Forum Zverinice

O dihurjih => Nakup dihurja => Avtor teme: maja01 - torek 25 oktober, 2011, 16:26:50 16:26

Naslov: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): maja01 - torek 25 oktober, 2011, 16:26:50 16:26
No, pa dajmo se mi. Kolegi na Tvorumu so pred kratkim odprli podobno temo, do cesar sta privedli zalostni zgodbi dveh mladih (eno leto) dihurckov, ki sta kljub veterinarski pomoci zal poginila. Ker gre za brata in sestro, ni prav prehitro sklepanje, da gre za genetske tezave. Ker je stanje glede vzreje, pravzaprav bolj reje, tudi pri nas milo receno kaoticno, bi zelela, da vsak napise izkusnje o svojem dihurju in njegovem nakupu/posvojitvi.

Naj spomnim, mlad dihur naj bi iz legla ne odsel prej kot pri 8 tednih starosti (pomembno zaradi socializacije v leglu), naj bi bil tretiran proti parazitom (razglistenje vsaj 2x, garij tak dihur ne bi smel imeti, prav tako ne starsa), veterinarsko pregledan, cepljen proti pasji kugi (1x), primerno socializiran (vedeti je treba, da vecnia mladicev kljub dobri socializaciji grize, je pa seveda bistvena razlika med tistim, ki je ljudi in "hendlanja" vajen ali dihurjem, ki je imel minimalne stike z ljudmi). Super je, da je tudi cipiran in ima potni list. Moral bi biti vajen na raznoliko prehrano - kvalitetni briketi, razno surovo meso, ... To bi moral biti res minimum, ki bi ga kupci morali zahtevati.
Dober vzreditelj tudi pazljivo izbere paritveno kombinacijo, ve zakaj jo je izbral, ve kaj se dogaja z mladici iz eventuelnih preteklih legel, mladice obicajno proda s pogodbo (kjer je navedeno tudi, da se ga obvesti v primeru, da novi lastnik dihruja ne more/noce vec imeti in da se mladica v takem primeru vrne, oz. novega lastnika najde s pomocjo vzreditelja).

Torej, zelela bi, da tukaj vsi (cim vec vas) napisete kje ste kupili/dobili svojega dihurja (ce gre cim bolj natancno, poimensko - ce ste z vzrediteljem zadovoljni, bo to zanj samo dobra reklama) in kaksne izkusnje imate s prodajalcem. Napisite prosim v kaksnem stanju je bil dihur, ko ste ga dobili (veterinarsko pregledan, cepljen, usesne garje, cipiran, kastriran, ...), koliko je bil dihrucek star, ko ste ga dobili, kako je bil socializiran, kaj vam je prodajalec povedal o dihurjih (tem vasem, pa tudi na splosno), kaksno je bilo stanje pri prodajalcu - starsi, ostale zivali, ... Zazeleno bi bilo tudi, da napisete kaksne zdravstvene tezave je vas dihur ze imel do sedaj.
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): maja01 - torek 25 oktober, 2011, 16:45:44 16:45
Pa da zacnem. Napisala bom za tiste, ki so iz Slovenije.

Tito, koten maja 2007, v Radljah ob Dravi. Posvojen je bil v zacetku leta 2008, zaradi alergije prejsnje lastnice. Bil je cepljen proti pasji kugi (prejsnja lastnicam, ne vzreditelj). Imel je usesne garje. Bil je kriptorhid (je kastriran). Vecjih zdravstvenih tezav do sedaj ni imel.

Neo, koten poleti 2009, izvor Tukano. Posvojen pri starosti cca 3 mesece, ko je bil poskodovan prinesen v Ambulanto na VF. Necepljen, usesne garje, prenasalec ECE (ko sem ga prinesla domov, so mi tri samicke zbolele). Vecjih zdravstvenih tezav zaenkrat nima, razen tistih, ki so vezane na poskodbo hrbtenice. Ima precej slabe zobe, je mogoce, da je to posledica dolgotrajnega jemanja dolocenih zdravil zaradi poskodbe.

Yoda, star priblizno 3 leta, najden tavajoc zunaj (posvojen). Glede na cip izvira iz Ceske/Slovaske, torej verjetno kupljen v eni od slovenskih zoo trgovin. Usesne garje, kronicna odpoved ledvic.

