Forum Zverinice

Prosimo, da se prijavite or registrirate .

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino prijave
Napredno iskanje  

Novice:

Vse nove uporabnike naprošamo, da se najprej predstavijo v forumu O članih in upoštevajo pravila foruma.
Hitri vodnik za nove in bodoče lastnike
Društveni telefon: +386 70 775 734
Vabimo vas, da se nam pridružite v Facebook skupini Zverinice

Strani: [1]   Dol

Avtor Tema: Ferret infectious peritonitis (FIP)  (Prebrano 676 krat)

0 Uporabnikov in 1 gost spremljajo to temo.

Masa

 • moderator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 4.494
Ferret infectious peritonitis (FIP)
« : torek 29 september, 2009, 19:24:01 19:24 »

No, tole tukaj gor, nekaj 100 km nad nami po Norveski razsaja.
Zacelo se je prejsnji vikend na dihurjji razstavi. V istem prostoru se je malo pred dihurjjo odvijala macja razstava in ker je organizator nudil posode z vodo (iste kot mackicam) se je to preneslo na dihurje in zdaj je cel halo. Se posebej, ker je 24. oktobra se ena razstava, prav tako na Norveskem in so ljudje precej zaskrbljeni (vkljucno z mano, Maximus je namrec prijavljen ze nekaj mesecev).

Torej, ce sem prav rezumela danske in norveske tekste, je tole nekaj v povezavi s Corona virusom in je precej smrtno. Ker mojemu biologijsko nekoliko nezadovoljivo izobrazenemu mozganu ogromna klobasa angleskega teksta tudi ne pomaga kaj dosti, bi bila neskoncno vesela, ce mi lahko kdo tole v materinscini malo pojasni.
 :think:
Evidentirano

maja01

 • Administrator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 10.707
 • Beastmaster
  • zverinice
Re: Ferret infectious peritonitis (FIP)
« Odgovor #1 : torek 29 september, 2009, 20:40:33 20:40 »

FIP (feline infectious peritonitis) like disease pri dihurjih povzroca coronavirus. Kot je razvidno iz poimenovanja bolezni, pri mackah obstaja bolezen (FIP), ki ima podobne klinince znake, podoben potek in zal podoben razplet in jo tudi povzroca coronavirus. Vendar pa, glede na raziskave kaze, da pri dihurjih ne gre za mutacijo virusa, ki povzroca FIP pri mackah, ampak za mutacijo coronavirusa, ki pri dihurjih povzroca ECE (coronavirus poleg ECE, dokazano povzroca tudi SARS - eksperimentalne okuzbe). Macji FIP pa naj bi bil mutacija macjega coronavirusa, ki povzroca entericna obolenja pri mackah (podobna oblika kot ECE). Coronavirus je namrec eden od virusov, ki hitro in pogosto mutirajo ... Kakorkoli, glede na to, da gre pri dihurjih za relativno novo bolezen, so raziskave se v teku ...

Med  leti 2002 in 2007 je bilo v Evropi in ZDA 23 klinicnih primerov, pri katerih je potek spominjal na dobro poznani FIP. Bolezen je bila napredujoca v vseh primerih, potek bolezni povprecno 67 dni. Vecina (ce ne vsi) dihurji so bili na koncu evtanazirani, oz. so poginili. Pri patohistoloskih preiskavah je bil pri vseh izoliran coronavirus. Klinicni znaki so bili, kot receno, podobni kot pri mackah z akutno obliko FIP-a, nejescnost, izguba teze, driska, tipljive mase v podrocju trebuha (na razlicnih notranjih organih se naredijo znacilne, granulomatozne gnojne spremembe), pareza zadnjih nog, nevroloski znaki, bruhanje, kihanje, ki se stopnjuje v tezave z dihanjem. Vecina obolelih dihurjev je mlajsih od enega leta. Pri "mokri" obliki macjega FIPa je znacilno nabiranje tekocine v trebusni votlini, pri dihurjih to ni tako pogosto opisano, gre za t.i. "dry" obliko.

Prenos virusa poteka aerogeno (z inhalacijo) ali peroralno (z zauzitjem). Izvor okuzbe so obicajno iztrebki, pa tudi posode, obleke, ... Coronavirus je namrec precej obstojen v okolju (velja za vse njegove "podvrste"), je pa k sreci, obcutljiv na vsa obicajna razkuzila. Obstaja teorija, da naj bi pri diurjih slo tudi za neke vrste avtoimuno bolezen. Diferencialne diagnoze - glede na klinicne znake, ki jih je treba izkljucit so limfom, ADV (parvovirus), jasno ECE, potrjuje se pa, kot receno s histoloskimi in molekularnimi metodami.

Kakorkoli, dokler ni pojasneno, ne glede na to za katerega povzrocitelja gre, se jaz ne bi igrala in bi se izogibala druzenja z dihurji, ki niso preverjenega zdravstvenega stanja. Tudi sicer so razstave "super leglo" za take in drugacne infekcije, vecina bolezni se zacne siriti ravno na ta nacin (ali pa v zaveticih), saj je ogromno zivali na relativno majhnem prostoru, veliko ljudi se dotika veliko razlicnih zivali (in vsi se vmes ne razkuzujejo, oz. pri nekaterih boleznih to itak ne pomaga). Enako je pri psih in pri mackah. Npr., v Sloveniji se vsako leto (nekajkrat) zgodi, da po kaksni pasji razstavi zacne razsajati kuzni kaselj med psi. Pac, kljub vsem zahtevanim certifikatom se bolnim zivalim oz. prenasalcem ne mores izogniti, se posebno zato, ker nekateri lastniki nimajo toliko vesti, da bi ostali doma, ce njihove zivali kazejo kakrsne koli klinicne spremembe. Je tistih nekaj evrov, ki jih placajo za prijavnino in kaksen morebiten naziv, vec vedno ...  :P
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.

Masa

 • moderator
 • *****
 • Odjavljen Odjavljen
 • Komentarjev: 4.494
Re: Ferret infectious peritonitis (FIP)
« Odgovor #2 : sreda 30 september, 2009, 00:09:16 00:09 »

no krasno  :pinch:
hvala za pojasnila :)
Evidentirano
Strani: [1]   Gor