Forum Zverinice

O dihurjih => Zdravje => Nalezljive bolezni, cepljenja => Avtor teme: Jana - nedelja 05 oktober, 2008, 18:57:40 18:57

Naslov: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Jana - nedelja 05 oktober, 2008, 18:57:40 18:57
Glede na to, da je na forumu kar nekaj dihurčkov s sumom na ECE, sem se odločila da napišem malce več o tej bolezni.
Upam, da nisem napisala kakšne neumnosti (podatke sem namreč jemala iz več različnih virov). Sigurno bo Maja napisala še kaj več na to temo. :)

Vsem dihurčkom, ki prebolevajo to bolezen pa želim čim hitrejše okrevanje!
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Jana - nedelja 05 oktober, 2008, 18:57:50 18:57
ECE (Epizootic = nalezljiv med dihurji; Catarrhal = vsebujoč sluz; Enteritis = vnetje črevesja), znan tudi pod imenom "Green Slime Disease" (= "bolezen zelene sluzi"), je zelo nalezljiv coronavirus, ki napade sluznico želodca in črevesja. Poleg črevesja, bolezen poškoduje tudi jetra. Povzroča močno drisko, ki je svetlo zeleno obarvana. Bolezen se ponavadi začne s fazo bruhanja (včasih prosojne sluzi, ki lahko ostane neopažena) in nadaljuje z zeleno in smrdečo (močan ribji vonj) drisko, ki vsebuje veliko sluzi. ECE lahko pri dihurju povzroči dehidracijo, podhranjenost in črevesne razjede (čire). Najbolj prizadane starejše dihurje ali tiste z obolelimi nadledvičnimi žlezami in inzulinomi. Mladiči imajo lahko le malo simptomov ali pa teh sploh ne kažejo. Glavni simptomi so: driska (zelene do rumene barve, lahko spenjena in lepljiva); zrnat iztrebek (z delci neprebavljene hrane); dehidracija; otopelost in zaspanost; izguba telesne mase; bruhanje; škiljenje ali solzne oči; ustni in želodčni čiri; koma. 
V hujših primerih mora biti žival hospitalizirana, dokler akutna faza ni pod nadzorom. Med okuženimi dihurji, za katere je prierno poskrbljeno in so zdravljeni, se le 1-2% primerov konča s smrtjo. Če virus močno poškoduje sluznico tankega črevesa (ki je odgovorna za absorbcijo hranilnih snovi) je dihur lahko kronično nezmožen pravilnega prebavljanja hrane. Tak dihur potrebuje uravnoteženo in lahko prebavljivo hrano, ki je ves čas na voljo. Prehranski dodatki so potrebni le nekaj mesecev ali pa do konca življenja.

Infekcija je najpogosteje posledica neposrednega stika z okuženo živaljo ali pa stika s človekom, ki je bil predhodno v stiku z okuženo živaljo. Dihurji, ki so okrevali, lahko raznašajo virus v svojih iztrebkih, več kot 6 mesecev po okužbi. Akutna faza bolezni ponavadi traja od 1 do 3 tedne, njene posledice (nizka telesna masa, šibkost, mehko blato) pa lahko vztrajajo več mesecev.

Za dihurja, ki so mu potrdili ECE je pomembno, da veliko je in pije. Dihur lahko zelo hitro dehidrira če ne dobi dovolj tekočine in razvije razjede v ustih in želodcu če ne zauživa dovolj hrane. Če dihur preneha sam jesti, ga moramo prisilno hraniti (po brizgi) z "račjo juho" ali podobnimi pripravki za okrevanje. Najlažji način, da preverimo če je dihur dehidriran, je da ga uščipnemo za vratno gubo, ki pri zdravem dihurju takoj skoči v prvotni položaj, pri dehiraciji pa vztraja "zlepljena" skupaj. Zdravil za virus ni, so le zdravila za simptome bolezni. Ponavadi se dihurju predpiše antibiotik, ki preprečuje sekundarne bakterijske infekcije in komplikacije.

Ker žival ostane prenašalka virusa še dolgo časa in se le-ta prenaša tudi preko oblačil in obutve, je pomembno da se umijemo in preoblečemo preden pridemo v kontakt z zdravim dihurjem. Svojega dihurja zaščitimo tudi tako, da ga ne nosimo v stik z živalmi, katerih status ECE ni znan. Viri:
- Ferrets For Dummies
- www.everythingferret.com
- www.ferret-universe.com
- www.peteducation.com
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): bibika20 - nedelja 05 oktober, 2008, 21:55:25 21:55
Ja... Ta bolezen je prava nadloga! Pri moji  :ferret: sedaj vsak kakec razgradim na prafaktorje in ga podrobno pregledam odkar se je izkazalo, da se je Žiži okužila z ECE! (želimo ji čimprejšnje okrevanje :)). In sem prav malo panična! Bila je v stiku z njo kak teden in pol nazaj... Sedaj je Buba še zmeraj živahna, veliko je in pije- celo pridobiva na teži in njeni kakci so (sedaj ko sem iz preventive za par dni preklopila na samo trdo hrano-- da vidim kakšni so kakci) sedaj super!!! :cheese:. Ne kaže nobenih kliničnih znakov, tako da vsi upamo, da je zdrava. Po vsej verjetnosti bomo pa izvedeli šele čez kak mesec ali dva, saj te bolezni (kolikor mi je znano) ne moreš preprosto odkriti in je vzorec potrebno poslati nekam na preiskave (ki pa so seveda malo drage - v tem primeru ko ni nobenih kliničnih znakov... Ter je tudi nesmiselno to izvesti če ni utemeljenega suma... :think:)... No skratka, sedaj samo čakam še Majo, da malo dopolni te naše razlage... Me pa predvsem zanima kolikšno je najdaljše obdobje od okužbe pa do momenta ko se pokažejo simptomi (včasih je to 2-3 dni, včasih pa kolikor sem slišala tudi več mesecev... :think:)?!?
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - ponedeljek 06 oktober, 2008, 01:06:55 01:06
ECE ni koronavirus, ampak obolenje, ki ga koronavirus (specificen za dihurje) pri dihurjih povzroca. Kot je Jana napisala, gre za bolezen, ki prizadane prebavni trakt, najpogosteje enteritis (vetje crevesja), zelo pogosto pa se stvar razsiri se na jetra (virusni hepatitis), sekundarno pa se lahko pojavijo se razne bakterijske okuzbe, predvsem kot posledica porusenega ravnovesja v crevesni in zelodcni mikroflori. Zato se pri terapiji vedno uporablja antibiotike (navadno amoksicilin) in dolocen kemoterapevtik (metronidazol) v kombinaciji z zdravili za zascito zelodcne sluznice (venter, ranital). V primerih hepatitia pa se dolocena zdravila za zascito jeter.

Od vsake posamezne zivali, oz. od njenega stanja je odvisno tudi ali je potrebna podporna terapija v obliki infuzij, ogrevanja in prisilnega hranjenja (navadno je vsaj zadnje potrebno).

Kot pri vecini bolezni dihurjev je pomembno, da se odreagira cimprej in se ne caka, da zadeva mine, ali se sama izboljsa. Brez podporne terapije je potek bolezni navadno samo slabsi.

Ker gre primarno za virusno obolenje zdravila zanj seveda ni, oz. so navadno neucinkovita ali imajo prevec stranskih ucinkov, da bi se jih posluzili (interferon, ...).

Simptomi se navadno pokazejo hitro, najpogosteje v prvih treh dneh po stiku z okuzenim dihurjem, lahko pa do izbruha klinicnih znakov mine tudi dlje (teden dni). Tezava te bolezni je med drugim tudi v tem, ker so okuzeni dihurji lahko povesm brez klinicnih znakov, so pa prenasalci virusa. Virus je namrec v telesu zelo dolgo obstojen, moznost prenosa je min. 6 mesecev, po nekaterih avtorjih lahko tudi dozivljenjsko ...

Odziv na terapijo je navadno dokaj hiter (sploh, ce ukrepamo takoj), lahko seveda pride do komplikacij (redko), v primeru dolgotrajnega obolenja obstaja moznost trajne poskodbe crevesne sluznice in s tem motene resorpcje hranilnih snovi, kar se razvije v razne kronocne enteritise ali IBD (sila neprijetna zadeva).

Potek bolezni pri mladih zivalih (sicer zdravih) navadno nima nekih hudih posledic, nevarno je le, ker zaradi driske (in bruhanja, ki ga vecina lastnikov spregleda) lahko zelo hitro dehidrirajo. Vecja teava je pri starejsih zivalih, zivalih, ki imajo sicer kakrsne koli zdravstven tezave se posebej pa pri tistih, ki imajo zaradi kaksne od kronicnih tezav oslabljen imunski sistem (kot posledica bolezni ali kot posledica imunosupresivnih zdravil - kortikostroidov).

Samo bolezen navadno diagnosticiramo (oz. sum nanjo postavimo) na podlagi klinicnih znamenj, anamneze, RTG slike in pregleda iztrebka. Prisotnost samega virusa je zaenkrat mogoce dolociti z elektronsko mikroskopijo (vzorec posljemo na medicinsko fakulteto), vednar je preiskava relativno draga (okrog 100 evrov - bomo pa ta teden vprasali za tocno ceno) in je res vprasanje kaksen smisel jo ima izvajati, saj bi primarna terapija verjetno v vsakem primeru ostala enaka, saj tudi traja kar nekaj casa, da se izvid dobi ... Upam, da bomo cimprej uspeli "postaviti" molekularno diagnostiko, ki bo "delala" tudi na dihurskem koronavirusu (pa se kaj drugega).

