. Naprave, ki se uporabljajo v laboratorijski diagnostiki delujejo na drugačnem principu kot prenosne in so zato rezultati natančnejši.
In kakšne so razlike? Večina prenosnih merilnikov krvnega sladkorja pokaže (malce) nižje vrednosti od realnih. Poleg tega naj bi bili prenosni merilniki zasnovani tako, da namenoma pokažejo nekoliko nižje vrednosti od realnih, da diabetičnega bolnika opozorijo preden pride do stanja hipoglikemije (prenizkega nivoja krvnega sladkorja).

Človeška in živalska kri sta različni!

Porazdelitev glukoze v človeški in živalski krvi je različna. Ljudje in živali imajo različno gostoto krvi (hematokrit), kar pomeni, da se število rdečih krvnih celic bistveno razlikuje med živalskimi vrstami. 
Obstaja tudi velika razlika v velikosti rdečih krvnih celic med različnimi vrstami kar povzroča drugačno porazdelitev glukoze v plazmi.
VIR: http://www.wellion.si/sl/animals/


Kako izberemo:
1. enostavno merjenje
2. majhen vzorec
3. dobavljivost in cena testnih lističev (ti so tisto kar v končni fazi zares predstavlja tudi strošek, večina merilcev je danes zelo poceni)

Sama že dlje časa uporabljam merilnike Accu-Chek. Najprej sem bila zadovoljna uporabnica Accu-Chek Active, sedaj pa že dlje časa uporabljam priročnejši Accu-Chek Aviva Nano (manjši vzorec, drugačen način zajemanja krvnega vzorca).
Poleg tega imam tudi Wellionov merilnik krvnega sladkorja, ki je namenjen za uporabo pri živalih (Gluco Calea). Žal tudi ti rezultati niso povsem natančni, saj kodni čip za uporabo pri dihurjih ne obstaja (iz zgoraj omenjenih razlogov pa rezultati dobljeni s kodnimi čipi za mačke in pse niso zanesljivi).


Razlaga pojmov:
glukometer = prenosni merilnik krvnega sladkorja
glukoza v krvi = krvni sladkor
inzulinom = novotvorba na trebušni slinavki zaradi katere se izloča preveč hormona inzulina, posledica je prenizek nivo krvnega sladkorja
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.
Strani: [1]   Gor