Forum Zverinice

O dihurjih => Oprema in namestitev => Nevarnosti v hiši => Avtor teme: maja01 - ponedeljek 23 marec, 2009, 23:20:22 23:20

Naslov: Strupene rastline
Objavil(a): maja01 - ponedeljek 23 marec, 2009, 23:20:22 23:20
Veliko rastlin je za živali strupenih. Nekatere povzročajo le bruhanje in drisko, druge pa lahko povzročijo odpoved nekaterih organov in celo smrt. Zelo pomembno je, da poznamo rastline, ki jih imamo v stanovanju in da vemo, katere od njih so živalim nevarne. Priporočljivo je, da se take rastline premakne v prostor, kamor živali nimajo vstopa, ali pa se jih povsem odstrani iz stanovanja.

Če sumite, da je vaš ljubljenček zaužil strupeno rastlino, nemudoma poiščite pomoč veterinarja, s seboj pa prinesite del rastline, še bolje, ime rastline.

V pripeti tabeli so naštete rastline ali njihovi deli, ki so dihurjem nevarne (seznam vključuje sobne rstline in nekatere rastline,  s katerimi vaš ljubljenček lahko pride v stik na vrtu ali na sprehodu):

Viri:
- www.theferretstore.com : How do I know if my houseplants are poisonous to my ferret? (http://www.theferretstore.com/2007/10/post.html)
- A Guide to Poisonous House and Garden Plants, A. P. Knight
- Plants Poisonous to Livestoc and other Animals, Cornell University, Department of Animal Scinece (http://www.ansci.cornell.edu/plants/)
- Common Poisonous Plants, The Humane Society of the United States (http://www.hsus.org/pets/pet_care/protect_your_pet_from_common_household_dangers/common_poisonous_plants.html)
- Center za zastrupitve, Univerzitetni Klinični center Ljubljana (http://www.zastrupitve.net/)


© Maja Čonč in Jana Habat