Forum Zverinice

Prosimo, da se prijavite or registrirate .

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino prijave
Napredno iskanje  

Novice:

Vse nove uporabnike naprošamo, da se najprej predstavijo v forumu O članih in upoštevajo pravila foruma.
Hitri vodnik za nove in bodoče lastnike
Društveni telefon: +386 70 775 734
Vabimo vas, da se nam pridružite v Facebook skupini Zverinice

Strani: [1]   Dol

Avtor Tema: Postopek posvojitve  (Prebrano 3136 krat)

0 Uporabnikov in 1 gost spremljajo to temo.

maja01

  • Administrator
  • *****
  • Odjavljen Odjavljen
  • Komentarjev: 10.707
  • Beastmaster
    • zverinice
Postopek posvojitve
« : sreda 14 november, 2012, 19:29:21 19:29 »

PRED POSVOJITVIJO
Preden se odločite za posvojitev živali, se pozanimajte o njenih potrebah in razmislite, če ji lahko nudite, kar potrebuje. Izberite žival, ki bo ustrezala vašemu življenjskemu slogu in ki ji boste lahko zagotovili primerno oskrbo. Zavedajte se, da se odločate za živo bitje in da sprejemate odločitev, ki bo na vaše življenje (in življenje izbrane živali) vplivala več let.

Pri odločitvi upoštevajte življenjsko dobo posamezne živalske vrste, razmislite, kje bo žival v času vaše daljše odsotnosti in kdo bo zanjo skrbel, upoštevajte, kakšne namestitvene pogoje potrebujejo posamezne živalske vrste (odrasli primerki nekaterih vrst potrebujejo veliko več prostora kot mladiči), kakšno prehrano potrebujejo.

Ne pozabite se tudi pozanimati, kolikšni so stroški vsakodnevne oskrbe in kakšni so predvideni za redno veterinarsko oskrbo.
Pozanimajte se tudi o specifikah točno določene vrste – težavah, s katerimi se pogosto soočajo lastniki in kaj je tisto, na kar morate biti še posebno pozorni.

Pred prihodom živali v nov dom pripravite tudi primerno bivališče, poskrbite za primerno hrano in ostalo, kar potrebujete za primerno oskrbo in nego živali. Ne pozabite tudi na primerno transportno kletko, ki jo ob prevzemu živali pripeljite s seboj.


POSTOPEK POSVOJITVE
Ko ste dodobra seznanjeni s potrebami posamezne živalske vrste in se odločate za točno določeno žival, ki ji pomagamo najti dom, si preberite opis in morebitne posebne pogoje, ki so navedeni za izbrano žival. Za več informacij pokličite na kontaktno številko, ki je navedena ob opisu vsake živali .

Z vsakim morebitnim posvojiteljem bomo opravili informativni pogovor, v katerem ga bomo povprašali o izkušnjah z izbrano živalsko vrsto, željah in pogojih, ki jih živali lahko nudi ter se dogovorili za ogled izbrane živali. Če je za določeno žival interesentov za posvojitev več, izberemo tistega, za katerega presodimo, da bo živali nudil najboljše pogoje.

Posvojitelji po žival pridejo osebno. S posvojitvijo se morajo strinjati vsi člani gospodinjstva.
Z Zakonom o zaščiti živali je določeno, da lastnik živali ne sme biti oseba, ki je mlajša od 16 let. V kolikor posvaja družina z mlajšimi otroki, je lastnik živali eden od staršev oz. druga polnoletna oseba in ta sprejme vso odgovornost za žival. V primeru, da je novi lastnik mladoleten, a že star 16 let, pogodbo podpišeta oba, tako lastnik, kot tudi eden od njegovih polnoletnih skrbniko.

Ob posvojitvi novi lastnik podpiše pogodbo o posvojitvi, s katero se zaveže, da bo za žival skrbel v skladu z njenimi potrebami, ji nudil primerne bivalne pogoje, prehrano in po potrebi zagotovil veterinarsko oskrbo. S pogodbo se strinjate, da po predhodnem dogovoru lahko preverimo, če izpolnjujete svoje pogodbene obveznosti in za žival primerno skrbite. Strinjate se tudi, da živali brez naše vednosti ne boste podarjali ali prodajali, če je ne bi mogli ali ne bi želeli več imeti.

Ob posvojitvi pričakujemo delno povrnitev stroškov v obliki posvojnine, ki je določena za posamezno vrsto/skupino. S posvojnino delno krijemo stroške, ki jih imamo z veterinarsko oskrbo in namestitvijo živali .

Vse živali, za katere pomagamo iskati nov dom, so:
- veterinarsko pregledane,
- tretirane proti parazitom,
- zdrave (če niso, je to navedeno in novega lastnika seznanimo s primerno oskrbo take živali),
- če je to glede na živalsko vrsto smiselno, cepljene proti kužnim boleznim, kastrirane (razen tistih, kjer je tak poseg kontraindiciran) in ustrezno označene (čip, obroček …).


 
POSVOJNINA
- beli dihur: 100 € za dihurje do enega leta, 80 € za dihurje stare 1–4 leta, 60 € za dihurje starejše od štirih let; pari: 180 (1 leto), 140 (1–4 leta), 100 (nad 4 leta),
- kunec 40 €; par: 60 €,
- budra, činčila 30 €; par: 50 €,
- mali glodavci (podgana, degu, skakač, hrček, miška …) 10 €; par: 15 €,
- kopenska želva 40 €,
- vodna želva 15 €,
- zeleni legvan, agama in drugi podobni kuščarji 40 €,
- kača 40 €,
- gekon 20 €,
- majhna sobna ptica (ščinkavec, kanarček …) 15 €; par: 25 €,
- majhna papiga (skobčevka, nimfa, agapornis) 20 €; par: 35 €
- srednja papiga 80 €,
- velika papiga 150 €,
- dvoriščna perutnina (raca, gos, golob, kokoš …) 10 €.
Evidentirano
You become responsible, forever, for what you have tamed.
Strani: [1]   Gor