Forum Zverinice

Prosimo, da se prijavite or registrirate .

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino prijave
Napredno iskanje  

Novice:

Vse nove uporabnike naprošamo, da se najprej predstavijo v forumu O članih in upoštevajo pravila foruma.
Hitri vodnik za nove in bodoče lastnike
Društveni telefon: +386 70 775 734
Vabimo vas, da se nam pridružite v Facebook skupini Zverinice

Strani: [1] 2 3 ... 8   Dol

Avtor Tema: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)  (Prebrano 9182 krat)

0 Uporabnikov in 1 gost spremljajo to temo.

Jana

 • Glavni moderator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 2.981
ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« : nedelja 05 oktober, 2008, 18:57:40 18:57 »

Glede na to, da je na forumu kar nekaj dihurčkov s sumom na ECE, sem se odločila da napišem malce več o tej bolezni.
Upam, da nisem napisala kakšne neumnosti (podatke sem namreč jemala iz več različnih virov). Sigurno bo Maja napisala še kaj več na to temo. :)

Vsem dihurčkom, ki prebolevajo to bolezen pa želim čim hitrejše okrevanje!
Evidentirano
Nikoli ne bodi zadovoljen s tistim, kar si, če želiš postati tisto, kar nisi; kajti tam, kjer si postal zadovoljen, boš tudi ostal.

Jana

 • Glavni moderator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 2.981
Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #1 : nedelja 05 oktober, 2008, 18:57:50 18:57 »

ECE (Epizootic = nalezljiv med dihurji; Catarrhal = vsebujoč sluz; Enteritis = vnetje črevesja), znan tudi pod imenom "Green Slime Disease" (= "bolezen zelene sluzi"), je zelo nalezljiv coronavirus, ki napade sluznico želodca in črevesja. Poleg črevesja, bolezen poškoduje tudi jetra. Povzroča močno drisko, ki je svetlo zeleno obarvana. Bolezen se ponavadi začne s fazo bruhanja (včasih prosojne sluzi, ki lahko ostane neopažena) in nadaljuje z zeleno in smrdečo (močan ribji vonj) drisko, ki vsebuje veliko sluzi. ECE lahko pri dihurju povzroči dehidracijo, podhranjenost in črevesne razjede (čire). Najbolj prizadane starejše dihurje ali tiste z obolelimi nadledvičnimi žlezami in inzulinomi. Mladiči imajo lahko le malo simptomov ali pa teh sploh ne kažejo. Glavni simptomi so: driska (zelene do rumene barve, lahko spenjena in lepljiva); zrnat iztrebek (z delci neprebavljene hrane); dehidracija; otopelost in zaspanost; izguba telesne mase; bruhanje; škiljenje ali solzne oči; ustni in želodčni čiri; koma. 
V hujših primerih mora biti žival hospitalizirana, dokler akutna faza ni pod nadzorom. Med okuženimi dihurji, za katere je prierno poskrbljeno in so zdravljeni, se le 1-2% primerov konča s smrtjo. Če virus močno poškoduje sluznico tankega črevesa (ki je odgovorna za absorbcijo hranilnih snovi) je dihur lahko kronično nezmožen pravilnega prebavljanja hrane. Tak dihur potrebuje uravnoteženo in lahko prebavljivo hrano, ki je ves čas na voljo. Prehranski dodatki so potrebni le nekaj mesecev ali pa do konca življenja.

Infekcija je najpogosteje posledica neposrednega stika z okuženo živaljo ali pa stika s človekom, ki je bil predhodno v stiku z okuženo živaljo. Dihurji, ki so okrevali, lahko raznašajo virus v svojih iztrebkih, več kot 6 mesecev po okužbi. Akutna faza bolezni ponavadi traja od 1 do 3 tedne, njene posledice (nizka telesna masa, šibkost, mehko blato) pa lahko vztrajajo več mesecev.

Za dihurja, ki so mu potrdili ECE je pomembno, da veliko je in pije. Dihur lahko zelo hitro dehidrira če ne dobi dovolj tekočine in razvije razjede v ustih in želodcu če ne zauživa dovolj hrane. Če dihur preneha sam jesti, ga moramo prisilno hraniti (po brizgi) z "račjo juho" ali podobnimi pripravki za okrevanje. Najlažji način, da preverimo če je dihur dehidriran, je da ga uščipnemo za vratno gubo, ki pri zdravem dihurju takoj skoči v prvotni položaj, pri dehiraciji pa vztraja "zlepljena" skupaj. Zdravil za virus ni, so le zdravila za simptome bolezni. Ponavadi se dihurju predpiše antibiotik, ki preprečuje sekundarne bakterijske infekcije in komplikacije.