Zal je v zadnjem casu (govorimo nekje o letu dni), tudi pri dihurjih opaziti se eno obolenje, ki ga povzroca korona virus (ne isti kot tisti, ki povzroca ECE). Gre za bolezen, ki je podobna macjemu FIP-u = infekcijskemu peritontisu. Tako kot pri macji varianti te bolezni je izid zal najveckrat zelo slab ... Niso si se povsem an jasnem kako se je boelzen pojavila - je prislo do mutacije virusa, ki povzroca ECE ali do mutacije virusa FIP. Te bolezni pri nas zanekrat se ni (vsaj videti je tako), se pa pojavlja po Evropi (predvsem v Spaniji) in v ZDA in glede na to, da je trg z zivalmi odprt, je pricakovati, da jo bomo slej ko prej dobili tudi k nam ...

Pripenajam par slikc znacilnega ECE iztrebka, ki je navadno sluzat, spenjen, ima videz kot da so notri prosena semena, barva pa lahko variira od zelene, rumene ali rjave. Samo glede na videz in obliko iztrebka diagnoze ne moremo postavljati, saj je le-ta lahko posledica se nekaterih drugih obolenj ali zdravstvenih tezav.
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): bibika20 - sreda 08 oktober, 2008, 00:12:14 00:12
Se mi zdi, da se bove midve z Bubo tudi kmalu oglasile pri vas na VF.... :(
Danes je imela malo driskice (en kakec), pa sem predvidevala da mogoče zaradi mokre hrane... :/ Pa je sledilo eno veliko razočaranje, ko je naslednji kakec bil zelo majhen (3 cm) in malo temno zelenkast ter z malimi drobnimi drobci... :P :_(
Pa tako sem bila že optimistična!.... :P :_( :(

 Zdaj sem pa takoooo jezna zarad vsega tega... :angry:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): bibika20 - sreda 08 oktober, 2008, 00:22:32 00:22
To je pa njen zadnji kakec... Zdajle minuto nazaj proizveden.... Sem jo zbudila, ko sem pregledovala prejšne kakce... Unega malega nisem slikala, ker sem ga čisto razčetverila in so se napopali gor briketi (za wc seveda) in se ni dalo nič več videti...
(http://www.moj-album.com/slike/8533486/ciGGMg22tWXtv1AE.v.jpg)
Kok sm jezna :angry:.
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - sreda 08 oktober, 2008, 00:26:14 00:26
Glede na iztrebek se res nekaj dogaja.
Hja ... Tako pac je, ko se znajde vec dihurjev na kupu, sploh, ce je vmes kaksen, ki izhaja iz nezavidljivih pogojev ... Tudi jaz sem imela doma tako en "ping-pong" z garjami letos. Se dobro je, ce je "samo" ECE in kaksen parazit v igri. Jezen je pa lahko le vsak nase in edino (poleg zdravljenja) kar ta hip lahko naredite je, da o stanju obvestite se vse ostale lastnike katerih dihurji so bili v stiku z vasimi.
m.
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): bibika20 - sreda 08 oktober, 2008, 00:29:17 00:29
Koliko hitro naj ukrepam...? Ali je najbolje, da jo takoj jutri pripeljem, ali ni nič narobe če v četrtek popoldan...? :think: :/
Malo imam problem zaradi prevoza in faxa... :ashamed: Če je nujno pa pač gremo čez vse to - kaj češ...!!
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - sreda 08 oktober, 2008, 00:41:25 00:41
Ce je sicer ok, lahko tudi do cetrtka pocakas. Pa iztrebek prinesi zraven, bo sel verjetno na parazitologijo ...
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): bibika20 - sreda 08 oktober, 2008, 00:43:24 00:43
V redu, bomo počakali do četrtka! :/ Hvala!
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Dubmaus. - sreda 08 oktober, 2008, 07:28:37 07:28
Ojooooj! Pa na še Buuuuba :hm:

Pa res smo bili vsi prepričani da ne bo nič.  :(

Vseeno upam da ni ECE  :hm:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Bina - sreda 08 oktober, 2008, 22:24:30 22:24
 :think: Bom Sašotu prepovedala da se druži z vami!!!! ROTFL ROTFL :evilgrin: :cheese:

Se opravičujem, ampak se moram že prav smejat, ker se mi zdi prav smešno(tako je žalostno) tole vse skupaj :cheese: :yes: Kot bi bili "zakleti", kot domine.... najprej en, pa drug itn.... Bogi  :ferret: :/ :(
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): bibika20 - sreda 08 oktober, 2008, 22:30:54 22:30
Ja... Na žalost je tako... :/ Zdaj lahko le še upamo, da ni še Boni staknil tega, saj je bil v stiku z Bubo, ko še nismo vedeli, da je Žiži okužena, ko je bila na obisku pri nas- od nje naj bi se okužila Buba- Žiži pa od Vladimirja... :( :/ En veeeelik "začaran krog"... :( :_( :/
Tako sklepamo, da naj bi bilo... Res pa je, da še ne vemo kaj in kako je z Bubo- zvemo, ko bomo šli na obisk k vetu v petek in smo že vsi živčni kaj se bo pokazalo... :/
Sem nameravala iti že jutri pa delajo samo do 2-eh in je malo neizvedljivo in ker ni urgentno bomo počakali! :)
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Bina - sreda 08 oktober, 2008, 22:34:46 22:34
Ja res.... GROZA kako je vse to nalezljivo :scared: :agh:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - sreda 08 oktober, 2008, 22:45:15 22:45
Za dihurje, zelo.
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): aniya - četrtek 09 oktober, 2008, 00:18:40 00:18
 :agh: Tale šok z Bubo sem izvedela danes na faxu-groooozaaaaa!!!! :( Kot da ni že Žiži dovolj...stvar se kar noče nehati. Jaz močno upam(tako zaradi tebe kot zaradi Bube) da ne gre za ECE!!!!!!! Verjetno verjameš, da je stresno za obe, saj spremljaš dogajanje na moji strani. Zdaj, ko mi je končno jasno kaj se dogaja sem začela tudi iskati krivca (ja, nekoga moraš obtožit :P standard)...in ja! To smo lahko samo mi sami, ker če bi bili bolj paranoični glede vsega skupaj, tudi bolj informirani, se to morda nebi zgodilo? Ali pač??! :scared: Čeprav nihče ne pričakuje, da bo pa ravno njegov dihurček nekje "staknil" ECE  :P Kljub temu pa v tej situaciji lahko krivim samo sebe...oz. sem na koncu prišla celo do ugotovitve, da se to najverjetneje nebi zgodilo, če nebi g.Kastelic potrdil, da so Buba, Žiži in Vladimir ZDRAVI!!! :wall: :wall: :wall: :angry: Prej smo se trudili, da niso bili v stiku...vendar nam tudi to ni koristilo. Zato vsi, ki imate zdrave dihurčke še 1x dobro premislite komu jih predstavite oz. s kom jih spoznate.
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Jana - četrtek 09 oktober, 2008, 06:27:43 06:27
Jaz sem že čisto paranoična glede ECE in pogledam vsak drekec mojih zverin. :huh: Da ni po kakšnem nesrečnem naklučju virus slučajno prišel tudi do nas.  :blik:
Glede na prebrano mislim, da sem lahko vesela da imamo pri nas probleme "samo" z garjami.
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): ursika_ursi - četrtek 09 oktober, 2008, 09:48:05 09:48
Zdaj sem še jaz začela kopati po drekcih :agh: Ampak na srečo ni nič videt, pa tudi sicer smo, hvala bogu, zdravi :) :yes: :cheese:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): bibika20 - četrtek 09 oktober, 2008, 10:18:44 10:18
Jana... Ne skrbi... Na tvoje se ni moglo nič prenesti... Niso bili v stiku in tudi mi ne... Takrat, ko pa smo prišli pogledat Nike pa še nismo bili v stiku z okuženimi dihurčki (oz. okuženim ali kakorkoli že...). Sicer pa ni nujno, da je moja tudi kaj okužena... Bomo videli- zaenkrat izgleda vse spet v redu v našem wc-ju :cheese:! Bomo pa videli danes zvečer. :)
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Bina - četrtek 09 oktober, 2008, 12:39:36 12:39
Kakašna je pa verjetnost da se to stakne pri vetu? :think: Jaz tudi že malo paranoična ratujem.... :scared: Sploh zdaj, ko mamo že take "štoraste" probleme ne bi bilo dobro da še to zadevo dobimo :hm: :huh:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - četrtek 09 oktober, 2008, 14:12:15 14:12
Se prenasa samo z direktnim kontaktom. Dihurji s sumom na ECE so loceni od ostalih, razkuzujemo sebe, opremo in mize itak vedno in redno (po vsakem pacientu) in veterinar, ki dela z ECE-jem, potem z ostalimi ne dela. Tako da naceloma naj bi bila moznost min.

Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): aniya - četrtek 09 oktober, 2008, 14:15:39 14:15
Kar se tiče ECE-ja pri veterinarju, se mi zdi da imajo kar stroge ukrepe, da bi preprečili še kakšno nepotrebno okužbo (tisti dan, ko so v stiku z okuženim dihurjem, ne sprejemajo več novih dihurjev-kot sem razumela-tako je bilo pri Žiži in Vladimirju). Jutri greva z Žiži ponovno na pregled in po izvide glede Kokcidioze. Vendar, ker vem da Bibika namerava jutri peljati tja Bubo (in sem to tudi omenila veterinarju), je možno, da peljem Žiži tja v soboto-ko gotovo ne bo nobenega drugega dihurčka, ali pa jutri po drugi uri(ko zagotovo ne bo nobenega dihurčka tam). Vam pa zelo toplo priporočam, da pokličete veterinarja in se "najavite"-tako boste zvedeli kdaj so okuženi dihurčki tam naročeni-in pa, da svojih zverin ne spuščate po tleh(jih imate v naročju/transporterju) saj je tam neglede na vse preventivne ukrepe veliko bolnih živalc. To je pač moje mnenje, saj ne želim, da bi moral še kdo (po pomoti oz malomarnosti/neprevidnosti) čez te muke (tako živali, kot lastniki). Sicer pa za enkrat še ne vemo ali ima Vladimir ECE ali ne, kar se mene tiče pa bom sproti povedala kdaj bova pri vetu, da se slučajno ne srečamo s kom od vas(pa ne da vas nebi želeli spoznati!ECEja si nihče ne želi).
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): aniya - četrtek 09 oktober, 2008, 14:21:46 14:21
Ja v bistvu skrajšano tako, kot ne pred mano navedla Maja(me je prehitela). Mogoče koristen podatek za Bibiko - preiskava blata za koronavirus stane 30€(sem pozabila kako točno se ji reče) in z njo ugotoviš, ali je dihur prenašalec ali ne. Je pa tako, da en negativen test ni dovolj(saj ni nujno da v vsakem iztrebku najdejo koronavirus ali nekaj takega)-enkrat ni nobenkrat je rekel g Račnik. Zakaj je temu tako pa bo lahko bolj strokovno odgovorila Maja, da ne bom napisala še več lapsusov :P
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Dubmaus. - četrtek 09 oktober, 2008, 17:27:06 17:27
Jaz sicer nemorem racionalno oceniti kakšno je dejansko stanje dihurja, ki ima ECE. Vladimir enostavno ne kaže kakrkšnihkoli kliničnih znakov (razen blata). Vidim pa, kako stvar deluje pri Žiži in mi ni niti malo všeč. (oz. vidim bolj Aniyo, ki ji je zelo težko zaradi svoje dihurčice). Je pa res, da ECE še ni bil potrjen s strani dr. Račnika (je toliko drugih zadev, da enostavno zmeraj pozabim vprašat, bo pa Aniya jutri).
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): aniya - četrtek 09 oktober, 2008, 18:18:10 18:18
Ti jutri sporočim kako in kaj, čeprav sem prepričana da bi že sam (g.Račnik) omenil ECE, če bi bilo kaj na tem :yes:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Bina - četrtek 09 oktober, 2008, 19:46:35 19:46
Ja če so naredili raziskave v tej smeri, potem bi sigurno povedal :yes: Se mi zdi, da res temeljito opravi svoje delo :cheese:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Dubmaus. - četrtek 09 oktober, 2008, 19:50:16 19:50
Jaz ne dvomim v njegovo delo, ampak morda pa se mu zdi samoumevno, glede na to, da neprestano govoriva o tem, kako izgleda njegovo blato (dejstvo je, da izgleda kot ECE).
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): aniya - četrtek 09 oktober, 2008, 19:52:28 19:52
Jp. Tukaj na VF vsaj zaupam veterinarju in verjamem da povsem upravičeno oz utemeljeno. Iz dneva v dan pa mi je bolj žal, sa sem sploh kdaj prestopila prag g.Kastelica. Danes mi je mami povedala, da je sodelavki "zafural" psa. Kaj je mislila s tem raje nisem spraševala in si mislila svoje :lipsealed:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Bina - četrtek 09 oktober, 2008, 21:13:53 21:13
Ja saj.... Včasih je bolje ne vedet stvari.... Mah dobro, si ga vsaj zamenjala .:) :yes: pravi čas.
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): aniya - četrtek 09 oktober, 2008, 21:22:37 21:22
Ja saj.... Včasih je bolje ne vedet stvari.... Mah dobro, si ga vsaj zamenjala .:) :yes: pravi čas.

No jaaa...čas glih ni pravi(škoda je že storjena). Mogoče bi lahko rekla: Skrajni čas!  :yes: 8)
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - četrtek 09 oktober, 2008, 23:54:23 23:54
Pregled z elektronsko mikroskopijo na MF stane 30 evrov, kot je ze bilo napisano (ne vem, ce je to cisto tocna cena, lahko kaksen evro gor ali dol). Kot je bilo receno, ce je izvid negativen, predvsem pri klincno zdravem dihurju, to se ne pomeni, da ni prenasalec. Nimm pojma ali ste dali Zizino in Vladimirjevo blato testirati, ampak je tudi vprasnje koliko ima to v tem hipu smisel. Terapija bi v vsakem primeru ostala enaka, bolj smiselna je parazitoloska preiskava (ki pa je bila, ce se ne motim, pri obeh narejena).
m.

p.s. Jaz dela ostalih veterinarjev (tistih s katerimi nimam osebnih izkusenj) ne morem komentirati, upam, da je to razumljivo, je pa ravno zaradi tega napisan seznam vetrinarjev, ki jih priporocam (ker vem kako delajo in vem kdo je pripravljen zival referirati naprej, ali vsaj poklicati, ce ne bo vedel kako in kaj) in pri vsakem se v koliksnem obsegu.
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): aniya - ponedeljek 13 oktober, 2008, 17:39:49 17:39
Bibika je dala danes Bubino blato na preiskave za koronavirus. Zdaj pa me zanima, če je bolje da jaz počakam, da se Žiži stanje izboljša oz., da najprej zaključiva terapijo preden to storim? Je morda  vseeno, če to storim že med okrevanjem (neglede na to, da terapija ostaja enaka, me predvsem zanima ali je tudi prenašalka tega virusa? če je to v tem hipu sploh mogoče izvedeti?)? :huh:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): aniya - ponedeljek 13 oktober, 2008, 18:03:50 18:03
Glede na to, da teče tukaj debata predvsem o sami bolezni oz virusu ECE in njenih kliničnih znakih, pa me zanima kakšne so kaj izkušnje drugih, ki so bili soočeni z ECE-jem (če ni to le Maja:?). 

Zanima me ali lahko tudi latentni prenašalec virusa ECE dobi simptome le tega virusa ali ostane le prenašalec?

Kakšna verjetnost je, da se dihurju ponovno pojavijo simptomi ECE-ja(v mislih imam dihurja, ki je že okužen z ECE-jem/je ECE "prebolel")če je/ostane v stiku s prenašalcem? Je verjetnost ponovitve simptomov večja, če je dihur v družbi prenašalca ali to nima nobenega vpliva?

Kako verjetno je, da se klinični znaki ponovno pokažejo, neglede na to ali je dihur v stiku s prenašalcem ali ne(oz.če je sloh kakšen tak primer pri nas?)?

Je dihur bolj odporen na virus ko ga enkrat "preboli"?

Je mogoče, da postane dihur samo prenašalec ob stiku s prenašalcem virusa ECE, ali mora najprej "preboleti" omenjeno bolezen da je to lahko postane(lahko posvoji le koronavirus brez simptomov)?

In Maja, glede na to da imaš ti doma 4 dihurčke(no, zadaj v bistvu 5), kako so se pri tebi obnesle zadeve glede ECE-ja? Vse to namreč sprašujem, saj bi zelo rada videla, da bi se Žiži in Vladimir lahko videvala, saj sva z Dubmaus zelo dobri prijateljici, po vrhu vsega še praktično sosedi in večino časa preživiva skupaj (tako na faksu, kot v prostem času). Ubistvu je situacija taka, kot da bi živeli skupaj, a bi se mogli drug drugemu izgogibati  :/ :P Verjetno na vsa moja vprašanja (še) ni odgovorov, saj imam občutek da je celotna zadeva ECE-ja še dokaj neraziskana in nerazjasnjena. Bom pa vsakemu hvaležna za kakšen odgovor/mnenje, da se bom lažje odločila za najboljšo rešitev :yes:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - ponedeljek 13 oktober, 2008, 20:13:22 20:13
Blato prinesi cimprej. Zdravila, ki jih dobiva, na sam virus itak ne vplivajo.

Citat
Zanima me ali lahko tudi latentni prenašalec virusa ECE dobi simptome le tega virusa ali ostane le prenašalec?
Oboje je mozno. Lahko je zival okuzena in en kaze nobenih znakov (in je prenasalec), lahko se ti pojavijo ob padcu odpornosti (zaradi drugih bolezni, stresa, imunosupresivnih zdravil, ...), lahko pa znakov ne pokaze nikoli.

Citat
Kakšna verjetnost je, da se dihurju ponovno pojavijo simptomi ECE-ja(v mislih imam dihurja, ki je že okužen z ECE-jem/je ECE "prebolel")če je/ostane v stiku s prenašalcem? Je verjetnost ponovitve simptomov večja, če je dihur v družbi prenašalca ali to nima nobenega vpliva?
Naceloma nima prevelikega vpliva, ker virus itak dolgo nosi v sebi (ce ostane prenasalec ves cas) oz. ima protitelesa (ok, tukaj pridejo v postev mutacije virusa in antigenska raznolikost, ampak razlike niso nevem kaksne).

Citat
Kako verjetno je, da se klinični znaki ponovno pokažejo, neglede na to ali je dihur v stiku s prenašalcem ali ne(oz.če je sloh kakšen tak primer pri nas?)?
Je mozno in se dogaja. Ravno zaradi tega, ker virus v telesu ostane zelo dolgo. O verjetnosti v odstotkih ne morem pisati.

Citat
Je dihur bolj odporen na virus ko ga enkrat "preboli"?
Glej zgoraj....

Citat
Je mogoče, da postane dihur samo prenašalec ob stiku s prenašalcem virusa ECE, ali mora najprej "preboleti" omenjeno bolezen da je to lahko postane(lahko posvoji le koronavirus brez simptomov)?
Lahko je smao prenaslec, sploh ni nujno, da kadarkoli pokaze klinicne znake, oz. so lahko titako mili, da jih niti ne opazis ...

