Forum Zverinice

O dihurjih => Prehrana => Avtor teme: piastrucl - nedelja 24 oktober, 2010, 23:14:59 23:14

Naslov: postaja vegeterjanka
Objavil(a): piastrucl - nedelja 24 oktober, 2010, 23:14:59 23:14
lep pozdrav!

imam velik problem! Špelca se mi zdi postaja vegeterjanka...kar nekaj časa mi več ne želi jesti mesa in to ne kuhanega ali surovega in to nobene vrste mesa!!
Ves dan ima na voljo brikete in sicer od Dr. Clauders in Genesis obojne pa ji zmešam z dodatki za dihurčke z okusom slanine za lepšo dlako.Bojim se da bi bilo kaj narobe zdaj ko noče jesti mesa ki ga je prej zelo rada imela in je zadovoljna samo z kitekat vrečkami za muce in temi briketami katere sem zgoraj navedla.Sem že poizkušala da sem majhen košček ji dala v gobček ampak je vrgla ven kot da bi ji šlo na bruhanje. Kot dodatek ji občasno dan za polizat multivitaminsko pasto od Gimpeta.Nora je na solato in to samo radič,jajca pa ima rada samo pečena na oko in to samo da malo rumenjak poliže. Vse bi naredla da bi spet jedla meso ali kaj drugega ne samo te vrečke in brikete, no občasno še poje kakšen košček posebne klobase kolikor si ne skrije. Upam da ni podhranjena, je za 3 leta staro dihurko normalna teža nekje 1 kg pozimi nekaj več??

Prosim čimprej za pomoč ker sem res zaskrbljena postala, saj sem sprva mislila da ji mogoče ne odgovarja zaradi spremembe letnega časa. Aja, dobila je tudi nekakšno pasto za notranje zajedalce in je redno cepljena.

Lep večer :thnx:
Naslov: Re: postaja vegeterjanka
Objavil(a): maja01 - nedelja 24 oktober, 2010, 23:56:18 23:56
Ok ... solato, tako ali drugacno, ukini, ker dihur nima od nje nic (zaradi anatomskih in fizioloskih znacilnosti prebavnega trakta ne morejo prebaviti nicesar rastlinskega). Enako velja za vse oblike salam in klobas, ki so zaradi zacimb in soli za dihurje neprimerne in nezdrave.

Prav tako ti svetujem, da zamenjas hrano. Tukaj (http://www.zverinice.com/forum/index.php/topic,28.0.html) je seznam hran, ki jih priporocamo, tukaj (http://www.zverinice.com/forum/index.php/topic,528.0.html) pa razlogi zakaj. Kitekat in podobno hrano (Whiskas, genericno hrano iz supermarketov) ukini, v vseh oblikah (briketi, konzerve, vrecke). Razlog se skriva v ze omenjenem prispevku, v bistvu so to hrane, ki so za dihurje povsem neprimerne. Vsebujejo veliko soli, umetnih arom in ojacevalcev okusa, razmerja so povsem zgresena, se tisto kar je notri beljakovin so pa iz neuporabnih virov.

