O dihurjih > Notranji organi

Inzulinom - tumor beta celic trebušne slinavke

(1/9) > >>

maja01:
Inzulinom je najpogostejše rakavo obolenje (novotvorba) pri belih dihurjih. Trebušna slinavka (pankreas) je žleza z dvojnim izločanjem, ki izloča za telo pomembne substance. Del je deluje kot žleza z zunanjim izločanjem, ki izloča prebavne encime, ki v črevesju sodelujejo pri razgradnji beljakovin, maščob in škroba. Drugi del je endokrin - deluje kot žleza z notranjim izločanjem - in izloča hormona glukagon in inzulin, ki uravnavata nivo glukoze v krvi. Inzulin je hormon, ki vpliva na znižanje količine glukoze (krvnega sladkorja) v krvi in uravnava prehajanje glukoze v celice. Zaradi tumorjev na beta-celicah, trebušna slinavka živali z inzulinomom izloča preveč inzulina, kar ima za posledico prenizko količino glukoze v krvi (hipoglikemija).

Glukoza (krvni sladkor) je osnovno gorivo telesnih celic, brez katerega so moteni osnovni celični procesi. Nekatere telesne celice so bolj občutljive na pomanjkanje glukoze kot druge. Nevroni v možganih so med občutljivejšimi, druge, npr. mišične celice, pa so manj občutljive. Ker so nevroni tako občutljivi, so prvi in najočitnejši znaki hipoglikemije ponavadi nevrološki, stopnja resnosti simptomov pa je tem višja, čim hujša je hipoglikemija (čim nižja je količina glukoze).

Hiperglikemija – povišan krvni sladkor (diabetes mellitus), je pri dihurjih mnogo redkejša bolezen in je posledica nezadostnega izločanja (oz. neizločanja) inzulina.

Znaki, ob katerih lahko pomislimo na inzulinom so: izguba teže, anoreksija, oslabelost, prekomerno spanje, strmenje v prazno, oslabelost zadnjih nog, prekomerno slinjenje, bruhanje, izguba koordinacije, krči in epileptiformni napadi, izguba zavesti, ...

Diagnoza je navadno podana po večkratnem merjenu količine glukoze v krvi. Veterinar si lahko pomaga tudi z ultrazvočno diagnostiko in rentgenskimi posnetki. Čeprav so lezije ponavadi premjhne, da bi jih lahko zaznali, pa lahko z omenjenima metodama izključimo bolezenske spremembe na ostalih organih. Normalna količina glukoze pri belih dihurjih je med 4,4 in 7,7 mmol/l (80-140 mg/dl). Če je vrednost pod 3,3 mmol/l (60 mg/dl) je inzulinom skoraj gotova diagnoza.

Po postavljeni diagnozi sta mogoči dve vrsti terapije – operativni poseg ali terapija s kortikosteroidi. Glede na splošno zdravstveno stanje živali, resnost in trajanje znakov, starost živali in ob upoštevanju še nekaterih drugih faktorjev, se bo za terapijo (skupaj z vami) odločil vaš veterinar.

Glede na to, da po teorijah pri nastanku inzulinoma precej veliko vlogo igra prehrana (briketirana hrana vsebuje precej škroba), je priporočljivo dihurja z inzulinomom hraniti s hrano, ki vsebuje čim manj ogljikovih hidratov. Dieta naj bo na visoko beljakovinska (beljakovine živalskega izvora). Razmisliti je vredno o doma pripravljeni hrani. Predvsem pri anoreksičnih živalih je zelo pomembna tudi rednost hranjenja. Striktno se je potrebno izogibati se je potrebno vsem živilom z visoko vsebnostjo sladkorja. Edini primer, ko lahko uporabimo sladko raztopino (ali med) je, če žival pade v hipoglikemični šok in ji na ta način hitro dvignemo raven glukoze v krvi - namažemo dlesni (pazimo na prste, saj žival ni pri zavesti in če stisne čeljusti, lahko pride do hudih ugriznin). Po taki epizodi žival čimpreje odpeljemo k veterinarju.