Kot sem ze parkrat napisala, ker mi je jasno, da smo se enkrat in nekje okuzili s koronavirusom, smatram svoje dihurje kot prenasalce. Z novimi dihurji (ki ne ostanejo pri meni) jih ne dajem v stik, ce imam kaksnega dihurja v varstvu (in nima znane zgodovine s korono), pa preden ga prinesem, prostor kjer bo nastanjen, temeljito ocistim in razkuzim (virus je v okolju obcutljiv na obicajna razkuzila). Ko je dihur pri meni, si med stikom z mojimi in tem dihurckom striktno razkuzujem roke, se sezuvam in se spricam po obleki ...
Ce imam v varstu dihurja, za katerega vem, da je imel ECE, se ne sekiram - tak primer sta dihurja moje najboljse prijateljice Nuse. Tudi, ko ona pride k meni, se ne razkuzuje in moje dihurje vlaci po rokah brez tezav.
Ce dobim novega dihurja, za katerega vem, da bo ostal pri meni dlje casa (ali za vedno), ga cimprej dam skupaj z ostalimi, ker v primeru, da misli kaj dobiti, bo itak dobil (itak pa ne ves ali je ze bil okuzen ali ne). Izjema pri cimprej bi bil kaksen res bolan in zdelan dihur. Neota sem npr., kljub temu, da dobiva deksametazon (ki je imunosupresivno zdravilo) dala takoj skupaj z ostalimi. Je pa res, da v primeru, ko jih dam skupaj, potem opazujem kako in kaj. Pac to, da vzamem v zakup moznost, da zboli, je edina moznost, da se enega dihurja sploh lahko vzamem.
Ce se znaki pojavijo (velja tudi za moje, ker kot sem ze omenila, se vsaj pri Titotu, znaki obcasno se pojavljajo - no, mislim, da zdaj kaksna dva meseca ali mesec dni ni bilo vec nobenega sumljivega iztrebka), ne reagiram takoj isti hip, pocakam dan, dva, odvisno od tega kdo ima klinicne znake. Ce bi bila to Taz, ki je itak precej boga, bi reagirala prej, pri Titotu pa npr. brez tezav pocakam dva dni (in terapijo smo naredili se mi zdi da 2x, takoj na zacetku).

Cisto iz firbca gre na test tudi Titotovo blato.
m.
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): aniya - torek 14 oktober, 2008, 23:24:52 23:24
Super Maja! Hvala za tele odgovore!!  :D :cheese: :yes:
Se pravi, da sta Vladimir in Žiži "praviloma" lahko v stiku. Seveda moramo najprej počakati, da se Vladimir pozdravi tistih bolezni, ki so popolnoma ozdravljive (Kokcidioza-sicer ne vem, koliko časa sploh poteka zdravljenje:?).
Kot sem že omenil, žiži ne dohranjujem več, saj počasi dobiva nazaj izgubljene gramčke :yes: res je, da so na jedilniku ponovno briketi, vendar konzervico (Hills ad) je le iz prsta  :/ Ne vem pa, ali je bolje, če nadaljujem s hranjenjem mokre hrane, ali jo enostavno pustim da sama je brikete? Sem v temi o kokcidiozi (ali celo grizenju??!) zasledila nekaj v zvezi z lahko prebavljivo hrano. Je tudi v tem primeru to pomembno(tudi kar se tiče olj, paste). Z veseljem bi ji ponudila tudi konzervo, a se mi zdi že sama bolezen in antibiotiki dovolj stresna, kaj šele, da bi jo silila s konzervo(sama se je seveda ne pritakne):? No, saj glede na to da zaužije dovolj veliko količino briketov in ne izgublja na teži.

Ker je že tako preveč ostalih problemov, pa do zdaj še nisem zasledila, kako dolga je terapija oz zdravljenje? Žiži dobiva antibiotike že 14dni in me zanima koliko časa jih bo še dobivala(je to pogojeno s tem, kako hitro se ji bo stanje ponovno stabiliziralo ali terapija pri vsakem dihurju traja enako dolgo?) :think:

Jutri nameravava z Dubmaus nesti Žižino in Vladimirjevo blato na pregled za koronavirus. Morda pride tudi žiži na pregled na VF (če bo g.Račnik menil, da bi bilo to pametno/potrebno, drugeče ne). :angel:

Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - sreda 15 oktober, 2008, 00:15:44 00:15
Ce nima vec driske in ce pridobiva na tezi, jo prav veliko ni treba dohranjevati, ji pa v nobenem primeru ne bo skodilo, ce jo bos. Sem pa jaz v primeru bolezni vsekakor vecji pristas doma pripravljene dietne hrane kot briketov (navadno jih tudi ne jedo, oz. pojedo manj).

Hranjenje je najenostavneje z brizgo, lahko pa jasno tudi s prsta. Verjamem, da je stresno uvajajnje nove hrane, ko je zival bolna, zato s epa vedno priporoca, da se jih ko so zdravi, navadi na cim vec vrst raznolike hrane, predvsem tak, ki je namenjena okrevanju.

Terapija pri ECE traja min 14 dni, navadno dlje. Odvisno od odziva in skode, ki jo bolezen naredi.
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): aniya - sreda 15 oktober, 2008, 00:45:10 00:45
Z dohranjevanjem sem prekinila (mislim da) 2-3dni nazaj, saj je pojedla dovolj briketov in ni izgubljala na teži. In predvsem zaradi tega sem sem odločila prenehati s hranjenjem z brizgo/s prsta in zato, da bi videla če poje že sama že dovolj . Ker se je izkazalo da na teži pridobiva sem sklepala, da ni tako nujno dohranjevanje. Bom pa ponovno začela (vsaj 1x na dan) - sem tudi sama rabila kratko pavzico od vsakodnevnega borjenja z jedenjem (4x-5x dnevno) :P Kar se tiče konzerv jo bom dohranjevala vsaj dokler ne prenehava terapije. Kaj več kot to pa verjetno ne :/ se mi po eni strani ne zdi smiselno, da jo vsak dan silim, če pa se sama niti ne pritakne mokre hrane :huh:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Dubmaus. - sreda 15 oktober, 2008, 20:08:44 20:08
Torej dragi moji Aniya in Bibika, jaz imam vse tri naše iztrebke in napotnice, tako da se jutri napotimo proti medicinski fakulteti!  :cheese:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): bibika20 - sreda 15 oktober, 2008, 20:15:18 20:15
Aja?Hmmmm...
A boš ti odnesla kakce al gremo vsi skupaj, ker....
Jaz bolj težko :(! Imam fax do sedmih zvečer (od 12-ih dalje)... Razen če prej? :drool:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Dubmaus. - sreda 15 oktober, 2008, 20:23:47 20:23
Midve bova pomojem okoli 10h-11h frej, tako da bi nam mogoče celo lahko uspelo pred 12o.
Drugače pa greva sami.  :yes:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): bibika20 - sreda 15 oktober, 2008, 20:28:19 20:28
No... Definitvno smo na vezi ;)!
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): aniya - sreda 15 oktober, 2008, 21:09:54 21:09
Wuhuuu...ju3 gremo poštimat to za korona virus....Žiži gre pa s5 mal obiskat strica Račnika ::)
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): bibika20 - četrtek 16 oktober, 2008, 22:09:12 22:09
No jaz lahko ponosno povem, da sem pogruntala zakaj so kakci zeleni oz. sploh niso!!! :P
Buba ima nov wc (približno takrat ko so se začeli problemi z Žiži ga je dobila)... In ta wc je modro-zelenkast! In kakce sem vedno vred z wc-jem seveda odnesla do pisalne mize pod neonsko luč, da se bolje vidi.... In vsi kakci so bili nekako zeleni... Enkrat sem se slučajno odločila, da pogledam pod drugo lučjo in kakec je bil temno rjav  :think: - pogledam isti kakec pod neonko - zelen!!! :think: :huh:
In sem seveda ugotovila, da neonka nekako vpliva na barvo (wc zraven še dodatno proseva zeleno na kakec) in da so naši kakci po možnosti bili vsi normalni :supid: :rolleyes: :supid: :wall:!
Seveda pa vseeno dopuščam možnost, da je kdaj kaj bilo in komaj čakam na rezultate za korona.... :yes: ::)
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): ursika_ursi - četrtek 16 oktober, 2008, 22:11:54 22:11
 ROTFL ROTFL ROTFL ROTFL ROTFL LOL Glavno, da je wc zelen in kakec normalen ROTFL ROTFL ROTFL
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - četrtek 16 oktober, 2008, 22:16:24 22:16
Ajoj ...  :rolleyes: :supid: :supid: ROTFL ROTFL
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Bina - četrtek 16 oktober, 2008, 22:31:54 22:31
 LOL ROTFL :cheese: ROTFL ROTFL :supid:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): bibika20 - četrtek 16 oktober, 2008, 22:34:45 22:34
Ja kaj češ.... :ashamed: :P
Na napakah se učimo.... Zdaj lahko tudi drugi vedo ("learn from my mistakes"), da neonska luč in zeleno-moder wc ne pašeta skupaj :P LOL!
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): ursika_ursi - četrtek 16 oktober, 2008, 22:36:12 22:36
 ROTFL ROTFL ROTFL Glavno, da je vse ok z :ferret:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - petek 17 oktober, 2008, 22:00:32 22:00
Kot sem ze napisala v temi o mojih Zverinicah, je bilo ob posvojitvi Neota pricakovati, da bomo tudi pri nas v kratkem imeli ECE na sporedu. In ga ocitno imamo. Ampak malo drugace kot smo si vsi skupaj predstavljali. :P Glede na to, da so moji ECE ze imeli, je bilo pricakovati, da bo zbolel Neo. No, pa ni.