Ker žival ostane prenašalka virusa še dolgo časa in se le-ta prenaša tudi preko oblačil in obutve, je pomembno da se umijemo in preoblečemo preden pridemo v kontakt z zdravim dihurjem. Svojega dihurja zaščitimo tudi tako, da ga ne nosimo v stik z živalmi, katerih status ECE ni znan. Viri:
- Ferrets For Dummies
- www.everythingferret.com
- www.ferret-universe.com
- www.peteducation.com
Evidentirano
Nikoli ne bodi zadovoljen s tistim, kar si, če želiš postati tisto, kar nisi; kajti tam, kjer si postal zadovoljen, boš tudi ostal.

bibika20

 • zverina
 • ******
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 836
 • bibika
Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #2 : nedelja 05 oktober, 2008, 21:55:25 21:55 »

Ja... Ta bolezen je prava nadloga! Pri moji  :ferret: sedaj vsak kakec razgradim na prafaktorje in ga podrobno pregledam odkar se je izkazalo, da se je Žiži okužila z ECE! (želimo ji čimprejšnje okrevanje :)). In sem prav malo panična! Bila je v stiku z njo kak teden in pol nazaj... Sedaj je Buba še zmeraj živahna, veliko je in pije- celo pridobiva na teži in njeni kakci so (sedaj ko sem iz preventive za par dni preklopila na samo trdo hrano-- da vidim kakšni so kakci) sedaj super!!! :cheese:. Ne kaže nobenih kliničnih znakov, tako da vsi upamo, da je zdrava. Po vsej verjetnosti bomo pa izvedeli šele čez kak mesec ali dva, saj te bolezni (kolikor mi je znano) ne moreš preprosto odkriti in je vzorec potrebno poslati nekam na preiskave (ki pa so seveda malo drage - v tem primeru ko ni nobenih kliničnih znakov... Ter je tudi nesmiselno to izvesti če ni utemeljenega suma... :think:)... No skratka, sedaj samo čakam še Majo, da malo dopolni te naše razlage... Me pa predvsem zanima kolikšno je najdaljše obdobje od okužbe pa do momenta ko se pokažejo simptomi (včasih je to 2-3 dni, včasih pa kolikor sem slišala tudi več mesecev... :think:)?!?
Evidentirano
Ferrets leave tiny little pawprints on your heart!

maja01

 • Administrator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 10.707
 • Beastmaster
  • zverinice
Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #3 : ponedeljek 06 oktober, 2008, 01:06:55 01:06 »

ECE ni koronavirus, ampak obolenje, ki ga koronavirus (specificen za dihurje) pri dihurjih povzroca. Kot je Jana napisala, gre za bolezen, ki prizadane prebavni trakt, najpogosteje enteritis (vetje crevesja), zelo pogosto pa se stvar razsiri se na jetra (virusni hepatitis), sekundarno pa se lahko pojavijo se razne bakterijske okuzbe, predvsem kot posledica porusenega ravnovesja v crevesni in zelodcni mikroflori. Zato se pri terapiji vedno uporablja antibiotike (navadno amoksicilin) in dolocen kemoterapevtik (metronidazol) v kombinaciji z zdravili za zascito zelodcne sluznice (venter, ranital). V primerih hepatitia pa se dolocena zdravila za zascito jeter.

Od vsake posamezne zivali, oz. od njenega stanja je odvisno tudi ali je potrebna podporna terapija v obliki infuzij, ogrevanja in prisilnega hranjenja (navadno je vsaj zadnje potrebno).

Kot pri vecini bolezni dihurjev je pomembno, da se odreagira cimprej in se ne caka, da zadeva mine, ali se sama izboljsa. Brez podporne terapije je potek bolezni navadno samo slabsi.

Ker gre primarno za virusno obolenje zdravila zanj seveda ni, oz. so navadno neucinkovita ali imajo prevec stranskih ucinkov, da bi se jih posluzili (interferon, ...).

Simptomi se navadno pokazejo hitro, najpogosteje v prvih treh dneh po stiku z okuzenim dihurjem, lahko pa do izbruha klinicnih znakov mine tudi dlje (teden dni). Tezava te bolezni je med drugim tudi v tem, ker so okuzeni dihurji lahko povesm brez klinicnih znakov, so pa prenasalci virusa. Virus je namrec v telesu zelo dolgo obstojen, moznost prenosa je min. 6 mesecev, po nekaterih avtorjih lahko tudi dozivljenjsko ...

