Forum Zverinice

Prosimo, da se prijavite or registrirate .

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino prijave
Napredno iskanje  

Novice:

Vse nove uporabnike naprošamo, da se najprej predstavijo v forumu O članih in upoštevajo pravila foruma.
Hitri vodnik za nove in bodoče lastnike
Društveni telefon: +386 70 775 734
Vabimo vas, da se nam pridružite v Facebook skupini Zverinice

Strani: [1]   Dol

Avtor Tema: Posvojitev dihurja s posvojitveno pogodbo  (Prebrano 3869 krat)

0 Uporabnikov in 1 gost spremljajo to temo.

Jana

  • Glavni moderator
  • *****
  • Odjavljen Odjavljen
  • Komentarjev: 2.981
Posvojitev dihurja s posvojitveno pogodbo
« : petek 17 april, 2009, 10:28:20 10:28 »

Med glavne cilje društva sodi pomoč pri nameščanju brezdomnih ali osirotelih dihurjev, posredovanje pri iskanju novih domov in pomoč pri oskrbi le-teh. Društvo bo tako pomagalo dihurjem, ki bodo zaradi takšnih in drugačnih razlogov iskali nov dom. V društvu si prizadevamo za pravilno in primerno oskrbo dihurjev in si želimo, da bi dihurji, ki jim pomagamo najti nov dom, živeli v najboljših pogojih.
Posvojitelj mora biti seznanjen s potrebami dihurjev, podpisati pa mora posvojitveno pogodbo v kateri se strinja s pogoji posvojitve (ki jih določa pogodba). Ob kršenju pogodbe ima društvo pravico, da dihurja odvzame.

1. Vsi dihurji, ki se bodo oddajali s pomočjo Drustva ljubiteljev dihurjev - Zverinice, bodo:
- veterinarsko pregledani in zdravi (razen živali z neozdravljivimi in/ali kroničnimi boleznimi, za katere bo novi lastnik dobil vsa navodila za nadaljne zdravljenje)
- pregledani na zunanje in notranje parazite (opravljena parazitološka preiskava iztrebka na Inštitutu za mikrobiologijo in parazitologijo na VF) in ustrezno tretirani (vsak dihur bo tretiran proti ušesnim garjam, glistam, trakuljam in bolham, v kolikor bo potrebno dodatno specialno zdravljenje bo deležen tudi tega)
- z woodovo lučko pregledani za mikrosporijo, v kolikor po postavljen sum na glivično obolenje, pa bo seveda poslan tudi vzorec dlake oz. kože na mikološko preiskavo (in v primeru pozitivnega rezultata bo žival ustrezno zdravljena)
- vsaj enrat cepljeni proti pasji kugi (razen v primeru, če bo veterinar presodil, da bi bilo to za zdravje živali škodljivo, oz. nevarno)
- mikročipirani in vpisani v Centralni register psov (od lani je možno dihurje vpisati v register, vendar poseben register zanje ne obstaja, enako velja za mačke, zato se jih vpise v register psov in naredi poseben zaznamek)
- kastrirani (razen živali, ko bodo za poseg premlade)
- novemu lastniku bomo vedno na voljo za dodatna vprašanja in pomoč
- v kolikor bo posvojena/e žival/i prvi dihur za novega posvojitelja, bo dobil tudi vzorec primerne in kvalitetne hrane

2. Zahtevani pogoji za posvojitev dihurja:
- dihurje oddajamo v posvojitev kot izključno hišne ljubljenčke, oz. kot življenjske spremljevalce
- dihurju mora biti omogočena ustrezna, kvalitetna in redna prehrana.
- zahtevamo zagotavljanje redne in kvalitetne veterinarske oskrbe, kar vključuje tudi letno cepljenje proti pasji kugi - po priporočilih Društva
- pričakujemo vašo skrb za varnost - pričakujemo, da bo dihur v svojem domu doživel naravno starost, ki je vsaj 6-8 let.


3. Z morebitnimi novimi posvojitelji, bo opravljen razgovor , izbira posvojitelja bo opravljena na način, da bo končni razplet v največjo korist živali.