Zjutraj me je v kopalnici (kjer so bili cez noc zaprti T-dihurji) pricalal nek kup sluzi in jasno sem takoj pomislila, da je Taz zaradi komplikacij (pankreatitis) zbruhala vse kar je lahko. Potem se je izkazalo najprej, da ne gre za bruhanje, ampak za iztrebek in da ni "kriva" Taz, ampak ena od obeh drugih dveh T-damic. Tako sem v transporter napokala vse tri - Taz, ker je bila se na opazovanju zaradi op. + popravit j bilo treba sive, saj si je enga v najzgornjesi plasti spulila ven, drugi dve pa, ker nisem vedela katera ima tezave. Tako smo najprej dihurje razdelili v dve kletki in 3 ure cakali na iztrebek, da vidimo na kateri sploh naprej izvajati diagnostiko. Potem je sel del iztrebka takoj na parazitologijo (je res izgledalo precej bolj tipicno za parazite, saj je bila sama sluz in celo del sluznice), del direktno pod mikroskop, 3nity pa na RTG. Poleg parazitov sta bili diferencialni diagnozi se tujek in ECE. Ko so bili paraziti negativni (sicer mi je bilo kar malo neverjetno, da bi jih imela, ker so moji "cisti", Neo je bil pregledan in negativen, zunaj pa v zadnjem casu nismo bili), smo naredili ultrazvocno preiskavo, kjer je vse skupaj izgledalo zelo "tujkasto" in sploh zelo "vzpodbudno" za petkov vecer s pol ekipe ...  :rolleyes: Ker ni bilo povsem jasno kako in kaj, smo se odlocili se za kontrastni RTG, kjer je bilo videti, da hrana precej normalo pasira skozi prebavila. V vmesnem casu je 3nity tudi ze sproducirala dva iztrebka, precej bolj znacilna za ECE. Kar je bilo v tem primeru vzpodbudno. Ni ravno fino gledati kako gre namesto dreka ven prozorna sluz ...  :scared:

Ostali dve diagnozi sicer se nista povsem ovrzeni, v tem trenutku vse kaze na ECE in je tudi na taki terapiji (ranital, venter, amoksicilin, metronidazol, spasmex, infuzije, dohranjevanje). :P Kot izgleda, ko j prisla k meni le ni imela blazje oblike ECE-ja in je zdaj od malega pokasirala virus. Lahko pa, da je Neo prenasalec kaksne malo drugace zmutirane oblike. Dejansko se sklada, saj sta bila vceraj in predvcerajsnim ves dan skupaj (mali je, ko me ni, v kopalnici, da ga prevec ne utrudijo, ima pa za drubo po eno od "babnic", ker so dovolj nezne z njim  LOL).

Eh ja ...
m.
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Bina - petek 17 oktober, 2008, 22:16:42 22:16
Ti pa imaš pestro :supid: Držimo pesti da čim prej mine.... :yes:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - petek 17 oktober, 2008, 22:29:39 22:29
Trinity-jin jutranji iztrebek (dejansko je bil se malenkost prozornejsi, notri pa so bili koscki sluznice):
(http://www.zverinice.com/slikce/nesortirane/Mk%20033_72.jpg)

Popoldanski, nekaj ur po prvi dozi zdravil (se vedno zelo tekoc, ampak vsaj obarvan in strukturiran j bil toliko, da se mu je lahko reklo iztrebek ...)
(http://www.zverinice.com/slikce/nesortirane/Mk%20039_72.jpg)
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Bina - petek 17 oktober, 2008, 23:12:38 23:12
Ja ubogo revšče :scared: :hm:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): aniya - petek 17 oktober, 2008, 23:29:11 23:29
ojoooooiiiiiii :( :( :( sploh ti ne zavidam.... :scared: že brez tega ...cjoooo :scared:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): aniya - petek 17 oktober, 2008, 23:32:54 23:32
no, takole je pa zgledal naš prvi iztrebek, po katerem smo naredili paaaniiikkkoooo :agh:

(http://c1.ac-images.myspacecdn.com/images02/34/l_e9551f7f33f34aa08ec5965b3c174cac.jpg)

(http://c3.ac-images.myspacecdn.com/images02/10/l_1a7b6e0c8b5141b0886d966f07013636.jpg)

naslednji pa tak...
(http://c2.ac-images.myspacecdn.com/images02/43/l_6cffe324dae1448abc30b420b1c4c2f9.jpg)

precej slično 3nity... :/ :lipsealed:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Dubmaus. - sobota 18 oktober, 2008, 00:31:22 00:31
O mojbog! Pa zakaj ravno 3nity? Nikoli ne bi pomislila, sploh.. :think:

Torej če sem prav razumela, naj bi bil Neo prenašalec?  :think:

Jooooj držimo tačke da bo vse vredu!!

Kako pa se sicer počuti 3nity?


Jaz resnično upam, da bodo vsi rezultati z Mikrobiološke negativni in bo končno že konec te nočne more... :rolleyes:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Ewa - sobota 18 oktober, 2008, 09:52:39 09:52
Kje pa je Neo staknil ECE? Če se prav spomnim si napisala da ga je punca vzela iz trgovine, domov in nazaj v trgovino. Je še kak drug način možnosti okužbe ali je Neo to prinesel že iz legla?
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - sobota 18 oktober, 2008, 13:47:16 13:47
Jasno, iz legla ... Dihurji, ki se prodajajo po trgovinah izhajajo iz tujih farm zivali. Konkretno Neo je iz Slovaske. Saj vecina okuzb z ECE-jem gre ravno po tem vzorcu. Clovek prinese domov mladega dihurcka in naslednji dan (ali v dveh dneh) vsi "tastari" zeleno driskajo ... Jaz sem edino mislila, da bo pri nas obratno.

3nity je sicer danes skoraj povsem ok (tudi vceraj ni bilo zjutraj videti, da ji kaj manjka, sele popoldan je postala bolj utrujena in "netrinity"). Iztrebki so sicer se sluzasti in ne cisto normalni, ampak za 300% boljsi od vceraj. Se ze veselim nasednje runde dajanaj zdravil, imam na sumu, da bi znala dane pri tem pokairati kaksen ljubezenski ugrizek  :cheese:

Moram pa edino se ugotoviti cigavi so bili neki sumljivi iztrebki zjutraj. Malo se mi zdi, da bi znali biti Tidrini ...  :think:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): bibika20 - sobota 18 oktober, 2008, 14:19:44 14:19
Jooooj... Ta ECE je pa letos povsod dvignil paniko... :/ :P :sick:
Jaz tudi komaj čakam izvide iz mikrobiološke... Upam da bodo negativni (in tudi mislim, da bi morali biti 8) :cheese:)!!! Sicer pa, če bodo negativni bomo po vsej verjetnosti še naslednji mesec zopet (za vsak slučaj) dali testirati korona!
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Ewa - sobota 18 oktober, 2008, 14:22:42 14:22
Moj Felix je tudi Slovak  :D No, mi tega hvala bogu nismo imeli (trkam) je pa možno, da je Loren to že prebolela, saj sem jo dobila pri njenih 3 letih. Če je Felix sploh prenašalec  ;)
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - sobota 18 oktober, 2008, 15:58:42 15:58
Verjtnost, da sta bila pri treh letih oa kdaj ze okuzena, je precej velika in se tako eden od drugega nista.

Mi smo pa ocitno z Neom (mogoce bi pa res moral biti T-dihur :think:, pa ne bi bilo tega hudica) dobili novo "pasmo" korone in imamo klasicen primerek "new ferret disease outbrake" ... Zdaj driska tudi Tidrca :rolleyes:, bomo videli, kaj bo v naslednjih dneh s Titom (ta bi skoraj moral imeti dovolj protiteles) in Taz.

