O dihurjih > Vedenje, vzgoja in socializacija

Nekaj nasvetov kako ravnati z grizocim dihurjem

(1/1)

maja01:
Ok, danes imam nekoliko vec casa. Bom najprej "posecirala" tvoje sporocilo in ti napisala kaj delate narobe.


--- Citat: b.soncica - torek 03 maj, 2011, 22:43:35 22:43 ---Ker smo ugotovili, da se je gonila, smo jo vozili na hormonske injekcije, ker pa po dveh ni bilo bolje, se je vet. odločil, da ji vstavi implant. Zdaj ga ima približno 3 tedne.
--- End quote ---

Se enkrat ... za nek resen zacetek in opazne spremembe bo treba potrpeti, da se hormoni umirijo. Veliko samick, ki so kastrirane med gonitvijo potem nekaj casa izraza skrajno agresijo in nekatere imajo celo neke vrste namisljeno brejost. Obicajno traja dober mesec, da se zadeve zacnejo umirjati. Tudi povsem socializiranemu dihurju se lahko "cisto sname".


--- Citat ---Doma imamo tudi 2 leti staro psičko "beagle", v katero se tudi zaganja in jo grize in ne spusti. Nekaj časa se mi je zdelo, da se bosta navadili in bo pač dihur dominanten, vendar je spet agresivna :_( Psička, ko spustimo Kiti iz kletke, da rep med tace in leti k vratom, da bi pobegnila, Kiti pa za njo in je cela komedija in cviljenje pred vrati, dokler ne spustimo psičke ven. Boga reva ima tudi kar nekaj krvavih ugrizov.
--- End quote ---
Dokler vi s Kiti ne morete rokovati, naj bosta loceni. Vsekakor preprecite agresijo s katerekoli strani.


--- Citat ---Smo poskušali z limono, strest za gubo je ne moremo, ker urgizne in pobegne ali pa tako ugrizne, da moraš gobček narazen vlečti.
--- End quote ---
Mazanje z limonami, tabascom in raznimi bitter apple sprayji ne pomaga. Ravno tako ne pomaga, ce jo kar malo preventivno streses za gubo. Jaz tresenje za gubo in obracanje na hrbet uporabljam pri dihurjih s katerimi ze imam vzpostavljen stik, ko naceloma ze vedo do kam lahko gredo, pa potem poskusajo prestopit to mejo. Kot je zgoraj napisala ze Masa, gre v tem primeru za kazanje kdo je alfa in postavljanje dihurja v zelo podrejen polozaj.
Bolj kot tresenje za gubo uporabljam prijem za gubo, ki pa je odlicna metoda fiksacije in nima take funkcije kot tresenje (tresenje v "naravi" pomeni ubijanje, prijem za gubo pa kot vzgojno metodo uporablja vecina zivalski mam, pa tudi kaksna starejsa zival za prevec tecnega mladica).


--- Citat ---Ko ugrizne jo vrnem v kletko za par minut, potem jo vzamemo ven in jo držimo za gubo, čim bolj dolgo, kolikor pač z rokavicami lahko in jo nato položimo na hrbet, kot je predlagala PilotGirl. Nekaj časa je pomagalo, sedaj pa ko jo hočem položit na hrbet že šavsne.
--- End quote ---

Ko ugrizne, je prvo pravilo, da ostani miren (to pomeni, da moras biti miren ze v startu, ko dihurja spustis ven). Ne krici, ne puli roke iz gobca, ne mahaj z rokami, ne grizi in ne meci dihurja. Ce po nekaj sekundah ne izpusti, mu razpri celjusti in vzami ugriznjeni del iz gobca. Pri tem pazi na drugo roko, tisto s katero razpiras gobec, ker bo dihur verjetno preprijel. Lahko si pomagas tudi tako, sploh, ce nimas koga, ki bi ti pomagal dihurja "odhakljat", da roko/prst potisnes globlje v gobec in bo zaradi pritiska na sklep gobec moral odpreti).
Ena od metod je tudi, da mu ponudis nekaj v zamenjavo, pasto ali drug priboljsek, ampak se je je naceloma boljse izogibati, saj na ta nacin potrdis njegovo (nezeleno) vedenje, ga nagradis ravno za tisto kar noces da pocne.

Ko dihurja enkrat uspesno "snames" z roke imas dve moznosti. Ali ga zamotis/mu preusmeris pozornost in se poskusas z njim igrati ali pa ga, sploh, ce konstantno napada, das v kletko na kratek time out. To res naceloma pomeni nekaj minut, toliko, da se pomiris ti in dihur. Ko ga spustis ven, ga spustis povsem normalno, nic ga ne grabis za gubo in ne obracas na hrbet, ker nima pojma zakaj to pocnes. Zanj je to v bistvu napad in se zato tudi na vse pretege brani in ne kazen za tisto kar se je zgodilo pred nekaj minutami.


--- Citat ---ker se verjetno toliko deremo NE
--- End quote ---

Ne derite se. Ce prvi ne ne pomaga, lahko sicer mao povzdignes glas, se vedno pa se ne deres ali ne vrescis.

