O dihurjih > Reprodukcija

kastracija

(1/137) > >>

PilotGirl:
Pa sem se odločila še jaz odpreti temo. Mislim, da je za vse zelo zanimiva in dobrodošla.

Preprosto vprašanje, kdaj se da kastrirat samčka in samičko? Kaj je pri tem potrebno paziti?

Upam, da sem na pravem podforumu odprla temo.

maja01:
Moj najpogostejsi odgovor je - konec leta, oz. zacetk naslednjega koledarskega leta. Dihurji namrec svoj gonitveni ciklus urvnavajo glede na dolzino dneva in ne toliko glede na starost. Tako se vecina samckov zacne gonit nekje decembra, januarja, vecina samick pa od konca januarja naprej. Ni pravilo, ampak v praksi se je izkazalo tako, da se navadno prej zacnejo gonit samick, ki so se skotile kasneje v koledarskem letu (torej tiste iz jesenksih legel).

S kastracijo je priporocljivo pocakati cim dlje, ce gre (lastniki smcov boste ze se videli zakaj to pisem) vsaj do pol leta starosti, ce se da do 9. meseca, pa se toliko bolje. V tem casu se dihur res popolnoma razvije - tako telesno, kot mentalno in razvijejo se tudi vse stvari na katere spolni hormoni vplivajo.

Pri samcu neka posebna opreznost ni potrebna, edino kar je, fino je pocakat, da se oba testisa spustita iz trebusne votline. Ce se do 9. meseca starosti ne spustita, se tudi kasneje ne bosta spustila (lahko in ponavadi je tako, zaostane samo eden). V tem primeru se pri kastraciji normlano spuscen testis odstrani z obicajnim posegom, drugega pa se locira (vsaj na VF to naredimo z UZ) in nato operativno odstrani. Nespuscen testis je nujno potrebno odstraniti, saj v trebusni votlini predstavlja tujek, zaradi pretoplega okolja odmre in zelo pogosto se pretvori v rakavo tvorbo.

Pri samicah je fino, ce se kastracija opravi pred prvo gonitvijo, ce pa do gonitve slucajno pride, se v praksi gonitev prekine z eno ali dvema hormonskima injekcijama. Izjemoma se kastracijo lahko opravi v prvih nekaj dneh gonitve, ampak je to stvar odlocitve veterinarja. Namrec vsa rodila so med estrusom izdatno prekrvavljena, zaradi cesar je poseg bolj tvegan in tezji.
m.

bibika20:
Čao!Mene pa samo zanima, ker sem govorila z različnimi ljudmi in veterinarji...nekateri pravijo, da je serilizacija samičke že sama po sebi dovolj in da kastracijo samičk podpirajo v angliji od koder prihajajo tudi vse knjige o njih ali pa slonijo na angleški literaturi...govorila pa sem tudi z eno bivšo lastnico dihurke, ki pa pravi da jo je imela kar dolgo (ko jo je dobila je bila stara že nekaj let)-ona pa jo je imela še nadaljnjih pet in je nikoli ni ne kastrirala ali sterilizirala in ni imela nobenih problemov povezanih z gonitvijo...in me zanima kaj je zdaj s tem...baje tudi v avstriji prakticirajo tako kastracijo kot serilizacijo samičk...Jaz sem pa zdaj v dilemi: ali naj jo steriliziram(kar je manjši poseg) ali naj jo kastriram(kar je pa bolj stresno in bolj zapleteno)...in, če priporočate kastracijo: zakaj sterilizacija ni dovolj, saj ustavi gonitveni ciklus(po tem se samička ne goni več), saj hormoni iz jajčnikov ne pridejo v maternico, hormoni ki pa nastajajo v maternici ne povzročijo gonitvenega ciklusa in kolikor jaz vem ne ogrožajo njenega življenja (ne pride do vnetja maternice).

Ali je dovolj da se odstrani samo jajčnike?

maja01:
Najprej razjasnimo pojma sterilizacija in kastracija ... Ki se pri nas popolnoma napacno uporabljata (tudi med veterinarji).

Sterilizacija je poseg, pri katerem se prekine vodila reprodukcijskih organov (jajcevode oz. semenovode) s podvezovanjem oz. kirurskim rezom. Pri samcih se takemu posegu sicer splosneje rece vazektomija. Kastracija pa je kirurski poseg, pri katerem se spolne zleze (jajcnike, maternico, testise) odstrani. Pri samicah bi torej lahko govorili o delni kastraciji (odstranitev jajcnikov) ali popolni kastraciji odstranitev vseh reprodukcijskih organov).

