Forum Zverinice

Prosimo, da se prijavite or registrirate .

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino prijave
Napredno iskanje  

Novice:

Vse nove uporabnike naprošamo, da se najprej predstavijo v forumu O članih in upoštevajo pravila foruma.
Hitri vodnik za nove in bodoče lastnike
Društveni telefon: +386 70 775 734
Vabimo vas, da se nam pridružite v Facebook skupini Zverinice

Strani: [1]   Dol

Avtor Tema: Nevarnosti v stanovanju  (Prebrano 982 krat)

0 Uporabnikov in 1 gost spremljajo to temo.

Jana

  • Glavni moderator
  • *****
  • Odjavljen Odjavljen
  • Komentarjev: 2.981
Nevarnosti v stanovanju
« : ponedeljek 24 november, 2008, 08:03:20 08:03 »

SPREMEMBE NAVAD
Ko se odločimo, da bomo svoj dom delili z dihurjem, se hote ali nehote zavežemo, da mu bomo poleg našega stanovanja prilagodili tudi svoje življenje. Življenje kosmatinca je popolnoma odvisno od nas.

Tukaj je nekaj dejanj, ki bi morale postati del našega vsakdana če smo lastnik dihurja:
-   vedno pazite kje hodite in kam stopate, ter ne nosite predmetov, ki bi lahko blokirale vaš pogled (dihurji se zelo radi skrivajo pod preprogami, se zapletajo med noge, iz zasede napadajo vaše noge, ...),
-   med hojo lahko dihurja nosite v naročju ter tako preprečite, da bi pomotoma stopili nanj,
-   pred vsako uporabo temeljito preglejte sušilni in pralni stroj ter oblačila, ki jih nameravate oprati/osušiti (dihurji se hitro skrijejo v kupu oblačil),
-   ne padite v naslonjač ali kavč kot vreča peska, saj se lahko pod blazinami skriva dihur,
-   ne puščajte majhnih predmetov ležati naokrog (poleg tega da jih dihur lahko zgrize, jih pogosto tudi skrije),
-   nikoli sunkovito ne odpirajte vrat (za njimi se lahko skriva dihur, ki bi ga lahko prestrašili ali celo poškodovali).Dihurji so majhne, nadvse radovedne in iznajdljive zverinice, ki vsepovsod vtaknejo svoj nos. Dobesedno. Oblika, agilnost in njegova majhnost dihurju omogočata raziskovanje najbolj nemogočih mest, takih, ki se jih lastnik v svojem lastnem stanovanju komajda zaveda. Žal vse odprtinice kamor se naš mali kosmatinec lahko zavleče, niso najbolj primerno mesto zanj, nekatere od stvari v katere bi naš mali raziskovalec rad vtaknil svoj radovedni smrček, pa so zanj lahko celo smrtno nevarne. Zato je naloga lastnika, da čim bolje poskrbi, da taka mesta in predmete zaščiti, oz. dihurju onemogoči dostop do njih.
Zaščita stanovanja (ferretproofing po angleško) je nikoli končan proces in ko mislite, da ste zaščitili že vse, vas utegne vas kosmatinec presenetiti. Nikdar ne podcenjujte sposobnosti svojega ljubljenčka, da se spravi v težave. Dihurji so se sposobni prebiti skozi »najmanjše« odprtine, premakniti neverjetno težke predmete, ko se jim zazdi, da je na drugi strani stvar, ki bi si jo nujno morali ogledati.
Prvo pravilo pri zaščiti stanovanja oz. hiše je – če pomisliš, da bi dihur nekaj naredil, nekam zlezel, nekaj požrl, pa če se to sliši še tako nemogoče - slej ko prej bo. Drugo pa – kamor gre glava, gre cel dihur. Pri zaščiti se poskušajte postaviti v kožo malega raziskovalca, spustite se na vse štiri, zamislite si, kateri najtemnejši in najodaljenjši kotički vašega stanovanja bi utegnili premamiti malega kosmatega radovedneža. V tem prispevku so našteti le najpogostejši vzroki poškodb, zastrupitev in smrti malih kosmatincev, seveda pa je tako vsak dihur poglavje zase, kot je edinstven vsak dom oz. prostor, ki ga ima kosmatinec na voljo za raziskovanje.