Navajanje na meso pa poteka tako, da ji meso spasiraj in zmesaj npr. z rumenjakom in razmocenimi briketi v tako pastetko, ki ji dodas vodo, da dobis "juhico". Ko se navadi okusa, velikost kosckov mesa postopno povecuj (en del spasiras, en del narezes na majhne koscke, itd.)
Naslov: Re: postaja vegeterjanka
Objavil(a): Jana - ponedeljek 25 oktober, 2010, 08:01:46 08:01
Tudi moja dva ne marata mesa, ne surovega, ne kuhanega. :sick: Prav tako ne marata nobenih konzervic za mačke. :smiley-sick006: Tako kot je napisala Maja, ti svetujem da meso zmiksaš/spasiraš in narediš "župco" (pobrskaj po forumu za recepte). Jaz jima to ponudim vsak večer in z veseljem pojesta. :yam: :)
Naslov: Re: postaja vegeterjanka
Objavil(a): Masa - ponedeljek 25 oktober, 2010, 11:41:26 11:41
Surovega mesa ji ne dajaj mrzlega. Pri nas ful dobro deluje, ce jim meso za nekaj casa namocim v toplo vodo in potem nekam obesim. Je ful zurka ko ga "ulovijo in ubijejo" in pojejo. :)
Upam da hitro spet postane mesojedec ;)
Naslov: Re: postaja vegeterjanka
Objavil(a): ina - četrtek 27 januar, 2011, 23:08:52 23:08
nas dihurcek tudi noce jesti nic druga kot briketke za dihurje in krade brikete od psicke ..... fehtat hodi pa banano in jabolko ...pred mesom pa bezi .....
Naslov: Re: postaja vegeterjanka
Objavil(a): Masa - četrtek 27 januar, 2011, 23:34:40 23:34
Upam, da mu ne dajes sadja :)
Naslov: Re: postaja vegeterjanka
Objavil(a): ina - sobota 29 januar, 2011, 21:39:58 21:39
da bi samo sadje jedu nikakor ..... dibi na prstek en mal banancce .... tak za luste ...ker drgac ne da mera .... more probat kaj jaz jem ;)))))
Naslov: Re: postaja vegeterjanka
Objavil(a): Andja - sobota 29 januar, 2011, 21:54:41 21:54
Joj ne dajat dihurju kar ti ješ, ker zanj ni dobro :old: . Če ne ve, kakšen okus ima, tudi ne bo fehtaril. Na meso se ga pa da navadit, oz. eni imajo raje kuhano, drugi zmleto juhico, tretji surovo, četrti pečeno (seveda brez kakršnih koli začimb ali olja), eni pa jajca. Je kar veliko manevrskega prostora za raziskati. Veliko bolj priporočam kot banane in, bog ne daj, kakšne hrenovke ali čokolado. ;)
Naslov: Re: postaja vegeterjanka
Objavil(a): Masa - nedelja 30 januar, 2011, 01:29:05 01:29
da bi samo sadje jedu nikakor ..... dibi na prstek en mal banancce .... tak za luste ...ker drgac ne da mera .... more probat kaj jaz jem ;)))))


Uporaba velikih zacetnic in koncnih locil ne bi skodila. ;)
Pa sadja res ne dajat. Nicesar sladkega.
Naslov: Odg: postaja vegeterjanka
Objavil(a): petra55 - nedelja 02 september, 2012, 22:54:25 22:54
Pri nas doma imamo isti problem. Naša tamala sploh noče jesti mesa, pa naj se še tako trudimo, da bi ji ga podtaknili. V nasprotnem primeru pa obožuje zelenjavo! Sploh kuhano. Ravno danes smo jedli kuhano zelenjavo in sem morala ves čas skrivati krožnik pred njo. Potem se je ujezila, odpeketala k smetem in tam čakala, če bo kaj ostankov letelo v smetnjak in si jih bo lahko prisvojila... ko bi le za mesom tako tekala  :hm:
Zanima me, kje na forumu so recepti za razne jedi za  :ferret: ? Ker se je v eni temi omenjalo neke recepte na forumu.....Tako bom lahko preizkusila še kakšen recept in jo mogoče uspela navaditi na meso.
  :thnx:
Naslov: Odg: postaja vegeterjanka
Objavil(a): maja01 - nedelja 02 september, 2012, 23:33:01 23:33
Tukaj (http://www.zverinice.com/forum/index.php/board,12.0.html).
lp, m.
Naslov: Odg: postaja vegeterjanka
Objavil(a): petra55 - ponedeljek 03 september, 2012, 13:58:52 13:58
Najlepša hvala Maja! Zdaj pa veselo na delo  :jupi:  :D