Vlado, star priblizno tri leta in pol, kupljen "na parkiriscu". Imel je usesne garje, gliste, trakulje, "prazivali" (verjetno kokcidijo), ECE, adenovirus.
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Ashaver - torek 25 oktober, 2011, 16:50:20 16:50
Nisso sem jaz vzela pri Benjaminu, trenutno se res ne spomnim pod kakšnim imenom je na forumu...sicer je že bilo nekaj debate lani o njegovem zadnjem leglu, da je samica že prestara, ker mislim da je bilo to 5. ali 6. leglo.
Ko sem Nisso dobila je bila veterinarsko pregledana, 1x tretirana proti parazitom, za drugič sem dobila ampulo da ji dam, bila je tudi 1. cepljena proti pasji kugi, ni imela ušesnih garij. Poleg nje sem dobila tudi potni list, čeprav ni bila čipirana, je pa bilo notri navedeno 1. cepljenje proti pasji kugi.
Vzela sem jo ko je bila stara nekaj čez 8 tednov, sicer je še grizla ampak zelo malo, znala je uporabljati mačje stranišče.
Z Nisso sicer nimam nobenih problemov, odkar jo imam smo bile pri veterinarju samo zaradi cepljenj in kastracije.
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Ashaver - torek 25 oktober, 2011, 16:53:42 16:53
Nalo pa sem vzela letos, prav tako pri uporabnici s foruma: tamejhna. Sicer naj leglo ne bi bilo njeno ampak od prijateljice, ali nekaj takega.
Vzela sem jo pri starosti 10 tednov, bila je 1. cepljena proti pasji kugi, ni imela ušesnih garij.
Na začetku je malo bolj grizla kot Nissa, ampak se je videlo da je bila socializirana, prav tako je uporabljala mačje stranišče.
Do sedaj ni bilo še nobenih zdravstvenih težav.
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): albin - torek 25 oktober, 2011, 18:46:40 18:46
Božo, koten januarja 2010. Prejšnja lastnica ga je kupila v Velenjskem Zootic-u. Bil je cepljen proti steklini, pasji kugi ter čipiran. Ušesnih garij ni imel. Pri 8ih mesecih se ga je naveličala in ga oddala pod pretvezo, da ima alergijo. Pri njej je večino časa preživel v kletki na balkonu. Dokler ni prišel k meni ni poznal mačjega stranišča. Hranjen je bil s poceni hrano za dihurje, mesa in konzerve še videl ni. Glede grizenja ni bilo nikoli problemov. Lastnica mi je o njem znala povedat samo to, da je albino (a bejž no  :rolleyes: ) , prijazen in navajen opravljati potrebo v posip (seveda ni bilo res) . Ko sem jo spraševala, če je kastriran mi je rekla, da če so ga v trgovini pol je drugače pa ne. Do sedaj še ni imel nobenih zdravstvenih težav.
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Andja - torek 25 oktober, 2011, 20:29:57 20:29
"Nancy", kotena 5. 6. 2011, prišla k meni v petek, stara 4 mesece. Je iz legla Vzreja Dihurjev, ki se na veliko oglašuje na Facebooku, vendar očitno ni vse tako rožnato kot se zdi tam s slikicami in zgodbicami. Najprej so jo dali (prodali/podarili?) eni družini, ki jo je iz neznanega razloga vrnila. Nato so jo podarili naprej v Zagorje. Lastnici so rekli, da je 1x cepljena pri "kolegu veterinarju" in je zdrava. Kar je v nasprotju s tem, kar so objavili na našem forumu 19. 6. 2011:
Dihurčke pa bodo lastniki sami cepili in čipirali če bodo želeli. Tako da v to ceno ki je, je vštet samo dihur. Če kdo želi še kaj več, je cena višja, tako kot tudi pri vseh drugih oglasih za dihurje. Tudi oglasih od članov tega foruma. Očka Janko je iz murske sobote, mami Metka pa je iz Novega Mesta.

Potrdil o cepljenju ali čemerkoli ji niso niti pokazali, kaj šele dali. Tako da sumim, da so se zlagali. Verjetno ji tudi nič niso razložili o negi in potrebah dihurjev, saj jo je med drugim hranila s hrano za pse in ostanki z mize; menda se je parkrat "prekršila" in ji dala meso (tako je meni povedala ustno). Poleg tega so dihurčke, ki niso bili cepljeni nosili okoli po mestu kot branjevke. Ko sem na glas povedala, da za njih ni bilo primerno poskrbljeno, so mi grozili po telefonu.

