Forum Zverinice

O dihurjih => Oprema in namestitev => Avtor teme: Jazz - petek 14 junij, 2013, 19:47:33 19:47

Naslov: Soba
Objavil(a): Jazz - petek 14 junij, 2013, 19:47:33 19:47
Ojla  :)

Imam nekaj vprašanj o namestitvi dihurja. In sicer: kako se obnese ''sobivanje'' z dihurjem v sobi v kateri spite?
Imam možnost zunanje ograde in igralnice, ampak bi bila slednja lahko v kletni sobi, ki je trenutno ''fitness soba'' (bi jo pregradila), vseeno pa bi rada, da je dihur kje bolj v moji bližini, saj je klet dva nadstropja nižje.
V moji sobi bi bil dihur v času moje odsotnosti v kletki, sobo bom probala čim bolj prilagodit, vseeno pa vseh dotakljivih stvari ne bom mogla umaknit - ko bi bila doma bi bil komot spuščen.. po celi hiši pa bi se lahko sprehajal izključno v moji prisotnosti, kjer bi bil pod konstantnim nadzorom, ker je hiša velika (okoli 550kvadratov), v zgornjem nadstropju je precej sob, hodnikov in pohištva, ki je idealno za skrivanje, v spodnjem nadstropju pa so prostori precej odprti - in mislim, da bi slej kot prej dihurja iskala.
Zanima me, če se soba in vse ''plišaste'' stvari oz. stvari iz mehkih materialov - ne vem kako naj se izrazim (mislim predvsem posteljnino, obleke - so v omari seveda, je pa oboje redno oprano), zelo navzamejo vonja.. imam možnost direktnega prezračevanja (izhod na balkon), poleg tega pa mislim, da so tu v primerjavi z ostalimi prostori v hiši pogoji najbolj približno idealni - temperaturo imam celo leto tam 20 stopinj, v dnevni sobi je tudi do 26 (pozimi, ko kurimo), soba je sicer precej svetla, ampak svetloba prihaja od zunaj, ker imam eno steno praktično 3/4 v steklu, luči pa načeloma niso prižgane (ko je zunaj že tema).

Hvala za odgovore  :)
Naslov: Odg: Soba
Objavil(a): Ashaver - nedelja 16 junij, 2013, 03:51:47 03:51
Živjo!
Jaz imam svoji dihurki v svoji sobi, ker druge opcije niti nimam :) Kletko imam približno 20cm stran od postelje.
Kar se vonja tiče ti sama ne znam povedati, ker jaz ne zavoham da bi mi posteljnina ali pa oblačila, ki jih imam v omarah v sobi imela vonj po dihurjih...možno da nek vonj je, ampak se mi ne zdi da bi bil za druge prav zaznaven ali moteč.
Če redno čistiš wc, zračiš in če tvoj dihur ni ravno goneč samec, potem bi rekla da ni problemov s tem :)
Kar se tiče pa hrupa itd. moji dve načeloma celo noč prespita, zna se kdaj zjutraj katera spomniti in praskati po kletki kar zna biti kdaj nadležno, ali pa če se dihur spomni da je zelo fajn če trese rešetke...načeloma se to z vztrajnostjo in doslednostjo da ukiniti :)
Imam pa tudi jaz tako, da sta spuščeni takrat ko sem doma, ko me pa ni pa sta v kletki saj je težko prilagoditi sobo tako, da bi lahko bili ves čas spuščeni in je tako tudi za njiju bolj varno :)
To so nekako moje izkušnje, bo pa sigurno kdo drug povedal še kaj več :)
Naslov: Odg: Soba
Objavil(a): petra55 - nedelja 16 junij, 2013, 09:37:27 09:37
Pozdravljena!

