O dihurjih > Paraziti

"Heart worms" ali Srčna glista

(1/2) > >>

bibika20:
Najprej se opravičujem za ta angleški naslov teme... Nimam pojma kako se reče strokovno pravilno slovensko (srčni črvi ali kako :think:)! :ashamed:
Mene pa v bistvu zanima kakšna je preventiva za to, ker sem o tem parazitu brala v Ferrets for dummies, pa me zanima kakšna je splošna praksa pri nas?  :think: :)

Jana:
Slovensko so to srčne gliste.  :)

Nekaj o tem si lahko prebreš tukaj. Več bo pa znala povedati Maja.

maja01:
Srcno glisto (Dirofilaria immitis) oz. njene razvojen stopnje prenasajo komarji. Parazit se razmnozuje in zivi v krvnih zilah oz. srcu koncnega gostitelja (psa, dihurja, ...). Komar se okuzi tako, da pri piku okuzene ivali v njegov sistem zaidejo tudi razvojen stopnje (mikrofilarije) in pri piku naslednje zivali jih zanese v njeno kri.
Odrasli paraziti so za koncnega gostitelja nevarni, saj lahko povzrocijo razsiritev srca, zamasitev pljucnih arterij in poseldicno tudi smrt zivali. Klinicni znaki ob katerih se pomisli na infestacijo z omenjenim parazitom so kronicni kaselj, hitrejsa utrujenost, lahko pa gre tudi za povsem slucajno najdbo (v zgodnjih fazah) ob RTG slikanju ali pregledu krvi (doloceni parametri so spremenjeni).
Kot receno, se dihurji s srcno glisto lahko okuzijo in preventiva na endemicnem obmocju (Primorska - obalna regija, predvsem okolica Kopra z zaledjem, mislim da tudi gor, po dolini Soce, celotna Hrvaska obala, ..), ...je v sezoni komarjev toplo priporocljiva, vsaj za zivali, ki so namescene v zunanjih kletkah oz. hodijo ven.
Kot preventiva se navadno uporabljata Stronghold (ampule) ali ivermectin (v razlicnih oblikah). Oz. preventiva niti ni prava beseda, saj noben preparat v resnici ne deluje preventivno, ampak deluje kot neke vrste kurativa (podoben princip kot pri klopih), saj pobija do 30 dni stare mikrofilarije. Jaz vsem Primorcem in vsem, ki dihurje (in pse, macke so bistveno manj obcutljive) vozite s seboj na morje, priporocam aplikacijo Strongholda pred odhodom in mesec dni po prihodu z okuzenega obmocja.
Kar se tice pa samega zdravljenja pri potrjeni infestaciji z odraslimi paraziti pa je malo bolj zahtevna zadeva. pred kakrsnim koli zdravljenjem je potrebno parazite potrditi (zdravljenje je med zahtevnejsimi) in prognoza ni ravno najbolj optimisticna. Jasno, zavisi tudi od tega v kateri fazi okuzbe zival je (koliko parazitov ima).
m.
lp, m.

bibika20:
Hvala za vse odgovore! :D :)
Ampak se mi zdi to še posebej poleti velik problem (ni važno v katerem predelu bivaš - še najbolj nevarno ker se tiče komarjev je ob kakih jezerih ali stoječih sladkih vodah), ko imamo okna odprta in luči zvečer kdaj tudi prižgane in pridejo komarji tudi noter... :/

maja01:
V drugih delih Slovenije (razen na nastetih obmocjih) komarji niso okuzeni.
m.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Sitemap 
Go to full version