Forum Zverinice

Prosimo, da se prijavite or registrirate .

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino prijave
Napredno iskanje  

Novice:

Vse nove uporabnike naprošamo, da se najprej predstavijo v forumu O članih in upoštevajo pravila foruma.
Hitri vodnik za nove in bodoče lastnike
Društveni telefon: +386 70 775 734
Vabimo vas, da se nam pridružite v Facebook skupini Zverinice

Strani: [1]   Dol

Avtor Tema: Recepti (povzeto po Ferrets For Dummies)  (Prebrano 1793 krat)

0 Uporabnikov in 1 gost spremljajo to temo.

Jana

  • Glavni moderator
  • *****
  • Odjavljen Odjavljen
  • Komentarjev: 2.981
Recepti (povzeto po Ferrets For Dummies)
« : torek 16 september, 2008, 14:33:57 14:33 »

Za vse tiste, ki nimate knjige Ferrets For Dummies oz. nanjo še čakate, bom napisala recepte za naše kosmate gurmane. Originalni recepti se torej nahajajo v knjigi, to tule pa je prirejena verzija (oz. prevedena).

1. "Bob's Chicken Gravy"
    Lahko prebavljiva jed, ki je nežna do želodca in primerna za dihurje, ki se ne počutijo najbolje ali pa so v fazi prehoda s tekoče na trdno hrano.

Sestavine: pečen oz. kuhan piščanec narezan na majhne koščke; 1 žlica olivnega olja; 1 žlica oljnega nadomestka (Ferretone or Linatone), 1 skodelica briketov; 2 žlici otrobov ali ovsenih kosmičev; 1 tuba dodatka Nutri-Cal (vitaminski dodatek); 3 ali 4 jajčne lupine; 4 žlice medu; 1 skodelica maščobe s kateregakoli mesa za človeško prehrano.

a) Zmiksaj piščanca, maščobo in brikete. Dodajaj vodo dokler ne nastane redka zmes.
b) Zmes kuhaj 30 minut oz. toliko, da nastane kremasta oz. gosta zmes.
c) Dodaj ostale sestavine in dobro zmešaj.
d) Ohladi in postrezi. 

2. "Bob's Chicken Ferretisee"

    Ta jed je enostavna za pripravo, zelo hranljiva in v majhnih koščkih primerna tudi kot posladek ali nagrada. Ni pa primerna kot samostojen obrok.

Sestavine: polovica piščanca; 1-2 žlici svinjske masti ali olivnega olja; oljni dodatek; polovica skodelice briketov.

a) Nareži kose celega piščanca (vključno s kostmi) v 1,2 do 2,5 cm kocke.
b) V ponvi stopi mast oz. segrej olivno olje.
c) Na hitro popraži piščanca da dobi zlato-rjavo barvo.
d) Ohladi kocke.
e) Kocke nato poškropi z oljnim dodatkom (Ferretone, Linatone).
f) Dodaj brikete in zmešaj kot solato.

3. "Foster's Tuna Shake"

    Ta jed je primerna kot občasen posladek in zdrži dolgo časa v zmrzovalniku.

Sestavine: pločevinka tune (v lastnem soku); 1/8 skodelice polnomastne smetane; 1 žlica gladkega arašidovega masla; 4 piščančje kosti (hrbet, 2 nogi in krilo); Pedialyte (elektrolitska raztopina).

a) Zmiksaj tuno.
b) Dodaj smetano, arašidovo maslo in kosti.
c) Miksaj dokler ne dosežeš konsistence "milk-shake"-a (po želji dodaj Pedialyte).

4. "Bear's Jerky"

Sestavine: 0,5 do 1 kg zarebrnic (razkosano); oljni dodatek; kvalitetna kostna moka (kolikor vem to ne obstaja?).

a) Odstrani maščobo z zarebrnic.
b) Nareži preostalo meso na 1 cm široke trakove.
c) Položi trakove na dehidrator (ok, to si ne predstavljam) in jih poškropi z oljnim dodatkom.
d) Posuj z kostno moko.