Zdaj pa se enkrat od zacetka ...
Torej. Vas odnos in medsebojna komunikacija sta trenutno precej na psu in boste morali kar dobro delati, da vse skupaj izboljsate in spravite na neko raven kjer bo normalno in prijetno sobivanje mogoce. Kot sem napisala ze zgoraj, veliko vlogo imajo v tem trenutku tudi hormoni, ki so povsem zmesani, ampak v kratkem bi se morala ta hormonska nevihta umiriti.
Moj predlog je, da za zacetek z dihurjem dela samo tisti, ki je dovolj "priseben", da ne zganja histerije in ki se ga ne boji ravno na smrt. Predvsem umaknite psa in mlajsega sina, po napisanem sodec bi bilo najboljse, da se s Kiti za zacetek ukvarja hcerka.
Zdaj pa, kako zaceti? Jaz sama res ne maram uporabljati rokavic, ker si v bistvu, ko jih snames, spet precej na zacetku. Ko dihur ugrizne, ti namrec nimas obcutka za bolecino in ne korigiras vsakega ugriza, on pa tudi ne ve, da so rokavice mocnejse oz. debelejse od koze. Poleg tega jih zna potem precej zmesti vonj in obcutek, ki sta pac drugacna z usnjenimi rokavicami in z roko.
No in ko si enkrat brez rokavic je tvoj pristop takoj drugacen, saj se hoces na vsak nacin izognit ugrizu, ker se zavedas, da ne bo ravno fino, ce te dihur zagrabi. Zato je pristop takoj drugacen, namesto agresije in dominance s tvoje strani se skusas zivali priblizat na drugacen nacin, ji pokazati, da ti nisi groznja, ampak nekaj finega.
Jaz dihurja, ki ga socializiram, spuscam v manjsem omejenem prostoru. Manjsa soba, kopalnica (primerno zascitena) ali hodnik, ki se ga da zapreti, so nadve uporabni. Prostor naj bo miren, ko se ukvarjas z dihurjem naj drugi ostanejo zunaj tega prostora, telefon takrat pusti drugje, tudi kaksne hrupne glasbe se izogibaj.
Ko zival spustis ven, jo najprej pusti, da v miru razisce prostor, ne rini vanjo in pocakaj, da sama pride to tebe. Takrat jo mirno in nezno ogovori - govoris lahko karkoli, ce ti pase lahko brbljas tudi o vremenu ali zacnes govorit pravljico  :flag: :rolleyes:. Karkoli, samo da bo glas nezen in umirjen, lahko je "pootrocen". Kot takrat, ko se pogovarjas z majhnim otrokom ali mladicem (vsi takrat spremenimo intonacijo glasu in tudi sam nacin govora).
Ko pride do tebe ji ponudi priboljsek - nekaj kar ima res rada in v tej fazi lahko uporabljate tudi kaj kar sicer ni najbolj zdravo. Ok, nimam v mislih ravno cokolade in bonbonov, lahko pa uporabljas pasto v precej vecjih kolicinah od tiste, ki je priporocena, lahko uporabljas olje in si z njim namazes roke (ampak bo pac huda packarija in mogoce je to za prisparat za naslednji korak), lahko katere koli komercialne priboljske, tudi poli salama, piscanec ali kaj podobnega je v tej fazi (se) dovoljeno. Z logicno predpostavko, da ima dihur sicer na voljo primerno prehrano. Nacin, ki ga je opisala Masa, da priboljsek ravno komajda drzis s palcem in kazalcem je dovolj varen, da ne pride do ugriza. Vecina ga itak iz roke vzame nadvse previdno, ne bodo kar padli po njem.
Ko nekajkrat tako iz roke vzame priboljsek, jo lahko z drugo roko pocasi, nezno in res na rahlo zacnes bozati po zadnjem delu telesa. Ampak zacni res nezno, tako da se je komaj doatknes. Pri tem pazi, ker zna na zacetku trznit, se obrnit in te ugriznit. Postopoma potem to bozanje in dotikanje stopnjuj. V nekem trenutku potem lahko poskusas dihurja dvignit. Za zacetek ga ne dviguj od tal in prenasaj naokrog, samo malo ga prestavi. In tako potem spet vsak dan malo vec.
Potem ji pocasi dovoli, da ti zleze v narocje (jaz pri tem pocetju najraje sedim na tleh), ampak, sploh od zacetka, pazi na obraz! Predvsem pazite, da se ne sklanjate nadnjo, ker je to zanjo groznja. Ko imas dihruja enkrat v narocju (ti sedi/stoji/lezi na nogah), spet zelo pocasi zacni z dotikanjem, bozanjem in prijemanjem.
Opisano lahko traja razlicno dolgo, odvisno od vseh vpletenih. Ko bo navajena enega cloveka, lahko vkljucite se ostale clane - enega po enega. Veljajo pa za vsakega povsem enaka pravila. Ce se kdo ni sposoben toliko samokontrolirati, naj se z dihurjam ne ukvarja in naj pocaka, da preide ta strah (pomaga ze to, da vidi, da nekdo drug lahko normalno komunicira z zivaljo, pa tudi za zival je lazje, ce ima ob sebi se nekoga, ki mu ze zaupa). Psa res vkljucite (ce sploh) v celo zgodbo sele kasneje, ko boste lahko dihruja kontrolirali na tak nacin, da ga boste lahko drzali v roki.
Predvsem res, res , res pazite, da ne izrazate nikakrsne agresije in histerije, ker boste s tem dihurja ustrasili (in bo grizel iz strahu oz. obrambe).

Kot je napisala ze Masa, ce ima opravljena vsa cepljenja, zanjo pri vzpostavljanju odnosa pomagati tudi sprehodi. Ampak pac morate prej priti vsaj do neke stopnje, normalnejse komunikacije, ce ne drugega zato, da ji boste doma lahko nataknili oprsnico in jo fiksirali tako, da se dihur ne bo ob prvi priliki izmuznil iz nje in da vas bo zunaj jemala kot zascito in ne kot groznjo.

Odgovor je iz te teme.

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version