Ni dovolj, da je clovek pameten, so virusi ocitno se bolj. Banda mikroskopska.
m.
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): iguano_ben - sobota 18 oktober, 2008, 19:07:43 19:07
pri meni še zaenkrat ni nobenih čudnih iztrebkov in upam da ne bo,res pa da nisem nobenega dihurja primal od kar imam svoje mladiče. A obstaja možnost da na kak drugi način dobijo ECE.
A obstajajo kakšna preventivna sredstva (zdravila)?
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): bibika20 - sobota 18 oktober, 2008, 19:13:42 19:13
Preventive ni!
Dobijo pa lahko ECE z stikom z drugimi dihurji, z stikom z iztrebki drugih dihurjev, preko ljudi ki so imeli v rokah okuženega dihurja, redko pa tudi npr. iz obleke nekoga ki je bil v stiku z okuženim dihurjem na tvojo obleko in nato na dihurja (mala možnost ampak obstaja)!
ECE je v okolju precej vzdržljiv, uničiš ga pa z razkuževanjem (Spitaderm npr.)! ;)
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): aniya - sobota 18 oktober, 2008, 19:14:58 19:14
Preventivnih zdravil oz sredstev ni. Lahko le čakaš in opazuješ :ferret: To se mi zdi pri celotni zadevi še najbol butasto :/ Preventivno (če temu sploh lahko tako rečemo) lahko daš testirat kakšen iztrebek za korona virus...
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): aniya - sobota 18 oktober, 2008, 19:16:01 19:16
Haha LOL Bibika me je prehitela ::) Še malo, pa bomo o ECEju vedeli več kot na VF :idea: (hec, da ne bo pomote :cheese:)
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - nedelja 19 oktober, 2008, 11:56:56 11:56
Jeb***i viruse ... zbolela je se Taz. :hm: Jasno, ker brez komplikacij pri meni in mojih zivalih itak ne gre, mi Tidra bruha po cisto vsakih zdravilih (po principu 0,1 ml noter, 10 ml ven ...). Res, krasno.  :angry: :angry: :angry:
m.
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): aniya - nedelja 19 oktober, 2008, 22:08:08 22:08
Grozaaa!! :( Z Žiži sva si pa ravno oddahnili, saj sva nehali jemati antibiotike.... :/
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): bibika20 - torek 21 oktober, 2008, 15:33:29 15:33
Hej Maja... Mogoče veš kdaj navadno pridejo izvidi za koronavirus (nesli smo jih tja v petek), kjer so tudi rekli, da naj bi bili še isti dan (res pa, da je tista ženska bila totalno zmedena in nas je celo prepričala, da to plačamo kasneje in na VF in ne takoj na licu mesta -pa smo ji dvakrat rekle!!!! :wall: In seveda smo po pol ure morale nazaj it plačat :angry: - Hvala Aniya!! (mi ni bilo treba it ::)) ;))!!!
Aja, pa me tudi zanima ali dr. Račnik pokliče ko pridejo izvidi ali moramo poklicati sami? :think:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - torek 21 oktober, 2008, 18:14:32 18:14
Mislim, da bo Racnik poklical, ko kaj dobi. Vsaj pri vseh ostalih izvidih je tako v navadi. Da bi bili pa izvidi se isti dan ... pa dvomim :rolleyes: se posebej, ker je bil tisto petek. (po izkusnjah navadno za vse izvide z MF traja min. par dni do enega tedna, da se jih dobi).
m.
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): bibika20 - torek 21 oktober, 2008, 18:26:43 18:26
No, saj se mi je zdelo, da tista bejba ni imela pojma!!! :P
Pa bomo še čakali, kaj pa naj!! :drool:  :)
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): bibika20 - petek 24 oktober, 2008, 09:22:19 09:22
No ravnokar sem zvedela, da so rezultati že prišli in da so Žižini, Vladimirjevi in Bubini testi negativni za koronavirus!!! :drool: ::) :D
Wiiiiiiiiii...
Ampak zdaj se pa poraja vprašanje kaj je pol to z Žiži bilo in ali so testi pokazali prav (nikoli niso 100%)!!! :/ :think:
Za zdaj smo lahko veseli, naslednji mesec bom pa še enkrat dala testirat po vsej verjetnosti! ;)
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Dubmaus. - petek 24 oktober, 2008, 10:11:16 10:11
Bomo kar vse tri dale testirat.  :yes:

Ampak je pa upanje... :cheese:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): aniya - petek 24 oktober, 2008, 10:26:17 10:26
Vsekakor ponovimo :yes: Upam samo, da se ne bo to "upanje" na koncu izkazalo kot stran metanje denarja :P kot sem rekla-če že kdo od naših ima koronavirus, naj se to pokaže že prvič... :think: Vendar pa, ker ne moremo vplivati na to, bomo pač morali še kdaj ponoviti tele testke in podkrepiti tele prve rezultate :)
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): ursika_ursi - petek 12 december, 2008, 12:23:14 12:23
Mislim, da ima moja Biba ECE :no: :/ :(
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - petek 12 december, 2008, 13:12:40 13:12
Kaj pa je? Sta bili pri veterinarju?
Ce karkoli rabis, me lahko tudi poklices ...
m.
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): ursika_ursi - petek 12 december, 2008, 13:23:52 13:23
Sem opazla včeraj 2 sluzasta drekca oz drisko, dans pa še ene par :no: :( je normalno, pije tud, škili nič, nič nima solznih učk, še vedno živahna kot ponavadi, ampak me je pa prav groza.. :_( :_( dans se slišim z veterinarjem...Ja, a bi te lahko prosila za tvojo cifro- nikol ne vem kdaj jo bom rabla...aja, poleg vsega tega so mi pa še dans gsm izklopli, čeprav mam račun plačan že 1 mesec :no: vse mi gre narobe... :hm:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - petek 12 december, 2008, 14:50:33 14:50
Ja, ce je stanje slabse, jo bo kar treba dat cimprej na terapijo.
Moja cifra je 040 395 995.
m.
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): mashy - ponedeljek 09 februar, 2009, 08:23:22 08:23
Ker se trenutno tudi mi ukvarjamo s to zadevo  :( Sem pa razmišljala in ugotavljam, da včasih ECE-ja in ostalih prenosljivih virusov ni bilo v takšni meri kot danes???  :think: Pred leti (ko sem imela še Rudija) se je le ta dobival z dihurčico Neli in ni bilo problema. Ko sem šla po Vilija v zavetišče, je bil tudi on skupaj z drugimi dihurji, prav tako Bobek... A je to možno, ali smo imeli samo mi "srečo"...?  :think:

Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - ponedeljek 09 februar, 2009, 13:04:10 13:04
Vec ko je dihurjev, vec, ko je z njimi prometa, se posebej iz mnozicnih rej, vec je bolezni.
In ECE zagotovo ni zadnja stvar, ki nas je doletela ...
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): bolha - nedelja 20 september, 2009, 19:40:57 19:40
Mene pa skrbi, da ima Griza mogoce tudi ECE. Ker je tudi dihurcek iz trgovine, in sicer iz Slovaske. Drekec sicer ni zelen, je pa veckrat tak, hm, kot proso... Zato bi rada njen iztrebek nesla na VF. Imam pa problem z delovnim casom, ki je od 10h do 14h. Takrat pa delam. Ali je kaksna moznost, da se iztrebek dostavi na VF okrog 7h zjutraj ali pa po 15h?
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - nedelja 20 september, 2009, 21:47:00 21:47
Poklici in se dogovori. Napisan delovni cas namrec velja za stranke, za tiste, ki tam delajo, je pa "malo" daljsi  :blik:
m.
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): bolha - nedelja 20 september, 2009, 22:05:48 22:05
Ok. Hvala.
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Manjica - ponedeljek 21 september, 2009, 11:21:07 11:21
pozdravljeni  :ferret:,

naša Manja pa gre danes popoldne po infuzijo  :+: :ill:. Ima 550 g (prej 690 g). Od hrane poje samo račjo župco po injekciji (10 ml), vendar ne spraviva vanjo več kot 4 injekcije dnevno. To je verjetno premalo? Glede tekočine pa je itak grozno. Spije nekje 2 injekciji dnevo (2x10 ml) in slabo injekcijo (10 ml) tiste zadeve proti dehidraciji. Kakci so še zmeraj zrnasti, tekoči. Antibiotike dobiva od torka zvečer (2x dnevno) amoksiklav in metronidazol po 0,65 vsakega. Se mi zdi da ni čisto nič boljše. Sva že čisto panična.
Rožle pa izgleda, da je ok.

Kaj še naj narediva :_( ?

Nina
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - ponedeljek 21 september, 2009, 12:31:32 12:31
Ne, to ni ok. Poje precej, precej premalo. Po mojem mnenju je zrela za hospitalizacijo in intenzivno podporno terapijo z veckratnimi dnevnimi infuzijami in prisilnim hranjenjem. Lahko sicer poskusate tako, da jo vsaj enkrat dnevno peljeta na infuzijo in jo doma poskusita veckrat hranit (magari vmes se nekajkrat po par mL), ampak mislim, da bi bil hospital v tem primeru verjetno boljsa opcija ...
m.
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Masa - ponedeljek 21 september, 2009, 13:48:10 13:48
morda ves, kje v evropi se ece pojavlja?
na danskem forumu ma ena deklica dihurko, ki izgublja tezo, ma z zeleno zrnasto drisko, je vsa apaticna, samo spi in noce jest, ampak veliko pije.
Forumovci so omenjali Coli infektion (predvidevam E.coli?)..
ampak te simptomi tudi pod ece pasejo?
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - ponedeljek 21 september, 2009, 16:40:54 16:40
Povsod. Ja, opisano bi tudi lahko bilo ECE.
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Masa - ponedeljek 21 september, 2009, 16:56:17 16:56
me je zanimalo, sm namrec omenla, da bi to lahko bilo, glede na to da dihur zeleno kakca, pa sm precej oster odgovor dobila nazaj, da je ece ful redek in  da je to pretezno fenomen, ki se samo v ameriki pojavlja, in da tega na danskem sploh ni...  :hm:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - ponedeljek 21 september, 2009, 16:59:28 16:59
Pri nas je (dokazano), na Hr tudi, na Ceskem ga je za izvoz (po tem kar smo se dvakrat pogovarjali v Brnu je po njihovih izkusnjah na coronavirus pozitivnih pribl 80% dihurjev), kar spremljam mailing listo veterinarjev, ki se ukvarjajo z "eksoti" ga imajo tudi povsod drugod po Evropi. Res pa je, da nisem na listi zasledila se nobenega danskega veterinarja.
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): bolha - ponedeljek 21 september, 2009, 17:37:26 17:37
Ali se v primeru, da ima dihurcek samo sem in tja kaksen sumljiv kakec, sicer pa ne kaze nobenih drugih simpotomov ECE, dihurcka vseeno zdravi z antibiotiki? Ali pa so te terapije samo v primeru, ko (ce) se stanje poslabsa?
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - ponedeljek 21 september, 2009, 17:40:15 17:40
Odvisno od tega kako se odloci veterinar in predvsem od tega kaksen je ta sumljiv kakec, kolikokrat je to sem in tja, ce je bil dihur parazitolosko pregledan, od tega kaksno hrano je ...
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): bolha - ponedeljek 21 september, 2009, 17:59:39 17:59
aha... hvala za ekspresno hiter odgovor :cheese:
Naslov: Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Wishmistress - ponedeljek 21 september, 2009, 18:29:22 18:29
na Hrvaskem je potrjen ECE (moji sta meli izpad sistema v februarju).
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - torek 05 junij, 2012, 17:11:38 17:11
Sum je, da je bil na Dihurckovem dnevu prisoten vsaj en dihur, ki je latentni nosilec ECE-ja. Po dogodku sta bila v Ambulanto namrec sprejeta dva dihurja s klinicnimi znaki ECE. Pri enem je prisotnost virusa potrjena, pri drugem pa bo preiskava opravljena v kratkem (sprejet je bil namrec vceraj).