5. "Stella's Super Soup"

    To jed lahko dihurčku ponudimo vsak dan. Lahko jo tudi zmešamo z briketi.

Sestavine: 1,5 L vode; ostanki purana ali piščanca; 1 čajna žlička koncentrata za piščančjo juho; briketi ali smetana.

a) Zavri vodo.
b) Dodaj kosti purana ali piščanca.
c) Nareži kožo, hrustance in maščobo na majhne koščke ter dodaj v vodo.
d) Pusti da vse skupaj vre pribl. 20 min, da se kosti zmehčajo. Dodaj piščančjo juho.
e) Za zgostitev juhe dodaj brikete ali pa polnomastno smetano.
f) Ohladi.

6. "Tui's Chewies"

Sestavine: voda, želatina brez okusa; piščanec ali govedina (nasekljano); piščančji ali goveji "bouillon" (ok, to pa res ne znam prevest).

a) Raztopi želatino v vreli vodi oz. po navodilih na embalaži.
b) Dodaj nasekljano meso.
c) Dodaj "bouillon".
d) Vlij zmes v modelčke za piškote in nareži na trikotne oblike ko se strdi.
e) Položi koščke v rehidrator da postanejo gumijasti. 

7. "Carnivore Stew"

Sestavine: ostanki mesa (koža, hrustanci, maščoba, meso); briketi; svinjska mast ali ribje olje.

a) Skuhaj mesne ostanke.
b) Dodaj brikete.
c) Če je mešanica premalo mastna dodaj še mast ali olje.

8. " Mickey's Meatloaf"

Sestavine: surov piščanec ali puran; piščančja juha; jajce; zdrobljeni briketi; olivno ali ribje olje; pladenj za ledene kocke.

a) Zmešaj vse sestavine kot da delaš mesno štruco.
b) Pladenj namaži z oljem in ga napolni s koščki zmesi.
c) Za minuto ali dve postavi v mikrovalovko, da se zmes strdi in nato odstrani majhne koščke iz pladnja.

9. "Clyde's Seaside Chunks"

Sestavine:
ribe, majhni škampi in raki; umetno sladkan želatin.

a) Po navodilih pripravi želatino in med mešanjem dodaj morske sadeže.
b) Z zmesjo napolni model za ledene kocke in shrani v hladilnik do uporabe.

10. "Bluto's BARF"

Sestavine:
1,5 cm kocke piščanca; goveja ali piščančja jetra (delno zmrznjena); piščančja srca ali želodci (delno zmrznjena); piščančje kosti; piščančja juha; zmrznjeni odrezki maščobe.

a) Zmiksaj zmrznjene kose mesa (+ drobovina)  in prelij s piščančjo juho.
b) Kuhaj kosti dokler konci kosti ne postanejo drobljivi.
c) Nareži kosti na majhne koščke.
d) Dodaj pol ducata narezanih kosti k mešanici mesa in juhe.
e) Vse skupaj segrevaj v mikrovalovki dokler ni juha blizu vrelišča. Nato ohladi!


Meni osebno se zdi, da je najbolj pametno pri vsakem receptu pobrati kakšno idejo in skuhati nekaj čisto svojega. Nekateri od teh receptov se mi namreč zdijo malce čudni.

Evidentirano
Nikoli ne bodi zadovoljen s tistim, kar si, če želiš postati tisto, kar nisi; kajti tam, kjer si postal zadovoljen, boš tudi ostal.

maja01

  • Administrator
  • *****
  • Odjavljen Odjavljen
  • Komentarjev: 10.706
  • Beastmaster
    • zverinice
Re: Recepti (povzeto po Ferrets For Dummies)
« Odgovor #1 : torek 16 september, 2008, 16:05:50 16:05 »

Meni osebno se zdi, da precej pretiravajo z mascobo ... Res ne vem, zakaj bi bilo potrebno povsod dodajat olje ali mast, saj je ima ze meso dovol, ce pa dodas se brikete, pa sploh.
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.

