Kosovir, zavod za oskrbo in pomoč živalim ter osveščanje > Živali v naši oskrbi

Dihurček Čili

(1/3) > >>

maja01:
Čili je tri leta in pol star samček. Je kastriran, tretiran proti parazitom, cepljen proti pasji kugi, čipiran.Karakterno je kar zahteven - primeren je izključno za nekoga, ki ima precej izkušenj z dihurji. Ko se na človeka navadi (zaenkrat je vajen bolj kot ne le mene, ga je pa tudi Aljoša po sili razmer že dvigoval in spravljal v kletko in pri tem ostal cel), je mogoče brez večjih težav rokovati z njim (lahko se ga dviguje, prenaša naokrog, mu krajša kremplje, ...) - potrebna pa je previdnost pri poseganju na "njegov" teritorij (v kletko), ugrizniti zna, ko mu prijemanje ne paše in ni ravno dihur, ki bi ga "vlačil" po naročju. Tudi pri igri je potrebno biti pazljiv.
Z drugimi živalmi se ne razume najbolje, trenutno ga (spet) navajam na mačke, psico in na moje tri dihurje (Tito, Neo, Škrat).

Združevanje nikakor ne poteka gladko, ta hip smo v fazi, ko so lahko nekaj časa spuščeni v istem prostoru in se ignorirajo - dokler je Čili zaposlen s čim drugim. S Titom večino srečanj poteka tako, da se ignorirata, ko pride do pretepa (enkrat s strani enega, drugič drugega) je boj neodločen, zaenkrat si tudi kakšnih prav hudih lukenj nista naredila. S Škratom sta se že zmenila, da je šef Škrat in se mu Čili zato večino časa skuša umakniti, ko do pretepa pride, pa je ta precej srdit. Tudi posledice so malo bolj resne - kri ravno ne tece, ker to pri dihurskih pretepih ni značilno, pride pa do kar globokih ugriznih ran, ki jih je potem potrebno oskrbeti. Največji problem je trenutno Neo, saj se Čili "spravlja" nanj, Neo pa je zaradi svoje poškodbe pač lahka tarča, ki mu niti od daleč ne zmore parirati v pretepu (v bistvu se najbrž sploh ne zna tepsti). Zato so zaenkrat skupaj spuščeni le pod mojim nadzorom (kar res pomeni, da sem zraven, včeraj, ko sem vmes še pospravljala, je bil takoj dvakrat vik in krik).

Morda bo zdaj, ko Pupe ni več, njegov napredek kaj hitrejši, prej sta bila namreč res prav "morilski par", pri čemer je bila pobuda v večini primerov Pupina. Njuna stara tema pa je dostopna tule.

Zelo optimistično mu še vedno iščemo dom ... Iščemo (le) nekoga, ki ima izkušnje s karakterno zahtevnejšimi dihurji in kjer bo imel družbo drugega dihurja (pri čemer je potrebno vedeti, da združevanje skoraj zagotovo ne bo lahko).

Več informacij na 040 395 995.

maja01:
Pasta je najboljši mirovni posrednik. Čeprav Škrat v ozadju verjetno tuhta kako bi Čiliju skočil za vrat.


Nekomu ni povsem jasen koncept wc-ja ...


Čili - Killer mode on.


Čiller proofing


Trenutno stanje:
- Jaz brez vecjih tezav rokujem z njim (se pa ne igram z rokami - vedno s kaksno igraco, si ga NIKAKOR ne nosim k obrazu tako, da bi imel glavo obrnjeno proti meni, ne dajem roke v kaksno luknjo kjer je - pocakam, da pride ven, in mu ne vtikam prstov v gobec :P).
- Macke napada, ce jih le lahko preseneti - vecinoma se mu skusajo umakniti.
- Ob Fanti mu ne zaupam, zato sem vedno zraven, ko gre v njeno smer - bi jo rad bolj natancno povohal, ampak se mi zdi, da bi jo rad tudi bolj zares sprobal ...
- S triom adiom se vecino casa ignorirajo, pride pa vsaj do enega (resnejsega) pretepa na "session" in nekaj jih jaz preprecim, ker sem zraven. Se kar dobro odziva(jo) na Šššš in Neeee! Paziti moram, ko je okrog Nea, s Titotom se vecino casa ignorirata (res se mocno trudita, da sta mimobezna), Skrata se Cili izogiba, ce se le lahko, Skrat bi pa malo sefoval ...  :rolleyes:

Jana:
Opažam, da vam ni dolgčas.  :D

pridna:
Škrat je car!  8)  :P  :flag:

Čiliju pa želim hitro prilagajanje na novo situacijo (do odhoda v nov dom, seveda).

Maj:
Lahko vprašam kako mu kaže? se je že kaj bolj navadil ljudi, drugih dihurjev?  :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Sitemap 
Go to full version