Forum Zverinice

Prosimo, da se prijavite or registrirate .

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino prijave
Napredno iskanje  

Novice:

Vse nove uporabnike naprošamo, da se najprej predstavijo v forumu O članih in upoštevajo pravila foruma.
Hitri vodnik za nove in bodoče lastnike
Društveni telefon: +386 70 775 734
Vabimo vas, da se nam pridružite v Facebook skupini Zverinice

Strani: [1]   Dol

Avtor Tema: Strupene snovi v gospodinjstvu  (Prebrano 1093 krat)

0 Uporabnikov in 1 gost spremljajo to temo.

maja01

  • Administrator
  • *****
  • Odjavljen Odjavljen
  • Komentarjev: 10.707
  • Beastmaster
    • zverinice
Strupene snovi v gospodinjstvu
« : nedelja 18 oktober, 2009, 20:22:52 20:22 »

Tukaj so naštete snovi in predmeti, ki so lahko za našega ljubljenčka zelo nevarni. Paziti moramo, da dihur ne bo prišel v stik s katero od teh stvari.
Odstranjevalec laka (aceton), alkohol, antifriz, aspirin, belilo, borova kislina, kofein, ogljikov mokosid, klor, čokolada, kava, voščenke, deodorant, detergenti, dezinfekcijska sredstva, mehčalec, loščilo za pod, loščilo a pohištvo, bencin, barva za lase, herbicidi, insekticidi, jod, odvajala, vžigalna tekočina, vžigalice, modelirno lepilo, lak za nohte, odstranjevalec barve, razredčilo, parfumi, pesticidi, strup za glodalce, sol, krema za britje, loščilo za čevlje, uspavalne tablete, mila, začimbe, krema za sončenje, vosek, strup za plevel…V stanovanju oz. hiši, pa tudi izven nje je veliko strupenih snovi, ki lahko resno ogrozijo zdravje vašega ljubljenčka. Bodite pozorni, da dihur ne pride v stik s katero od njih in tako preprečite nesrečo. Če vaš ljubljenček katero od spodaj naštetih stvari zaužije, ga čimprej odpeljite do veterinarja. V silni paniki pa ne pozabite na embalažo snovi, ki jo je žival zaužila, saj boste tako lahko veterinarju prihranili dragoceni čas, ki bi ga porabil za brskane o sestavi snovi, vam pa se lahko celo zgodi, da boste v razburjenju celo pozabili ime produkta.

STRUPENE RASTLINE
Znanih je več kot 700 vrst sobnih in vrtnih rastlin, ki so zaradi toksinov, ki jih proizvajajo, škodljive za živali (pa tudi za človeka). Povzročajo zastrupitve, katerih posledica je lahko le blažji nahod, v hujših primerih pa tudi smrt.

HUMANA ZDRAVILA
Nekatera zdravila za humano uporabo so za živali lahko zelo nevarna. Tu je potrebno omeniti predvsem protibolečinska, protivnetna in zdravila za zdravljenje oz. lajšanje prehlada
(npr. aspirin, acetaminophen, paracetomol, ibuprofen, ...), zdravila za zdravljenje rakavih obolenj, antidepresive, vitamine in celo pripravke za hujšanje. Zdravila, mazila in kreme je potrebno shranjevati na mestu, ki je za dihurja nedostopno. Če slučajno raztresete tablete, jih morate zelo skrbno pobrati, preden jih najde vaša žival.
Če žival zboli, je NIKOLI ne zdravite sami, vedno se posvetujte z veterinarjem. Veliko zdravil, ki se uporabljajo v humani medicini, se uporablja tudi v veterinarski medicini, vendar pa so doze posameznih zdravil za različne živalske vrste povsem specifične, nekatera humana zdravila (tako nedolžna kot Aspirin ali Lekadol) pa so za živali smrtno nevarna.

ČISTILA
Čistila vsebujejo kationske detergente, ki dražijo sluznice, povzročajo vnetje želodca, v hujših primerih tudi zastrupitve … Previdni morate biti pri uporabi aerosolnih razpršil v bližini živali, saj jih lahko kaj hitro vdihnejo.

GNOJILA, PESTICIDI IN INSEKTICIDI
Gnojila ki jih uporabljamo na vrtu so živalim lahko dostopna in zelo nevarna. Insekticidna sredstva v pripravkih proti bolham in klopom, ki jih kupimo v nespecializiranih trgovinah, so lahko za ljubljenčka tudi strupena. Pred vsako uporabo takih sredstev se moramo posvetovati z veterinarjem. Za uporabo pri dihurjih se izogibajte posipom in ovratnicam proti zunanjim parazitom.
Od sredstev, ki se uporabljajo za odganjanje moljev je najnevanejši naftalin. Znaki zastrupitve z naftalinom so: bruhanje, otopelost, napadi, redko hepatitis, odpoved ledvic in koma.