PilotGirl

  • huda zver
  • *****
  • Odjavljen Odjavljen
  • Komentarjev: 410
  • Dihurčki so zakon!
Re: Recepti (povzeto po Ferrets For Dummies)
« Odgovor #2 : nedelja 21 september, 2008, 22:03:04 22:03 »

Hvala za napisano, sem pa sicer knjigico danes dobila.

Maja sej pomoje odvzameš maščobo ven oz. jo nedodaš. Ker se meni osebno zdi, da je samo meso po sebi dovolj mastno (to sem opazila, ko sem pasirala kurje nogice).

Kako, so se pa kaj miške obnesle? Si videla sem ti dala različne velikosti.

Andja

  • moderator - član
  • *****
  • Odjavljen Odjavljen
  • Komentarjev: 3.730
Re: Recepti (povzeto po Ferrets For Dummies)
« Odgovor #3 : nedelja 13 junij, 2010, 11:59:48 11:59 »

Hm....otrobi/ovseni kosmiči - a ni tukaj preveč vlaknin? Pa arašidovo maslo? In kisla smetana ima v sebi laktozo.... A se samo meni zdi malo narobe? :think:
Evidentirano
Kar je dano, je v pesku zakopano.... Sulplaaaajz!!!!

maja01

  • Administrator
  • *****
  • Odjavljen Odjavljen
  • Komentarjev: 10.706
  • Beastmaster
    • zverinice
Re: Recepti (povzeto po Ferrets For Dummies)
« Odgovor #4 : nedelja 13 junij, 2010, 12:44:49 12:44 »

S kislo smetano ni nic narobe. Veliko dihurjem tudi zivila z laktozo, ki pa vsebujejo veliko mascob (torej smetana, kisla smetana, skuta) ne povzrocajo tezav. Ce jih, jih pac ne dajes, oz. kupis produkt brez laktoze. Tudi kisla smetana se dobi brez.

Arasidovo maslo - jaz osebno ga ne maram, samo za dihurje ga ne bi kupovala, kaksno koristno rec zagotovo vsebuje (ne vem katere nenasicene masc. kisline imajo arasidi). Je pa verjetno treba gledati, da ne vsebuje prevec konzervansov in ostalih zadev.

Otrobi in ovseni kosmici so kljub vsemu (v zelo majhnih kolicinah) koristni. Predvidevam, da so zgornjemu receptu dodani zaradi vlaknin. V tem istem receptu me zelo moti tudi med ...

No, vsekakor meni vecina teh receptov ni prevec vsec in so mi, tako kot je napisala ze Jana, cudni. Res je, da je vecina misljenih kot priboljsek in kot taki so se vedno kvalitetnejsi kot vecina komercialnih priboljskov.
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.

Bibozaver

  • žverca
  • **
  • Odjavljen Odjavljen
  • Komentarjev: 15
Odg: Recepti (povzeto po Ferrets For Dummies)
« Odgovor #5 : sobota 31 marec, 2012, 11:36:15 11:36 »

Mene pa zanima, če lahko dam dihurjevim mladičkom mačje mleko? Ker ima moja Phoebe 9 mladičkov in  me skrbi, da ne bi vsi preživeli, ko ima premalo seskov. Sem razmišljala, da bi jih dodatno hranila...
Kakšen nasvet?
Evidentirano

Masa

  • moderator
  • *****
  • Odjavljen Odjavljen
  • Komentarjev: 4.495
Odg: Recepti (povzeto po Ferrets For Dummies)
« Odgovor #6 : sobota 31 marec, 2012, 17:11:55 17:11 »

Ce jib je treba dohranjevati ali ne je odvisno od njihove starosti.

Kje si bila s temi vprasanji preden si se odlocila za leglo? :rolleyes:
Evidentirano

Andja

  • moderator - član
  • *****
  • Odjavljen Odjavljen
  • Komentarjev: 3.730
Odg: Recepti (povzeto po Ferrets For Dummies)
« Odgovor #7 : sobota 31 marec, 2012, 18:17:59 18:17 »

Jaz ti tukaj ne znam svetovati.

Saj jih je imela že lani.
Evidentirano
Kar je dano, je v pesku zakopano.... Sulplaaaajz!!!!
Strani: [1]   Gor