Viri:
- Biology and Diseases of the Ferret
- Ferrets, Rabbits and Rodents: Clinical Medicine and Surgery
- Ferret Husbandry, Medicine and Surgery

© Maja Čonč

frajla:

--- Citat: maja01 - petek 12 oktober, 2012, 20:09:37 20:09 ---Zaenkrat imamo sum na inzulinom - merim ji glukozo vsak dan in je na spodnji sprejemljivi meji + po prebujanju se res fuuul dolgo trese. Poleg tega je glede na neodlakanost repa, starost in nennadno spremembo v vedenju se sum na tezave z nadledvicnimi zlezami. Mislim, da se ne bomo sli nekega hudega hokuspokusa z merjenji ravni spolnih hormonov v krvi, ampak bo kar dobila implant.
Naslednji teden je ona ena od stirih, ki gredo na vaje na VF, tako da bo pregledana se kri (osnovna krvna slika, ce se bomo zmenili, mogoce se kaj), pa v anesteziji se jo bo lahko popolnoma pregledalo in pretipalo. Bomo videli, ce se bomo zmenili se za kaksno dodatno diagnostiko (UZ, RTG).

--- End quote ---

Ja sranje,no.
A je letos res "v modi" inzulinom,ali kaj?
Tudi en moj ga ima.
Glukoza bog pomagaj,v trebuhu pa "cela štala",ki je ne bodo niti poskušali odtraniti,ker se najverjetneje nebi dobro končalo.
Zdaj se igramo doma "špital".
Čez mejo sem kupila tabletke za "cajtat" hipoglikemijo.Našla glukomer doma med staro kramo.Pa šla prav hitro po novega,ki rabi čisto malo krvi.
Na začetku je bil to projekt "izmeri Tutankamonu glukozo",zdaj gre pa kar OK.
Imam res pridnega pacienta.Popapa neokusno,ampak delujočo "medicino" in se pusti špikat v podplate kot en tavelik.
Tole ni prava tema za našo zgodbo.Napisala sem jo,ker me je diagnoza presenetila.Nobenih kliničnih znakov,v resnici pa...

NASVET:PELJITE SVOJE SMRDUHE 1X letno NA PREGLED K VETERINARJU.
Izberite IZKLJUČNO veterinarja,ki je strokovnjak za dihurje.Bolezni naših živalic so prave male tempirane bombe.Nikoli ne veš,kdaj bodo eksplodirale.Običajno takrat,ko to najmanj pričakuješ.

Vsem "inzulinomčkom" želim uspešno zdravljenje. :+:

maja01:
Glukometri so se v zadnjem letu neverjetno pocenili. Se lani so bili po cca. 80 eur, prej pa se drazji, prek 100. Zdaj se ga da dobiti ze za okrog 20 in to takega, ki res rabi zelo malo krvi za vzorec. Tadrazji del so seveda merilni listki, tako nekako kot printer in kartuse. :P

Sicer Kala ni brez klinicnih znakov, samo zelo zacetni so. Jaz imam z inzulinomcki kar kilometrine (zal) in so mi jasni ze tisti taprvi znaki, ki jih marsikdo spregleda (preolgo tresenje, strmljenje v prazno, ...). Tito ga ima najbrz tudi, ima vsake toliko casa kaksno epizodo (obicajno takrat, ko imam manj casa zanje in so premalo v "skupnih prostorih" in prevec v dihurski sobi). Ga redno merim, ampak, ker je vmes ok, ga zaenkrat se nismo dajali na nic. Se psihicno pripravljam na tadrugo opcijo = op.

Zal to spada zraven k starejsim dihurjem.  :hm:

frajla:
Dobra novica pri glukometrih je res cena.
Ko ga je foter kupil 15 let nazaj je bil to luksuz.Še vedno dela tip-top,ampak kri se mora sama zliti z njim,novejši jo pa posrkajo vase.
Cena 10 evrov.Lističi pa 23,50 (50 kom).
Letos bo Miklavž nosil merilce. :idea:

pridna:

--- Citat: maja01 - petek 12 oktober, 2012, 23:34:47 23:34 ---Jaz imam z inzulinomcki kar kilometrine (zal) in so mi jasni ze tisti taprvi znaki, ki jih marsikdo spregleda (preolgo tresenje, strmljenje v prazno, ...). Tito ga ima najbrz tudi, ima vsake toliko casa kaksno epizodo (obicajno takrat, ko imam manj casa zanje in so premalo v "skupnih prostorih" in prevec v dihurski sobi).

--- End quote ---

Glede na tole bom jst začela še Rei merit glukozo...  :(

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Sitemap 
Go to full version