Forum Zverinice

Prosimo, da se prijavite or registrirate .

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino prijave
Napredno iskanje  

Novice:

Vse nove uporabnike naprošamo, da se najprej predstavijo v forumu O članih in upoštevajo pravila foruma.
Hitri vodnik za nove in bodoče lastnike
Društveni telefon: +386 70 775 734
Vabimo vas, da se nam pridružite v Facebook skupini Zverinice

Strani: [1]   Dol

Avtor Tema: Kaj storiti, če najdete žival  (Prebrano 1896 krat)

0 Uporabnikov in 1 gost spremljajo to temo.

maja01

 • Administrator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 10.707
 • Beastmaster
  • zverinice
Kaj storiti, če najdete žival
« : sobota 16 januar, 2010, 15:10:23 15:10 »

Če naletimo na žival, za katero se nam zdi, da potrebuje našo pomoč, se način pomoči razlikuje glede na vrsto in stanje živali, v katerem je najdena.

1. Če najdemo psa, mačko ali drugo domačo žival, ki ni poškodovana

Pravilnik o zaščiti hišnih živali v 5. členu določa, da mora najditelj živali najdbo najkasneje v roku 24 ur sporočiti najbližjemu zavetišču.  Zakon o zaščiti živali pa določa, da so zapuščene živali last občine do predaje v zavetišče. Od takrat dalje je lastnik živali zavetišče, ki jo je sprejelo. Zavetišče, pristojno za območje, kjer je bila žival najdena, je dolžno namestiti najdeno žival v roku 24ih ur, če pa je poškodovana pa v roku 4ih ur (11. člen Pravilnika o pogojih za zavetišča za zapuščene živali).

2. Če najdemo poškodovanega psa, mačko ali drugo domačo žival

Pristojno zavetišče je torej dolžno namestiti poškodovano žival v 4ih urah od prejetja obvestila.  V Sloveniji je trenutno registriranih 11 zavetišč,  zatorej je teoretično pot na papirju precej enostavna – pokličete pristojno zavetišče. Ker pa se nesreče običajno dogajajo v nedeljo ob 10ih zvečer, ko vam nihče ne dvigne telefona, ko pri sebi nimate interneta, da bi poiskali pravo telefonsko številko, na občini seveda med vikendi ne delajo, nimate pojma, kje je najbližja veterinarska postaja, nimate njihove številke, na telefonski številki informacij o telefonskih naročnikih (tel.št.: 1188) ne najdejo prav nič pametnega, si zapomnite številko Centra za obveščanje 112. To je edina številka, ki si jo morate v resnici zapomniti – vsa zavetišča morajo imeti namreč organizirano dežurstvo za nujne primere 24 ur na dan (8. člen Pravilnika o pogojih za zavetišča za zapuščene živali) in na številki 112 imajo vse potrebne številke in obvestilo morajo posredovati naprej.

3. Če najdemo prosto živečo (»divjo«)  žival, ki ni poškodovana

V tem primeru sicer težko uporabimo besedo »najdemo«, gre bolj zato, da jo opazimo ali nanjo naletimo.  Običajno tako naletimo na živali, ki živijo v bližini človeških bivališč ali pa se premikajo počasi oziroma se v nevarnosti odzovejo tako, da otrpnejo. Največkrat lahko srečamo ježe, krtke, žabe, plazilce, mlade ptiče in druge majhne živali. V teh primerih je najbolje, da živali pustimo, da gre svojo pot, saj jo drugače jemljemo iz njenega okolja oziroma preprosto rečeno – iz njenega doma. Če je žival ogrožena (recimo, da prečka cesto), jo lahko prestavimo na drugo stran (seveda v smeri njene poti) in se nato čim hitreje umaknemo, saj za divje živali stik z nami pomeni stres.

4. Če najdemo prosto živečo (»divjo«)  žival, ki je poškodovana

V tem primeru takoj pokličite Zavetišče za divje živali, Golob d.o.o., ki se nahaja v Muti. Dosegljivi so na številkah 031/813 097 in 041/518 939. Tam vam bodo znali svetovati, kako s poškodovano živaljo postopajte, ali povedati, če žival res rabi vašo pomoč. Pri napačnem postopanju lahko namreč povzročite več škode kot koristi.
Če je potrebno ukrepanje, bodite previdni.  Divja žival, ki je zbolela, postala žrtev prometne nesreče ali celo namerne človeške zlobe, nas ne dojema kot prijatelja, zato bo skušala pobegniti ali se ubraniti. Odlov mora biti hiter, da žival ni predolgo v stresu (odlov občuti kot preganjanje), hkrati pa brez naglih gibov in odvečnih zvočnih elementov. Zavedajte se tudi, da so  divje živali so lahko vir kužnih bolezni, od katerih so številne nevarne tudi človeku (steklina, leptospiroza, tuberkuloza, garjavost ipd.), zato previdnost ne bo odveč.
Pri vsem tem pa ne pozabite na namen reševanja divje živali –namreč namen oskrbe take živali je, da jo spet pripravimo na samostojno življenje v naravi in nikakor, da nas bo še leta razveseljevala v ujetništvu.
« Zadnja sprememba: sobota 04 september, 2010, 18:01:26 18:01 pridna »
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.

pridna

 • zverina
 • ******
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 1.008
Re: Kaj storiti, če najdete žival
« Odgovor #1 : sobota 04 september, 2010, 18:03:13 18:03 »

Izpostava azila za prostoživeče živali v Kranju ne deluje več in zaenkrat ostaja samo azil v Muti. Telefonske številke ostajajo enake.
Evidentirano
I don't need anger management - I just need people to stop pissing me off! (NA)

pridna

 • zverina
 • ******
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 1.008
Re: Kaj storiti, če najdete žival
« Odgovor #2 : sobota 05 februar, 2011, 09:20:48 09:20 »

Če najdete plazilca, dvoživko, netopirja ali ptico, ki ni vidno poškodovana (ni krvi, ni zlomljene okončine ipd.), lahko pokličete tudi spodnja društva, da vam povedo, če in kaj je za storiti:

SLOVENSKO DRUŠTVO ZA PROUČEVANJE IN VARSTVO NETOPIRJEV
Večna pot 111
1000 Ljubljana

Tel.: 041 945 607 (Mestni telefon za netopirje)
031 406 495 (Jana Mlakar)
031 882 377 (Monika Podgorelec)
031 218 463 (Alenka Petrinjak - Gorenjska regija)

E-pošta: netopirji@sdpvn-drustvo.si
URL: http://www.sdpvn-drustvo.si


DRUŠTVO ZA PREUČEVANJE DVOŽIVK IN PLAZILCEV
(Societas herpetologica slovenica)
Biološko središče
Večna pot 111
1000 Ljubljana

Tel.: 040/721 794
Kačofon: 040/322-449
E-pošta: kaca.telefon@gmail.com
URL: http://www.herpetolosko-drustvo.si/


DOPPS - BirdLife Slovenia
Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije

p.p. 2990
Tržaška 2
1001 Ljubljana,

Ornitofon: 01 426 58 75
Fax.: 01 425 11 81
E-pošta: dopps@dopps.si
URL: http://www.ptice.si
Evidentirano
I don't need anger management - I just need people to stop pissing me off! (NA)
Strani: [1]   Gor