Ni čipirana. Ko je prišla k meni je bila obupno suha in dehidrirana. Od veterinarja sva prišli z izvidom, ki je bil pozitiven na garje, povišanimi levkociti s sumom na okvaro ali odpoved ledvic (kar je čisto možno genetskega izvora) in anemijo. Držimo pesti, da je vse to zgolj posledica nepravilne prehrane/dehidracije/stresa/česarkoli, samo da ni okvara ledvičk.

Pozivam vse, ki bi vedeli kdo so novi lastniki dihurčkov iz legla, ali celo imeli doma dihurčka iz Vzreje dihurjev, da se mi javijo kako je pri njih. In po možnosti odpeljejo dihurčka na en generalen pregled k veterinarju, ki je vreden zaupanja.

Na kratko: popolnoma sem ogorčena nad Vzrejo Dihurjev.


Ps. Pozabila sem omeniti, da je dihurčica kljub vsemu ostalemu krasno socializirana. Ne vem ali od rejcev ali od zadnje lastnice. Sploh ne grize.
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Grizli - torek 25 oktober, 2011, 21:07:57 21:07
Grizli: kupljen v trgovini (naj bi bilo Slo leglo), precej majhen (bi rekla premlad), tretiran proti ušesnim garjam in drugače nimam nobenih težav z njim, razen tega da je samo izključno briketirano hrano in kot priboljšek vzame samo "junk" zadeve. Sprva smo mislili da je kriptorhid, vendar smo pozneje le našli še levega mal manjšega kot desni.

Fedro: kupljen v trgovini 2x zbežal lastniku, posvojen preko društva, odličnega zdravja vse do operacije ko so mu odstranili tujek iz črevesja in je zaradi napake iz malomarnosti žal odšel onkraj mavrice ...

Sniffy: posvojen iz trgovine, ker ni bil primeren za prodajo. Težave s kihanjem, pripisali so mu kronično .. ne vem kaj s pljuči, vendar se je ob prihodu domov stanje veliko izboljšalo. Leto in pol star izgubil boj z "rakom" na črevesju .... po enem tednu mučenja smo ga evtanazirali.

Bamboos: prevzet na "pakirišču" pri starosti cca. 6 mesev, nesocializiran, vajen vse hrane, vajen drugih dihurjev vendar ne rok. Pozneje kastriran, počiščena ušeska, opažena gluhost .... drugače pa hiperaktiven.

Spoon: iz trgovine, prvi lastniki so se naveličali, našel mesto pri nas. Sedaj kastriran, priučen boljših briketov, nepopoisno priden, vendar nekoliko bolj občutljiv na prah v primerjavi z drugimi dihurji. Ni opaznih zdravstvenih težav.

Upam da tako ostane tudi naprej ...
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): tobi - četrtek 15 december, 2011, 12:57:17 12:57
Kitty( :smiley-shocked033:), kupljena poleti 2008 v Tukanu, imela ušesne garje, cepljena le proti steklini zaradi uvoza iz Slovaške, čipirana s pasošem, bila zeloooo drobna, imela slabe zobe, lepo socializirana, drugih težav v dveh letih, ko je poginila zaradi nesreče, ni imela.
Viki in Biba, kupljeni konec novembra 2011 isto v Tukanu, rojeni februarja isto leto(torej sta bili cca pol leta v trgovini), imeli ušesne garje, socializirani, čipirani s Slovaškim pasošem, po prihodu domov, v nekaj dneh opazili kašljanje in kihanje pri obeh, Viki imela resne težave z dihanjem, sem ju peljala na veterino, Viki imela so opravili punkcijo, imela vodo v pljučih, diagnoza "juvenile lymphoma" ali limfom po domače, Biba je na antibiotikih. Glede na to, da sta sestrici, lahko(ni pa nujno) pričakujemo težave v prihodnosti tudi pri Bibi.
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Andja - četrtek 15 december, 2011, 14:25:39 14:25
Sporočilo je bilo premaknjeno sem: Pravilnik o zaščiti hišnih živali (http://www.zverinice.com/forum/index.php/topic,1950.0.html) ker bo verjetno prišlo komu prav.
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): maja01 - torek 31 januar, 2012, 16:45:15 16:45
Koliko nekih nesmislov pisejo ljudje, ki se imajo za poznavalce dihurjev. In se celo ukvarjajo z njihovim razmnozevanjem ...
https://www.facebook.com/notes/dihurji-frettchen-ferrets/o-dihurjih/158141140963786 (https://www.facebook.com/notes/dihurji-frettchen-ferrets/o-dihurjih/158141140963786)

