Forum Zverinice

Prosimo, da se prijavite or registrirate .

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino prijave
Napredno iskanje  

Novice:

Vse nove uporabnike naprošamo, da se najprej predstavijo v forumu O članih in upoštevajo pravila foruma.
Hitri vodnik za nove in bodoče lastnike
Društveni telefon: +386 70 775 734
Vabimo vas, da se nam pridružite v Facebook skupini Zverinice

Strani: [1]   Dol

Avtor Tema: ECE  (Prebrano 1196 krat)

0 Uporabnikov in 1 gost spremljajo to temo.

maja01

  • Administrator
  • *****
  • Odjavljen Odjavljen
  • Komentarjev: 10.706
  • Beastmaster
    • zverinice
ECE
« : torek 24 marec, 2009, 20:47:46 20:47 »

Epizootični kataralni enteritis (ECE) pri belih dihurjih (Mustela putorius furo)

Uvod
Epizootični kataralni enteritis (ECE) je zelo pogosto obolenje pri belem dihurju (Mustela putorius furo) (1). Bolezen opažamo tudi v Sloveniji, kjer so v zadnjih letih beli dihurji vedno pogostejši hišni ljubljenci. V prispevku smo natančneje opisali povzročitelja, diagnostiko in terapijo te bolezni.

Klinični znaki
Klinični znaki obolenja so neješčnost, bruhanje, obnemoglost, ki ji sledita driska in dehidracija. Iztrebki so običajno sluzasti in značilno zelenkasto obarvani (nekateri imenujejo to obolenje tudi »green slime disease«) (1, 2). Pri obolenju so prizadeti predvsem prebavni trakt ter jetra. Bolezen se praviloma pojavi 2 do 3 dni po okužbi. Najbolj dovzetne in najbolj prizadete so starejše živali, mlajši beli dihurji so lahko le prenašalci virusa ali pa obolijo za blago obliko bolezni (1).   

Povzročitelj
Povzročitelj obolenja je koronavirus (1, 2). Klinično sliko dodatno poslabša še sekundarna okužba z bakterijami (Helicobacter mustelae, Campylobacter spp., Clostridium spp.) in paraziti (Cryptosporidium spp., Giardia spp. in Coccidia spp.). Prenos poteka praviloma po fekalno oralni poti (1).

Postavitev diagnoze
ECE lahko diagnosticiramo po kliničnih znakih (2). Hemogram je običajno brez posebnosti. Pri biokemijskih preiskavah krvi pa lahko ugotovimo povišane jetrne encime (ALT in AST) ter povišano glukozo in sečnino (1). Koronaviruse lahko dokažemo v iztrebkih z elektronsko mikroskopijo (2)

Terapija
Bolezen zdravimo s tekočinsko terapijo in zdravljenjem sekundarnih okužb (2). Živali rehidriramo s podkožno, intravenozno ali intraosalno aplikacijo infuzijske tekočine (1). Za zdravljenje sekundarnih okužb najpogosteje uporabljamo kombinacijo antibiotikov amoksicilin in metronidazol. Neješče bolne živali dodatno hranimo z ustrezno hrano po brizgi (1).

Preventiva
Beli dihurji z  ECE morajo biti ločeni od ostalih živali. Lastnikom obolelih živali se odsvetuje kontakt z drugimi dihurji. Kletke in ostale dele opreme (igrače, posode za hrano in vodo, posodo za iztrebke) je potrebno temeljito razkužiti (virus je občutljiv na običajna dezinfekcijska sredstva) in tako preprečiti širjenje bolezni (1). Okuženi dihurji so še dolgo lahko prenašalci virusa, zato se odsvetuje stik med njimi in drugimi dihurji.

LITERATURA
11. Wolf TM. Ferrets. In: Mitchell MA, Tully TN, eds. Manual of exotic pet practice. St. Louis, Missouri: Saunders, Elsevier, 2009: 358.
2. Oglesbee BL. The 5-minute veterinary consult feret and rabbit. Ames, Iowa: Blackwell Publishing Professional, 2006: 50-51.Jožko Račnik*, Maja Čonč*, Marko Zadravec*, Cvetka Marhold*, Olga Zorman Rojs*
*Veterinarska fakulteta, Inštitut za zdravstveno varstvo perutnine, Ambulanta za ptice, kunce, glodalce in plazilce

Prispevek je v izvirni verziji objavljen v Zborniku referatov XXII. simpozija o aktualnih boleznih malih živali
« Zadnja sprememba: sreda 15 april, 2009, 15:23:01 15:23 Jana »
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.
Strani: [1]   Gor