Dogovorili smo se, da bi pregledali cim vec vzorcev (iztrebkov) dihurjev, ki so bili prisotni, da se v bodoce temu skusamo izognit. Zato bi prosila tiste, katerih dihruji so bili prisotni in ki ste pripravljeni prispevat kaksen iztrebek, da se mi javite na zasebno ali prek maila (maja@zverinice.com), da se dogovorimo kako naprej. Preiskava bo opravljena brezplacno, vendar ne morem obljubiti, da bomo testirali vse vzorce, oz. predvsem ne, da bodo vsi pregledani kmalu - zato ne pride v postev za katerega koli dihurja, ki ima klinicne znake.
m.
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - torek 05 junij, 2012, 18:45:48 18:45
Da ne bo pomote ... ni poanta tega, da najdemo "krivca", ampak da se vidi, ce bo kaksen iztrebek pozitiven, da se dihurj, ki je sproduciral tisti morebiten pozitiven iztrebek in morebitni ostali dihurji istega lastnika pac ne druzijo z ostalimi.
Zakaj je nemogoce odkriti "krivca"? Prvic, ker rezultat preiskave velja zgolj in samo za tocno tisti iztrebek, ki je pregledan, ze prejsnji ali naslednji iztrebek, ki pride iz istega dihurja ven, ima lahko drugacen rezultat. Tudi, ce je virus prisoten, se ta namrec ne izloca ves cas (najbolj se seveda izloca pri dihurjih, ki imajo klinicne znake in so torej za k veterinarju). Tisti dihur, ki je "kriv" vsega skupaj, pa najverjetneje nikoli ni imel nikakrsnih tezav in najverjetneje se ne druzi z ostalimi dihurji, ker bi sicer ze prej prislo do kaksnega izbruha.
Druga stvar, tudi ce dobimo pozitivne vzorce, ne bomo vedeli kateri je bil prej okuzen. To bi eventuleno (ce sploh) slo edino s podrobno genetsko analizo virusnega materiala, cesar pa se ne bomo sli ...
Tretja stvar - vedno opozarjamo, da se dihurskih druzenj (v takem ali manjsem stevilu) in varstev udelezujemo na lastno odgovornost in vedno je treba z vsakim novim dihrujem, z vsakim obiskom, z vsakim druzenjem racunati na moznost okuzbe. Ce ne s koronavirusom pa s kaksnimi garjami, lahko tudi s cim tretjim. Pri igralnicah sicer vedno poudarimo, da naj bodo dihurji zdravi, pregledani, cepljeni in tretirani proti parazitom, ampak to je vse bolj kto ne preventiva za lastnega dihurja. Vsekakor pa mislim, da lahko recem, da nihce ni namenoma prinesel na srecanje dihurcka, za katerega ve, da je prenasalec.

Se ena stvar, inkubacijska doba je v povprecju 2-3 dni. DD je bil 19. maja, kar je vec kot 14 dni nazaj. Ne vem kdaj tocno je zbolel prvi dihurcek, ki ga omenjam, da je pozitiven, tale drugi pa se je tezko okuzil na DD in zbolel zdaj. Precej vecja verjetnost je, da ga je ali okuzil dihur, ki so ga dobili prejsnji teden, ali pa je imel latentno okuzbo (in je torej lahko on prenasalec) in je zdaj zbolel zaradi stresa ob prihodu novega dihurja.
m.   
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - četrtek 07 junij, 2012, 10:14:16 10:14
Kar ste nekateri napacno razumeli - potrebujemo cim vec vzorckov = iztrebkov, ne glede na to ali ima dihur spremenjen iztrebek ali ne.
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - torek 21 maj, 2013, 17:18:00 17:18
Da ne bomo "drekali" po temi o Dihurčkovem dnevu ...

Tole niso iztrebki, ki bi se pojavili zaradi stresa. Vsaj ne pri dveh dihurjih, dva dni po tem, ko sta se druzila s "35" drugimi dihurji. Slike so od nedelje ponoci/ponedeljka zjutraj.

(http://www.zverinice.com/gallery2/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=6446&g2_serialNumber=1)
(http://www.zverinice.com/gallery2/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=6453&g2_serialNumber=1)
(http://www.zverinice.com/gallery2/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=6456&g2_serialNumber=1)
(http://www.zverinice.com/gallery2/main.php?g2_itemId=6448&g2_imageViewsIndex=1)

Bolezen prizadane predvsem prebavni trakt in jetra. Klinični znaki so neješčnost, bruhanje, obnemoglost, boleč trebuh, temu pa sledita driska in dehidracija. Iztrebki so običajno zrnati (imajo vides prosa), lahko s primesjo sluzi ali krvi in značilno zelenkasto* obarvani (nekateri imenujejo to obolenje tudi »green slime disease«).

ECE bi lahko poimenovali tudi »bolezen novega dihurja«, saj so mlade živali brez izraženih kliničnih znakov pogosti prenašalci. Bolezen se praviloma pojavi 2 do 3 dni po okužbi. Značilna sta visoka obolevnost in nizka smrtnost. Najbolj dovzetne in najbolj prizadete so starejše živali in tiste, ki že imajo kakšno drugo zdravstveno težavo, pri teh je prognoza tudi precej slaba. Potek bolezni lahko zakomplicira tudi sekundarna okužba z bakterijami ali paraziti.

ECE lahko diagnosticiramo po kliničnih znakih. Krvna slika je običajno brez posebnosti, pri biokemijskih preiskavah krvi pa lahko ugotovimo povišane vrednosti jetrnih encimov, glukoze in sečnine. Koronaviruse lahko dokažemo v iztrebkih – z elektronsko mikroskopijo**.


* lahko so in pogosto so zeleno obarvani, ni pa nujno
** ali z metodo PCR

Glede na to, da se je pri Mufu in Leky vse skupaj pojavilo 2 dni po Dihurckovem dnevu in da so klinicni znaki znacilni, jaz osebno ne vidim nobene hude potrebe po tem, da Tjasa placuje za preiskavo (cena je okrog 35 EUR) zato, da se bo mogoce dokazalo, da gre za ECE.
Glede na to, da sva bili na vezi od zacetka (vceraj sva se slisali menda 3x, pisala mi je na FB in se kaksen SMS je vmes priletel + govorila sem z Zanom) in da stanje glede na opis, ki sem ga slisala od nje, ni bilo slabo sem ji rekla, da lahko s pregledom pocaka, oz. jima cimprej da kolostrum, ki mikrofloro spravi v normalo. Po mojih izkusnjah - ce zacnes dodajati v zgodnji fazi bolezni, se stanje v velikem % v nekaj dneh povsem stabilizira. Dogovorjeni sva bili, da ce bo slabse, da se slisimo, oz., da ju danes (to je 1 dan po tem, ko so se spremenjeni iztrebki pojavili) pelje do veterinarja.
Mislim, da imam dovolj izkusenj z zdravljenjem ECE-ja in z dihurji, da znam presodit kdaj gre za urgenco in kdaj se lahko pocaka.

Tole je iztrebek slikan vceraj zvecer, o. ponoci. Mislim, da je razlika ocitna. Ni ravno vzoren drekec, tak za v galerijo najlepsih, ni pa za zganjat dramo.
(http://www.zverinice.com/gallery2/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=6459&g2_serialNumber=1)

Obvestilo na FB in sem sem dala jaz, ker sem presodila (in sem se vedno istega mnenja), da je prav, da se ve kaj se dogaja in da so vsi pozorni. Brez namena zganjat paniko.
Nisem pa imela ta dva dni casa vsako sekundo viset ne na forumu ne na FB in vam razlagat kolikokrat me je Tjasa poklicala, kaksen je drek v tistem hipu in kaj se z dihurjema dogaja. 
Ce bi se mi zdelo, da je urgentno, bi bila jaz taprva, ki bi Tjaso se v isti sekundi nagnala k veterinarju, oz. kot sem napisala, ji magari probala zrihtat prevoz do Ljubljane. Sorry Tjasa, ampak tvoji veterinarki iz Brezic pa v tem primeru jaz ne zaupam (ves na kaj leti ...). Nimam pojma ali je izjava, da so dihurji prebogi za k veterinarju tvoja ali njena, ampak je ena najvecjih bedarij, ki jih lahko kdor koli v zvezi z zdravljenjem dihurjev rece. Ce je dihur tako zelo ubogi, potem MORA it k veterinarju. In ta ga najverjetneje MORA hospitalizirat. Ker ce je tako zelo ubogi, potrebuje vsaj infuzijo, en kup zdravil od katerih se vecino daje injekcijsko in prisilno hranjenje. In vecina lastnikov tega ni sposobna sama pocet doma. Po tem kar mi je bilo povedano, Muf in Leky nista bila tako zelo uboga.