Midva s fantom živiva v garsonjeri, tako da spimo z dihurji v istem prostoru. Ne vem, meni je tako še lepše  :D Sploh si ne predstavljam, da bi bili v drugi sobi, se počutim veliko bolj mirna, da jih ponoči lahko slišim (v slučaju, če bi me pač ponoči potrebovali... :rolleyes: ). Čez noč vsi spančkajo, tako da sploh ni problemov, kot pa je že "Ashaver" napisala, se zna zgoditi, da se dihurji zjutraj zbudijo pred nami, kar ponavadi pomeni konec spanja tudi za nas  :P Se pa to zgodi zelo redko.
Pri nas je z vonjem nekako tako: prej, ko smo imeli enega dihurja, se vonja res ni zaznavalo, sedaj pri štirih pa je to kar bolj intenzivno, zato je potrebno veliko prezračevanja.
In tudi naši so spuščeni izključno, ko smo tudi mi doma.
 :)
Naslov: Odg: Soba
Objavil(a): Petya - ponedeljek 17 junij, 2013, 09:16:37 09:16
Pa bom še jaz glede tega napisala 'kako besedo'...  ::)

Tudi jaz imam dihurja v svoji sobi. Imam sicer to smolo, da se ne razumeta najbolj (ne spita veselo zvita v raznih presticah kot marsikateri drugi), tako da sta vsak v svoji kletki.
 
Prej sta bila čez dan spuščena - tudi ko me ni bilo doma... posledica je totalno uničen jogij (luknja iz zgornje strani, rovi v jogiju, izhod na spodnji strani itd...), tako da to res odsvetujem, če nimaš neke ogradice okrog.
Zdaj z uničevanjem nimamo problemov. Pač sta večinoma zaprta, ko sem doma sta pa spuščena, ampak samo v 3 prostorih. Kadar ju spustim še v druge prostore v hiši, ju zelo težko nadzorujem, ker imata toliko dela z raziskovanjem... potem pa vsake toliko nekaj pade po tleh, divjata po stolih in gresta na mizo, vržeta sadje dol,... tako da to je res izjemoma.

Glede spanja, vonja,... imam pa jaz drugačne 'izkušnje', očitno... Wc jima očistim zjutraj in zvečer (poberem vn drekce), ves pesek pa zamenjam 1x na teden. Okno imam odprto skos. Vonj v sobi je. Pač vsaka žival ima svoj vonj (kot mačke, psi... ampak dihurje imamo v eni sobi in je zato vonj malo bolj skoncentriran) in to se pač vonja ko stopim v sobo. Posteljnina imam malo vonja, verjetno zato, ker mi včasih uideta na posteljo in se potem pač malo podimo med kovtri :)
Sem recimo zelo zaznala vonj, ko sem parkrat neko deko odnesla sabo v Lj, ko sem spala pri sestri. Nisem mogla verjet - doma ne zaznaš vonja, ker si ga navajen, nekje drugje je pa to bomba... sem se kr malo zamislila  :huh:

Hrup... jaz vstajam ob 5ih zjutraj in budilke skorajda ne rabim. Se kar konstantno zbujata ob isti uri. Čez vikend se itak derem naj data mir :), ampak ne pomaga... po kake pou ure tresenja kletke počasi obupata. Kadar ju zvečer fajn zdivjam načeloma hitro zaspita in se do 5ih da spat :)

Torej... na kratko: da se bivat v istem prostoru, ampak se jih vonja tudi ob rednem čiščenju in ne marajo bit v kletkah, zato pač redno tresejo kletko in te motijo  :D.

Tako je pri nas, drugje pač ni tako ali pa - ne me prosim zaj napadit - ljudje ne povejo tako kot je.

Dihurji pač veliko zahtevajo, niso kot neke mucke. Jaz s 3 mački, ribami in morskim prašičkom nimam tolk dela, kot z 2 dihurjema... pa kljub temu  :hearts: :)
Naslov: Odg: Soba
Objavil(a): petra55 - ponedeljek 17 junij, 2013, 10:53:29 10:53
Res je, če smo bolj iskreni....Meni včasih kakšna bolj iskrena prijateljica ali pa mama reče nekaj v tem stilu: "Veš, da prav smrdiš po dihurjih?" Ne glede na to, če sem ravnokar stuširana, preoblečena... :rolleyes: Tko da, vonj je, le da se s časom nanj navadiš in preprosto ne zaznaš več.