Nevarnosti v stanovanju
Kuhinja, kopalnica, pralnica, sušilnica, shramba so prostori, v katerih na male radovedneže preži obilo nevarnosti, zato morate zaščiti teh prostorov nameniti posebno skrb, oz. vašim kosmatincem preprečiti dostop do njih.

Tu je nekaj primerov kako lahko mimogrede pride do poškodbe:
-   hladilniki in nekatere podobne naprave imajo vgrajen ventilator, ki se lahko nenadoma vključi in poškoduje ali celo ubije dihurja
-   izolacija iz steklenih vlaken in drugih umetnih mas, ki jo imajo nekatere naprave na zadnji strani, lahko ob zaužitju povzročijo črevesne blokade ali resna obolenja
-   nekateri plinski štedilniki oz. pečice imajo vgrajene gorilnike, ki lahko povzročijo hude opekline
-   vsi gospodinjski aparati imajo električne kable, ki lahko usmrtijo dihurja če jih ta pregrizne
-   dihur se lahko zagozdi v notranjosti naprave in se zaduši preden se uspe rešiti
-   v omaricah so pogosto shranjena čistila, ki so strupena

Le trenutek nepazljivosti je zadosti, da se dihur skrije v pomivalni stroj, hladilnik ali zamrzovalnik in predstavljajte si kakšen je lahko najhujši scenarij. Večina dihurjev za spanje izbira topla in temna mesta, če je tam še kos tkanine, v katerega se lahko zamota, toliko bolje ... Pred pranjem vedno skrbno preverite, da si vaš dihur bobna pralnega ali sušilnega stroja ni izbral za najnovejše udobno (poslednje) počivališče. Najbolje je, da preden se lotite pripravljanja perila za pranje ali sušenje, poiščete vse svoje dihurje in jih zaprete v drug prostor.
Preverite, ali so vsi gospodinjski aparati dovolj spuščeni, da je prostor med nimi in tlemi premajhen (ne le po vaši grobi oceni), da bi se dihur splazil podenj.  Prav tako poskrbite za zaščito stranic gospodinjskih aparatov, najbolje je, da jih zaščitite s plastičnimi ali lesenimi letvicami, ki jih pritrdite med aparat in steno. 

OKVIRJI, PODSTAVKI IN POHIŠTVO
Pojdite na vse štiri in se prepričajte, da so okrasne letvice, oz. okvirji in podstavki v vašem domu nedotaknjeni in popolni. Ne želite si skrivnostnih prostorov in temnih skrivališč. Z roko preverite spodnjo stran pohištva in se prepričajte, da dihur ne more skozi spodnje stranice. Preverite tudi morebitne odprtine, ki vodijo v zidove ali celo izven hiše. Vsaka odprtina, ki je širša od 3 cm je lahko potencialno skrivališče ali nevarno območje. Vse take odprtine zaščitite tako, da jih prekrijete. Če je odprtina manjša presodite če bi jo lahko dihur povečal s pomočjo krempljev in zob.

OMARE IN PREDALI
Dihurji se hitro naučijo odpirati omare in predale in raziščejo njihovo vsebino. Priporočljivo je, da na vratca namestite magnete in tako preprečite odpiranje.

