Forum Zverinice

Prosimo, da se prijavite or registrirate .

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino prijave
Napredno iskanje  

Novice:

Vse nove uporabnike naprošamo, da se najprej predstavijo v forumu O članih in upoštevajo pravila foruma.
Hitri vodnik za nove in bodoče lastnike
Društveni telefon: +386 70 775 734
Vabimo vas, da se nam pridružite v Facebook skupini Zverinice

Strani: [1]   Dol

Avtor Tema: Osnove prehrane dihurjev  (Prebrano 2192 krat)

0 Uporabnikov in 1 gost spremljajo to temo.

maja01

  • Administrator
  • *****
  • Odjavljen Odjavljen
  • Komentarjev: 10.706
  • Beastmaster
    • zverinice
Osnove prehrane dihurjev
« : torek 02 september, 2008, 10:08:49 10:08 »

Dihurji so mesojedi, striktni mesojedi. Hranil rastlinskega izvora ne prebavljajo dobro, oz. jih sploh ne. Njihov prebavni trakt (anatomske in fiziološke posebnosti) je prilagojen prebavi in izkoriščanju hranil živalskega izvora, kot si lahko predstavljate, gre večinoma za beljakovine in maščobe. Ogljikovih hidratov je v taki hrani malo. Zato se je potrebno tudi pri izbiri komercialne hrane ravnati po teh specifikah in izbirati hrano z visoko vsebnostjo beljakovin in maščob in nizko vrednostjo ogljikovih hidratov. Prehrana dihurjev mora vsebovati veliko proteinov (nad 34 %) živalskega izvora, veliko maščob (nad 20 %) in malo vlaknin, saj slednjih ne prebavljajo dobro. Hranimo jih lahko s posebno briketirano hrano za dihurje, z visoko kvalitetno briketirano mačjo hrano, kvalitetno konzervirano mačjo hrano (le kot del prehrane), lahko jim kuhamo, ali jih hranimo s surovo hrano.

Pasja hrana za dihurje ni primerna (ne briketirana, ne konzervirana), saj vsebuje premalo maščob ter proteinov in ne vsebuje nujno potrebne aminokisline taurin.

Voda za pitje mora biti na voljo ves čas.

Zaradi kratkega prebavnega trakta proces prebave pri dihurjih poteka hitro (4-6 ur). Če hranimo s hitro pokvarljivo hrano (surovo meso) je to potrebno upoštevati in urnik hranjenja temu ustrezno prilagoditi. Če hranimo z briketirano hrano, naj bo ta na voljo ves čas, le upoštevajmo, da mora biti hrana sveža - pri polnjenju stare, razmočene, umazane, ... brikete zavržemo.

Enkrat tedensko lahko dobijo jajce, občasno pa jim kot posladek lahko privoščimo tudi košček sadja, pasirano zelenjavo (manjše količine), košček kruha, nekaj požirkov mačjega mleka, ... Pri sadju in zelenjavi je potrebno biti previden, saj nekatere vrste, tiste trše - npr. jabolko, korenje, lahko povzročijo zaporo črevesja, zato je najbolje, če jih pasiramo ali pretlačimo. Kot sem že omenila, sta sadje in zelenjava le posladek, dihurji ju v redni prehrani ne potrebujejo. Naj poudarim, da s t. i. posladki ne gre pretiravati.

Izogibati se je potrebno soli, sladkorju in seveda začimbam ter sadju, ki vsebuje veliko sladkorja (rozine, banane ...). Tudi živila z veliko vsebnostjo ogljikovih hidratov ali škroba naj bodo na jedilniku le občasno v zelo zelo majhnih količinah (če sploh). Najboljši in najbolj zdrav posladek pa je košček (nezačinjenega mesa), tega lahko dihurčku ponudite kadarkoli in kolikokrat želite.

Pretirana količina (glede na potrebe organizma oz. vrsto živali) prebavljivih ogljikovih hidratov - škroba, glikogena, še posebej pa enostavnih sladkorjev povzroči hiter porast koncentracije glukoze v krvi. To je sicer zelo pomemben element, saj je glukoza edina snov (ok, no so še druge snovi, ki pa jih tukaj pustimo ob strani), ki predstavlja energijo za možgane. Ampak, previsoka koncentracija glukoze v krvi za telo ni optimalna, zato se telo trudi, da vso glukozo iz krvi "pospravi" v celice. Pri tem odločilno funkcijo igra inzulin, hormon, ki ga izloča endokrini del trebušne slinavke/pankreasa. Ker naravna hrana dihurjev ni bogata z ogljikovimi hidrati, je porast krvne koncentracije ob zauživanju take hrane skokovit. In pretiran vnos take hrane pomeni konstantno stimulacijo endokrinih celic pankresa, da izločajo inzulin. Konstantna in pretirana stimulacija pa nikoli ne prineseta ničesar dobrega, navadno vodita v takšne in drugačne deformacije oz. degeneracije tkiv/celic.

Pri dihurjih ima nepravilna/neustrezna prehrana veliko vlogo pri razvoju inzulinoma, tumorskih sprememb beta celic pankreasa, točno tistih celic, ki so odgovorne za eksekrecijo inzulina in posledično prevelike količine izločenega hormona. Glede na to, da inzulin sodeluje, pri "spravilu" (odvečne) glukoze v celice, prevelika količina tega hormona pomeni, da se iz krvnega obtoka odstrani tudi tisti del glukoze, ki je sicer namenjen možganom. Po domače povedano, regulacija zaradi določene koncentracije glukoze v krvi ne deluje več, ampak se inzulin izloča ves čas, brez kakršnega koli oz. z minimalnim stimulansom. Kar pomeni, da možgani ne dobijo dovolj "hrane" ...

Problem večine industrijsko pripravljenih hran je, da se proizvajalci trudijo, kako narediti hrano, ki bo imela najustreznejše razmerje proizvodna cena:ustreznost glede vsebnosti posamezne hranljive snovi. Vsem je verjetno jasno, da so rastlinske surovine in nizkokvalitetne živalske beljakovine cenejše od primernih in visokokakovostnih surovin. Žal, so tudi manj izkoristljive ... Večina komercialnih hran vsebuje prenizke količine (izkoristljivih in kvalitetnih) beljakovin in maščob in preveč ogljikovih hidratov (prebavljivih in neprebavljivih). Zato je potrebno med ponudbo hrane na trgu znati izbrati tisto, kar je za posamezno živalsko vrsto primerno.

Tudi na našem tržišču je dostopnih nekja hran, ki so namenjene prav dihurjem. Žal je večina izmed njih nekvalitetnih in povsem neprimernih. To, da je v imenu proizvoda napisano, da gre za hrano za dihurje (enako velja za ostale živalske vrste) in da je na embalaži prikupen dihur, še ne pomeni, da je hrana resnično primerna zanje.

Toliko "na kratko" o posebnostih prehrane dihurjev, en daljši in podrobnejši prispevčič o tem kako se berejo etikete na živalskih hranah (krmah :P) sledi v prihodnje.
m.

© Zverinice
« Zadnja sprememba: ponedeljek 15 februar, 2010, 12:58:21 12:58 maja01 »
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.
Strani: [1]   Gor