Dela z dihurčki, pa je zelo veliko. Zagotoviti jim je potrebno vsaj 4 ure gibanja na dan (in to ne izgleda tako, da dihurja preprosto spustiš iz kletke in si ti, ta čas, ko on teka po stanovanju, na facebook-u...ampak se je potrebno z njim aktivno ukvarjati - vsaj z našimi je tako), poleg rednega čiščenja kletke in wc-ja. Je pa trud poplačan  :smitten:
Naslov: Odg: Soba
Objavil(a): Dteja - ponedeljek 17 junij, 2013, 16:11:02 16:11
 :nod: Jp, tudi moja mami se ne more sprijazniti z "the vonjem". Je pa moja mami res občutljiva na take stvari, pa vzamem v zakup. Dino ima strašno rada - na povodcu, zunaj, ampak njej recimo vonj nikakor ne sede.

Dina ima pri meni tri stranišča v vsakem prostoru (do tod sva uspeli), kletka v moji spalnici in če jo redno čistim, je ok. Gospodična si rada odpre omaro in naredi gnezdo v moji garderobi, prisvojila si je celo dve jogi rjuhi, tako da ja, vonj je. Ampak odkar ima rjuhi, se v obleke več ne zavleče, tako da: mogoče najdete kak kompromis?

Petya, to lekcijo sem pa tudi jaz izkusila. Sem mislila, stanovanje je varno, naj bo živalica prosta.   :girly: Ojej, kaj je bilo potem! Odkar jo zapiram v kletko, je red, kadar praska po jogiju pod posteljo jo dam direktno v kletko in ve, da je heca konec. Kot da to njo sicer gane, ker gre spat  :flag:

Osnovno pravilo držanja vseh živali, pa je po mojem: če je čisto, je vonj minimalen. Mi pač malo bolj pogosto uporabljamo pralni stroj  ;)
Naslov: Odg: Soba
Objavil(a): Jazz - torek 18 junij, 2013, 21:19:54 21:19
Torej, ob rednem ciscenju ni panike, vonj se pa zazna..  mogoce malo cudno vprasanje, ampak.. a se je kaksen dihur ze ponecedil na vaso postelnjino? Imela sem izkusnjo z mojo macko, saj se mi je nekoc (pa ne samo enkrat) polulala na posteljo..
V kako velikih prostorih pa imate dihurje? (Konkretno mislim vaso sobo, zaradi koncentracije vonja) :-)
Naslov: Odg: Soba
Objavil(a): maja01 - torek 18 junij, 2013, 22:26:06 22:26
Glede na to, da bos kupoaval mladica, vsekakor imej v mislih, da ima dihur do kastracije, se pravi min. do osmega meseca, precej intenziven vonj. V bistvu vsak dan intenzivnejsega. Se toliko bolj, ce je samec. In ja, vonj gonecega samca, se "zazre" v vse. Po kastraciji se vonj zelo omili, ampak seveda se ostane. Vsaka zival (vrsta) ima svoj znacilen vonj. Npr. nekdo, ki niam psa, bo tega v stanovanju kjer kuza prebiva, zavohal, pa ce je kuza se tako negovan. Dihurski vonj je specificen, nekaterim ljudem je hudo zoprn, drugim povsem nemotec, tretjim disi. Po kastraciji naj vplivajo cistoca prebivalisca in hrana, nekaj je pa odvisno od vsake posamezne zivali. 

Preden bos dihurja zares kupovala, bi bilo zelo priporocljivo, da si jih gres par pogledat k lastnikom domov. Ce je le mogoce, tudi kaksnega, ki se ni kastriran.

Kar se tice vprasanja glede posteljnine - moji ne.
Naslov: Odg: Soba
Objavil(a): Jazz - nedelja 23 junij, 2013, 19:05:26 19:05
Hvala :) Ja, kar se obiska tiče vem.. sem sicer bila že v stiku z nekaterimi dihurji tudi v živo, ampak bolj na hitro. Naslednje leto bom zagotovo prišla na Dihursko srečanje, če bo (letos sem imela ravno takrat obveznosti). Drugače pa sem razmišljala, da bi katerega forumaša iz moje okolice povprašala, če bi enkrat, ko bo imel čas lahko prišla dihurje pogledat, se osebno spoznat z njimi (dihurji) in lastniki pogovorit iz prve roke.
Ja, jaz osebno se bolj nagibam k samcu... :)