Forum Zverinice

Prosimo, da se prijavite or registrirate .

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino prijave
Napredno iskanje  

Novice:

Vse nove uporabnike naprošamo, da se najprej predstavijo v forumu O članih in upoštevajo pravila foruma.
Hitri vodnik za nove in bodoče lastnike
Društveni telefon: +386 70 775 734
Vabimo vas, da se nam pridružite v Facebook skupini Zverinice

Strani: [1]   Dol

Avtor Tema: Prehrana bolnega dihurja  (Prebrano 1567 krat)

0 Uporabnikov in 1 gost spremljajo to temo.

maja01

 • Administrator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 10.707
 • Beastmaster
  • zverinice
Prehrana bolnega dihurja
« : sreda 10 september, 2008, 15:19:01 15:19 »

PREHRANA IN NEGA BOLNEGA BELEGA DIHURJA (Mustela putoris furo)

UVOD
Normalna prehrana belih dihurjev je visoko proteinska (min. 34 %) in bogata z maščobami (min. 22 %). Večina lastnikov svoje živali hrani s, posebej za bele dihurje formulirano, briketirano hrano. Med boleznijo, v času postoperativne nege, zaradi poškodb ali starosti so živali lahko manj ješče. V tem obdobju telo ne dobi potrebne energije, zato moramo takrat poskrbeti za zadosten vnos kalorij in tekočine.
Bolni beli dihurji poleg specifične hrane v času bolezni potrebujejo tudi posebno nego. Zaradi majhnosti in hitrega metabolizma sta pri hudo bolnih živalih, med operacijskimi posegi in v času postoperativne nege možna podhladitev in dehidracija, ki ju moramo korigirati z ogrevanjem in vnosom tekočine.
V prispevku je natančneje opisana metoda prisilnega hranjenja, posebnosti v peroralni aplikaciji zdravil in uporaba specifičnih diet pri belih dihurjih v času bolezni in tudi drugače.

PREHRANA BOLNEGA BELEGA DIHURJA
V času bolezni in okrevnja so beli dihurji lahko manj ješči, večina jih  zavrača briketirano hrano. Zato se lastnikom v tem času priporoča, da živali hranijo z mokro, pastozno hrano, ki je bolj palatibilna. Ker so odrasli beli dihurji precej občutljivi na menjavo hrane in le stežka sprejmejo novosti v prehrani, se lastnikom priporoča, da žival na tovrstno obliko hrane navadijo, ko je zdrava.
Uporabimo lahko veterinarske komercialne diete namenjene za čas okrevanja (Hill's a/d, Royal Canin Convalescence Support, Oxbow Carnivore Care) ali doma pripravljeno hrano, sestavljeno iz mesanice visoko kvalitetne briketirane hrane (Orijen, Totally Ferret, ...) na katero je beli dihur navajen, prej omenjenih komercialnih diet, zmletega mesa, tekočine, ... Glede na potrebe lahko mešanici dodamo tudi različne mineralne in vitaminske dodatke, pripravke za nadomeščanje izgubljenih elektrolitov, oljne mešanice (omega maščobne kisline, aroma), po potrebi tudi raztopino glukoze. Glavna značilnost vseh omenjenih diet je, da so visoko kalorične in lahko prebavljive.
Za stimulacijo apetita lahko uporabimo različne metode -  hranjenje z najljubšo hrano, ogrevanje hrane, hranjenje z roke, uporaba aromatičnih dodatkov. Bolne živali namestimo v miren, suh in ogrevan prostor in jih, v primeru, da ima lastnik več živali, ločimo od ostalih.
Nekatere bolne, poškodovane ali oslabele živali lahko povsem zvračajo hrano in v tem primeru je potrebno prisilno hranjenje z brizgo. Izjemoma se lahko vstavi tudi nazo-ezofagealno sondo. Pri hranjenju z brizgo, še posebno pri živalih, ki se upirajo, moramo paziti, da žival hrane ne aspirira. Bolne živali hranimo na 6 - 8 ur. Beli dihur mora zaužiti približno 100 g priporočene hrane na kilogram telesne teže dnevno.

HIPOTERMIJA IN DEHIDRACIJA
Normalna telesna temperatura belih dihurjev je med 37,5 in 39° C. Zaradi majhnosti in hitrega metabolizma sta pri hudo bolnih živalih, med operacijskimi posegi in v času postoperativne nege možna podhladitev in dehidracija. Preprečujemo ju z ogrevanjem (grelna blazina, inkubator, ogrevan prostor) in subkutanim vnosom tekočine. Dehidracija lahko nastopi tudi ob driski in bruhanju ali pri živalih z zmanjšanim apetitom.