Glede samega posega ... Takega veterinarja, ki pravi, da je pri samicah dihurjev obicajna kastracija, to je odstranitev jajcnikov dovolj, bi jaz postavila pred zid. Trditi, da je to apriori dovolj, je nedopustno in cista strokovna malomarnost. Vedenje o tem seveda izhaja vecinoma iz angloameriske strokovne literature, a le zato, ker je angleske literature o dihurjih pac najvec. Popolnoma enako pa pise tudi v nemski, nizozemski, italijanski in drugi strokovni literaturi, v strokovnih raziskavah, ki so jih opravili znanstveniki v tujini (pri nas zaenkrat se nihce ni delal nobenih raziskav na dihurjih).

Zal trditev, da le jajcniki proizvajajo estrogene hormone, ne drzi. Del hormonov proizvaja tudi maternica in je zato potrebna odtsranitev tudi te. Ponovna gonitev pri kastriranih (nepopolna kastracija) samicah je najpogostejsa reprodukcijska tezava. Bom pobrskala po eni holandski raziskavi in navedla tocen odstotek kastriranih samic z znaki estrusa pri katerih je bil vzrok ali nepopolna oz. nezadotna kastracija, delcek jajcnika, ki je ostal notri in kaksen je bil odstotek teh, ki so imle druge hormonalne tezave (predvsem z nadledvicno zlezo). Ce ze debatiramo o kastraciji taki ali drugacni, potem bi lahko kvecjemu debatirali o novejsih pristopih, ki jih prakticirajo (se v fazi raziskav) v ZDA in na Nizozemskem z aplikacijo dolocenih hormonov (ki se sicer uporabljajo pri terapiji tumorjev na adrenalkah). In teh raziskav niso delali kar eni vaski veterinarji, ki pri vpisu v kartoteko napisejo, da je dihur glodalec, ampak profesorji na uglednih (najuglednejsih) tujih veterinarskih univerzah, z doktorskimi nazivi (jasno), kopico strokovnih clankov objavljenih v najuglednjesi strokovni literaturi in se kaksnim diplomatskim izpitom povrh (ki ga pri nas se nima nihce, ok, se popravljam, ga ima en veterinar, ampak s popolnoma drugega podrocja).
Da do ponovnih gonitev pri neprimerno opravljenem posegu prihaja, ti lahko povem iz osebnih izkusenj. Tako pri eni od mojih samic, kot pri nekaterih drugih, ki sem jih imela priliko videti (nobena od teh ni bila prvic kastrirana na VF).

Drzi, da vse samice nimajo tezav s prenehanjem gonitve. Odstotek takih (nekastriranih samic), ki estrus prekinejo samostojno (brez paritve, brez kastracije, brez aplikacije hormonov) je nekje 20-30%. Vedeti je potrebno tudi, da to, da samica enkrat ali veckrat sama preneha z gonitvijo, ni zagotovilo, da bo vedno tako. Pri samicah, ki pa same ne prekinejo gonitvenega ciklusa, pa je najbolj nevarna vrsta anemije do katere lahko zaradi velikanske koncentracije estrogenov (dolgotrajajoce) pride. In ko pride, je stala. Huda stala. Tako huda, da se vcasih ne da pomagati. Dodatne komplikacije, ni nujno, da so povezane z anemijo, so razlicne okuzbe spolovil (zaradi izcedka, "odprtosti", ... so namrec spolovila in spolne poti veliko bolj dovzetne za bakterijske in glivicne okuzbe), v najslabsem primeru gnojno vnetje maternice = piometra.

Vejamem, da tudi v Avstriji nekateri veterinarji prakticirajo obicajno kastracijo, kot je to v navadi pri psicah in mackah. Drugi veterinarji pa potem naslednje leto za njimi popravljajo, kar se popravit da ... Upam, da se bo lastnica ene take dihurcice oglasila na forumu in povedala kako super je, ko dihurja 3x odprejo, 3x (mogoce se veckrat) dobi hormonsko injekcijo ...

Sklep. Ne, ni dovolj, da se odstrani samo jajcnike.

PilotGirl:
Hvala Maja, zelo občirno si napisala.

Ja mene je tudi bivša lastnica dihurčka, prepričevala, da naj to ne počnem in da je to lari fari glede kastracije. Vendar berem in berem in opažam, da je boljše dati kastrirati, kot pa izivati usodo in imeti frko, poleg tega pa matrati živalico.

Me pa nekaj zanima, kdaj veš in kako veš, da se samček ali samička goni? Je možna gonitev prej, če imaš doma dva različna spola? Preprosto, se bojim, da bi se mi prekmalu gonila in jaz nebi opazila in bi bili malčki pri meni :( Tega me je zelo strah! To me je tudi oče vprašal, če se slučajno samček prej začne goniti, če se lahko zaradi tega začne še samička prej goniti? Ali je res tu vse odvisno od tega koliko časa je dneva (naj nebi bilo več kot 8 ur).

Thx.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Sitemap 
Go to full version