4. Novi lastnik bo moral podpisati Posvojitveno pogodbo in plačati pavšalno posvojnino (v višini 100 EUR za dihurje do 1. leta starosti, 80 EUR za dihurje stare 1-4 leta in 60 EUR za dihurje od 4. leta starosti dalje). S pogodbo in posvojnino želimo zaščititi interese živali in že v prvi fazi eliminirati neresne posvojitelje. Posvojnina bo pavšalna, kar pomeni enaka za vse živali (ne glede na njihovo zdravstveno stanje ali "atraktivnost") in bo namenjena kritju stroškov, ki jih bo Društvo imelo z veterinarsko oskrbo živali in začasni namestitelj z nastanitvijo. Oboje, tako podpis pogodbe kot posvojnina, sta praksa v vseh sorodnih organizacijah - tako pri nas, kot drugje po svetu. S podpisom pogodbe se novi lastnik zaveže za primerno oskrbo (nega, prehrana, namestitev, veterinarska oskrba) in se strinja tudi s tem, da odgovoren član Društva lahko pride na dom preverit stanje in oskrbo živali.

5. Z Zakonom o zaščiti živali je določeno, da lastnik živali ne sme biti oseba, ki je mlajša od 16 let.
V kolikor posvaja družina z mlajšimi otroki, je lastnik živali eden od staršev, oz. neka druga polnoletna oseba in ta sprejme vso odgovornost za žival. V prvem primeru, da je novi lastnik mladoleten, a že star 16 let, pogodbo podpišeta oba, tako lastnik, kot tudi eden od njegovih polnoletnih skrbnikov.

6. S posvojitvijo živali se morajo strinjati VSI člani gospodinjstva.

7. Posvojitelji po dihurja pridejo osebno, začasni namestitelj po osebnem stiku še enkrat presodi ali odločitev o posvojiteljih pravilna. V kolikor presodi, da posvojitelj ne ustreza (iz kakršnih koli razlogov, npr. nima dovolj izkušenj za določeno žival, ...), lahko posvojitelja zavrne.

8. V kolikor posvojitelj iz kakršnega koli razloga za dihurja ne bo mogel več ustrezno skrbeti, bo kontaktiral Društvo in se s pooblaščenim članom dogovoril o vrnitvi posvojene živali (posvojene živali brez vednosti Društva posvojitelj ne bo prodajal, oz. ji na lastno pest iskal nove namesitve).

To so stvari, ki so formalne in bodo napisane tudi na straneh Drustva, pa se nekaj splosnih zadev  ...
Zivali se posvaja (in kupuje) premisljeno. Predvsem to ne steje posvajanja (ali nakupa), ker je zival dolcene barve (seveda ima vsak svoje preference glede spola, barve, .... ampak naj to ne bo edini razlog), ampak naj bi pri tem vlogo igral predvsem karakter in ostali faktorji. Pred posvojitvijo in nakupom je potrebno pomisliti o tem ali imamo cas, prostor in financna sredstva za primerno in kvalitetno oskrbo in bivanje (se ene) zivali. Tisti, ki razmisljate o druzbi za svojega dihurcka, ste razmislili ali sta dihurja primerna eden za drugega (hiperaktiven mladic in kaksen star oz. bolan dihur verjetno nista najbolj primerna kombinacija). Imate dovolj izkusenj za konkretno zival, ki se oddaja (predvsem v primeru starejsih zivali, zivali s posebnimi potrebami)? V kolikor ste se odlocili za posvojitev starejsega dihurja, oz. dihurja s posebnimi potrebami (nocem odvrniti nikogar, le zelim, da se zavedate dolocenih dejstev) se zavedate, da verjetno z vami ne bo zivel zelo dolgo in da se v doloceni starosti pri diiurjih (zal) pricakujejo zdravstvene tezave, ki so povezane tako s stroski za veterinarsko oskrbo, kot tudi vasim prostim casom (ce dihur dobiva zdravila, jih mora dobiti ob dolocenem casu, kar je potrebno upostevati pri npr. planiranju dopusta oz. organizaciji varstva).

« Zadnja sprememba: petek 05 marec, 2010, 01:38:56 01:38 maja01 »
Evidentirano
Nikoli ne bodi zadovoljen s tistim, kar si, če želiš postati tisto, kar nisi; kajti tam, kjer si postal zadovoljen, boš tudi ostal.
Strani: [1]   Gor