SREDSTVA ZA DERATIZACIJO
Obstaja več različnih sredstev za zastrupljanje glodalcev, vsa so domačim živalim smrtno nevarna. V primeru, da pride do zaužitja, vašega ljubljenčka (in embalažo strupa) nemudoma odpeljite do veterinarja, saj le hitra pomoč (morda) lahko pomaga!
Antikoagulanti preprečujejo strjevanje krvi in povzročajo notranje krvavitve. Znaki zastrupitve z njimi so: krvavenje, blede sluznice, slabost, kašelj in otekli udi.
Brometalin vpliva na zadrževanje tekočine, zaradi česar pride do: tresavice, slabosti mišic, preobčutljivosti, težav z ravnotežjem, gluhosti, paralize in smrti.
Kolekalciferol ali vitamin D3 povzroči povišanje koncentracije kalcija v krvi. To vodi do odpovedi ledvic, kardiovaskularnih obolenj in mineralizacije tkiv. Znaki zastrupitve so: bruhanje, driska, izguba apetita, otopelost, slinjenje, pretirana žeja in aritmija srca.

OSTALE STRUPENE IN NEVARNE SNOVI

Cigarete - vsebujejo nikotin, ki lahko povzroči razburjenost, slinjenje in drisko, temu pa lahko sledi trzanje, mišična oslabelost, plitvo dihanje, koma in zastoj srca. Simptomi se ponavadi razvijejo 15-45 minut po zaužitju.

Silikonski gel - zauživanje lahko privede do preobčutljivosti prebavnega sistema, slabosti, bruhanja in izgube teka.

»Antifriz« (tekočina proti zmrzovanju) - vsebuje etilen glikol, ki zaradi sladkega okusa privlači živali, vendar je zelo strupen. Ena jedilna žlica je usodna za 3 kg mačko.

Vrvice in elastike - različne vrvice, gumijaste elastike in celo zobna nitka so nevarne, ker lahko povzročijo črevesne blokade ali zadavljenje.

Igrače - z majhnimi odstranljivimi deli (cvileče igrače, plišaste igrače…) so nevarne, ker se lahko dihur zaduši z majhnim odpadlim delom igrače. Vse igrače je potrebno redno preverjati in takoj odstraniti tiste, ki so kakorkoli poškodovane.

HRANA NAMENJENA LJUDEM
Zaradi drugačnega metabolizma, je nekatera hrana namenjena ljudem (in drugim živalim) za dihurje lahko škodljiva. Nekatera povzroča le manjše prebavne težave, druga lahko resno ogrozi zdravje vašega malega kosmatinca.
-   čebula in česen (vsebujeta sulfokside in disulfide, ki poškodujejo eritrocite in povzročijo hemolitično anemijo; čebula je nevarnejša)
-   alkoholne pijače (povzročijo zastrupitev, komo in celo smrt)
-   kvas (povzroči vretje vsebine prebavil, napenjanje, napihovanje prebavnega trakta, kar lahko vodi do ruptur)
-   kavna zrna
-   sol (prevelike količine zaužite soli lahko povzročijo elektrolitsko neravnotežje, na dolgi rok pa soljena hrana obremenjuje ledvica)
-   brazilski oreščki (vsebuje toksin, ki vpliva na prebavila, centralni živčni sistem in muskulaturo)
-   krompir, rabarbara, paradižnikovi listi (vsebujejo veliko oksalatov, ki prizadenejo urinarni sistem, prebavila, živčni sistem)
-   surov krompir (zeleni deli vsebujejo alkaloid solanin)
-   grozdje in rozine (lahko povzročijo odpoved jeter in ledvic
-   surov jajčni beljak (vsebuje encim avidin, ki zmanjšuje resorpcijo biotina)
-   sladkarije (lahko povzročijo težave v metabolizmu ogljikovih hidratov – diabetes mellitus ali hipoglikemijo)
-   surove ribe (lahko povzročijo pomanjkanje tiamina)
-   kaki (lahko povzroči enteritis)
-   jetra - večje količine (zastrupitev z vitaminom A)
-   mleko (nekatere živali ne proizvajajo encima laktaze, ki razgrajuje mlečni sladkor laktozo, kar ima za posledico drisko)
-   gobe
-   mastni odrezki, puranja koža (vsebujejo preveč maščob, lahko povzročijo pankreatitis)
-   olje citrusov (povzroča bruhanje)

Posebej velja omeniti čokolado, ki se zdi dihurjem zelo okusna, a je zelo škodljiva. Vsebuje kofein in teobromin, ki sta strupena za dihurje. Višja kot je vsebnost kakava v čokoladi (bolj kot je temna/grenka), več teh dveh snovi vsebuje. Znaki zastrupitve s čokolado so: bruhanje, driska, hiperaktivnost, pretirano slinjenje, pretirana žeja, tahikardija in aritmija srca, napadi ter smrt.


Viri:

- Ferrets For Dummies, 2nd Edition (Kim Schilling)
- www.peteducation.com : Common Household Items Hazardous to Ferrets
- www.hsus.org : Protect Your Pet from Common Household Dangers
- www.z10.invisionfree.com/africkitvor : Opasne stvari u domačinstvu
- www.z10.invisionfree.com/africkitvor : Otrovi i opasne stvari u domačinstvu


© Maja Čonč in Jana Habat
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.
Strani: [1]   Gor