HIPOGLIKEMIJA
Hipoglikemija je pri belih dihurjih pogost pojav, nastopi lahko zaradi anoreksije, lahko je posledica bruhanja in driske in je eden od kliničnih znakov pri najpogostejši neoplaziji belih dihurjev - inzulinomu. Hipoglikemijo korigiramo z aplikacijo glukozne raztopine in hranjenjem, v primeru inzulinoma pa tudi s kortikosteroidi.

POSEBNOSTI V PERORALNI APLIKACIJI ZDRAVIL
Peroralni vnos zdravil lahko - tako lastnikom, kot tudi veterinarju - predstavlja precejšen izziv, beli dihurji imajo namreč dobro razvit okus. Določena zdravila lahko dajemo brez težav, pri drugih pa se moramo poslužiti različnih metod, kot so npr. mešanje s hrano ali z aromatičnimi dodatki. Posamezne živalih sprejmejo zdravila v obliki zdrobljenih tablet, ki jih ponudimo s pomočjo vitaminskih past ali past proti trihobezoarjem (Gimpet Malt soft, Malt soft-extra). Le redko kateri preparat lahko uporabimo v obliki suspenzije. Če se že poslužujemo take oblike, so najbolje sprejeta humana zdravila v obliki pediatričnih suspenzij. Dajanje preparatov, med take zagotovo sodita metronidazol in ranitidin, pa lahko zaradi okusa predstavlja pravi izziv in v nekaterih primerih jih je potrebno zamenjati z oblikami za parenteralno aplikacijo.

LITERATURA
1. Lewington JH. Ferret Husbandry, Medicine and Surgery 2nd ed. Elsevier Saunders, 2007.   
2. Quesenberry KE, Carpenter JW. Ferrets, Rabbits and Rodents: Clinical Medicine and Surgery 2nd ed. Elsevier Saunders, 2003.


Maja Čonč*, Jožko Račnik*, Marko Zadravec*, Cvetka Marhold*, Olga Zorman Rojs*, Alenka Dovč*
*Veterinarska fakulteta, Inštitut za zdravstveno varstvo perutnine, Ambulanta za ptice, kunce, glodalce in plazilce

Prispevek je v originalni verziji objavljen v Zborniku referatov XXII. simpozija o aktualnih boleznih malih živali
« Zadnja sprememba: sreda 15 april, 2009, 15:24:55 15:24 Jana »
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.

maja01

 • Administrator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 10.707
 • Beastmaster
  • zverinice
Re: Prehrana bolnega dihurja
« Odgovor #1 : ponedeljek 23 marec, 2009, 23:33:25 23:33 »

Recept za "Račjo župco":
(količina zadostuje za enega dihurja za teden dni)

1 skodelica briketov
2 puranove peruti (prvi člen) ali ustrezna količina piščančjega mesa (meso in koža)
2 jajci
1 pločevinka Hill's (Science plan) a/d hrane ali/in Royal Canin Convalescence suport hrana
piščančja juha oz. voda po potrebi.


Dodate lahko tudi:
perutninsko drobovino (jetrca, srca)
vitaminske preparate (predvsem B komplex - 1 tableta)
nadomestke elektrolitov (nelit, nerafinirana sol, ...)


Če ima vaš dihur inzulinom ali diabetes, se prepričajte, da nobena sestavina ne vsebuje sladkorja oz. da je primerna za diabetike.

Meso in drobovino skuhamo oz. spečemo (brez začimb in dodatnih maščob). Brikete namočimo v topli vodi. Jajci skuhamo - mehko ali trdo. Eno (kuhano) jajčno lupino dobro stremo - najbolje v možnarju.
Meso narežemo na manjše koščke, dodamo namočene brikete in zmiksamo. Dodamo jajci, prah jajčne lupine in Hill's a/d hrano. Sproti zalivamo z vodo (oz. piščančjo juho), da postane zmes podobna pasti. Na koncu dodamo vitamine in pripravke za nadomeščanje elektrolitov.
Pasto, ki je ne porabimo takoj, v neprodušni posodi shranimo v hladilniku. Lahko tudi zamrznemo. Ponudimo segreto na telesno temperaturo in dodamo toplo vodo, da zmes postane bolj tekoča.

Recept seveda lahko prilagajamo, bistvo je, da je hrana energetsko bogata, lahko prebavljiva in da nadomesti zaradi bolezni izgubljene snovi.

Račja žup'ca ni nadomestilo za veterinarsko terapijo in v kolikor veterinar presodi, da bi bila druga hrana ustreznejša, se tega priporočila držimo.

© Zverinice
« Zadnja sprememba: nedelja 01 november, 2009, 16:01:16 16:01 Jana »
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.
Strani: [1]   Gor