Pa blazno fajn je, ko nekdo tvoje besede (dobesedno) prepise in jih pripise sebi (in vmes pozabi, da je par odstavkov vise pisal o tocno nasprotnem). :P Zadnji odstavek se lahko prebere tukaj (http://www.zverinice.com/forum/index.php/topic,56.msg5477.html#msg5477), napisala sem ga pa jaz, na forumu pesjanar.si. No future, res ... :wall:
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Masa - torek 31 januar, 2012, 17:32:40 17:32
Cakaj, od kdaj pa dihurji pozimi spijo zimsko spanje? In njihova glavna prehrana so ribe in zabe?
Kristus, kaksne oslarije! Ko pa je tole napisal?  :huh:

Tisti del o crvih v nosu je tudi zanimiv  ::)

Bwahaha kremplje si brusi, ko zalezuje ptice po drevesnih vejah  ROTFL
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Masa - torek 31 januar, 2012, 17:38:38 17:38
Ja, v zadnjem delu pa res totalno nasprotuje sam sebi.  :headache:
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Andja - torek 31 januar, 2012, 17:42:56 17:42
 :wall:
Si ga prijavila? Lahko prijaviš Fb stran in poveš, da je kopiral tvoje avtorsko delo.
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): *Tasha* - torek 31 januar, 2012, 17:53:49 17:53
No se jaz vem vec o dihurjih.kot tale, ki je to napisal  :aggressive:
Ja, Maja res bi ga lahko prijavila, ker vprasanje kdo vse to bere in bo celo verjel napisanemu  :wall:
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Andja - torek 31 januar, 2012, 17:57:06 17:57
Jaz sem napisala en malo razkurjen mail (mogoče jih bo to prestrašilo) :evilgrin::

Živijo,

upam, da veš, da so tvoji podatki o dihurjih na strani popolnoma napačni, tisti pravi, pa so dobesedno skopirani z druge spletne strani. Prosim, da se o dihurjih bolje podučiš, lahko obiščeš tudi forum Zverinice http://www.zverinice.com/forum/index.php in potem napišeš nekaj svojega. Tvoja spletna stran je bila zaradi kopiranja avtorskega dela in širjenja napačnih informacij prijavljena.

Hvala in lep pozdrav,

Ana
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Jana - torek 31 januar, 2012, 18:00:05 18:00
 :fight25: :girlpower:
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Masa - torek 31 januar, 2012, 18:00:17 18:00
Mislim da je na forumu, meni je tista flekasta samica ful znana... :think:
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): *Tasha* - torek 31 januar, 2012, 18:05:48 18:05
Bravo Ana  :goodpost: :girlpower:
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Andja - torek 31 januar, 2012, 18:14:01 18:14
Tudi če zanemarimo Majine avtorske pravice, s tem uničuje trud vseh nas, da bi imeli ljudje, ki si dihurje omislijo vsaj malo pojma o njih :girly:
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): *Tasha* - torek 31 januar, 2012, 18:25:20 18:25
Saj prav bi prekopirala in dopisala kaj je njen vir bil  :blowup:
Ana ve se res trudite ogromno, svaka cast Maji... Moj fant se cudi od kot meni toliko znanja o dihurjih, in se zelo rada pohvalim, da prebiram forum Zverinic  :P
potem se pa najde en tak, pa vse na glavo obrne...

@Masa drugace to slikco sem jaz zasledilaxko v google utipkas dihur :)
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Andja - torek 31 januar, 2012, 18:40:21 18:40
Maji svaka čast. Jaz sem tu samo, da lahko čenčam (se me pa tudi prime kaj vmes) :cheese: :yam:
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): *Tasha* - torek 31 januar, 2012, 18:43:21 18:43
no ja vazno  da se te umes kaj prime ;) jaz pa samo prebiram in sem bol tihoo  :nod:
mhm Maja da od sebe vse in se malo  :happy64:
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): maja01 - torek 31 januar, 2012, 20:59:43 20:59
Gospod in gospa von Lobenwein sta na forumu ... oz. od danes naprej sta bila na forumu.