Odziv na terapijo je navadno dokaj hiter (sploh, ce ukrepamo takoj), lahko seveda pride do komplikacij (redko), v primeru dolgotrajnega obolenja obstaja moznost trajne poskodbe crevesne sluznice in s tem motene resorpcje hranilnih snovi, kar se razvije v razne kronocne enteritise ali IBD (sila neprijetna zadeva).

Potek bolezni pri mladih zivalih (sicer zdravih) navadno nima nekih hudih posledic, nevarno je le, ker zaradi driske (in bruhanja, ki ga vecina lastnikov spregleda) lahko zelo hitro dehidrirajo. Vecja teava je pri starejsih zivalih, zivalih, ki imajo sicer kakrsne koli zdravstven tezave se posebej pa pri tistih, ki imajo zaradi kaksne od kronicnih tezav oslabljen imunski sistem (kot posledica bolezni ali kot posledica imunosupresivnih zdravil - kortikostroidov).

Samo bolezen navadno diagnosticiramo (oz. sum nanjo postavimo) na podlagi klinicnih znamenj, anamneze, RTG slike in pregleda iztrebka. Prisotnost samega virusa je zaenkrat mogoce dolociti z elektronsko mikroskopijo (vzorec posljemo na medicinsko fakulteto), vednar je preiskava relativno draga (okrog 100 evrov - bomo pa ta teden vprasali za tocno ceno) in je res vprasanje kaksen smisel jo ima izvajati, saj bi primarna terapija verjetno v vsakem primeru ostala enaka, saj tudi traja kar nekaj casa, da se izvid dobi ... Upam, da bomo cimprej uspeli "postaviti" molekularno diagnostiko, ki bo "delala" tudi na dihurskem koronavirusu (pa se kaj drugega).

Zal je v zadnjem casu (govorimo nekje o letu dni), tudi pri dihurjih opaziti se eno obolenje, ki ga povzroca korona virus (ne isti kot tisti, ki povzroca ECE). Gre za bolezen, ki je podobna macjemu FIP-u = infekcijskemu peritontisu. Tako kot pri macji varianti te bolezni je izid zal najveckrat zelo slab ... Niso si se povsem an jasnem kako se je boelzen pojavila - je prislo do mutacije virusa, ki povzroca ECE ali do mutacije virusa FIP. Te bolezni pri nas zanekrat se ni (vsaj videti je tako), se pa pojavlja po Evropi (predvsem v Spaniji) in v ZDA in glede na to, da je trg z zivalmi odprt, je pricakovati, da jo bomo slej ko prej dobili tudi k nam ...

Pripenajam par slikc znacilnega ECE iztrebka, ki je navadno sluzat, spenjen, ima videz kot da so notri prosena semena, barva pa lahko variira od zelene, rumene ali rjave. Samo glede na videz in obliko iztrebka diagnoze ne moremo postavljati, saj je le-ta lahko posledica se nekaterih drugih obolenj ali zdravstvenih tezav.
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.

bibika20

 • zverina
 • ******
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 836
 • bibika
Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #4 : sreda 08 oktober, 2008, 00:12:14 00:12 »

Se mi zdi, da se bove midve z Bubo tudi kmalu oglasile pri vas na VF.... :(
Danes je imela malo driskice (en kakec), pa sem predvidevala da mogoče zaradi mokre hrane... :/ Pa je sledilo eno veliko razočaranje, ko je naslednji kakec bil zelo majhen (3 cm) in malo temno zelenkast ter z malimi drobnimi drobci... :P :_(
Pa tako sem bila že optimistična!.... :P :_( :(

 Zdaj sem pa takoooo jezna zarad vsega tega... :angry:
« Zadnja sprememba: sreda 08 oktober, 2008, 00:18:30 00:18 bibika20 »
Evidentirano
Ferrets leave tiny little pawprints on your heart!

bibika20

 • zverina
 • ******
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 836
 • bibika
Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #5 : sreda 08 oktober, 2008, 00:22:32 00:22 »

To je pa njen zadnji kakec... Zdajle minuto nazaj proizveden.... Sem jo zbudila, ko sem pregledovala prejšne kakce... Unega malega nisem slikala, ker sem ga čisto razčetverila in so se napopali gor briketi (za wc seveda) in se ni dalo nič več videti...

