O dihurjih > Nalezljive bolezni, cepljenja

Gripa - kasljanje, kihanje, ...

(1/9) > >>

maja01:
Dihurji so dovzetni za okužbo z virusi influence A in B, ki povzročajo gripo. Dokazano je, da se okužba z virusom influence lahko prenaša med dihurji, z dihurjev na ljudi in obratno.  lahko prenaša v obe smeri - s človeka na dihurja in z dihurja na človeka. Zdravila za gripo (tudi za ljudi) ni, zato je preventiva najboljša možnost. To vključuje izolacijo bolnih živali, če pa zbolimo sami, poskušajmo biti čim manj v stiku z dihurji.

Klinični znaki, ki se pojavijo približno 48 ur po okužbi, so podobni kot pri ljudeh - povišana telesna temperatura (40° C in več), izcedek iz smrčka in oči, kihanje, kašljanje, utrujenost, apatičnost, neješčnost.

Živali v večini primerov okrevajo v sedmih do desetih dneh po okužbi. V nekaterih primerih pride do sekundarne bakterijske okužbe (pljučnice), ki pa jih skušamo preprečiti s preventivno antibiotično terapijo.

Dihurjem NIKOLI ne dajamo zdravil, ki so sicer splošno uporabljana kadar za gripo zbolimo ljudje. Zdravila kot so Aspirin, Lekadol, ... so namreč že v nizkih dozah za dihurje izredno nevarna. Lahko povzročijo odpoved nekaterih notranjih organov, poškodujejo želodčno sluznico, povzročijo notranje krvavitve, v najhujših primerih pa celo smrt.

Za večino živali gripa ni smrtno nevarna, veliko bolj občutljivi pa so mladiči ter starejše in že bolne živali.

V času bolezni moramo poskrbeti, da žival užije dovolj tekočine in lahko prebavljive hrane (glej Prehrana bolnega dihurja.

© Maja Čonč

maja01:
No, pa ga imamo - prvi potrjen primer prenosa H1N1 ("prasicje" gripe) z lastnika na dihurja. Ne pri nas, ampak v ZDA.

Je pa tematika v casu, ko prihaja sezona gripe, spet aktualna. Torej, ce imate znake gripe (kakrsne koli) bodite cim manj v stiku z dihurji - naj bodo v loceni sobi, vi pa si umivajte in razkuzujte roke, ce se le da, nosite tudi zascitno masko, preverjeno deluje.
m.

maja01:
Influenca A pri belih dihurjih - uradno obvestilo in priporocila Ambulante za ptice, male sesalce in plazilce, Instituta za zdravstveno varstvo perutnine, Veterinarske fakultete.

urša:
Maja, prosim za pomoč in nasvet!

Zgleda, da se je naš Rudy nalezel viroze od nas. Začel je kihati in kiha kot mlad maček (danes ponoči). Vročine nima, :no: je pa res, da veliko spi. Normalno je in pije, pa tudi lula in kaka, ni pa posebej razigran :sick:. Redno dobiva tudi vitaminsko pasto. Ali je kihanje znak, da  morava k veterinarju? Kot sem brala, si priporočala preventivno in vzporedno zdravljenje z antibiotiki. Je kaj takšnega, kar bi mu lahko dali doma, ali naj kar počiva? Glede na to, da so to svetovali tudi sinu, ki je sicer imel vročino? :thnx:

Tudi tebi želim hitro okrevanje - naj se ti ne vleče tako dolgo, kot se je meni!

LP Uršamaja01:
Od kod ste?
m.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Sitemap 
Go to full version