Prijavila jih bom, prej nisem imela casa, ker sem sla prevzet dva dihurja, ki ju imamo po novem v oskrbi. Vec o tem sledi v naslednjih dneh.
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): *Tasha* - torek 31 januar, 2012, 21:09:57 21:09
na forumu sta bila pa take oslarije piseta potem? :wall:
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Grey - torek 31 januar, 2012, 21:12:16 21:12
Maja, pa bi ti znanje boksa vseeno včasih prav prišlo. Če bolje premislim in se spomnem tistih tvojih slavnih bulerjev.... PŠ1 vpiši jo na kickbox!!!  :aggressive: :batine:
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Pš1 - torek 31 januar, 2012, 21:18:46 21:18
WTF :angry:
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Andja - torek 31 januar, 2012, 21:46:18 21:46
Mnja, sploh nisem začudena. Z njima in z Vzrejo dihurjev je bilo do sedaj še največ nebuloz, večinoma zaradi tega, ker se ne znajo odraslo pogovarjati (ko jim poveš, da za dihurje ne skrbijo kot je treba, imajo hujše izpade kot 5-letni otrok :rolleyes:).
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): maja01 - torek 31 januar, 2012, 22:18:31 22:18
Zdaj sem nasla tudi izvor velike vecine ostalega dela tega zmedenega prispevka. Se toliko bolj zmeden je, ker je kopiran najprej originalen tekst (ki naj bi bil prevod iz neke nemske knjige) in moje odgovore, ki temu kontrirajo ... Zato najprej o tem, da divji dihruji lovijo ptice po drevesih in par odstavkov nizje, da dihurjei ne plezajo po drevesih (in ostalo).
Original je tule: http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=728.30 (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=728.30)

Stran sem pa na FB ze prijavila zaradi krsenja avtorskih pravic.

Uporabnik pod imenom Lobrobert pa ima blokiran dostop do foruma.
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Pš1 - sreda 01 februar, 2012, 07:15:06 07:15
 :girlpower:
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): maja01 - četrtek 02 februar, 2012, 00:36:44 00:36
Pridni FBjevci. So izbrisali.  :)
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Andja - četrtek 02 februar, 2012, 10:29:58 10:29
 8)
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Pš1 - četrtek 02 februar, 2012, 10:58:46 10:58
 :happy64:
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Andja - četrtek 02 februar, 2012, 13:20:34 13:20
Lahko dam tole v Rejce? Se mi zdi dokaj relevantno, da ljudje, ki pridejo na forum vidijo, da rejci včasih sploh nimajo pojma :rolleyes:
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): maja01 - četrtek 02 februar, 2012, 13:25:20 13:25
Tudi lahko, ce msilis, da bolj sodi tja.
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Andja - četrtek 02 februar, 2012, 14:45:55 14:45
 :thnx: Sem se malo hecala s premikanjem in preimenovanjem pa mi je le uspelo :supid: ::)
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Kinta - petek 03 februar, 2012, 14:40:03 14:40
Ahahaha, morm pokomentirat - ribe pa žabe!?!?  :wall:  LOOOL LOOOL LOOOL ROTFL
pa to bi še 5 letni otrok vedu, če bi logično sklepu :D
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): maja01 - petek 03 februar, 2012, 15:38:49 15:38
Divji dihurji to sicer res jedo. Zabe so njihov "omiljeni" plen.
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Kinta - petek 03 februar, 2012, 16:42:33 16:42
Ja dobr, divji.. Če si pa predstavlaš dat hišnemu žabo ..  ROTFL ROTFL potem bi mogle obstajat zmrznene žabe, tako kot miške za plazilce lol  LOL
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Masa - petek 03 februar, 2012, 17:05:40 17:05
Ce bi se jih dalo dobiti, bi jih jaz z veseljem dala mojim.
Po drevesih plezati si jih pa res ne predstavljam. Mogoce tamalo, Ichiga pa nikakor ::)
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Kinta - petek 03 februar, 2012, 17:08:56 17:08
Kaj jst vem, mogoče ljudi spominjajo na lenivce (po vzorcu, ne vedenju) ali pa majo že nasploh občutek (ki ga tudi jaz dobim kdaj, ko se pogovarjam s kom o dihurčkih) da so to pač malo večje veverice..  ::) kar definitivno NISO, sodeč po vsem kar sem prebrala..  :)
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): frajla - petek 03 februar, 2012, 20:20:35 20:20
Žabe se sigurno da kje dobiti.
Treba bi bilo malo pobrskati v katerih gostilnah so na jedilniku žabji kraki,potem pa najti dobavitelja le teh.Nujno pa vzami potem žabo v kosu(ne le krakov),sicer bo taka dihurska malica manjši finančni bankrot. :omnom:
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Masa - petek 03 februar, 2012, 20:30:46 20:30
To bom pa res malo pobrskala :) Bi bilo fino za popestrit jedilnik  :yam:
Naslov: Re: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Tilen - petek 03 februar, 2012, 23:07:21 23:07
Zabo se da cisto enostavno uloviti  :cheese:
Naslov: Odg: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): *Tasha* - nedelja 08 april, 2012, 09:20:57 09:20
lno jaz kupujem prek rejca (Not fancy kennel -Francija) ::)

