Forum Zverinice

Prosimo, da se prijavite or registrirate .

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino prijave
Napredno iskanje  

Novice:

Vse nove uporabnike naprošamo, da se najprej predstavijo v forumu O članih in upoštevajo pravila foruma.
Hitri vodnik za nove in bodoče lastnike
Društveni telefon: +386 70 775 734
Vabimo vas, da se nam pridružite v Facebook skupini Zverinice

Strani: [1]   Dol

Avtor Tema: Prijava mučenja, zanemarjanja živali  (Prebrano 1210 krat)

0 Uporabnikov in 1 gost spremljajo to temo.

maja01

  • Administrator
  • *****
  • Odjavljen Odjavljen
  • Komentarjev: 10.707
  • Beastmaster
    • zverinice
Prijava mučenja, zanemarjanja živali
« : sobota 16 januar, 2010, 15:14:30 15:14 »

Mučenje živali je opredeljeno v Zakonu o zaščiti živali, podrobneje pa dovoljeno in prepovedano ravnanje z živalmi ali opustitev ravnanja določajo še drugi zakonski in podzakonski akti.

Za ukrepanje v primeru mučenja živali je pristojna veterinarska inšpekcija, deloma pa tudi policija. Kaj pokrivajo prvi in kaj drugi, je zopet določeno v  Zakonu o zaščiti živali, enostavno rečeno pa je:
-   Policija zadolžena za primere neposrednega ogrožanja življenja živali (tekanje živali po cesti, nevaren pes, žival zaprta v avtu na vročini,…)
-   Inšpekcija za nadzor nad vsemi ostalimi nepravilnostmi

Poleg nadzora in odpravljanja mučenja, je naloga inšpekcije v zvezi z zaščito živali tudi odreditev namestitve najdene živali, če občina nima dogovora z zavetiščem, odreditev namestitve živali v primeru smrti lastnika, nadzor nad delovanjem zavetišč, prodajalcev in trgovin z živalmi, nadzor nad pogoji v katerih živijo živali prosto živečih vrst v ujetništvu, nadzor nad nevarnimi psi in obravnava ugrizov,…

Za reševanje prijav mučenja živali je torej pristojna veterinarska inšpekcija oziroma Veterinarska uprava RS (VURS). TUKAJ najdete kontaktne podatke območnih uradov VURS, TUKAJ dobite kontakte policijskih postaj. Za nujne zadeve, ki se dogajajo izven rednih delovnih časov in ne morejo počakati do naslednjega dne, obstaja tudi dežurni/a veterinarski/a inšpektor/inšpektorica. Številko mobilnega telefona, na katerem je ta oseba dosegljiva, dobite na Centru za obveščanje (112). To velja  v res nujnih primerih, ko bi denimo neka žival do naslednjega dne poginila.

Prijava se lahko poda na več načinov, vsi imajo enako težo. Prijavo lahko podate ustno, po telefonu, preko e-pošte ali navadne pošte. Lahko jo podate anonimno ali s svojimi podatki. Če jo podate pisno, vam morajo pisno tudi odgovoriti in v tem primeru imate v rokah dokumente, ki jih boste potrebovali, če z rešitvijo ne boste zadovoljni in boste zahtevali ponoven ogled stanja ali preučitev zadeve s strani nadrejenih. Če boste poslali prijavo s svojimi podatki, ste po Zakonu o inšpekcijskem nadzoru upravičeni do povratnih informacij (torej, kaj je bilo ugotovljeno in kako je bila zadeva rešena). Anonimna prijava je seveda tudi možna, a z vidika skrivanja identitete prijavitelja povsem nepotrebna. Po Zakonu o inšpekcijskem nadzoru uradne osebe vaših podatkov ne smejo razkriti prijavljeni osebi. Tako v primeru, da se odločite za prijavo, prijavljena oseba ne bo izvedela, kdo jo je prijavil.

Prijava mora vsebovati najmanj:
-   Opis opaženih nepravilnosti
-   Lokacijo opaženih nepravilnosti (naslov domnevnega kršitelja)
Priporočeno je, da vsebuje tudi:
-   Vaše podatke (vas inšpektorji lahko kontaktirajo, če potrebujejo več podatkov in tako vam lahko sporočijo, kako so ukrepali)
-   Dokazni materiali (slike, video posnetke, izjave prič,…)

Kako naj prijava zgleda, si lahko pogledate TUKAJ. Nekaj primerov prijav najdete TUKAJ.
 
Društva za zaščito živali pri izvajanju Zakona o zaščiti živali nimajo kakšnih posebnih pooblastil in se zato ne razlikujejo od kateregakoli drugega posameznika/ice. Lahko pa kontaktirate katero od društev za zaščito živali, če potrebujete nasvet ali pa niste prepričani kako bi ukrepali.

Zakonodaja določa res najbolj osnovne življenjska pogoje in razmere, ki jih moramo omogočiti živalim. Večina prijaviteljev/prijaviteljic mučenja po naših izkušnjah zelo dobro oceni situacijo in je prijavljenih le malo nerelevantnih zadev. Če imate pomisleke in ne želite nekoga prijaviti po krivici, lahko pred prijavo storite še nekaj drugega – se skušate z lastnikom živali iskreno pogovoriti!

Mnogo ljudi ne dela pravilno z živalmi, zato ker ne vedo, kako bi morali delati. Če lahko osebo s prijaznimi in vljudnimi besedami poučite vi, zakaj bi to prelagali na veterinarsko inšpekcijo? Pristojnim bo tako ostalo več časa, da rešujejo resne probleme, poleg tega pa bo oseba poučena kar takoj in ne šele čez nekaj dni. Če pa ste poskusili in je oseba reagirala odklonilno, ste lahko toliko bolj prepričani, da je prijava utemeljena.

Če gre za vaše bližnje sosede in ne želite načenjati dobrih odnosov z odkritim pogovorom, jim lahko v nabiralniku pustite anonimno opozorilo in nasvet ali pa jim ga pošljete po pošti. Tudi v tem primeru bodo ljudje prej obveščeni in če se situacija ne bo popravila, se lahko še vedno obrnete na pristojne.
« Zadnja sprememba: torek 16 november, 2010, 00:05:02 00:05 maja01 »
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.
Strani: [1]   Gor