OKNA, VRATA, BALKONI, PADCI Z VIŠINE
Da preprečite pobege ali padce z višin, dobro preverite varnost oken in vrat. zaprta Kadar se naokrog klati vaš kosmatinec, se prepričajte se, da so vrata in okna tesno.
Dobro preverite režo pod vrati in se prepričajte da ni prevelika (manj kot 3 cm). Dihur se namreč lahko poskuša splaziti skozi in se ob tem zagozdi.
Na oknih in vratih, ki bi jih dihurji sicer lahko odprli sami, uporabljajte varnostne zapahe. Ne podcenjujte njihove moči in iznajdljivosti. V želji, da dihur doseže željeno odprto okno, se bo poslužil neverjetnih »pripomočkov«, stolov, omaric, radiatojev, ...
Dobro poglejte po stanovanju. Vse v vašem domu je potencialna lestev ali odskočna deska za vašega kosmatinca, vključno z njegovo kletko. Mogoče bo potrebno premakniti ali zavarovati določene predmete in tako preprečiti dihurju, da bi se povzpel previsoko. Preverite dostopnost stopnišč, zaves in pultov oz. polic..
Če bo imel dihur dostop do balkona, niti v sanjah ne pomislite, da bo že vedel, da je previsoko in se bo padcu izognil. Dihurji imajo precej slabo razvit globinski vid in nihova presoja višine ni ravno na zavidljivem nivoju. Tako se dostikrat zgodi, da ... kar skočijo. Padec z višine je pogosto vzrok poškodbam, lahko pa je zanj tudi usoden. Ograje na balkonih naj bodo zavarovane z vseh strani – v višino ob strani in pri tleh, oz. robu balkona. Najboljša zaščita je dovolj visoka betonska stena, če pa je balkon sicer zaščiten z zaščitno mrežo, pa prek nje namestite dovolj visoko zaščito iz gladkega in močnega materiala (pleksi steklo in druge umetne mase so odlične). Posebno pozornost namenite mestom kjer se materiali stikajo in poskrbite, da dihur tako ali drugače zaščite ne bo mogel premakniti . V višino naj zaščita meri vsaj 100 ali 120 cm.

ZRAČNIKI IN ODTOKI
Dihurji z lahkoto odstranijo zaščitno mrežico s talnih odtokov ali zračnikov in se podajo na raziskovanje v notranjost cevi. Pri tem se lahko zataknejo na kakšnem nedostopnem mestu, zatavajo izven hiše, padejo v prostore od koder se ne morejo rešiti, .... Pokrove zalepite z močnim lepilnim trakom ali še bolje - s silikonom.
Samostoječi ventilatorji so lahko za vašega dihurja zelo nevarni. Propeler deluje kot rezilo in lahko odreže tačko, prst ali konico repa. Prepričajte se, da je zaščitna mreža ventilatorja nepoškodovana in da so odprtine dovolj majhne, da dihur vanje ne more vtakniti nobenega dela telesa. Še bolje je, če ventilatorje namestite na mesto, ki ga dihur ne doseže.

RADIATORJI

Radiatorji so nevarni iz dveh razlogov. So odlična pomoč pri plezanju na višine (okenske police), hkrati pa so zelo nevarni, ker si med reže dihur lahko zatakne prst ali krempelj in si ga zlomi ali celo odtrga. Odstranite vse zanimive stvari stran od radiatorja in tako preprečite, da bi se dihur povzpenjal nanj.

ZLOŽLJIVI STOLI, GUGALNIKI, SEDEŽNE GARNITURE, KAVČI, NASLONJAČI, VZMETNICE

Veliko kosov pohištva je lahko usodna past za vašega navihanca. Hitro lahko pozabite na dihurja in ga ob usedanju na nastavljive stole zdrobite med premikajočimi se deli. Najbolje je, da tako pohištvo prestavite v prostore, kamor dihurji nimajo vstopa.
Dihurji se z malo truda lahko splazijo pod večino kavčev in naslonjačev ali pa med njihove blazine. Taka mesta so idealno skrivališče za male kosmatince. Ko se, nič hudega sluteči usedete na kavč ali naslonjač, lahko spečega dihurja stisnete med blazinami. Nekateri dihurji so navdušeni nad praskanjem in grizenjem spodnjega dela naslonjačev in pogosto ustvarijo luknje v blagu ali vzmetnicah. Te odprtine jim omogočajo dostop do polnila (pene, vate ...), ki ob zaužitju lahko povzročijo blokade črevesja. Priskrbite si pohištvo, ki sega do tal in ne omogoča prostora kamor bi se lahko dihur zavlekel. Druga možnost je, da na spodnje strani pohištva pritrdite trpežno blago ali drug material, ki ga dihur ne bo mogel pregrizti.