Ko sem Emmo prvic kontaktirala, me je zanimalo ali ima kaksno leglo v planu letos.
Odgovorila mi je da ima planirano leglo, predstavila in pokazala mi je slike starsev. :)
Ker sem bila zainteresirana, jo je zanimalo za kaj bom imeli dihurje,datum rojstva in kako je z denarnim stanjem. ;)
In povedala mi je,da je potebno polovico cene mladica placati v naprej.
Obvescala me bo vse kaj se bo dogajalo s starsi in kasneje mladici.:)
Pomagala mi bo kasneje tudi pri izbiri pravega kosmatimcka.  :cheese:
Na voljo mi je za kakrsna koli vprasanja ;)

Kako pa bo, ko bom sla v Francijo pa vam potem vse posredujem. :D Trenutno pa sem zadovolna z njo zelo.  :rolleyes: :smitten:
Naslov: Odg: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): *Tasha* - četrtek 26 julij, 2012, 21:54:57 21:54
Pozitivne iskušne z Winter Rose Ferretry (od tam naj bi prišel Čupko, ampak ga lastnik preveč pogreša zato gre nazaj) in Nostrofuretti kennel (prek vzrejiteljice sem našla Pepsija :D)

Dobri nasveti, pomoč kadarkoli in res super skrbita obe za svoje dihurje (poznavanje vsega, prehrana, bivanje in socializacija) :D
Naslov: Odg: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Masa - petek 27 julij, 2012, 00:03:27 00:03
Ni vse v tem, kako fajn je clovek. Bi rekla da je veliko bolj pomembno s kaksno kvaliteto dihurjev se dela.
Vzreditelj je lahko krasen, ampak ko vzreja dihurje za barvo in dolzino dlake, je fino biti previden.

Naslov: Odg: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): *Tasha* - petek 27 julij, 2012, 00:08:49 00:08
No seveda tudi to,...
Izgled, barva, preteklost, predniki... itd. :) Nisem rekla da to ni pomembno ;) :D

Naslov: Odg: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): maja01 - ponedeljek 05 oktober, 2015, 23:33:47 23:33
Nasa Smrkca sta stara slabih pet mesecev. Zaenkrat lahko napisem, da sem z obema dihurjema (zelo) zadovoljna.
Kar se tice njunih vzrediteljev:
- Moja izkusnja z Livio Szabo (Nostrofuretti kennel) je super. Gusztav je bil 2x cepljen proti p.k., 1x proti steklini, cipiran, ima potni list, 3x je bil tretiran proti parazitom (notr. + zunanjim). Je zdrav - potrjeno tudi tukaj. Super socializiran, lep, velik, vajen vsega kar si lahko zamislis,- od hrane, do ljudi in psov. Enako je bilo z ostalimi mladici (iz treh razlicnih legel), ki sem jih imela pri Livii priliko videti in z odraslimi (1 samica in mislim, da en samec). Tudi punci s Hrvaske, ki sta po mojem priporocilu tam vzeli vsaka enega samcka imata enako izkusnjo kot jaz. Morda je bila le Livia malo manj "sitna", ker je slo za pet dihurje.
 Zakaj sem se kljub vsemu kar je bilo o njej recenega vseeno odlocila zanjo? Ker mi jo je priporocila Krizstina iz Thronos Rokke, ker mi je bil dihur vsec in ker je bila "sitna". Ni bilo tisto ... dam denar in peljem dihurja, ampak jo je zanimalo kar precej stvari. Glede na to, da bo Gusztav za vzrejo, ji je bilo zelo pomembno tudi kaj jaz zelim od vzreje in s kaksno samico bom parila. Zaenkrat sem zadovoljna tudi s tega vidika in pricakujem njeno pomoc. Vsec mi je, ker ve kaj hoce od dolocene linije in ker sodeluje z dvema vzrediteljicama (Krisztina iz Thronos Rokke in Marianne iz Milkyway), ki imata meni vsecne dihurje.