Kok sm jezna :angry:.
Evidentirano
Ferrets leave tiny little pawprints on your heart!

maja01

 • Administrator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 10.707
 • Beastmaster
  • zverinice
Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #6 : sreda 08 oktober, 2008, 00:26:14 00:26 »

Glede na iztrebek se res nekaj dogaja.
Hja ... Tako pac je, ko se znajde vec dihurjev na kupu, sploh, ce je vmes kaksen, ki izhaja iz nezavidljivih pogojev ... Tudi jaz sem imela doma tako en "ping-pong" z garjami letos. Se dobro je, ce je "samo" ECE in kaksen parazit v igri. Jezen je pa lahko le vsak nase in edino (poleg zdravljenja) kar ta hip lahko naredite je, da o stanju obvestite se vse ostale lastnike katerih dihurji so bili v stiku z vasimi.
m.
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.

bibika20

 • zverina
 • ******
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 836
 • bibika
Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #7 : sreda 08 oktober, 2008, 00:29:17 00:29 »

Koliko hitro naj ukrepam...? Ali je najbolje, da jo takoj jutri pripeljem, ali ni nič narobe če v četrtek popoldan...? :think: :/
Malo imam problem zaradi prevoza in faxa... :ashamed: Če je nujno pa pač gremo čez vse to - kaj češ...!!
Evidentirano
Ferrets leave tiny little pawprints on your heart!

maja01

 • Administrator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 10.707
 • Beastmaster
  • zverinice
Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #8 : sreda 08 oktober, 2008, 00:41:25 00:41 »

Ce je sicer ok, lahko tudi do cetrtka pocakas. Pa iztrebek prinesi zraven, bo sel verjetno na parazitologijo ...
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.

bibika20

 • zverina
 • ******
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 836
 • bibika
Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #9 : sreda 08 oktober, 2008, 00:43:24 00:43 »

V redu, bomo počakali do četrtka! :/ Hvala!
Evidentirano
Ferrets leave tiny little pawprints on your heart!

Dubmaus.

 • huda zver
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 374
Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #10 : sreda 08 oktober, 2008, 07:28:37 07:28 »

Ojooooj! Pa na še Buuuuba :hm:

Pa res smo bili vsi prepričani da ne bo nič.  :(

Vseeno upam da ni ECE  :hm:
Evidentirano
A righteous man regardeth the life of his beast but the tender mercies of the wicked are cruel.

Bina

 • zverina
 • ******
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 4.961
  • BinaBana- moj album
Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #11 : sreda 08 oktober, 2008, 22:24:30 22:24 »

 :think: Bom Sašotu prepovedala da se druži z vami!!!! ROTFL ROTFL :evilgrin: :cheese:

Se opravičujem, ampak se moram že prav smejat, ker se mi zdi prav smešno(tako je žalostno) tole vse skupaj :cheese: :yes: Kot bi bili "zakleti", kot domine.... najprej en, pa drug itn.... Bogi  :ferret: :/ :(
Evidentirano
Takle mamo! ;)

bibika20

 • zverina
 • ******
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 836
 • bibika
Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #12 : sreda 08 oktober, 2008, 22:30:54 22:30 »

Ja... Na žalost je tako... :/ Zdaj lahko le še upamo, da ni še Boni staknil tega, saj je bil v stiku z Bubo, ko še nismo vedeli, da je Žiži okužena, ko je bila na obisku pri nas- od nje naj bi se okužila Buba- Žiži pa od Vladimirja... :( :/ En veeeelik "začaran krog"... :( :_( :/
Tako sklepamo, da naj bi bilo... Res pa je, da še ne vemo kaj in kako je z Bubo- zvemo, ko bomo šli na obisk k vetu v petek in smo že vsi živčni kaj se bo pokazalo... :/
Sem nameravala iti že jutri pa delajo samo do 2-eh in je malo neizvedljivo in ker ni urgentno bomo počakali! :)
« Zadnja sprememba: sreda 08 oktober, 2008, 22:36:20 22:36 bibika20 »
Evidentirano
Ferrets leave tiny little pawprints on your heart!

Bina

 • zverina
 • ******
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 4.961
  • BinaBana- moj album
Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #13 : sreda 08 oktober, 2008, 22:34:46 22:34 »

Ja res.... GROZA kako je vse to nalezljivo :scared: :agh:
Evidentirano
Takle mamo! ;)

maja01

 • Administrator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 10.707
 • Beastmaster
  • zverinice
Re: ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis)
« Odgovor #14 : sreda 08 oktober, 2008, 22:45:15 22:45 »

Za dihurje, zelo.
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.
Strani: [1] 2 3 ... 8   Gor