Mogoce samo se opomba glede dohranjevanja ... ce se dohranjuje, potem to pomeni, da mora dihur na dan dobiti vsaj 60 ml hrane (srednej goste konsistence, npr. kot ce bi a/d zmesal z malo vode) na kilogram telesne mase. Naceloma se hrani v 3-6 obrokih, odvisno koliko ti uspe dat naenkrat. Ce take kolicine ne mores spravit v dihurja, vse skupaj nima nekega hudega smisla in je potrebno dihurja hospitalizirati.
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): *Tasha* - torek 21 maj, 2013, 17:51:55 17:51
Glede hranjenja nisem bila sigurna koliko morata dobit, sta pa dobila okoli 10ml na dve uri in zvečer ob 22h malo več kot 20ml, ko mi je Maja povedala koliko morata pojesti, okoli pol noči pa sta sicer iz roke že jemala in pojedla brikete.
Sta pojedla konzervico, namočene brikete z račjo in tudi živahna sta, iztrebek pa je podoben kot na zadnji sliki, samo bolj rjav.
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Masa - torek 21 maj, 2013, 18:18:42 18:18
Kaj ni mozno, da je bil samo kaksen random trbusni virus? Ko imas toliko razlicnih zivali na kupu, ima sigurno kak dihur kaksen bacil, ki enemu drugemu ne pase?

Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - torek 21 maj, 2013, 22:45:16 22:45
Je mozno, seveda. Ampak je korona dalec spredaj med diferencialkami.
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - sreda 22 maj, 2013, 14:34:20 14:34
Update: Leky je skoraj ok, Muf je danes zjutraj bruhal, zato sta sla s Tjaso k veterinarju kje je dobil infuzijo + antibiotike + zdravila za pomiritev zelodca + Tjasa ga dohranjuje. Zaenkrat v Brezicah, ampak po navodilih dr. Racnika. Ce ne bo boljse/bo slabse, pride v Lj.
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): *Tasha* - sreda 22 maj, 2013, 15:50:02 15:50
Maja dohranjevanje ne bo potrenbo, ker je jedel sam hvala bogu...bomo videli kako bo popoldan in cez noc, upam na najboljse
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - četrtek 23 maj, 2013, 11:24:40 11:24
Se mi zdi, da bom pa zdaj tudi jaz obupala nad vsem skupaj ...
Ker tole:

Citat
po navodilih dr. Racnika


ni res. Veterinarka, ki Mufa zdravi, ga namrec ni nikoli kontaktirala.

Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): jasmina - petek 24 maj, 2013, 14:30:42 14:30
Liar liar, pants on fire?  ROTFL ROTFL ROTFL ROTFL ROTFL
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): *Tasha* - petek 24 maj, 2013, 19:54:40 19:54
Mi smo ok, jemo pijemo, drekci skoraj ze cisto normalni, vendar brez driske.....
Zgubila pa sta na tezi.... Muf 1900g in  Leky 815g (zacetek aprila sta imela 2200g in 960g)
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): jasmina - petek 24 maj, 2013, 21:13:07 21:13
No to je glavno, da ste ok!
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - sreda 28 avgust, 2013, 14:05:27 14:05
Citat
Carriers of ECE may be asymptomatic.
http://www.miamiferret.org/ece_symptoms.htm (http://www.miamiferret.org/ece_symptoms.htm)

Citat
These symptoms usually appear within 48-72 hours of introducing a new ferret into the household. Baby ferrets bought at the pet store seem to be responsible for many of these cases and these babies rarely have symptoms themselves. Also, the simple act of holding a ferret carrying the virus and then going home to your ferret can bring the infection into your home.
Citat
There is NO test for ECE.
Citat
There is no medicine or drug that will treat ECE directly. Many vets will prescribe antibiotics to control any secondary infections made possible by the ferret's stressed immune system.
Citat
Treatment is primarily supportive in nature.
http://www.miamiferret.org/ece.htm (http://www.miamiferret.org/ece.htm)

Citat
Frequently, infection occurs when a new ferret carrying the disease is introduced into a group of ferrets. While the new ferret will appear healthy, within three days to two weeks the other ferrets in the group will become sick.
Citat
As of yet, there are no specific tests that conclusively diagnose whether ECE is present.
Citat
Some ferrets can remain ill with abnormal appearing stools for extensive periods lasting up to one month. In severe or prolonged cases of disease, clinical signs can linger for six months or more. Occasionally, a ferret will appear to have recovered fully, only to show signs of ECE weeks to months later.
Citat
It is unknown how long the disease remains infective.
http://upstateamc.com/Ferret_ECE_Disease.html (http://upstateamc.com/Ferret_ECE_Disease.html)

Od stricev, ki so odkrili kaj povzroca ECE in sistemsko okuzbo s koronavirusom.
Diagnosticira se lahko iz organov (ki jih vzmes ven iz dihurja, ali naredis biopsijo). Test iztrebka velja za tisti en, dva, tri, ... (kolikor jih je na kupu v vzorcu) konkretne iztrebke.
http://www.ferrethealth.msu.edu/Presentations/Laboratory_Diagnosis_of_Coronavirus_Infections_in_Ferrets.pdf (http://www.ferrethealth.msu.edu/Presentations/Laboratory_Diagnosis_of_Coronavirus_Infections_in_Ferrets.pdf)

Citat
Ill and recovered animals should be isolated from unexposed ferrets for 6 to 12 months. Pets already exposed are most likely now carriers, even if they are not showing signs.  Extreme care must be taken not to transmit the virus on clothing, especially in shelter and hospital situations.  All young ferrets should be treated as potential ECE carriers and good sanitation habits such as disinfecting hands, clothes, and cages must be practiced to help minimize the spread of this highly contagious disease.
http://www.veterinarypartner.com/Content.plx?P=A&A=3346&S=5 (http://www.veterinarypartner.com/Content.plx?P=A&A=3346&S=5)
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Mija - nedelja 03 november, 2013, 21:30:41 21:30
Mislim, da je tudi moja Mija fasala ECE...

Večino časa spi, ni ješča, najprej ni kakala, potem so bili zeleni, zrnasti tekoči kakci, nazadnje je bil kakec zelo temen in kompakten (kri?).

Pije brez problema (tudi sama), hrana pa je druga stvar - pojedla je zelo malo, samo s prstov... Jutri nabavim brizgo in poskusim še tako. Ima 20g manj kot prejšnji teden (tehtam jo redno ravno zaradi morebitnega takšnega primera).

V kontaktu z drugimi živalmi ni bila, se pa po našem dvorišču potikajo sosedove mačke, če lahko na tak način prinesemo kaj not?

Ne bom pisala o tem, kako me skrbi...
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - nedelja 03 november, 2013, 22:20:56 22:20
Glede na opis je kar tezko ECE. Je pa mozno, da gre za kaksno parazitarno okuzbo, oz. kakrsen koli drug enetritis.

Svetujem ti, da jo jutri peljes do veterinarja, gled ena opisano bo treba kaj vec kot le hranjenje po brizgi. Izkljuciti tujek, narediti parazitolosko preiskavo iztrebka, seveda jo tudi dobro pretipati in po potrebi se druge dodatne preiskave. Vsaj terapija z antibiotiki vam ne uide ...
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Mija - ponedeljek 04 november, 2013, 07:48:42 07:48
Super...  :ill:

Pred kakšnim mesecem je imela prvič bolhe in je dobila Stronghold, ki je tudi proti notranjim parazitom, če ima to kakšno vezo?

Aja, pa škripa z zobmi, kar drugače ne počne. In še mene je začelo boleti grlo, če sem se kaj nalezla od nje? Vse se mi že zdi sumljivo...
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - ponedeljek 04 november, 2013, 11:38:08 11:38
Ne, nima nobene veze. Ne stronghold (ne deluje ne vse notr. parazite), ne tvoj grlobol z njenimi prebavnimi tezavami.
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - sreda 06 november, 2013, 11:17:30 11:17
Ste bili pri veterinarju?
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Mija - sobota 09 november, 2013, 15:51:06 15:51
Hvala za skrb.

Smo bili - dva dni je dobila antibiotike po inekciji in nekaj po slabosti, sedaj pa je še na tabletah. Sama že je (morala sem prekinit hranjenje po žlici, ker ji je postalo tako všeč, da sama sploh več ni hotela jesti). V sredo je že bila na stari teži.

Prej je bila razcartana, zdaj pa sem jo imela res nonstop na rokah in samo gleda, kak bi mi lahko zlezla v naročje in se žulila.  :buw:
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): SandraJaz - ponedeljek 21 julij, 2014, 21:41:52 21:41
Imam eno čudno vprašanje, ki upam da sodi v tej temi. Nibler je namreč dobil ECE in po 10 dnevni terapiji moram odnesiti vzorec blata, da vidimo če je kaj boljše. Ko sem prvič odnesla vzorec sem imela to ''srečo'' da se ni pokakal na pesku. Zdaj pa ko za nalašč sta obadva pridna in gresta samo na pesek. A bo kaj narobe če slučajno zraven vzorca ostane tudi malo peska ali naj zaprem kletko in jih sledim po stanovanju? :)
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): maja01 - četrtek 24 julij, 2014, 10:21:20 10:21
Ce je par kamenckov ne bo nic narobe, ce je pa prav razpackano po pesku, pa probaj pobrisat s kaksno vatenko.
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): SandraJaz - četrtek 31 julij, 2014, 17:57:17 17:57
Hvala za odgovor. Mi je pa uspelo dobiti skoraj brez enega kamenčka  :jupi: Sem odnesla prejšno sredo in do zdaj me niso še poklicali... upam da smo odpravili to nadlogo   :batine:
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): Masa - petek 09 januar, 2015, 21:19:53 21:19
Velika Britanija je imela/se ima ECE epidemijo. Septembra so dali ven tole (http://www.gla.ac.uk/media/media_359796_en.pdf).
Naslov: Odg: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
Objavil(a): SandraJaz - četrtek 22 januar, 2015, 15:23:02 15:23
Zanimivo.