- Drdra je iz Diamond Ring kennel. Zame perfect dihur, za koga drugega nocna mora  ::) Vzela sem jo tocno in samo zato, ker mi je bila vsec. Kaksen hibrid je, mi je Ibolya povedala sele potem, ko sem bila ze 100 % odlocena, da jo vzamem, oz. sem se odlocala med dvema samicama (glede na mojo kilometrino z dihurji in vsem ostalim mi to ni nek faktor, sem prepricana, da lahko shendlam vse, oz. imam tak odnos z dihuji, da jim pustim, da sami izberejo koliko stika z ljudmi zelijo). Ibolya sicer meni deluje fajn - jo ful zanima kaj se z Drdro dogaja, na zacetku jo je tudi ful skrbelo, ce bo slo ... problem je, ker ne razume in ne govori/pise anglesko. Sporazumevanje je prakticno na meji mogocega ... :P Tamala je zdrava, nima parazaitov, je cepljena proti steklini, cipirana, ni pa bila cepljena proti kugi (minus, kar se mene tice). O karakterju je brezveze razglabljat, ker pac ni "klasicen" dihur. Poleg tega sem jo vzela pri treh mesecih in pol, kar je za hibrida precej pozno. Punca, ki ima njeno sestrico (vzela jo je pri osmih tednih), dela z njo vse mogoce, med ostalim ji dihurka tudi spi za vratom. Da ne bo pomote, Drdra ni nek podivjan hudic, ki se ga ne da hendlat (komot se jo da prijet, mi pa ne pride na misel, da bi roko vtikala k njej v kletko), prej kot vse ostalo je skrajno previdna in nezaupljiva.

Toliko zaenkrat ...
Naslov: Odg: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): Andja - sreda 07 oktober, 2015, 22:56:40 22:56
 :hyper: Kako luštnooo! Komaj čakam, da ju srečam tudi v živo.  :smitten:
Naslov: Odg: Izkušnje z rejci dihurjev in nakupom
Objavil(a): maja01 - sobota 30 julij, 2016, 15:33:23 15:33
Slabo leto je naokoli in lahko napisem se malo vec.

Z obema dihurckoma sem jaz osebno zelo zadovoljna.
Za Gusztava se vedno velja kar sem napisala - odlicno socializiran mladic, primerno veterinarsko oskrbljen, ustreza temu za kar je bil kupljen (za vzrejo) in jaz osebno imam z njegovo vzrediteljico dobre izkusnje in fer odnos. Letos sem od nje vzela se enega dihurja - tokrat samico. Kar se mene tice, je bilo spet vse kar mora biti, je bil pa v tokratni "rundi" en primer okuzbe s paraziti (Frida je negativna in se nekaj ostalih mladicev, ki so sli na HR, tudi). Tudi Frida je super socializirana, je sicer hiperaktivna - na to sem bila opozorjena - ampak to je to. Grize, tako kot je za mladice v tej starosti normalno, samo v igri in ima mero.

Kar se tice pa druge vzrediteljice - se je pa komunikacija z njene strani zakljucila enkrat spomladi. Res da ne govori anglesko, ampak na sporocila mi ze nekaj mesecev ne odgovarja sploh (tematika je razlicna - od vprasanja, ce ima letos namen imeti kaksno leglo, do tega, da jo prosim, ce mi poslje Drdrin rodovnik, pa samo sporocil, da je Drdra ok). Za dihurko velja enako kot lani - zame je super zverinica, za koga drugega bi bila nocna mora. V vzreji je ne mislim uporabit, ceprav imam vzrejno pogodbo.
Je pa zgodba s to vzrediteljico najverjetneje zakljucena (skoda, nekateri njeni dihurji so bili res super - v vzrejnem smislu), ker je oddala vse svoje zivali.