STRANIŠČNA ŠKOLJKA, KOPALNA KAD IN VEDRA
Tudi pri najbolj izkušenih dihurskih plavalcih obstaja možnost utopitve. Da bi preprečili nesrečo, spuščajte pokrov straniščne školjke in zapirajte vrata kopalnice kadar je kad napolnjena z vodo. Pazite tudi, da dihur nima dostopa do veder polnih vode ali druge tekočine. Četudi se dihur ne utopi, lahko zelo resno zboli zaradi plavanja v nevarnih kemikalijah ali njihovega zaužitja.
Ščetka za čiščenje straniščne školjke se mnogim dihurjem zdi zanimiva igračka, a če še vi nimate velike želje po igri z njo, ni nobenega razloga, da bi to dovolili svojemu dihurju.
Veliko kopalniških preprog ima na spodnji strani gumijasto podlogo, ki preprečuje drsenje. Ti materiali so zelo mamljivi in hkrati zelo nevarni za vašega ljubljenčka. Celo majhni koščki gume lahko ob zaužitju povzročijo zamašitev prebavil.

ELEKTRIČNI KABLI
Večini dihurjev se električni kabli sicer ne zdijo preveč zanimivi, a previdnost nikoli ni odveč. Najboljše je, da kable popolnoma umaknete pred dihurjem, ali pa jih pospravite v za to namenjene kanale, ki se namestijo na tla ali steno. Na kable nanesite grenko ali slano razpršilo za odvajanje grizenja, ki ga dobite v vsaki bolje založeni trgovini za živali. Alternativno lahko kable ovijete v aluminijasto folijo saj je dihurji ponavadi ne marajo žvečiti.

KOŠ ZA ODPADKE   
Smetem se dihurji preprosto ne morejo upreti. Pomislite na vse mogoče stvari, ki jih odvržete – koliko zanimivih (in tudi dihurju nevarnih) stvari je v njih. Poskrbite, da so vsi koši za odpadke na mestih, ki so vašemu dihurju nedostopni. Lahko tudi obtežite dno koša s prodom ali peskom, tako da ga kosmatinec ne bo sposoben prevrniti, na vrh pa namestite dobro prilegajoč se pokrov.            

VAZE, OKRASNI LONCI, SOBNE RASTLINE
Poleg tega, da so nekatere sobne rastline za domače živali strupene (več o tem v poglavju o strupenih rastlinah.), so lonci in vaze v katerih so nameščene potencialno nevarni dihurjem. V loncih z ozkim vratom se lahko zataknejo, v vazah napolnjenih z vodo se lahko utopijo, konec koncev jih lahko tudi »le« prevrnejo, razbijejo in se porežejo na črepinjah. Zemlja lončnic dihurjem navadno predstavlja neizogibno zabavo. Če bodo le lahko, bodo z največjim veseljem (in trudom) izkopali vso prst iz cvetličnega lončka. Najenostaveje je, da rastline in okrasne vaze ter lonce prestavite na mesto, kamor dihur ne more. S tem si boste prihranili kar precej živcev in sivih las ki bi vam sicer nastali ob vsakodnevnem (vsakominutnem) pospravljanju »gradbišča«. Nekatere vrste prsti pa vsebujejo tud bakterije in kemikalije iz gnojil in pesticidov, ki lahko vašemu ljubljenčku škodujejo.


Viri:

- Ferrets For Dummies, 2nd Edition (Kim Schilling)
- www.peteducation.com : Common Household Items Hazardous to Ferrets
- www.hsus.org : Protect Your Pet from Common Household Dangers
- www.z10.invisionfree.com/africkitvor : Opasne stvari u domačinstvu
- www.z10.invisionfree.com/africkitvor : Otrovi i opasne stvari u domačinstvu


© Maja Čonč in Jana Habat
« Zadnja sprememba: nedelja 30 november, 2008, 19:24:55 19:24 Jana »
Evidentirano
Nikoli ne bodi zadovoljen s tistim, kar si, če želiš postati tisto, kar nisi; kajti tam, kjer si postal zadovoljen, boš tudi ostal.
Strani: [1]   Gor